İçeriğe atla

Konstantinopolis Kuşatması (907)

diğer savaşlar için Konstantinopolis kuşatmaları ve Bizans-Rus savaşları'na bakınız
Konstantinopolis'in Ruslarca kuşatılması

Oleg, atların Konstantinopolis surlarına çektiği gemi birliğini yönetiyor. Bir Ortaçağ canlandırması.
Tarih907
Bölge
Sonuç Çekilme
Taraflar
Bizans İmparatorluğuKiev Knezliği
Komutanlar ve liderler
Bilge LeonKievli Oleg
Güçler
Bilinmiyor 2.000 gemi

Bizans-Rus Savaşı 907, İlk Vakayiname'de (Yaklaşık 850 ile 1110 tarihleri arasında olan ve orijinal olarak yaklaşık 1113 yılında Kiev' de derlenen bir Kiev Knezliği tarihi) Kievli Oleg ismi ile birleştirilir. Vakayiname, Rusların Bizans İmparatorluğu' na karşı düzenlediği çok başarılı bir askerî operasyon olduğunu ifade eder. Mantığa aykırı olarak Yunan kaynakları onun hepsinden bahsetmez.

Kiev Knezliği tarihi

Vakayiname 907 yılı saldırısını kabul edilebilir detayları ile tanımlar. Seferin hatırasının Ruslar'ın tüm jenerasyonu boyunca sözlü olarak nakledildiği görülmektedir. Bu sonuç tarihten daha çok folklorun renkli gerçeklerinin zenginliğine bağlanabilir.

Bize ilkin Oleg'e Konstantinopolis'a yaklaşmadan önce Bizans delegeleri tarafından zehirlenme denemesinde bulunulduğu söylenir. Rus lider (geleceği görebilen güçleri ile ünlü), zehirli kupadan içmeyi reddeder. Donanması Konstantinopolis'un görüş mesafesi içinde olduğunda, şehir kapısını kapalı buldu ve boğaza giriş demir zincir ile kapanmıştı.

Bu noktada Oleg, kaçamaklı sözlere başvurdu: Karaya çıkmayı başardı ve 2.000 üzerinde tekerlekli monoxylaya sahipti. Sonra onun botları araca dönüştürüldü. Onları Konstantinopolis surlarına yöneltti ve kalkanlarını imparatorluk şehrinin kapılarına sabitledi.

Konstantinopolis'un tehdidi can sıkıcı sonuç olan Bizans-Rus Antlaşması ile yumuşatıldı. Antlaşmaya uygun olarak Bizanslılar, her bir Rus botu için on iki grivna fidye ödediler.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ruslar</span> Doğu Slav halkı

Ruslar, genellikle Rusya'da yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimselere denir. Dünya çapında yaklaşık 132 milyon kişi civarında bir nüfusa sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">I. Vladimir (Kiev büyük knezi)</span>

I. Vladimir, Hristiyanlığı benimseyen ilk Kiev büyük prensidir. 980 yılından 1015 yılına kadar Kiev Büyük Prensi olan I. Vladimir, Kiev ve Novgorod topraklarını tek bir devlet altında birleştirmiştir. Yirminci yüzyılda Ukrayna'nın amblemi haline gelen "trident" kişisel işaretini kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (860)</span>

Rus-Bizans Savaşı (860) Bizans ve Batı Avrupa kaynaklarında kaydedilen Ruslarca yapılan sadece büyük bir askeri seferdi. Olayların aldığı yere bakış hesap değişikliği çağdaş ve daha sonraki kaynaklardaki farklılık nedeniyle tam sonuç belli değildir. Bizans kaynaklarına göre, Ruslar Konstantinopolis'i, İmparatorluk Bizans-Arap Savaşları ile uğraşırken ve Rus tehdidiyle ilgilenmesi olanaksız durumdayken hazırlıksız yakaladı. Rusların Bizans şehrinin kenar mahallelerini talan etmesinden sonra, Ruslar geri çekilmenin tabiiliğine rağmen yeniden tehdit ettiler ve gerçekten hangi tarafın galip olduğu konusu tartışmalıdır. Bu olay daha sonra Ortodoks Kilisesi geleneğine yükseliş verdi, bu durum Theotokos tarafından araya giren ilahi bir güç tarafından şehrin kuşatmadan kurtuluşuna yorumlandı.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (941)</span> 941 yılındaki çatışma

Rus-Bizans Savaşı 941 yılında I. İgor'un hükümdarlık döneminde yer aldı. Hazar Yazışmaları göstermektedir ki I. Romanos Lekapenos tarafından alınan Yahudilere uyguladığı zulüm sonrası Bizanslılar'dan intikam almak için Hazarlar tarafından kışkırtılmış bir seferdir.

Rus-Bizans Savaşı aşağıdaki çatışmalardan birisine konu olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Oleg (Novgorod knezi)</span>

Oleg ; 879–913 yılları arasında Novgorod knezi, 882-913 yılları arasında ise Kiev knezi.

<span class="mw-page-title-main">VI. Leon</span> Bizans imparatoru (866 - 912)

VI. Leon, lakabı "Bilge Leon" ya da "Filozof Leon", 886-912 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

Radimiçler, 1. binyılın sonlarında Yukarı Dinyeper Nehri'nin doğusundaki Soj Nehri boylarında yaşayan Doğu Slav kabilesi. 9. yüzyılın ortalarında Hazar Kağanlığı'na vergi veren bu kabile, 885'te Novgorod Knezi Oleg'in egemenliği altına girdi ve Kiev Knezliği'ne bağlandı. Radimiçler, 907'de Oleg'in Bizans İmparatorluğu'yla yaptığı ve Rus galibiyetiyle sonuçlanan savaşta Kiev Kneziliği ordusunda görev aldı.

