İçeriğe atla

Kaçış Odası

2011 dolaylarında Singapur'daki Captivate Escape odasında çözülen bir bulmaca

Kaçış oyunu , bulmaca odası, çıkış oyunu veya bilmece odası olarak da bilinen kaçış odası, oyunculardan oluşan bir ekibin belirli bir hedefe ulaşmak için ipuçlarını keşfettiği, bulmacaları çözdüğü ve bir veya daha fazla odadaki görevleri verilen süre içerisinde tamamladığı bir oyundur.[1][2] Oyunun amacı genellikle içerisinde bulunulan mekandan kaçmaktır. Çoğu kaçış oyunu ekip üyelerinin işbirliğine ihtiyaç duyarken üyelerin rekabet içerisinde olduğu çeşitleri de mevcuttur.[3] Kaçış odaları 2010'lu yıllarda Kuzey Amerika, Avrupa ve Doğu Asya'da popüler hale geldi. Kalıcı olarak sabit bir mekanda oyuncularla buluşan kaçış odaları ilk olarak Asya'da açılırken[4] bunu daha sonra Macaristan, Sırbistan, Avustralya, Yeni Zelanda, Rusya ve Güney Amerika izledi.[5]

Tanım

Tampere, Finlandiya'daki bir kaçış odasının brifing odası

Kaçış odaları, Odadan kaçış video oyunlarından ilham almıştır; bu aynı zamanda adlarının da muhtemel kaynağıdır.[6][7] Bunlara aynı zamanda "oda kaçışları", "kaçış oyunları" da denir.

İsmine rağmen, oyunun amacı her zaman odadan kaçmak olmadığı gibi oyun tek bir odayla sınırlı olmak zorunda da değildir.[8]

Oynanışa genel bakış

Bir kaçış odasındaki katılımcılar oyunu çoğunlukla iki ila on oyuncudan oluşan bir takım içerisinde işbirliği yaparak oynarlar.[7] Oyunlar hapishane hücreleri, zindanlar ve uzay istasyonları gibi çeşitli kurgusal yerlerde geçer. Oyuncuların hedefleri ve karşılaştıkları zorluklar genellikle odanın temasıyla uyumludur.[9]

Oyun, oyunun kurallarına ve nasıl kazanılacağına dair kısa bir bilgilendirme ile başlar. Bu bilgilendirme oyun yöneticisi tarafından canlı bir şekilde yapılabildiği gibi video veya ses kaydı şeklinde de sunulabilir.[2]

Oyuncular oyunun geçtiği odaya veya alana girdiklerinde süre başlar ve oyunu tamamlamak için genellikle 45 ila 60 dakika gibi sınırlı bir süreleri vardır. Bu süre zarfında oyuncular oyun içerisinde ilerlemelerini sağlayacak keşifler yapar, ipuçları bulur ve bulmacaları çözerler. Bazı kaçış odaları, özellikle de korku temalı olanlar, kelepçe veya kablo bağı gibi fiziksel kısıtlamalardan kurtulmayı da içerebilir.[1] Bir kaçış odasındaki zorluklar genellikle fiziksel olmaktan ziyade zihinseldir ve genellikle fiziksel olarak iyi durumda olmayı gerektirmez.[8]

Bulmacaları çözmek için kimya, matematik, coğrafya gibi temel bilimlerde bilgi sahibi olmak veya daha temel konularda becerili olmak gerekebilir. İyi tasarlanmış kaçış odası bulmacaları, oyuncuların herhangi bir alanda uzman bilgisine sahip olmasını gerektirmez. Bir bulmacayı çözmek için gereken her türlü özel veya az bilinen bilgi odanın içinden elde edilebilir olmalıdır.

Oyuncuların takılması durumunda ipucu isteyebilecekleri bir mekanizma mevcut olabilir. İpuçları yazılı, video kaydı veya sesli biçimde ya da odada bulunan canlı bir oyun yöneticisi veya aktör tarafından iletilebilir.[10]

Oyuncular, verilen süre içinde tüm bulmacaları tamamlayamazlarsa kaçış başarısız olur, ancak çoğu kaçış odası yöneticisi, müşterilerinin başarısız olsalar bile eğlenmesini amaç edinir.[8] Oyunculara, kazanmaları veya kaybetmelerine bağlı olarak oda içinde "iyi son" ve "kötü son" şeklinde farklı deneyimler sunulabilir. İyi sonlar genellikle zaman sınırı içinde "canlı olarak" kaçılması, odanın hedefinin tamamlanması veya hikâyedeki tehdidin veya düşmanın durdurulması ile temsil edilirken, kötü sonlar genellikle oyuncuların hikâyedeki tehdit tarafından "öldürülmesini" veya "yakalanmasını" temsil eder. Bazı mekanlar oyunculara ekstra zaman tanır veya kalan bulmacaların hızlandırılmış bir şekilde gözden geçirilmesine izin verir.

