İçeriğe atla

Konstantinopolis Kuşatması (1235-1236)

Konstantinopolis Kuşatması (1235)
Bizans-Frank savaşları
Bulgar-Latin Savaşları

Harita, Konstantinopolis'i ve onun Bizans dönemindeki surlarını gösteriyor.
Tarih1235
Bölge
Sonuç İki yıllık ateşkes
Taraflar
Bulgar İmparatorluğu
Palaiologos flag İznik İmparatorluğu
Latin İmparatorluğu

Konstantinopolis Kuşatması bir Bulgar-İznik birliğinin Latin İmparatorluğu'nun şehrini kuşatmasıydı.

Giriş

I. Robert'in (ilk Latin veya Konstantinopolis İmparatoru) 1228'de ölümünden sonra, bir yeni hükümdarlık Jean de Brienne'in (yak.1170-27 Mart 1237 bir Fransız asilzadesi olup, evliliği nedeniyle Kudüs Kralı oldu ve daha sonra Konstantinopolis'e Latin İmparatoru olması için çağrıldı) idaresi altında kuruldu. Epirus bölgesinin Klokotnitsa Muharebesi'nde Bulgarlara yenilmesi felaketinden sonra,[1][2] Epiruslu'lar başka yere nakledilen Latin İmparatorluğu'nu tehdit ettiler, sadece İznikliler tarafından yerine geçilecekti. Böylece Yunanistan'da toprak edinmeye başladılar. İznik İmparatoru III. İoannis, Bulgarlar'la 1235 yılında Latin İmparatorluğu'na karşı bir seferle sonuçlanan bir birlik oluşturdu.

Kuşatma

1235 yılında Angelo Sanudo, (ölüm 1262- 1227 yılından itibaren Takımada düküydü) III. İoannis tarafından rahatsız edilen Latin İmparatoru Jean de Brienne'nin Konstantinopolis şehrini savunması için bir deniz birliği gönderdi.[3] İznik İmparatorluğu ve II. İvan Asen. Bulgar-İznik birleşmesi kuşatmada başarılı değildi.[4] Müttefikler Sonbahar'da kışın gelmesi nedeniyle geri çekildi. II. İvan Asen ve Vatatzes kuşatmaya gelecek yıl devam etmek için aynı düşüncedeydiler fakat Bulgar imparatoru ordu göndermeyi reddetti. 1237 yılında Jean de Brienne'nin ölümüyle Bulgarlar antlaşmayı bozdu çünkü II. İvan Asen'in Latin İmparatorluğu'nun vekil kralı olabilme olasılığı vardı.

Angelo'un daha sonraki arabuluculuğu ile iki imparatorluk arasında iki yıllık ateşkes imzalandı.

Sonra

1247 yılında İznikliler Konstantinopolis'i etkili bir şekilde kuşatmıştı ki sadece şehrin kuvvetli surları onları uzakta tutuyordu ve 1258 yılında yapılan Pelagonya Muharebesi Latin egemenliğinin Konstantinopolis'te sona geldiği sinyalini veriyordu. 25 Temmuz 1261 tarihinde Latin ordusunun çoğunun bir seferde olduğu sırada İznik İmparatorluğu'nun generali Aleksios Strategopulos[5] şehre korunmasız bir giriş buldu ve ordularıyla Bizans İmparatorluğu'nu VIII. Mihail'e iade ederek içeri girdi.

Kaynakça

  1. ^ Turnovo inscription of Tsar Ivan Asen II in the Holy 40 Martyrs Church in honour of the victory at Klokotnitsa on 9 March 1230
  2. ^ Badley.info, http://badley.info/history/Battle-of-Klokonista-Bulgaria.event.html 21 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Battle-of-Klokonista-Bulgaria
  3. ^ Answers.com, http://www.answers.com/topic/1235 2 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1235
  4. ^ NNDB, http://www.nndb.com/people/854/000101551/ 6 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., John III Ducas Vatatzes
  5. ^ Nicol (1993), p. 34.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İznik İmparatorluğu</span> 1204te Bizans İmparatorluğunun Haçlılar tarafından yıkılmasından sonra kurulan Bizans ardıl devleti