Cambridge Belgesi olarak da bilinen Schechter Mektubu Kahire Genizası'nda Solomon Schechter tarafından keşfedildi.

<span class="mw-page-title-main">Vareg Muhafızları</span>

Vareg Muhafızları, 10. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar Bizans imparatorlarının kişisel korumalığını yapan Bizans ordusunun seçkin birliğidir.

Son Kiev-Bizans Savaşı, 1043 yılında Konstantinopolis'e karşı Kiev Büyük Knezi I. Yaroslav tarafından başlatılan ve en büyük oğlu Novgorodlu Vladimir tarafından yönetilen deniz seferidir.

İlk Vakayiname'ye göre, 907 yılında Oleg'in Konstantinopolis'e saldırısının sonucu olarak imzalanan ilk Bizans-Rus Antlaşması. Bilim insanları genellikle bu belgeyi 911 Rus-Bizans Anlaşması'nın ön hazırlığı olarak kabul ederler.

Kiev Knezliği ile Bizans İmparatorluğu arasında imzalanan antlaşmalar:

<span class="mw-page-title-main">Olga (Kiev prensesi)</span> Kiev prensesi

Olga Kiev Knezliği'nden oğlu Sviatoslav için (945-960) bir naipti. Drevlianları, kocası I. İgor'u öldüren boyu, fethetmesiyle bilinir. Vaftiz töreninden sonra Elena ismini almıştır. Hristiyanlığı tüm ulusa yayan kişi torunu I. Vladimir olsa da Hristiyanlığı Rus topraklarında yayma konusundaki çabalarından dolayı Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından havari dengi lakabıyla azize ilan edilmiştir. Yortusu 11 Temmuzdur.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Rus Antlaşması (945)</span>

Bizans-Rus Antlaşması, 940ların başlarında Kiev Ruslarının Konstantinopolis'e karşı gerçekleştirdikleri deniz seferinin sonucu Bizans İmparatoru VII. Konstantinos ile Kiev Büyük Knezi I. İgor arasında 944 ya da 945 yılında imzalanan antlaşmadır. Hükümleri, Ruslar için, İgor'un selefi Oleg'in adıyla ilişkili olan önceki anlaşmadan daha az avantajlıydı. Eski Rus Hukuku'nun en eski yazılı kaynaklarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Rus Antlaşması (911)</span> 911 yılında yılında Bizans ile Rus arasında imzalanan Antlaşma

Bizans-Rus Antlaşması, 10. yüzyılda Bizans İmparatorluğu ile Kiev Rusları arasında yapılan en kapsamlı ve ayrıntılı antlaşmadır. Öncesinde 907 ön antlaşması vardır. Eski Rus Hukuku'nun en eski yazılı kaynağıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Boris</span>

II. Boris 969'dan 977'ye dek hüküm sürmüş olan Bulgaristan imparatoru (çar).971'den itibaren ömrünün geri kalanını Bizans esaretinde geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası</span>

Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası, Doğu Balkanlar'da 967/968'de başlayan ve 971'de biten bir çatışmaya atıfta bulunur ve Kiev Rusları, Bulgaristan ve Bizans İmparatorluğu'nu ilgilendirir. Bizanslılar, Rus hükümdarı Sviatoslav'ı Bulgaristan'a saldırmaya teşvik ederek, Bulgar güçlerinin yenilgisine ve ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunun sonraki iki yıl boyunca Ruslar tarafından işgal edilmesine yol açtı. Müttefikler daha sonra birbirlerine döndü ve ardından gelen askeri çatışma Bizans zaferiyle sonuçlandı. Ruslar çekildi ve doğu Bulgaristan Bizans İmparatorluğu'na dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Dolgoruki</span>

Yuri Vladimirovich, yaygın olarak Yuri Dolgorukiy veya Uzun Kol. Rostov'un kuzey bölgesinde hüküm süren ilk Rurikid prensidir. Rostov-Suzdal'daki toprak sahibi boyar sınıfının ayrıcalıklarını başarıyla sınırlamasıyla tanınan Yuri, Kiev Rus prensliğini erken modern Moskova'ya dönüşecek bağımsız bir güce dönüştürmüştür. Günümüzde Moskova'da şehrin kurucusu olarak onuruna yapılmış anıtsal bir heykel bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Ruslarının Hristiyanlaşması</span>

Kiev Ruslarının Hristiyanlaştırılması, birkaç aşamadan oluşan uzun ve karmaşık bir süreçtir. 867'de Konstantinopolis Patriği I. Fotios, diğer Hristiyan patriklere Rus halkının coşkuyla din değiştirdiğini söylemiş, ancak İlk Vakayiname ve diğer Slav kaynakları onuncu yüzyıl Rusların hala Slav paganizmine sıkı sıkıya bağlı söylediği için çabalarının kalıcı sonuçlar doğurmadığı görülmektedir. İlk Vakayiname'da kaydedildiği gibi geleneksel görüş, Kiev Ruslarının kesin Hristiyanlaşmasının y. 988, Büyük Vladimir'in Hersonisos'ta vaftiz edildiği ve ailesini ve Kiev'deki halkını vaftiz etmeye başladığı yıl geleneksel olarak Ukrayna ve Rus dilinde Rus vaftizi denir.