Bazen en iyi sürede kaçışı tamamlayan takımlar bir liderlik tablosuna yerleştirilir ve gelecekteki takımların hedefi olması için sergilenir.

Bulmaca çözümü

Kaçış odaları, çözüldüğünde oyundaki yeni öğelere veya alanlara erişimin kilidini açan çeşitli bulmacalar ve zorluklar sunarak katılımcıların problem çözme, yanal düşünme ve ekip çalışması becerilerini test eder.[11]

Kaçış odalarında bulunan bulmacalar, kelime oyunları, bilmeceler, şifreli cümleler, sudoku, kelime arama, matematik işlemler ve yapbozların yanı sıra fiziksel bir nesneyi bulmak, monte etmek, labirentte gezmek veya bir düğümü çözmek gibi fiziksel aktiviteler de içerebilir.

Tarih

Hayaletli evler ve hazine avı gibi farklı aktiviteler modern kaçış oyunlarının öncülleri olarak düşünülebilir.

Kaçış odalarının ortaya çıkışındaki bir başka etken de "odadan kaçış " türündeki video oyunlarıdır. Başlangıçta web tarayıcıları için Flash oyunları olarak başlayan ve daha sonra mobil uygulamalara geçen odadan kaçış oyunları, oyunculardan bir odadaki ipuçlarını ve nesneleri bulmalarını talep etmekteydi.[6][12]

Evrim

İlk oyunlar çoğunlukla kağıt ve kalemle çözülen bulmacalardan oluşuyordu. Yalnızca dijital ortamda veya yazdırılabilir formatta bulunmaktaydılar.[13] Kaçış odaları daha karmaşık hale geldikçe, odalarda bulunan nesneler kullanılarak ortaya çıkan kombinasyonlar, gizli anahtarlar ve kodlar aracılığıyla açılabilen fiziksel kilitler kullanılmaya başlandı. Bu fikirler, bulmacaları daha etkileşimli hale getirmek ve daha teatral ve atmosferik bir deneyim yaratmak için otomasyon teknolojisini, gerçekçi dekorasyonları[14] ve daha ayrıntılı hikâyeleri içerecek şekilde gelişti.[3]

Bazı kaçış odaları sanal gerçeklik unsurlarını oyunlara dahil etmeye başladı.

Kaynakça

  1. ^ a b Hall, L.E. (2021). "What Is an Escape Room?". Planning Your Escape. Simon & Schuster. ISBN 9781982140342. 
  2. ^ a b "Peeking Behind the Locked Door: A Survey of Escape Room Facilities" (PDF). White Paper. 30 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mayıs 2015. 
  3. ^ a b Hall, L.E. (2021). "The 2010s to Now: The Rise of Escape Room Games". Planning Your Escape. Simon & Schuster. ISBN 9781982140342. 
  4. ^ "The unbelievably lucrative business of escape rooms". MarketWatch. 10 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2015. 
  5. ^ Raspopina (23 Temmuz 2015). "Great escapes: the strange rise of live-action quest games in Russia". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. 27 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2017. 
  6. ^ a b Hall, L.E. (2021). "The 2000s: Precursors and the Birth of Escape Rooms". Planning Your Escape. Simon & Schuster. ISBN 9781982140342. 
  7. ^ a b History of Escape Games : examined through real-life-and digital precursors and the production of Spygame (Tez). 14 Ağustos 2018. 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2019 – www.utupub.fi vasıtasıyla. 
  8. ^ a b c Wiemker, Markus; Elumir, Errol; Clare, Adam (November 2015). "Escape Room Games: "Can you transform an unpleasant situation into a pleasant one?"" (PDF). White Paper. 6 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  9. ^ Hall, L.E. (2021). "Making Games Yourself". Planning Your Escape. Simon & Schuster. ISBN 9781982140342. 
  10. ^ Hall, L.E. (2021). "How Hints Work". Planning Your Escape. Simon & Schuster. ISBN 9781982140342. 
  11. ^ Hall, L.E. (2021). "Team Building and Cohesion". Planning Your Escape. Simon & Schuster. ISBN 9781982140342. 
  12. ^ Suellentop, Chris (4 Haziran 2014). "In Escape Rooms, Video Games Meet Real Life". The New York Times. 3 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2019. 
  13. ^ "Escape Room FAQ". www.fisherhuntz.com. 22 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  14. ^ "Immersion - UK Escape Game Wiki". www.escaperoomuk.com. 15 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Riddler</span> DC Comics karakteri

