İçeriğe atla

Steam

Steam
Steam kütüphanesinin Türkçe arayüzü
Geliştirici(ler)Valve
İlk yayınlanma12 Eylül 2003 (21 yıl önce) (2003-09-12)[1]
Programlama diliC++
Objective-C (OS X)
Java (Android)
Platform
Erişilebilirlik28[2] dil
Türİçerik Sağlayıcı
Dijital Hak Yönetimi
Sosyal Ağ
LisansSteam Subscriber Agreement
(Özel mülk yazılım / Ücretsiz)
Alexa sırasıMağaza: 305 (Aralık 2019)[3]
Topluluk: 312 (Aralık 2019)[4]
Resmî sitesistore.steampowered.com

Steam, Valve Corporation tarafından geliştirilen, bir dijital dağıtım, dijital hak yönetimi, çok oyunculu oynanış ve iletişim sunan platformdur. Oyunların geniş çapta dağıtımı ve onlarla ilgili çoklu ortamların tamamen internet üzerinden yayılımı için kullanılmaktadır. Pek çok oyun, eklenti paketi, yazılım, video ve oyunlar ile ilgili programların satışı Steam üzerinden yapılmakta ve bu sayede bilgisayara doğrudan çevrimiçi olarak indirilebilmektedir. Ayrıca Steam, kullanım açısından performans sağlayan sistem tepsisi/sistem çekmecesi (system tray) ve görev çubuğundaki pozisyonu ile benzerlerinden ayrılır.

Mayıs 2016'dan itibaren 125 milyon aktif kullanıcıya sahiptir[5] ve 2021'den itibaren 50 binden fazla oyun barındırmaktadır.[6] 2024 yılında günlük ortalama 36 milyon,[7] aylık ise 67 milyon aktif oyuncu sayısı görmüştür.[8]

Steam, oyun barındırma hizmeti dışında da çeşitli hizmetler sunar. Bu hizmetlerden birçoğu Steam hesabında 5 Amerikan Doları'ndan daha az harcama yapılmışsa kullanılamaz olur.[9]

İstemci; Windows, Linux ve Mac OS üzerinde yüklenebilir ve bu işletim sistemini destekleyen içeriklerin kurulmasına izin verir. 21 Ağustos 2018 itibarıyla; Steam Play Beta, sadece Windows için geliştirilmiş oyunların da Linux üzerinde çalıştırılmasını mümkün kılmıştır. Bu, Wine yazılımının Valve tarafından fonlanmış ve değiştirilmiş sürümü olan Proton ile gerçekleştirilmektedir.[10]

Mağaza

Steam Mağazası 2021 itibarıyla 50.000'den fazla oyun, 20.000'den fazla indirilebilir içerik (DLC), pek çok oyunun deneme sürümü (demo), yazılım ve çok sayıda video yayınına ev sahipliği yapmaktadır.[11] Mağaza aynı zamanda perakende olarak farklı sitelerden satın alınmış anahtarların (CD Anahtarı olarak da bilinir) da etkinleştirilmesine imkân tanır.

Mağaza sayfaları, içeriklerin hakkında bilgi veren değerlendirmeler de içerir. Değerlendirmeler, sadece içeriği kütüphanesinde bulunduran gerçek kullanıcılar tarafından yapılabilir. Yorum yapabilmek için içeriğin belirli bir süre kullanılmış olması gerekir. Oyun indirmek ve oynamak dışında, satın alınması gibi tüm işlemler Steam'in web sitesinden, istemcisinden veya mobil yazılımından yapılabilir. Mağazadaki tüm içerik, arkadaş listesindeki kişilere hediye etmek için de satın alınabilir.

İadeler

Steam'den satın alınan oyunlar, yazılımlar ve indirilebilir içerikler bazı şartlar sağlandığı takdirde iade edilebilir. Oyunun veya yazılımın satın alımından sonra iki haftadan fazla süre geçmemiş olması ve iki saatten fazla oynanmamış veya kullanılmamış olması halinde Steam'in destek sayfasından iade talebi oluşturulabilmektedir.

