İçeriğe atla

Šaćir Filandra

Šaćir Filandra
Doğum1961
Stolaç, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya SFC
MeslekSosyolog
MilliyetBosnalı

Šaćir Filandra (1961), Bosnalı sosyolog. Boşnak-Müslüman konuları, Bosnalı tarihi ve kimliği ile ilgileniyor. O Saraybosna Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde dekandır.[1]

Eserleri

  • Bošnjačka politika u XX stoljeću (1998)
  • Bošnjaci i Moderna (1996)
  • Bošnjaci nakon socijalizma (o bošnjačkom identitetu u postjugoslovenskom dobu) (2012)

Kaynakça

  1. ^ "Šaćir Filandra". fpn.unsa.ba. 5 Ağustos 2017. 28 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar

Šaćir Filandra 28 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Boşnakça)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Boşnaklar</span> Güney Slav halkı

Boşnaklar, Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye’de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır. Türkiye'de 500.000 Boşnak bulunmaktadır. Boşnaklar eski dönemlerde "Bosnjanin" olarak adlandırılırlardı, Orta Çağ Bosna devletinin sakinleri anlamına gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Dayton Anlaşması</span> 1995te Bosna Savaşını sona erdiren barış antlaşması

Bosna Hersek'te Barış için Genel Çerçeve Anlaşması, bilinen adıyla Dayton Anlaşması veya Dayton Anlaşmaları ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton kenti yakınlarındaki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde 21 Kasım 1995 tarihinde anlaşmaya varılan ve 14 Aralık 1995 tarihinde Paris'te Bosna-Hersek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman tarafından resmen imzalanan barış anlaşmasıdır. Bu anlaşmalar, çok daha büyük Yugoslav Savaşları'nın bir parçası olan ve üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı'na son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Vahid Halilhodžić</span>

Vahid Halilhodziç Fransız vatandaşlığı da bulunan eski Yugoslav millî futbolcu ve Bosnalı asıllı Bosna-Hersekli teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İspanya</span>

İspanya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1961 yılında, Radiotelevisión Española (TVE) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. İspanya 1961 yarışmasında yarışan 16 ülkeden bir tanesidir. O yıldan bu yana ülke yarışmadan hiç çekilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Üniversitesi</span>

Saraybosna Üniversitesi, Bosna-Hersek'in Saraybosna kentinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Ülkenin en büyük ve en eski üniversitesidir ve ilk kökenleri 1537'de bir İslam medresesine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tijana Dapčević</span>

Tijana Todevska-Dapčević, Makedon şarkıcıdır. Genellikle Tijana ismiyle bilinir. Ünlü pop sanatçısı olan Dapčević genellikle Sırbistan'da müzikle ilgilenmiştir. Dapčević'in babası Makedon, annesi ise bir Bosnalı Sırptır. Dapčević'in kardeşi kendi gibi şarkıcı olan Tamara Todevska'dır. Dapčević, Sırp iş insanı Milan Dapčević ile evlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Banja Luka Olayı</span>

Banya Luka olayı, 28 Şubat 1994'te gerçekleşen, Sırp Cumhuriyeti'ne ait altı J-21 Jastreb uçağının karıştığı ve dördünün ABD'ye ait F-16 uçakları tarafından Banya Luka'da düşürüldüğü olay.

<span class="mw-page-title-main">Bosanski Šamac</span> Bosna-Hersekte kent

Bosanski Šamac, Bosna-Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti'nde Sava ırmağının sağ yakasında yer alan bir kasaba ve belediyedir. 1862 yılında o zamanlar Osmanlı eyaleti olan Semendire'den gelen Bosnalı yerleşimciler tarafından kurulmuştur.

Muhamed Fazlagić ya da sahne adıyla Fazla, Bosnalı şarkıcıdır.

Muhamed Hevaji Uskufi Bosnevi, Bosnalı şair ve Aljamiado edebiyatının yazarıdır.

Riad Bajić, Bosnalı futbolcudur. Süper Lig ekiplerinden Ankaragücü'nde forvet pozisyonunda görev yapan futbolcudur.

Hadım Süleyman Paşa, Bosnalı asıllı bir Osmanlı askeri ve devlet adamıdır. Hadım Süleyman Paşa II. Mehmed döneminde Anadolu ve Rumeli beylerbeyi ve daha sonra Amasya ve Semendire sancakbeyi olarak görev yapmıştır.

Sabahudin Kurt, Bosnalı pop ve halk müziği sanatçısıdır. Kurt, "Život je sklopio krug" adlı şarkıyla 1964 yılında Yugoslavya adına katıldığı Kopenhag'da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda on birinci sırada gelerek 0 puan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Tvrtko Kotromaniç</span>

I. Tvrtko Kotromaniç, 1353-1377 tarihinde arasında Bosnalı banıdır. 1377-1391 yılları arasında ilk Bosnalı kraldır.

<span class="mw-page-title-main">Safvet-beg Bašagić</span>

Safvet-beg Bašagić olarak da bilinen Mirza Safvet, Bosnalı tarihçilerinin sık sık "Bosnalı Rönesans'ın babası" ve Bosna Hersek'in en ünlü şairlerinden biri olarak nitelendirdiği bir Bosnalı yazardı. 20. yüzyılın başında.

Alija Isaković bir Bosnalı bir yazar, denemeci, yayıncı, oyun yazarı ve Boşnakça dilbilimciydi.

Ahmed Muradbegović bir Bosnalı bir yazar, oyun yazarı ve romancı oldu.

Mehmed Teufik Efendi Azabagić, Bosnalı bir din adamı, 2. Bosna Hersek İslam Birliği Reisu-l-uleması.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'te İslam</span>

İslam, Bosna-Hersek'teki en yaygın dindir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Bosna-Hersek fetihleri sonucu 15. ve 16. yüzyıllarda yerel nüfus İslam ile tanıştı. Müslümanlar, Bosna-Hersek'teki en büyük dini topluluktur (%51), diğer iki büyük grup, hepsi Bosnalı Sırplar olarak tanımlanan Doğu Ortodoks Hristiyanları (%31) ve neredeyse tamamı Bosnalı Hırvatlar olarak tanımlanan Katolikler'dir (%15).