Riddler ya da Edward Nygma, Bill Finger ve Dick Sprang tarafından yaratılan ve DC Comics tarafından yayınlanan çizgi romanlarda görünen kurgusal bir süper kötü adamdır. İlk olarak Detective Comics'in 140. sayısında göründü. Riddler, Gotham City'de, planlarına bilmeceler ve bulmacaları dahil etmekten zevk alan ve bunları yetkililerin çözmesi için ipuçları olarak bırakan bir suç dehası olarak tasvir edilir. Riddler, süper kahraman Batman'in en kalıcı düşmanlarından biridir.

Video oyunu, bilgisayar veya oyun konsolu gibi görüntü sinyali gönderen bir video ile görsel bir kullanıcı arayüzü kullanılarak oynanan oyun türü.

Hayatta kalma-korku oyunu korku ve hayatta kalma oyunlarının bir alt türüdür, çünkü oyun onları korku grafikleri veya korkutucu ambiyans ile korkutmaya çalışır. Dövüş, oyunun bir parçası olabilse de, sınırlı cephane veya silahlar, sağlık, hız ve görüş veya oyuncunun oyun mekaniği ile etkileşiminin çeşitli engelleri yoluyla oyuncunun tipik aksiyon oyunlarına göre daha az kontrol sahibi olduğu hissettirilir. Oyuncu ayrıca oyunda ilerlemek için yeni alanlara giden yolu açan ve bulmacaları çözen öğeler bulmaya zorlanır. Oyunlar, karanlık labirent benzeri ortamlar ve düşmanların beklenmedik saldırıları gibi güçlü korku temalarından yararlanır.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Strateji oyunu</span>

Strateji oyunu veya stratejik oyun oyuncuların kendilerine özel taktiklerinin büyük önem taşıdığı, karar verme becerisi gerektiren oyundur. Bütün strateji oyunları farklı şekillerde düşündürmeyi ve tipik olarak durumsal farkındalık gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Bulmaca oyunu</span>

Bulmaca oyunu, bulmaca çözme üzerine kurulu video oyunu türüdür. Farklı bulmaca çeşitleri ile oyuncunun mantık, örüntü tanıma, sıralama ve kelime tamamlama gibi problem çözme kabiliyetleri sınanır. Oyuncunun bir bulmacayı çözmek için sınırsız zamanı olabileceği gibi basit bulmacaları zaman kısıtıyla çözmesi gerekebilir.

<span class="mw-page-title-main">Rol yapma video oyunu</span>

Rol yapma video oyunu, oyuncuların kurgusal bir sahnede farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri bir video oyunu türüdür. Birçok rol yapma video oyunları, masa üstü rol yapma oyunları kökenlidir ve aynı terminolojinin, ayarların ve oyun mekaniğinin çoğunu kullanmaktadır. Kalem kâğıt oyunları ile diğer önemli benzerlikler arasında, geliştirilmiş öykü anlatma ve öyküleyici unsurlar, oyuncu karakter geliştirme, karmaşıklık, ayrıca oynatılabilirlik ve dalma sayılabilir. Elektronik bir ortam, oyun görevlisi gerekliliğini ortadan kaldırır ve muharebe çözünürlüğü hızını arttırır. RPG'ler, basit metin tabanlı konsol-pencere oyunlarından görsel olarak zengin 3D deneyimler haline gelmiştir.

Game Room, Xbox 360 video oyunu konsolu, Microsoft Windows PC ve Windows phone 7 için sosyal bir oyun hizmeti idi. 24 Mart 2010'da başlatılan hizmet, oyuncuların klasik video oyunları indirmesine ve yüksek puanlar almak için birbirleriyle rekabet etmesine izin verdi. Hem Xbox 360 hem de Windows PC’deki oyuncular, Microsoft’un Live çevrimiçi hizmetlerinin (Xbox Live ve Games for Windows – Live sürümleriyle Game Room’a erişebilirler.