Steam Ödülleri

2016'dan itibaren Steam'de sonbahar ve kış indirimleriyle eşzamanlı olarak kullanıcıların oylamalarıyla çeşitli kategorilerde oyunlar aday gösterilir. İki aşamadan oluşan bu etkinlikte Valve, bir dizi kategori seçer ve kullanıcıların her bir kategoride Steam'de bulunan en az bir oyunu aday göstermesine izin verir. Daha sonra her kategoride en çok aday gösterilen beş oyun seçilir ve kullanıcılar bu oyunlar arasından bir tanesini aday gösterir.

Türk lirası ile alışveriş dönemi

Steam mağazasında Ekim 2014'te Türk lirası ile alışveriş yapabilme imkânı sunuldu ve dolar kuru 1,5 TL olarak belirlendi.[12][13] Bu oran, Türkiye'de yaşanan kur artışı sebebiyle 2022 yılında 10 TL'ye yükseltildi. 25 Ekim 2023'te yayımlanan bir duyuruda ise Steam mağazasında Türk lirası ile alışverişin 20 Kasım'da sonlandırılacağı ve satışların dolar üzerinden gerçekleştirileceği bildirildi.[14] Bu tarihten sonra 21 Kasım gecesi kullanıcıların cüzdan bakiyeleri USD'ye dönüştürüldü ve mağazadaki ürünler için "MENA-USD" olarak isimlendirilen fiyatlandırma politikası uygulandı.

Topluluk

Steam Topluluğu, kullanıcılar ve Steam'de barındırılan tüm içerikler için aşağıdaki ek özellikleri sunar:

  • Sosyal medya benzeri arkadaş listesi oluşturmak, grup oluşturmak, gruplara katılmak,
  • Steam üzerindeki oyun, yazılım ve videolar hakkında forum tartışmaları oluşturmak, tartışmalara katılmak,
  • Arkadaşlar ile sohbet etmek, oyunlara davet etmek, oynadıkları oyunları görüntülemek,
  • Oynanan oyunun yayınını yapmak,
  • Sahip olunan oyunlardan alınan ekran görüntülerini saklamak, topluluk ile paylaşmak,
  • Steam üzerindeki içerik hakkında rehber, mod, çizim, öge oluşturup paylaşmak,
  • Oyunlar için öğeler satın almak

Steam Workshop

Steam Workshop, kullanıcıların Steam'de bulunan video oyunları için kullanıcı yapımı içerik ve modifikasyonları paylaşmasına olanak tanıyan bir hizmettir. Yeni düzeyler, sanatsal eklentiler, oynanış modifikasyonları veya diğer içerikler başlığa bağlı olarak Atölye'de yayınlanabilir veya Atölye'den yüklenebilir.

Ocak 2015 itibarıyla Valve, Skyrim'de kullanıcı tarafından geliştirilen bazı Atölye içeriklerini ücretli olarak paylaşabilme özelliği sunmuştur ancak bu özellik Nisan 2015 tarihinde platformdan kaldırılmıştır.[15] Valve, Atölye'de bulunan içeriklerin bazılarını kendi oyunlarına eklemiştir; Bu içerikleri ve modifikasyonları yapan içerik üreticilerine 57 milyon doların üzerinde ödeme yapılmıştır.[16]

Steam Cloud

Oynanan oyunların kayıtlarını, ayarlarını, profil seçeneklerini ve Steam istemcisinin ayarlarını saklayan Steamworks bulut sistemidir. Bu özellik sayesinde, Steam herhangi bir bilgisayara kurulduğunda, ayarlar otomatik olarak geri yüklenecektir. Aynı şekilde, daha önceden oynanan oyunların kayıtları da, oyunun yüklenmesiyle birlikte indirilecektir. İki farklı bilgisayarda aynı oyunun farklı kayıtları bulunuyorsa, çakışmanın çözülmesi için kullanıcıya sorulur. Bu özellik, tamamıyla kapatılabileceği gibi, her oyun için ayrı ayrı seçilebilir.[17]

