İçeriğe atla

Bizantion Kuşatması (324)

Bizantion Kuşatması
Roma İç Savaşı
Tarih324
Bölge
SonuçKonstantin tarafından ele geçirildi, Nova Roma adıyla Bizans İmparatorluğu'nun başkenti yapıldı
Komutanlar ve liderler
KonstantinLicinius

Bizantion Kuşatması, 324 yılında Konstantin'in Bizantion'a karşı gerçekleştirdiği muhasara.

Roma İmparatorluğu'nda tetrarşi anlayışıyla idareyi paylaşan ortak imparatorlardan II. Maximinus, bir diğer ortak imparator Licinius'a karşı harekete geçerek 313 yılında Bizantion'u ele geçirse de daha sonrasında Milvian Köprüsü Muharebesi ile saf dışı kalmış, Bizantion tekrar Licinus tarafından ele geçirilmiştir. Bunun ardından Konstantin ile ortak imparator olan Licinius Roma'nın doğu kesimindeki toprakları hâkimiyetine alsa da bu durum 324 yılına dek sürmüş, taht kavgasında Bizantion'a kadar geri çekilen Licinius burada şehrin kuşatma altına alınması sonucu Nikomedia'ya hareket etmiştir. Kuşatılan şehir Konstantin tarafından ele geçirilerek Nova Roma adıyla Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olarak yeniden inşa edilmiştir.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ Yavuz, Mehmet Fatih (2014). Byzantion: Byzas'tan Constantinus'a Antik İstanbul. İstanbul: İstanbul Araştırmaları Enstitüsü. s. 393. ISBN 9786054642304. 
  2. ^ Arslan, Murat; Kaçar, Turhan (2017). Byzantion'dan Constantinopolis'e İstanbul Kuşatmaları. İstanbul: İstanbul Araştırmaları Enstitüsü. s. 153. ISBN 9786054642670. 

İlgili Araştırma Makaleleri

324 yılı Jülyen takviminin Çarşamba günü başlayan artık yılıdır. Zamanda, Crispus ve Constantinus'ın Konsolosluk yılı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">I. Konstantin</span> 306–337 yılları arasındaki Roma imparatoru ve İstanbul kentinin "Büyük" lakabıyla anılan kurucusu

I. Konstantin veya Büyük Konstantin, Hristiyanlığı kabul eden ilk Roma imparatoru, Konstantinopolis kentinin ve Doğu Roma İmparatorluğu'nun "Megas/Büyük" lakabıyla anılan kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Nikomedia</span> Bitinya bölgesinde bir antik kent

Nikomedya Marmara Denizi'ne açılan İzmit Körfezi'nin ucunda Bitinya Kralı I. Nikomedes tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bizantion</span> Eski İstanbulun bulunduğu topraklarda kurulmuş olan antik Yunan kolonisi

Bizantion ya da Byzantium, İstanbul şehrinin kent olarak ilk atası ve Konstantinopolis'ten önceki adıdır. Antik Yunanistan'da bugünkü Topkapı Sarayı'nın bulunduğu bölgede, Boğaz'ın güneybatı girişinde, Haliç ve Marmara Denizi'nin arasında tarihi yarımadanın doğu ucunda kurulmuş bir şehirdir. Efsaneye göre Megara, Argos, Korint'ten gelen Helen kolonici Dorlar tarafından MÖ 667'de kurulmuş ve adını Kral Bizas veya Bizantas'tan almıştır.

Nova Roma, İstanbul şehrinin Roma İmparatorluğu'nun başkenti ilan edildiği dönemde imparator I. Konstantin tarafından konulmuş, fakat benimsenmemiş kısa süreli (330-337) Latince adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Martinianus</span> Roma İmparatoru

Sextus Marcius Martinianus, temmuz-18 Eylül 324 yılları arasında görev yapmış Roma İmparatoru. İmparator Licinius tarafından müşterek imparator olarak atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Licinius</span>

Flavius Galerius Valerius Licinianus Licinius, 308'den 324 yılına kadar görev yapmış Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul kuşatmaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul kuşatmaları listesi, günümüzde Türkiye sınırları içerisinde yer alan İstanbul'un tarih boyunca yaşadığı kuşatmaların derlendiği listedir. Marmara Denizi'nin Karadeniz'e açıldığı boğazı denetleyen noktada, Asya ile Avrupa arasındaki kara bağlantısının üzerinde kurulu olan şehir, İpek Yolu'nun da geçtiği bu stratejik konumu nedeniyle farklı halklarca birçok kez ele geçirilmek istenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Tiberius</span>

