İçeriğe atla

Odadan Kaçış

Yukarıdaki görsel odadan kaçış adlı oyun için örnektir.

Odadan kaçış, ayrıca kaçış odası veya kaçış oyunu olarak da bilinir, üzerine tıklamalı bir macera oyunu alt türüdür ve çevredekileri kullanarak hapisten kaçılması gereken bir oyundur. Oda genellikle kilitli bir kapı, manipüle edilecek nesneler ve gizli ipuçları veya gizli bölmelerden oluşur. Oyuncu, kaçmanın bir yolunu bulmak için odadaki diğer ögelerle etkileşim kurarak nesneleri kullanmalıdır.[1][2] Odadan kaçış oyunları, Adobe Flash'ta oluşturulan ücretsiz tarayıcı oyunlarından doğmuştur, ancak o zamandan beri iOS ve Android için yapılan mobil oyunlar içerisinde en popüler hale gelmiştir.[3][4] Bazı örnekler arasında "Crimson Room", "Viridian Room", "MOTAS" ve "Droom" bulunmaktadır. Bu çevrimiçi oyunların popülaritesi, tüm dünyada gerçek hayattaki kaçış odalarının gelişmesine yol açmıştır.[5]

Odadan kaçış oyunlarının unsurları Myst ve Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors gibi diğer macera oyunlarında bulunabilmektedir.[6][7][8] The Room gibi oyunlar, kutu üzerindeki ve çevrenin etrafındaki görsel ipuçlarını kullanarak bulmaca kutusunun nasıl açılacağını bularak, oyunlardan kaçmaya benzer şekilde çözülen sanal bulmaca kutuları da sunmaktadır.

Kökeni

Oyuncunun tek bir yerde mahsur kalmasının temel oynanış mekanizması, en azından oyuncunun bir tuvalette hapsolduğu John Wilson'ın 1988 metin macerası Behind Closed Doors'a dayanmaktadır.[9] Bununla birlikte, oda oyunlarından kaçış oyunlarının büyümesinin, ilk olarak 1993 yılında Cyan Worlds tarafından piyasaya sürülen ve önceden oluşturulmuş bilgisayar tarafından oluşturulan ortamlarda oyuncuların ipuçlarını aramasını gerektiren Myst serisinin popülaritesine bağlı olduğuna inanılmaktadır. İlk oyun, bilgisayarlar için CD-ROM teknolojisinin kullanımını yaygınlaştırmaya yardımcı olan bir dönüm noktasıydı, ancak Myst 'in başarısının teşvik ettiği diğer birkaç geliştiricinin yanı sıra, daha iddialı manzaralara sahip devam filmleri geliştirmeye devam ettikçe, macera oyunu satışları düzleşti. Cyan'ın kurucularından biri olan Rand Miller, Myst'i "çok büyük" ve "zirvesi çok zor" olarak nitelendirdi.[10] Vox yazarı Alex Abad-Santos, daha açık keşif içeren macera oyunlarının "fazla amaçsız" olabileceğini, ancak kaçış odası oyunlarının çekiciliğinin yakınlıklarında ve dar dünyasında olduğunu belirtti.[11]

Noctropolis gibi işaretle ve tıkla varyasyonunun birçok eski örneği ve hatta metin macera kanonundan daha önceki örnekler olsa da, bu terim 2001 yılında MOTAS oyunundan ortaya çıktı.[12] Tür, 2004 yılında Toshimitsu Takagi'nin internete yayılan ve birçok oyun sitesinde görülebilen Japon "Crimson Room" oyunu tarafından daha da popüler hale getirildi.[11][13]

Tek konumlu bir oyun bir odanın içine yerleştirilemeyebilir ve oyuncunun hedefi kaçış olmayabilir, ancak 2002'de etkileşimli kurgu topluluğu ilk olarak bir Tek Odalı Oyun Yarışması 10 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'na ev sahipliği yaptı (tümü İtalyanca olmak üzere altı giriş çekti) ve 2006 yılında Riff Conner, türün çağdaş interaktif kurgu hobisi topluluğunda iyi bilindiğini belirten Another Goddamn Escape the Locked Room Game 6 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'i yazdı.