Aile Kütüphanesi

Aile Kütüphanesi Paylaşımı, hesap sahibinin oyun oynamadığı zamanlarda seçili hesapların, izin verilen bilgisayarlarda oyun kütüphanesini kullanmasına izin verir. Aynı anda 10 bilgisayara kadar yetkilendirme yapılabilir. Yetkilendirilmiş her bilgisayarda 5 hesaba kadar izin verilebilir. Aile Kütüphanesi, sadece oyunlarda kullanılabilir. Video ve yazılımlarda kullanılmaz.[18]

Geniş Ekran Modu

Geniş Ekran Modu, Steam oyunlarının televizyon ve kontrolcü ile birlikte, fare ve klavye kullanmadan oynanmasını sağlayan bir kiptir. İstemci, televizyon ve kontrolcü ile etkileşim için yeniden gösterilir. Bu mod, bilgisayar monitöründe de kullanılabilir.[19]

İstatistikler

Steam geliştiriciler için çeşitli istatistikler toplar. Bunlardan ilki, etkin olan kullanıcı sayısıdır. Bu sayfa aynı zamanda, eş zamanlı olarak içeriklerin kullanım sıralamasını anlık olarak verir.[20]

İndirme istatistikleri, seçilen ülkeye göre veya küresel olarak sunulan bant genişliği hakkında bilgi verir.[21] Bu aynı zamanda bir ülkede en çok kullanılan internet servis sağlayıcısını da görüntüler.

Steam, tamamen gönüllü ve anonim olarak, kullanıcıların kullandığı donanımlar hakkında da veri toplar.[22] Her ay sunulan raporda en çok kullanılan işletim sistemi, işlemci, ekran kartı gibi veriler sunulur.

Son olarak toplanılan istatistikler de destek raporları hakkındadır. Açılan talepler ve destek ekibinin yanıtlama hızı bu sayfada toplanır.[23]

Ayrıca bakınız

  • İçerik sağlayıcı
  • Origin
  • Uplay

Kaynakça

  1. ^ "Steam Client Released". Valve Corporation. 12 Eylül 2003. 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2008. 
  2. ^ "Steam Translation Server – Welcome". 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2018. 
  3. ^ "steampowered.com Competitive Analysis, Marketing Mix and Traffic". Alexa Internet. 29 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  4. ^ "steamcommunity.com Competitive Analysis, Marketing Mix and Traffic". Alexa Internet. 11 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  5. ^ "Valve to Showcase SteamVR Hardware, Steam Machines, & More at GDC 2015". 16 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  6. ^ "Yılların Oyun Dağıtım Platformu Steam'in Kütüphanesi 30.000 Oyuna Ulaştı". Webtekno. 15 Ocak 2019. 16 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2019. 
  7. ^ "Yeni bir gün, yeni bir Steam rekoru daha: PC oyuncuları limitleri zorluyor!". IGN Türkiye. 18 Mart 2024. 22 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2024. 
  8. ^ "Valve reveals Steam's monthly active user count and game sales by region". Taylor Soper. 3 Ağustos 2017. 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2018. 
  9. ^ "Sınırlandırılmış Kullanıcı Hesapları". 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  10. ^ "Karşınızda Steam Play'in Yeni Sürümü". Valve. 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2018. 
  11. ^ "Steam, Mağazada Listelenen Oyun Sayısında 50.000 Barajını Aşmayı Başardı". Webtekno. 2021. 13 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Steam Türk Lirasına Geçti!". Bölüm Sounu Canavarı. 22 Ekim 2014. 8 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  13. ^ "Steam Fiyatları Neden Yükseldi?". ShiftDelete.Net. 5 Kasım 2014. 8 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  14. ^ "Steam Türkiye'de Yeniden Dolar İle Satış Yapmaya Başlıyor". Merlin'in Kazanı. 25 Ekim 2023. 8 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  15. ^ Prescott, Shaun (26 Temmuz 2024). "Valve has removed paid mods functionality from Steam Workshop". PC Gamer. 30 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2024. 
  16. ^ "Over $57 Million Paid Out To Steam Workshop Creators". Rock, Paper, Shotgun. 26 Temmuz 2024. 3 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2024. 
  17. ^ "Steam Cloud". 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  18. ^ "Aile Kütüphanesi Paylaşımı - SSS". 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  19. ^ "Geniş Ekran". 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  20. ^ "Steam ve Oyun İstatistikleri". 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  21. ^ "Steam İndirme İstatistikleri". 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  22. ^ "Steam Donanım ve Yazılım Anketi". 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  23. ^ "Steam Destek İstatistikleri". 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yazılım</span> bilgisayarın somut olmayan çalıştırılabilir bileşeni