İznik İmparatorluğu ya da İznik ''Rum'' İmparatorluğu, Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Batı Avrupalı ve Venedikli orduların 1204 yılında Konstantinopolis'e gelip şehri talan etmesi ve şehirde Katolik Hristiyanlar idaresinde bir Latin İmparatorluğu'nun kurulmasının ardından Bizans İmparatorluğu asilleri tarafından kurulan Yunan devletlerinden en büyüğüdür. 1204 ile 1261 arası hüküm sürmüştür. İznik Rum İmparatorluğunun resmen, kültürel ve dinsel başşehri İznik olmakla beraber, ikinci hükümdar olan III. İoannis ve sonraki imparatorlar hükümdar sarayı yerleşkesi ve efektif idari merkezi olarak Kemalpaşa’yı kullanmışlar ve bu imparatorluk Kemalpaşa’dan idare edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Latin İmparatorluğu</span> Katolik Latinlerin 1204te Konstantinopolisi işgal ettikten sonra kurdukları devlet (1204–1261)

Latin İmparatorluğu ya da Konstantinopolis Latin İmparatorluğu, Latinlerin 1204 yılında Dördüncü Haçlı Seferi'nin neticesinde Konstantinopolis'i işgal ederek kurduğu bir devlettir. Haçlıların Romanya adını verdiği bu devlet 57 yıl ayakta kalmış, 25 Temmuz 1261 tarihinde İznik İmparatoru VIII. Mihail'in Konstantinopolis'i Haçlılardan geri almasıyla ortadan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Mihail</span>

VIII. Mihail Paleologos, 1259-1282 arasında Bizans İmparatorluğu'nu yönetmiştir. VIII. Mihail, 1453'te Osmanlı Devleti tarafından İstanbul'un Fethi'ne kadar, Bizans İmparatorluğu'nda hükmünü sürdüren, Paleologos Hanedanı'nın kurucusu olmuştur. 1261'de Konstantinopolis şehrini Dördüncü Haçlı Seferi sonucu kurulan Latin İmparatorluğu elinden almış ve İznik İmparatorluğu'nu değiştirerek Bizans İmparatorluğu'nu yeniden kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Theodoros</span>

I. Theodoros Laskaris, arasında İznik imparatoru olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Theodoros</span> Romalıların imparatoru ve otokratı

II. Theodoros Laskaris veya II. Theodoros Dukas Laskaris 1254–1258 yılları arasında İznik İmparatorluğu imparatoru olmuştur. II. Theodoros Laskaris İznik İmparatoru olan III. İoannis ile İrini Laskarina'nin tek oğluydu. Annesi İrini Laskarina, ilk İznik İmparatoru I. Theodoros ile Bizans İmparatoru III. Aleksios'un kızı Anna Angelina'nin kızıydı.

<span class="mw-page-title-main">III. İoannis</span>

III. İoannis Dukas Vatacis (y. 1192, Dimetoka - 3 Kasım, 1254, Kemalpaşa 1221-1254 yılları arasında İznik İmparatoru olmuştur. İoannis Dukas Vatacis çok büyük bir olasılıkla general Basileios Vatacis'in oğludur ve babası Bizans imparatorları olan II. İsaakios ve III. Aleksios'in adı bilinmeyen bir kuzeninin oğludur. Asker bir aileden gelen ve şahsen başarılı bir asker olan İoannis 1212'de birinci İznik İmparatoru olan I. Theodoros tarafından İrene Laskarina adlı kızına koca olarak seçilmiş ve düğün yapılmıştır. I. Theodoros üç evlilik yapmakla beraber, tahtına varis olacak bir erkek oğlu olmamış ve vâris olarak damadı general İoannis Vatacis'i seçmiştir.

Aleksios Komninos Strategopulos, Bizans İmparatoru VIII. Mihail döneminde Megas Domestikos ve Sezar rütbelerine yükselmiş bir generaldir. Aristokrat kökenlidir, 1250'li yılların başlarında zaten ileri yaşlarda olduğu kaynaklarda görülür, Epir'e karşı İznik İmparatorluğu'nun ordularına liderlik etmiştir. Gözden düştükten ve II. Theodoros tarafından hapsedildikten sonra Strategopulos, Mihail Paleologos'un etrafındaki aristokratların tarafını tutmuştur. 1258'de II. Theodoros'un ölümünden sonra Mihail Paleologos'un tahta geçmesini desteklemiştir. Pelagonia seferine 1259 yılında katılmıştır, Epir'i ele geçirmeye devam etmiş, ancak kazanımları ertesi yıl kaybedilmiş ve Epirliler tarafından esir alınmıştır. Birkaç ay sonra serbest bırakılmış, Konstantinopolis'in Latinlerden Temmuz 1261 tarihinde beklenmedik şekilde yeniden alınmasında liderlik etmiş böylece Bizans İmparatorluğu yeniden kurulmuştur. Ertesi yıl Epirliler tarafından tekrar esir alınmış ve serbest kalmadan önce İtalya'da birkaç yıl esir kalmıştır. Kamu hizmetlerinden emekli olmuş ve 1270'li yılların başında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jean de Brienne</span>

Jean de Brienne - ö. 27 Mart 1237), evlilik yolu ile Kudüs Kralı olmuş ve taht naibi olarak Konstantinopolis'te Latin İmparatorluğu'nu yönetmiş Fransız aristokrat.