<i>Crosswords DS</i>

Crosswords DS veya Nintendo'nun PAL bölgelerinde adlandırdığı gibi Crossword Collection, Nintendo DS taşınabilir oyun konsolu için Amerikalı stüdyo Neuvo Retro Games tarafından geliştirilip Nintendo tarafından yayımlanan bulmaca video oyunu. Daha önceden Avustralya'da CrossworDS olarak piyasaya sürüldü. Crosswords DS, oyuncuların stylus kullanarak çözdüğü 1000'den fazla bulmaca içerir. Başlığın aksine kelime ve anagram bulmacaları da içerir. Brain Age oyunlarının kullandığına benzer el yazımı mekanikleri kullanır. Crosswords DS, Brain Age: Train Your Brain in Minutes a Day! ve Nintendogs gibi popüler oyunları içeren Touch! Generations serisi oyunlarına dahildir. Arka plan müziği Fabian Del Prioretarafından bestelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Müzik video oyunu</span>

Yaygın olarak bilinen bir müzik video oyunu, oyunun anlamlı ve genellikle neredeyse tamamen müzikal bir skor veya bireysel şarkılarla etkileşimleri etrafında yönlendirildiği bir video oyunudur. Müzik video oyunları çeşitli biçimler alabilir ve genellikle "ritmik olarak oluşturulmuş bulmacalar" ortak kullanımı nedeniyle bulmaca oyunuları ile gruplandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Ritim oyunu</span>

Ritim oyunu, bir oyuncunun ritime ayak uydurmaya çalıştığı müzik temalı bir video oyunu türüdür. Bu türdeki oyunlar genellikle dansa veya müzik aletlerine benzetilmiş performanslara odaklanır ve oyuncuların ekranda gösterilen sırayla düğmelere basmasını gerektirir. Çoğu ritim oyunu, oyuncuların en yüksek skor için yarıştığı veya bir müzik grubuna benzer şekilde işbirliği yaptığı çok oyunculu modlar içerir. Geleneksel giriş cihazları olarak kullanılabilirken, ritim oyunları genellikle müzik aletlerini taklit eden yeni oyun kumandaları içerir. Bazı dans temelli oyunlar, oyuncunun giriş cihazı olarak işlev gören basınca duyarlı pedlerle bir mat üzerinde fiziksel olarak dans etmesini gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">İş simülasyonu oyunu</span>

İş simülasyon oyunları, veya iş insanı oyunları olarak da bilinen ekonomik simülasyon oyunları, genellikle bir iş biçiminde, ekonomik süreçlerin yönetimine odaklanan oyunlardır. Saf iş simülasyonları, inşaat ve yönetim simülasyonlarının bir inşaat unsuru içermeyen versiyonu olarak tanımlanmıştır ve bu nedenle yönetim simülasyonları olarak adlandırılabilir. Aslında bu tür oyunlarda mikro yönetim sıklıkla vurgulanır. Esasen sayısaldırlar, ancak yaratıcı grafikler kullanarak oyuncunun dikkatini çekmeye çalışır. Bu oyunlara ilgi, algoritmalar kullanarak gerçek dünyadaki olayların doğru simülasyonunun yanı sıra, oyuncuların eylemlerinin beklenen veya makul ve yakın sonuçlara bağlanmasına dayanır. Ekonomik simülasyonların önemli bir yönü, yapay sistemlerin, oynanışın ve yapıların ortaya çıkmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Odadan Kaçış</span> üzerine tıklamalı macera alt türü

Odadan kaçış, ayrıca kaçış odası veya kaçış oyunu olarak da bilinir, üzerine tıklamalı bir macera oyunu alt türüdür ve çevredekileri kullanarak hapisten kaçılması gereken bir oyundur. Oda genellikle kilitli bir kapı, manipüle edilecek nesneler ve gizli ipuçları veya gizli bölmelerden oluşur. Oyuncu, kaçmanın bir yolunu bulmak için odadaki diğer ögelerle etkileşim kurarak nesneleri kullanmalıdır. Odadan kaçış oyunları, Adobe Flash'ta oluşturulan ücretsiz tarayıcı oyunlarından doğmuştur, ancak o zamandan beri iOS ve Android için yapılan mobil oyunlar içerisinde en popüler hale gelmiştir. Bazı örnekler arasında "Crimson Room", "Viridian Room", "MOTAS" ve "Droom" bulunmaktadır. Bu çevrimiçi oyunların popülaritesi, tüm dünyada gerçek hayattaki kaçış odalarının gelişmesine yol açmıştır.