II. Tiberius Konstantin. 574 ile 582 arasında Jüstinyen Hanedanı üyesi olarak, 574-578 döneminde II. Justinus ile ve 582'de ise damadı olan Mauricius ile ortak imparator olarak Doğu Roma/Bizans İmparatorluğu imparatoru olarak saltanat sürdü. II. Justinus'un 4 Ekim 578 ölmesi ile 582'de Mauricius ortak imparator olması arasında II. Tiberius Konstantin tam yetkilerle imparatorluk yaptı. Bu dönemde içişlerinde yaptığı büyük devlet harcamaları ve dışişlerinde ise Bizans ordusunun Doğu Anadolu'da Pers Sasani'leri yenilgiye uğratması; İspanya ve Kuzey Afrika'da Doğu Roma idaresinde bulunan bölgelerin korunmasının sağlanması ama Balkanlarda İslav kavimlerinin devamlı göçmelerini, hücumlarını ve talanlarını önlemekte başarısız kalması ile bilinmektedir.

Hrisopolis Muharebesi, Hrisopolis 'ın Kalkedon yakınlarında, iki Roma İmparatoru I. Konstantin ve Licinius arasında 18 Eylül 324'te çıkmıştır. Savaş bu iki imparatorun son karşılaşmasıydı. Licinius, donanması Hellespont Muharebesi'nda yenilmesinden sonra, güçlerini Byzantium şehrinden çekip boğazın karşısına, Anadolu yakasındaki Kalkedon'a götürdü. Konstantin takibe geçerek sonraki muharebeyi kazandı. Bu galebeden sonra tek imparator olarak kalan Konstantin 292 yılında imparator Diocletianus tarafından uygulanmaya başlayan iki "augustus" ve bunların seçtikleri iki "ceasar" şeklinde imparatorluk idaresi olan Tetrarşi dönemini sona erdirmiş oldu.

<span class="mw-page-title-main">Roma imparatoru</span> Roma İmparatorluğu hükümdarlarının kullandığı bir unvan

Roma imparatoru, ilk olarak MÖ 27 yılında teşkil edilen Roma İmparatorluğu'nun hükümdarlarınca kullanılmaya başlanan unvan. İlk Roma imparatorları kendilerini princeps olarak tanımlarken ileriki dönemlerde augustus ve caesar unvanları da imparator ile eşanlamlı hale gelmiştir.

Bizantion Kuşatması, MÖ 478 yılında Attika-Delos Deniz Birliği donanmasının Bizantion'a karşı gerçekleştirdiği muhasara.

Bizantion Kuşatması, MÖ 408 yılında Atina'nın Bizantion'a karşı gerçekleştirdiği muhasara.

Bizantion Kuşatması, MÖ 340-339 yıllarında Makedonya'nın Bizantion'a karşı gerçekleştirdiği muhasara.

Bizantion Kuşatması, MÖ 251 yılında Seleukos İmparatorluğu'nun Bizantion'a karşı gerçekleştirdiği muhasara.

Bizantion Kuşatması, MÖ 73-72 yıllarında Pontus'un Bizantion'a karşı gerçekleştirdiği muhasara.

Bizantion Kuşatması, 193-196 yıllarında Septimius Severus'un Bizantion'a karşı gerçekleştirdiği muhasara.

Bizantion Kuşatması, 313 yılında II. Maximinus'un Bizantion'a karşı gerçekleştirdiği muhasara.

Konstantinopolis Kuşatması, 1394-1396 yıllarında Osmanlı Devleti'nin Konstantinopolis'e karşı gerçekleştirdiği muhasara.

<span class="mw-page-title-main">Hadrianapolis Muharebesi (324)</span> 324 muharebe

Hadrianapolis Muharebesi, 3 Temmuz 324'te Trakya'da bir Roma iç savaşı sırasında gerçekleşmiştir; iki imparator I. Konstantin ve Licinius arasında yapılmıştır. Licinius büyük bir yenilgiye uğramış ve bunun sonucunda ordusu ağır kayıplar vermiştir. Konstantin kazandığı askeri ivme ile karada ve denizde daha fazla muharebe kazanmış ve sonunda Licinius'un Chrysopolis'te nihai yenilgisine yol açmıştır.