<span class="mw-page-title-main">Bizans savaşları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu (330-1453) tarihi boyunca gerçekleşmiş savaşlar ya da Harici ihtilafların listesidir. Dahili ihtilaflar için, Bizans isyan ve iç savaşları listesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">IV. İoannis</span>

IV. İoannis Laskaris. İznik imparatoru, II. Theodoros ile Bulgar Prensesi Eleni Asenina'nın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Theodoros Komnenos Dukas</span> Selanik imparatoru

Theodoros Komnenos Dukas (Yunanca: Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας, Theodōros Komnēnos Doukas, Theodore Comnenus Ducas olarak Latin dillerinde yazılmıştır, 1215 ile 1230 yılları arasında Epirus ve Teselya ve 1224 ile 1230 yılları arasında Selanik ile Makedonya ve Batı Trakya'nın büyük kısmının hükümdarı. Selanik'i 1237 ile 1246 yılları arasında yöneten oğulları İoannis ile Demetrios'un arkasındaki güçtür.

<span class="mw-page-title-main">II. İvan Asen</span> Bulgar çarı

II. İvan Asen İngilizce bazen John Asen II olarak bilinir, İkinci Bulgar İmparatorluğu sırasında 1218 ile 1241 yılları arasında Bulgaristan imparatoru (Çar) olarak hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (1260)</span>

Konstantinopolis Kuşatması 1260'ta parçalanmış Bizans İmparatorluğu'nun en büyük kalıntısı olan İznik İmparatorluğu'nun Konstantinopolis'i Latin İmparatorluğu'ndan geri alma ve şehri yeniden canlanan bir Bizans İmparatorluğunun siyasi, kültürel ve manevi başkenti olarak yeniden kurma girişimiydi.

<span class="mw-page-title-main">II. Mihail Asen</span> Bulgar İmparatorluğunun ikinci çarı

II. Mihail Asen, 1246–1256/57 yılları arasında hüküm süren İkinci Bulgar İmparatorluğu çarı.

<span class="mw-page-title-main">Nymphaeum Antlaşması (1261)</span>

Nymphaeum Antlaşması, 1261'de Nymphaion'da İznik İmparatorluğu ile Ceneviz Cumhuriyeti arasında imzalanan bir ticaret ve savunma paktıdır. Bu antlaşmanın, hem daha sonra restore edilecek Bizans İmparatorluğu hem de Ceneviz Cumhuriyeti üzerinde ertesi yüzyıllarda büyük bir etkisi olmuştur.

Ivan Asen III, 1279–1280 arasında Bulgaristan çarı olarak hüküm sürdü. III. Ivan Asen, Mitso Asen ve Bulgaristan Kralı II. İvan Asen ile Selanikli İrini'nin kızı olan Maria Asenina'nın oğludur. Muhtemelen 1259/60 civarında doğdu ve 1303'te sürgünde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Asen Hanedanı</span> haneda

Asen Hanedanı 1185 ile 1280 arasında modern tarih yazımında İkinci Bulgar İmparatorluğu olarak adlandırılan bir Orta Çağ Bulgar devletini kurdular ve yönettiler.

Eleni Asenina İznik imparatoru II. Theodoros'un eşidir. Bulgar imparatoru II. İvan Asen ile Anna Maria'nın kızıdır.

Konstantinopolis Muharebesi, İznik İmparatorluğu ile Venedik Cumhuriyeti filoları arasında 1241 yılının Mayıs - Haziran aylarında Konstantinopolis yakınlarında meydana gelen bir deniz savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans muharebeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdakiler, 6. yüzyıldan 15. yüzyılın ortalarında dağılmasına kadar Doğu Roma veya Bizans İmparatorluğu tarafından yapılan muharebelerin, tarihe göre düzenlenmiş bir listesidir. Bu ayrıntılı bir liste değil. Bizans İmparatorluğu'nun Romalı öncülleri tarafından yapılan savaşlar için bkz.Roma muharebeleri listesi