Yapısı

Odadan kaçış oyunlarının çoğu, oyuncunun onlarla etkileşime geçmek için nesnelere tıklaması gereken birinci şahıs bakış açısıyla oynanır. Çoğu oyun yalnızca jetonlu araziler sunar, genellikle oyuncunun oraya nasıl gittiğini belirleyen yalnızca metinden oluşan kısa bir sahne ve bazen de oyun bittiğinde başka bir sahne çıkar.[1][2][6] Oda kaçışları genellikle minimalist bir arayüze, ortam müziğine sahiptir ve oynatılamayan karakterler içermez; bu ögeler oyuncunun izolasyon hissini artırabilir.[3]

Oyun sırasında oyuncu, onlarla etkileşim kurmak veya envanterlerine eklemek için nesnelere tıklamalıdır. Oyuncu fareyi oyun ekranının üzerinden geçirirken, genellikle imlecin altındaki öğe kullanılabilir, açılabilir, manipüle edilebilir, toplanabilir, aranabilir veya takip edilebilirse, genellikle fare imlecinin şekli değişecektir (örneğin bir el veya farklı bir ok türü), ancak bazı oyunlar oyuncuya bu tür ipuçları sağlamamaktadır. Nesne toplanamaz, açılamaz, kullanılamaz veya manipüle edilemezse, oyuncunun genellikle onu incelediği varsayılır; çoğu durumda, oyuncu kısa bir metin açıklaması görür.[2] Oyuncu, odadan çıkmanın bir yolunu bulmak için ögeleri toplamalı ve bunları çeşitli nesnelerle (veya envanterdeki diğer ögelerle) kullanmalıdır. Bazı oyunlar, oyuncunun arka arkaya birkaç odayı çözmesini gerektirir. Bazıları, oyuncuları hayal kırıklığına uğratabilecek önemli miktarda piksel avı gerektirir (küçük tıklanabilir bir alan için zahmetli arama).[3] Örneğin, PSP oyunu "Crimson Room Reverse" (başlangıçta ücretsiz çevrimiçi flash oyunlar olan odadan kaçış oyunlarından oluşan bir koleksiyon) oyununu incelerken, eleştirmen Brad Gallaway, "Anahtar ögeler genellikle diğer ögelerin arkasına gizlenir ve oyuncunun bu alanların var olduğunu veya imlecin çok belirli bir konuma, bazen birkaç piksel kadar küçük bir 'sıcak noktaya' düşmedikçe orada arama yapmanın mümkün olduğunu bilmesinin hiçbir yolu yoktur", demiştir.[14]

Kaynakça

  1. ^ a b "Escape-the-Room Games: A History, A Catalogue, and an Explanation - Kino Diaries". 12 Ekim 2009. 21 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013. 
  2. ^ a b c "Reading Escape from the Blue Room - Digital Rhetoric and New Media". 4 Eylül 2012. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013. 
  3. ^ a b c "Could The Room's success predict a new trend?". Gamasutra. 25 Ocak 2013. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2013. 
  4. ^ "Where would you be wtihout your brain?". allpullupbars.co.uk. 31 Ağustos 2018. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "In Escape Rooms, Video Games Meet Real Life". The New York Times. 4 Haziran 2014. 3 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2019. 
  6. ^ a b "Room Escape: A Secret Giant?". Rock Paper Shotgun. 6 Ekim 2009. 8 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013. 
  7. ^ "The Two Parts Of Extreme Escape: 9 Hours 9 People 9 Doors / Siliconera". Siliconera. 10 Ocak 2010. 14 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013. The first is the Escape Part. Here, you explore the rooms and use the DS touchscreen to examine everything in the room -– anything that could give you a hint on how to escape from the locked room. As you discover new things, the people with you will also give their input and provide you with more hints. Sometimes, you can also find usable items, which can be combined with other items for various purposes. Once you solve all the mysteries in the room, it is possible to unlock the door and escape. 
  8. ^ "I Spent Saturday Morning Solving Puzzles In The Belly Of A Naval Battleship". Kotaku. 28 Ocak 2013. 5 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2013. 
  9. ^ World of Spectrum 11 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Behind Closed Doors
  10. ^ "Lost to the Ages". Grantland. 24 Eylül 2013. 22 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2018. 
  11. ^ a b "The strange appeal of escape the room games, explained". Vox. 26 Ekim 2016. 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2018. 
  12. ^ "New MOTAS levels to point and click thru". Joystiq. 15 Ocak 2007. 10 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2007. 
  13. ^ "Inside Out Escape London". Insideoutescape.co.uk. 23 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 
  14. ^ "Crimson Room: Reverse Review / GameCritics.com - Games. Culture. Criticism". GameCritics.com. 7 Ocak 2010. 14 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çok oyunculu oyun</span> birden çok oyuncunun birlikte oynayabileceği video oyunu