<i>Ölümcül Labirent</i> 2019 yapımı Adam Robitel filmi

Ölümcül Labirent Adam Robitel tarafından yönetilen ve Bragi F. Schut ve Maria Melnik tarafından senaryosu yazılan 2019 Amerikan psikolojik korku filmi. Filmde Taylor Russell, Logan Miller, Deborah Ann Woll, Tyler Labine, Jay Ellis, Nik Dodani ve Yorick van Wageningen yer alıyor ve bir dizi ölümcül kaçış odasında gezinmek için gönderilen bir grup insanı konu alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Genel oyun oynama</span>

Genel oyun oynama, birden fazla oyunu başarıyla oynayabilmek için yapay zeka programlarının yaptığı bir tasarımdır. Satranç gibi birçok oyun için bilgisayarlar, başka bir bağlama aktarılamayan özel olarak tasarlanmış bir algoritma kullanarak bu oyunları oynayacak şekilde programlanmıştır. Örneğin, satranç oynayan bir bilgisayar programı dama oynayamaz. Genel oyun oynama, Yapay Genel Zeka yolunda gerekli bir kilometre taşı olarak kabul edilmektedir.

Labirent video oyunları, 1980'li yılların başında popülerleşmiş bir video oyunu türüdür. Bu video oyun türünü diğer oyunlardan farklı kılan şey, oyunun bir labirent ortamında geçmesidir. Oyuncunun hızlı kararlar vererek labirent içerisindeki tehditlerden kaçması ve görevlerini tamamlaması gerekmektedir. Labirent içerisinde birden fazla yaratık veya oyuncu olabilir, zaman kısıtlaması bulunabilir. 1980 yılında Pac-Man video oyununun çıkmasıyla o zamana kadarki labirent anlayışı değişmiş, oyuncunun labirent içerisinde tek bir yol ile ilgilenmesini gerektiren durumlardan ziyade bütün koridorları taramasını gerektiren oyunlar yapılmaya başlanmıştır.

Korku oyunları, korku kurgu merkezli ve genellikle oyuncuyu korkutmak için tasarlanmış bir video oyunu türüdür. Oynanışlarına göre sınıflandırılan diğer çoğu video oyunu türünün aksine, korku oyunları neredeyse her zaman anlatıya veya görsel sunuma dayanır ve çeşitli oyun türleri kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük strateji savaş oyunu</span> video oyunu türü

Büyük strateji savaş oyunu veya büyük strateji oyunu (GSG), bir ulus devletin veya imparatorluğun kaynaklarının kontrolünü ve idaresini içeren, askeri strateji odaklı savaş oyunudur. Büyük strateji oyunları, genellikle karmaşıklıkları ve bunun sonucunda ortaya çıkan kullanım zorluğu ile diğer strateji oyunlarından ayrılır. Oyuncu, ordularının yönetimini sağlar ancak oyuncunun kendisi savaşta yer almaz, orduların sevk ve idaresini gerçekleştirir. 4X oyunlarıyla örtüşen bir yapıya sahip olsa da 4X oyunlarından farklılık gösterir; oyuncuların oyunu açık bir dünyayı keşfetme ve ilerletme konusunda eşit derecede değil, belirli bir düzene bağlı oldukları anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Gizli nesne bulma oyunu</span>

Gizli nesne bulma oyunu veya kısaca nesne bulma oyunu, oyuncunun bir sahnede yer alan gizli nesneleri bulması üzerine kurulu bir bulmaca video oyunu türüdür. Gizli nesne bulma oyunları, gündelik oyunlar arasında popüler bir türdür. Nesne bulma oyunlarında genellikle ekrandaki karmaşık nesneler arasında hangi ögelerin bulması gerektiğinin listesi oyuncuya sunulur. Nesne bulma oyunlarının deneme sürümleri genellikle bedava indirilebilir ve oyunlar çoğu zaman dedektiflik hikâyeleri, macera, gotik ve gizem temalarını kullanır.

The Last Campfire Hello Games tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir puzzle video oyunu. Oyun 27 Ağustos 2020 tarihinde iOS, Windows, PlayStation 4, Nintendo Switch ve Xbox One için yayımlanmıştır.