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.

Valve Corporation ; Bellevue, Washington merkezli, Ağustos 1996'da eski Microsoft çalışanları Gabe Newell ve Mike Harrington tarafından kurulan video oyunu geliştiricisi ve video oyunu yayımcısı şirket. Özellikle 1998 yılında geliştirdikleri birinci şahıs nişancı türündeki bilimkurgu-aksiyon oyunu Half-Life ile birçok video oyunu eleştirmeninden beğeniler almıştır. Geliştirdikleri bir diğer birinci şahıs nişancı türündeki aksiyon oyunu Counter-Strike, dünya çapında en fazla kullanıcıya sahip birinci şahıs nişancı oyunu olarak bir fenomene dönüşmüştür.

iTunes Apple yazılımı

iTunes, Apple şirketinin ürettiği, Mac OS X, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista ve Windows 8 altında çalışabilen ücretsiz bir film ve müzik oynatıcı, ortam oynatıcısı, internet radyosudur. 9 Ocak 2001 yılında sunulmuştur. C++ dilinde yaratılmıştır. Müzik oynatmaktan, arşiv organize etmeye, hatta film ve müzik satın almaya kadar pek çok özelliği vardır. MacOS ve Microsoft Windows işletim sistemlerini çalıştıran kişisel bilgisayarlarda dijital müzik ve video indirme işlemlerini yürütmek, müzik indirmek ve düzenlemek için kullanılır.sayar Mac OS 9 için 2.0.4 sürümünden itibaren geliştirilmesi durdurulmuştur. iTunes Store, iPhone, iPad ve iPod Touch'da da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Peer-to-peer</span> Yazılım

Peer-to-peer ya da P2P olarak tanımlanır. Peer eş, denk demektir. İki veya daha fazla istemci arasında veri paylaşmak için kullanılan bir ağ protokolüdür.

İndirilebilir içerik, internet aracılığıyla dağıtılan bir dijital medya şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Steam Machine</span>

Steam Machine, oyun konsolu benzeri bir deneyim sağlamak için Valve'ın SteamOS'sini çalıştırmak üzere tasarlanmış bir dizi önceden oluşturulmuş küçük form faktörlü oyun bilgisayarıydı. Birkaç bilgisayar satıcısı, kendi Steam makineleri sürümlerini perakende satış için geliştirmek üzere Valve ile anlaştı ve Valve'ın gereksinimlerine ek olarak Microsoft Windows ile çift önyükleme seçenekleri ve bilgisayarı yükseltme yeteneği gibi ek seçenekler sundu. Tüketiciler, Steam OS'de yer alan Valve'ın aynı adı taşıyan popüler Steam mağazası aracılığıyla Steam Makineleri dijital olarak video oyunları satın alabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Line</span> WhatsApp`a benzeyen bir anlık sosyal medya uygulaması

LINE, Japonlara ait bir mobil mesajlaşma uygulamasıdır, "Line Corporation" tarafından yapılmıştır. LINE, aralarında etiketler, home, timeline ve resmi hesaplar da bulunan çeşitli interaktif öğelerle entegre bir şekilde ücretsiz metin ve sesli mesajlaşma, sesli arama ve grup sohbeti sunar. LINE uygulaması iOS, Android, BlackBerry, Nokia Asha ve Windows Phone dahil olmak üzere birden fazla platform arasında kullanılabilir ve akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlardan erişilebilir. Ağustos 2013 itibarıyla LINE'ın 230 ülkede 230 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. İngilizce, Japonca, Korece, Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince, Tayca, Endonezyaca, Malayca, Türkçe, Vietnamca, İspanyolca, Fransızca, Portekizce (Brezilya), Portekizce (Portekiz), Almanca ve İtalyanca başta olmak üzere çeşitli dilleri destekleyen LINE; ayrıca 52 ülkede uygulama mağazalarının "ücretsiz uygulamalar" kategorisinde birinci sırada yer almaktadır.