Çok oyunculu bir video oyunu, aynı oyun ortamında aynı anda birden fazla kişinin yerel olarak oynayabildiği bir video oyunu türüdür. veya internet üzerinden çevrimiçi olarak oynanabilir. Çok oyunculu oyunlar genellikle oyuncuların tek bir oyun sisteminin kaynaklarını paylaşmasını veya daha uzak bir mesafeden birlikte oynamak için ağ teknolojisini kullanmasını gerektirir. Oyuncular bir veya daha fazla insan yarışmacıya karşı yarışabilir, ortak bir hedefe ulaşmak için bir insan partnerle işbirliği içinde çalışabilir veya diğer oyuncuların faaliyetlerini denetleyebilir. Çok oyunculu oyunlar, oyuncuların diğer kişilerle ortaklık veya rekabet içinde etkileşim kurmasına izin vererek onlara tek oyunculu oyunlarda olmayan sosyal iletişimi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Macera oyunu</span>

Macera oyunları, araştırma, keşif, bulmaca çözme gibi unsurları içeren, hikâyeye odaklı bir çeşit video oyunu ve türüdür. Bu terim macera filmleri ya da macera romanlarıyla doğrudan ilgili değildir.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

<i>Myst</i> 1993 video oyunu

Myst Robyn ve Rand Miller kardeşlerin tasarlayıp yönettikleri grafik macera türünde video oyunudur. Oyun Spokane, Washington kökenli Cyan Worlds stüdyosu tarafından tasarlandı ve Brøderbund Software tarafından yayınlanıp dağıtıldı. Miller kardeşler, Geliştirici Cyan'ın o tarihe kadarki en büyük projesi olan oyun üzerinde çalışmaya 1991'de başladılar ve oyun Macintosh bilgisayarlar için 24 Eylül 1993'te piyasaya sürüldü. Oyunun Microsoft Windows, Sega Saturn, PlayStation, Jaguar CD, AmigaOS, CD-i, 3DO, PlayStation Portable ve Nintendo DS için yeniden yapım sürümleri yayıncılar Midway Games, Sunsoft ve Mean Hamster Software tarafından piyasaya sürüldü.

Oyun sanatçısı, bir veya daha fazla türde oyun için sanat üreten sanatçıdır. Oyun sanatçıları, oyunu görsel sanatlar yönünden tüm yönleriyle geliştirmekten sorumludurlar. Oyun sanatçıları genellikle ve özellikle rol yapma oyunları, kart koleksiyonu oyunları gibi video oyunlarında çalışmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Bulmaca oyunu</span>

Bulmaca oyunu, bulmaca çözme üzerine kurulu video oyunu türüdür. Farklı bulmaca çeşitleri ile oyuncunun mantık, örüntü tanıma, sıralama ve kelime tamamlama gibi problem çözme kabiliyetleri sınanır. Oyuncunun bir bulmacayı çözmek için sınırsız zamanı olabileceği gibi basit bulmacaları zaman kısıtıyla çözmesi gerekebilir.

<span class="mw-page-title-main">MissingNo.</span> Programlama hatasından kaynaklanan Pokémon türü

MissingNo. veya MissingNO, video oyunları Pokémon Red ile Pokémon Blue'da bulunan, oyun hatası sonucu ortaya çıkan gayriresmî bir Pokémon türüdür. "Missing Number" anlamına gelen MissingNo. oyunun geliştiricisi Game Freak tarafından hata işleyicileri olarak kullanılmakta ve bu hata işleyiciler, oyun mevcut olmayan bir Pokémon türüne erişmeye çalıştığında ortaya çıkmaktadır. Oyunda karşılaşılan üç farklı durumda, programlama sorunu nedeniyle oyuncular glitch üzerinden MissingNo. ile karşılaşabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Konuşma ağacı</span>

