İçeriğe atla

Şuhut Şehitliği

Koordinatlar: 38°32′07″K 30°32′55″D / 38.53528°K 30.54861°D / 38.53528; 30.54861
Şuhut Şehitliği
Harita
Genel bilgiler
KonumŞuhut
ŞehirAfyon
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar38°32′07″K 30°32′55″D / 38.53528°K 30.54861°D / 38.53528; 30.54861
Açılış1971
İşletmeciGarnizon Komutanlığı

Şuhut Şehitliği, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Afyon'un Şuhut ilçesi civarında ölen Osmanlı askerlerinin gömülü bulunduğu bir şehitliktir.[1]

Savaşta ölenler başta demirciler çarşısı şeklinde bilinen yere gömülmüş, sonradan bugünkü yerine taşınmıştır. 1971 yılında üzerinde "İstiklâl Harbinin Aziz Şehitleri 1922" yazan piramidal bir anıt yaptırılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Thayetmyo Türk Şehitliği</span> Myanmarda bulunan Türk şehitliği

Thayetmyo Türk Şehitliği, I. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık askerî birliklerine esir düşerek, o dönemde Birleşik Krallık sömürgesi olan ve Burma veya Birmanya adı ile tanınan Myanmar'a sevk edilen 12 bin kadar Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı asker arasında, yıllar süren esaret dönemi boyunca salgın hastalıklar, ağır çalışma ve esaret şartları altında ölen 1500 kadar Osmanlı askerinden 222'sinin gömülü bulunduğu bir anıt mezarlık.

<span class="mw-page-title-main">Şuhut</span> Afyonkarahisar ilçesi

Şuhut, Afyonkarahisar iline bağlı, İç Ege Bölgesi'nin en doğusunda yer alan bir ilçedir. İl merkezine uzaklığı 29 km'dir. 1946 yılında ilçe olmuştur.

Zahle Türk Şehitliği, günümüzde Lübnan'ın Bekaa vilayetinin (muhafaza) merkezi olan ve I. Dünya Savaşı'nda Filistin Cephesi'nde İngiliz ordusuna karşı savaşan Türk/Osmanlı kuvvetlerine lojistik üs işlevi görmüş bulunan Zahle şehri yakınlarında gömülü, sayıları yaklaşık 20 bin olarak tahmin edilen Türk şehitleri için günümüze kadar yapılamamış bir Türk Şehitliği'dir.

<span class="mw-page-title-main">Edirnekapı Şehitliği</span> İstanbulda mezarlık

Edirnekapı Şehitliği, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan tarihi bir mezarlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Naci Tınaz</span> Türk asker ve siyasetçi

Ahmet Naci Tınaz, Türk asker ve siyasetçi.

İsmail Hakkı Akansel Türk asker ve eski İstanbul Belediyesi Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Karacaören, Şuhut</span>

Karacaören, Afyonkarahisar ilinin Şuhut ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kayabelen, Şuhut</span> Afyonkarahisar köyü

Kayabelen, Afyonkarahisar ilinin Şuhut ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Muhittin Akyüz</span> Türk asker ve diplomat

Muhittin Akyüz, Türk asker, diplomat, siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan üst dereceli komutanlardan birisidir. Savaştan sonra diplomat ve milletvekili olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Halis Bıyıktay</span> Türk asker

Ömer Halis Bıyıktay, Türk asker.

Meiktila Türk Şehitliği, Myanmar'ın Meiktila kentinde bulunan ve I. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık askerî birliklerine esir düşerek, Myanmar'da çalışma kamplarında ölen Osmanlı askerinin gömülü bulunduğu bir anıt mezarlıktır.

İnönü Şehitliği, Türk Kurtuluş Savaşı'nda İnönü Savaşları sırasında şehit düşen Osmanlı askerlerinin gömülü bulunduğu bir şehitliktir.

Cebeci Askerî Şehitliği, Ankara'nın Cebeci semtinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri için savaşarak ölen ya da Türk Silahlı Kuvvetleri'nde üstün hizmet yapan askerlerin ve özel izinle defnedilenlerin yer aldığı kamu mezarlığıdır.

Şuhut Ulu Camii, Afyonkarahisar ilinin Şuhut ilçesinde yer almaktadır. Şuhut Camii, Çarşı Camii, Cami-i Kebir ve Büyük Camii isimleri ile de anılır. Sarı Demirtaş Paşaoğlu Hamza Bey tarafından yaptırılmıştır.

Muharrem Seyidov, Azerbaycan Ulusal Kahramanıdır.

Mursalov Vugar Mirazbar oğlu, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Tekke Bahçesi Şehitliği</span>

Tekke Bahçesi Şehitliği, Lefkoşa'nın kuzeyinde yer alan askerî bir mezarlık. 21 Aralık 1963'te başlayan toplumlararası çatışmalardan sonra inşa edilen ilk şehitlik alanıdır. Şehitlik adını batısında bulunduğu Lefkoşa Mevlevihanesi'nden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Şehitliği (Silifke)</span> Mersin ilinin Silifke ilçesi kırsal alanında yer alan bir şehitlik

Kıbrıs Şehitliği Mersin ilinin Silifke ilçesi kırsal alanında yer alan bir şehitliktir.

<span class="mw-page-title-main">Şuhut Atatürk Evi</span>

Şuhut Atatürk Evi veya Büyük Taarruz Karargahı, Türkiye'nin Afyonkarahisar iline bağlı Şuhut ilçesinde bulunan bir tarihî ev müzesidir. Kurtuluş Savaşı sırasında Ağustos 1922'deki Büyük Taarruz'dan hemen önce Başkomutan Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) tarafından geçici karargah olarak kullanılmıştır. Müze restorasyonların ardından 2004 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Letonya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye, Letonya'yı 1925 yılında tanımıştır. Baltıklarda ilk Türk Büyükelçiliği 1929 yılında Riga'da açıldı. 1944 yılında Sovyetler Birliği işgali ve ilhakı Türkiye tarafından tanınmamıştır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 3 Eylül 1991 yılında Letonya'nın tekrar bağımsızlık kazanmasıyla ikili ilişkiler tekrar kurulmuştur.