Source Filmmaker, Valve tarafından animasyon filmleri oluşturmak için yayınlanan ve Source oyun motorunu kullanan bir 3 boyutlu bilgisayar grafik yazılımı aracıdır. Source Filmmaker, Team Fortress 2, Left 4 Dead serisi ve Half-Life 2 gibi çeşitli Source oyunları için topluluk tabanlı birçok animasyonlu kısa film oluşturmak için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

<i>Ricochet</i> (2000 video oyunu)

Ricochet, çok oyunculu bir Half-Life modudur ve GoldSource motoru üzerinde çalışır. Valve Corporation tarafından geliştirilmiştir ve orijinal çıkış tarihi 1 Kasım 2000'dir. Ricochet resmî bir moddur ve Steam üzerinden satın alımı mevcuttur. Fakat Steam yayınlanmadan önce Half-Life'ı perakende olarak satın alanlara ücretsiz olarak verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apple ID</span>

Apple ID veya Apple Kimliği, böyle iWork, iCloud, iTunes Store ve Apple Store gibi ürünlerin çoğu için sunduğu herhangi bir e-posta sağlayıcısından bir müşterinin mevcut e-posta adresini kullanarak, çeşitli online sistemlere giriş yapmak için kullanılan bir all-in-one kullanıcı hesapıdır. Apple Inc. tarafından yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mağazası</span> Microsoftun Windows için yarattığı bir uygulama mağazası

Microsoft Store, Microsoft'un Microsoft Windows için yarattığı bir uygulama mağazasıdır. Windows 8 ve Windows Server 2012'den başlayarak çalışır. Windows XP, Windows Vista, Windows 7 sistemleri ve Windows Server 2008 sunucusunda desteklenmez. Bu, Evrensel Windows Platformu uygulamalarını dağıtmanın birincil yoludur. Hem ücretsiz, hem de 0,99 $ - 999,99 $ maliyet arasında değişen ücretli uygulamalar Microsoft Mağazası üzerinden dağıtılabilir. Ayrıca, Microsoft Mağazası Windows RT Metro arayüzeyli uygulamaları ve masaüstü uygulamaları satın almak ve indirmek için tek yoldur. Microsoft Mağazası ilk kez 29 Şubat 2012 yılında Windows 8 Tüketici Önizleme kullanımına Windows Mağazası adıyla sunuldu. Daha sonra 2015 yılında, Windows Phone Store, Microsoft Movies & TV ve Groove Music mağazaları Windows Mağazası içine birleştirilmiştir. Eylül 2017'de Microsoft, Windows Mağazası'nı dijital Microsoft Store olarak yeniden markalandırdı başladı ve Microsoft logosunu taşıyan yeni bir simge oluşturuldu. Xbox Game Store, platformun bu yeni sürümüne birleştirildi. Ekim 2021'de Windows 11 duyurulurken Microsoft Store için Win32 (.exe) ve web tabanlı uygulamalar ve Farklı Windows Mağazaları entegre etme özelliği için destek duyuruldu. Android uygulamaları, Windows 11'e Windows için Android Alt Sistemi indirildiği takdirde Amazon Appstore ile entegre çalışıp Microsoft Store'dan Android uygulaması indirebilecek.

Microsoft Office Live Meeting Microsoft tarafından işletilen ve durdurulan bir ticari aboneliğe dayalı web konferans hizmetidir. Live Meeting, istemci bilgisayarlara yüklenmiş olan yazılımları içerir ve tüm istemcilerin bağlanmak için merkezi bir sunucu kullanır. Microsoft, kurum içi veya bulut ortamında kullanılabilen bir Kurumsal Birleşik İletişim ürünü olan Skype for Business'ı üretiyor.