Konuşma ağacı ya da diyalog ağacı, macera, aksiyon-macera ve rol yapma video oyunlarında kullanılan bir oyun mekaniği. Oyuncu olmayan bir karakterle etkileşime girdiğinde, oyuncuya söylenecek şeylerin bir seçimi yapılır ve konuşma bitene kadar sonraki seçimler yapılır. Görsel romanlar ve flört oyunları gibi bazı video oyun türleri neredeyse tamamen bu tür karakter etkileşimler ve dallanan diyaloglar ile yapılır.

Game Room, Xbox 360 video oyunu konsolu, Microsoft Windows PC ve Windows phone 7 için sosyal bir oyun hizmeti idi. 24 Mart 2010'da başlatılan hizmet, oyuncuların klasik video oyunları indirmesine ve yüksek puanlar almak için birbirleriyle rekabet etmesine izin verdi. Hem Xbox 360 hem de Windows PC’deki oyuncular, Microsoft’un Live çevrimiçi hizmetlerinin (Xbox Live ve Games for Windows – Live sürümleriyle Game Room’a erişebilirler.

<i>Purble Place</i> 2007 video oyunu

Purble Place, içerisinde 3 adet küçük oyun bulunduran bir bilgisayar oyunudur. Oberon Media tarafından Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemleri için geliştirilmiştir.

Luigi's Mansion 2 veya Kuzey Amerika'da Luigi's Mansion: Dark Moon, 2013 yılında Next Level Games tarafından geliştirilen ve Nintendo tarafından yayınlanan bir aksiyon-macera video oyunudur. Oyun, Luigi's Mansion oyununun devamı olup 20 Mart 2013 tarihinde Japonya ve daha sonraki tarihlerde diğer ülkelerde Nintendo 3DS için piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Müzik video oyunu</span>

Yaygın olarak bilinen bir müzik video oyunu, oyunun anlamlı ve genellikle neredeyse tamamen müzikal bir skor veya bireysel şarkılarla etkileşimleri etrafında yönlendirildiği bir video oyunudur. Müzik video oyunları çeşitli biçimler alabilir ve genellikle "ritmik olarak oluşturulmuş bulmacalar" ortak kullanımı nedeniyle bulmaca oyunuları ile gruplandırılır.

<i>Ölümcül Labirent</i> 2019 yapımı Adam Robitel filmi

Ölümcül Labirent Adam Robitel tarafından yönetilen ve Bragi F. Schut ve Maria Melnik tarafından senaryosu yazılan 2019 Amerikan psikolojik korku filmi. Filmde Taylor Russell, Logan Miller, Deborah Ann Woll, Tyler Labine, Jay Ellis, Nik Dodani ve Yorick van Wageningen yer alıyor ve bir dizi ölümcül kaçış odasında gezinmek için gönderilen bir grup insanı konu alıyor.

Deste oluşturma oyunları, bir deste oluşturmanın esas oynanış unsuru olduğu kart oyunları veya kutu oyunlarını ifade eder. Deste oluşturma oyunları, her oyuncunun kendine has bir destesi olması yönüyle kart koleksiyonu oyunlarına benzer. Bununla birlikte kart koleksiyon oyunlarından farklı olarak kartlar rastgele paketlerde satılmaz ve deste büyük oranda oyundan önce değil oyun sırasında oluşturulur.

<span class="mw-page-title-main">Grand Theft Auto kopyaları</span>

Grand Theft Auto kopyaları veya GTA klonları, açık dünya, aksiyon-macera video oyunlarının bir alt türüdür. Hem tasarımsal hem de oynanış mekanikleri Grand Theft Auto oyununa benzer. Oyuncular açık dünya ortamında özgürce dolaşırken çeşitli araçlar ve silahlar bulabilir ve kullanabilirler. Grand Theft Auto klonlarının amacı, bir dizi temel ana görevi tamamlamaktır, ancak oyunun devam etmesini sağlamak amacıyla genellikle yan görevler ve mini oyunlar eklenir ve özgür dünyanın sürekliliği amaçlanır. Bu alt türdeki oyunların hikâyeleri tipik olarak suç, şiddet, uyuşturucu, kadın ticareti ve mafyalaşma gibi unsurlara sahiptir.