Nintendo DSi sistem yazılımı, bir dizi güncellenebilir bellenim sürümü ve Nintendo DSi video oyun konsolunda bir yazılımdır. Nintendo 3DS sistem yazılımının öncülüdür. Sistemin İnternet bağlantısı üzerinden indirilen güncellemeleri, Nintendo'nun özellikler ve yazılım ekleyip kaldırmasına izin verir. Tüm güncellemeler ayrıca önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikleri de içerir.

Epic Games Store, Microsoft Windows ve macOS platformlarına yönelik Epic Games tarafından işletilen dijital video oyunu mağazası. Aralık 2018'de internet sitesi ve oyunları yükleyip oynayabilmek için zorunlu olan istemci olmak üzere iki ayağıyla birlikte piyasaya sürüldü.

<i>Counter-Strike</i> (video oyunu) Valve yapımı video oyunu (1999)

Counter-Strike, Valve tarafından geliştirilen birinci şahıs nişancı oyunudur. Başlangıçta, 1999'da Minh "Gooseman" Le ve Jess Cliffe tarafından, Le ve Cliffe işe alınmadan ve oyunun fikir hakkı edinilmeden önce bir Half-Life modifikasyonu olarak geliştirilmiş ve yayınlanmıştır. Counter-Strike, 2000 yılında Valve tarafından Microsoft Windows için piyasaya sürülmüştür. Oyun, Counter-Strike serisinin ilkidir. Xbox'ta, OS X ve Linux'ta birkaç yeniden yapımı (remake) ve porting'i yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Steam Deck</span> Valve tarafından geliştirilen elde taşınabilir oyun bilgisayarı

Valve tarafından geliştirilen el bilgisayarı Steam Deck isimli bu cihaz Aralık 2021 de çıkacağı ve 3 farklı sürüme sahip olacağı duyuruldu. Tam olarak olmasa cihazın Nintendo Switch'e rakip olarak çıktığı düşünülmektedir. Switch'in aksine bu cihaz konsol değil ve "el bilgisayarı" olarak duyuruldu. Verilen bilgilerin arasında eğer kullanıcı isterse Steam OS'u kaldırıp yerine herhangi bir işletim sistemi kurabileceği ve bu sayede normal bilgisayarlardan bir farkı olmadığı belirtildi. Valve kullanıcıların istedikleri gibi halihazırda var olan Steam kütüphanelerini kullanabileceğini ve oyunlar için tekrar ücret talep edilmeyeceğini belirtti.

Proton, Microsoft Windows oyunlarının Linux tabanlı işletim sistemlerde çalışması için tasarlanmış bir uyumluluk katmanıdır. Proton, Valve tarafından CodeWeavers geliştiricileri ile işbirliği içinde geliştirilmiştir. Windows oyunlarıyla performansı ve uyumluluğu geliştirmek için Wine'ın yamalı bir sürümüyle birleştirilmiş bir yazılım ve kütüphane koleksiyonudur. Proton, Steam istemcisine "Steam Play" olarak entegrasyon için tasarlanmıştır. Üçüncü taraf çatalları manuel olarak kurulabilmesine rağmen, resmi olarak istemci aracılığıyla dağıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Steam Link</span>

Steam Link, kişisel bir bilgisayardan veya Steam Machine'den kablosuz olarak bir mobil cihaza veya başka bir monitöre Steam içeriği akışı sağlamak için Valve Corporation tarafından yapılmış bir donanım ve yazılım çözümüdür. Steam Link, ilk olarak Kasım 2015'te Steam Makinelerinin çıkışıyla birlikte bir donanım aygıtı olarak piyasaya sürüldü. Valve, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar için yazılım tabanlı Steam Link uygulamasını desteklemek ve Raspberry Pi mikro bilgisayarı için bir yazılım paketi olarak Steam Link sağlamak adına Kasım 2018'de Steam Link donanım cihazını durdurdu.