Korku oyunları, korku kurgu merkezli ve genellikle oyuncuyu korkutmak için tasarlanmış bir video oyunu türüdür. Oynanışlarına göre sınıflandırılan diğer çoğu video oyunu türünün aksine, korku oyunları neredeyse her zaman anlatıya veya görsel sunuma dayanır ve çeşitli oyun türleri kullanır.

Soulsvari veya souls benzeri, yüksek zorluk seviyelerine, çevre aracılığıyla hikâye anlatımına ve genellikle karanlık fantezi atmosferine sahip olmasıyla bilinen aksiyon rol yapma oyunu alt türüdür. Soulsvari oyunların kökeni, FromSoftware firması tarafından geliştirilen ve Hidetaka Miyazaki tarafından tasarlanan, temaları ve oynanış mekaniği ile birçok benzer oyuna doğrudan ilham veren Souls video oyunları serisine dayanmaktadır. Souls serisini oluşturan oyunlar FromSoftware tarafından geliştirilen Demon's Souls (2009), Dark Souls (2011), Dark Souls II (2014) ve Dark Souls III (2016) oyunlarıdır. Bu oyunların yanı sıra yine aynı firmanın 2015 yılında yayınladığı Bloodborne oyununun da benzer türde olması nedeniyle FromSoftware tarafından piyasaya sürülen soulsvari türündeki oyunlar genellikle Souls ve Bloodborne kelimelerinin birleşimiyle oluşturulan Soulsborne adıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gizli nesne bulma oyunu</span>

Gizli nesne bulma oyunu veya kısaca nesne bulma oyunu, oyuncunun bir sahnede yer alan gizli nesneleri bulması üzerine kurulu bir bulmaca video oyunu türüdür. Gizli nesne bulma oyunları, gündelik oyunlar arasında popüler bir türdür. Nesne bulma oyunlarında genellikle ekrandaki karmaşık nesneler arasında hangi ögelerin bulması gerektiğinin listesi oyuncuya sunulur. Nesne bulma oyunlarının deneme sürümleri genellikle bedava indirilebilir ve oyunlar çoğu zaman dedektiflik hikâyeleri, macera, gotik ve gizem temalarını kullanır.

Shadow the Hedgehog, Sega Studios USA tarafından geliştirilen ve Sonic the Hedgehog serisinin bir parçası olarak Sega tarafından yayınlanan 2005 yapımı bir platform oyunudur. Oyun, Dr. Eggman'ın büyükbabası Prof. Gerald Robotnik'in Black Doom'un yardımıyla yarattığı Kirpi Shadow'un, hafıza kaybından muzdaripken geçmişini öğrenmeye çalışmasını konu almaktadır. Shadow the Hedgehog, Sonic Adventure 1 ve Sonic Adventure 2'deki üçüncü şahıs nişancı öğelerini yeniden sunmakla birlikte konsepti büyük ölçüde genişletir ve Sonic serisine ilk kez çizgisellik sunar.

<span class="mw-page-title-main">Kaçış Odası</span> Evden Kaçış Oyunları

Kaçış oyunu , bulmaca odası, çıkış oyunu veya bilmece odası olarak da bilinen kaçış odası, oyunculardan oluşan bir ekibin belirli bir hedefe ulaşmak için ipuçlarını keşfettiği, bulmacaları çözdüğü ve bir veya daha fazla odadaki görevleri verilen süre içerisinde tamamladığı bir oyundur. Oyunun amacı genellikle içerisinde bulunulan mekandan kaçmaktır. Çoğu kaçış oyunu ekip üyelerinin işbirliğine ihtiyaç duyarken üyelerin rekabet içerisinde olduğu çeşitleri de mevcuttur. Kaçış odaları 2010'lu yıllarda Kuzey Amerika, Avrupa ve Doğu Asya'da popüler hale geldi. Kalıcı olarak sabit bir mekanda oyuncularla buluşan kaçış odaları ilk olarak Asya'da açılırken bunu daha sonra Macaristan, Sırbistan, Avustralya, Yeni Zelanda, Rusya ve Güney Amerika izledi.