İçeriğe atla

Şuhov Kulesi

Koordinatlar: 55°43′02″K 37°36′41″D / 55.71722°K 37.61139°D / 55.71722; 37.61139
Şuhov Kulesi
Шуховская башня
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürYayıncılık
KonumMoskova, Rusya
Koordinatlar55°43′02″K 37°36′41″D / 55.71722°K 37.61139°D / 55.71722; 37.61139
Başlama1920
Tamamlanma1922
Yükseklik160 m
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Vladimir Şuhov

Şuhov Kulesi (RusçaШуховская башня) veya Şabalovka Kulesi, Rusya'nın başkenti Moskova'da yer alan ve çelik diagrid yapıya sahip bir yayın kulesidir. Kule, 160 metre yüksekliğinde olup Vladimir Şuhov tarafından tasarlanmıştır ve 1920-22 yılları arasında Rus İç Savaşı sırasında inşa edilmiştir.

Yapı

Şuhov Kulesi, hiperboloit bir yapı olup koni şeklinde tasarlanmıştır. Kule diagrid yapıya sahiptir ve rüzgâra karşı dayanıklı olabilmesi amacıyla çelikten imal edilmiştir.

Orijinal plana göre kule 350 metre olarak düşünülmüştü.[1] Ancak inşa edildiği dönemde Rusya'daki çelik kaynaklarının yetersizliğinden dolayı uzunluğu 160 metreye indirilmiştir.[1]

Konum

Şuhov Kulesi, Moskova Kremlini'nin birkaç kilometre güneyinde yer almaktadır, ancak turistlerin girişine izin verilmemektedir. Kulenin adresi Şabolovka Caddesi, 37'dir.

Olası yıkılışı

2014 yılının başında kulenin Rusya Devlet Radyo ve Televizyon Yayını Komitesi tarafından sökülmesi planlanmıştı,[2] ancak daha sonra kulenin restorasyonu için başvurular olmuştur.[3] Kulenin korunması için yapılan kampanyadan sonra 2014 yılının eylül ayında Moskova Şehir Konseyi kulenin güvenliğini sağlamak amacıyla koruma altına aldığını açıklamıştır.[4][5] Ancak, henüz kulenin gerekli restorasyon çalışmaları için planlanmış bir program bulunmamaktadır.[5]

Modeller

Londra Bilim Müzesi'nin Bilgi Çağı sergisinde Şuhov Kulesi'nin bir modeli sergilenmektedir. Model 1:30 ölçeğindedir ve Ağustos 2014 tarihinde sergiye eklenmiştir.[6]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b Stevens, Susannah (9 Nisan 2014). "Shukhov Tower: The Eiffel of the East". BBCNews. BBC. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2016. 
  2. ^ campaign to save Shukhov Tower 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: http://www.guardian.co.uk/world/2010/apr/15/radio-tower-campaign-russia-foster 31 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Kimmelman, Michael (16 Mart 2014). "Broadcasting a Plea to Save a Historic Tower". The New York Times. 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2016. 
  4. ^ Penny Sarchet (2 Eylül 2014). "Soviet-era hyperboloid tower saved from destruction". New Scientist. 31 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2016. 
  5. ^ a b "Moscow Puts Iconic Shukhov Tower on Protected Landmark List". The Moscow Times. 18 Ağustos 2014. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi</span> İstanbulda bulunan tarihî kule

Kız Kulesi, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi</span> Parisin simgesi olan demir kule

Eyfel Kulesi, Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Big Ben</span> Londradaki saat kulesi

Big Ben, Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü saat kulesi. Dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saatidir. "Big Ben" aslında saat kulesinin çanının adıdır, ancak zamanla halk tarafından tüm yapıyı belirtmek için kullanılır olmuştur. 26 Haziran 2012 tarihinde kulenin ismi kraliçenin tahta çıkışının 60. yılı onuruna parlamentonun aldığı kararla "Elizabeth Kulesi" olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Armada Alışveriş ve İş Merkezi</span> Ankarada bir alışveriş merkezi

Armada Kulesi; Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan bir gökdelendir. Günümüzde, ofis binası ve alışveriş merkezi olarak kullanılır. 2003 yılında Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi tarafından "Avrupa'nın en iyi alışveriş merkezi" seçilmiş ve bu alanda İstanbul'da bulunan Akmerkez'den sonra ikinci ödüllü alışveriş merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli</span> Rusyada bir heykel

İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli veya İşçi ve Kolhoz Kadın Heykeli, ideolojik ve kavramsal olarak Boris İofan tarafından ortaya atılan, Vera Muhina tarafından tasarlanan, Paris'te 1937 yılında gerçekleşen uluslararası fuarda sergilenen, paslanmaz çelikten yapılmış, 60 ton ağırlığında ve 24,5 metre uzunluğundaki heykel. Döneminde ilk kez denenen nokta kaynak metodu ile yapılan heykel, komünizmin sembolü olan orak ve çekiç taşıyan bir kadın ve bir erkekten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Kulesi</span> Gözetleme kulesi

Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.

Dünyanın en yüksek yapıları belirlenirken genellikle doğrudan tanım yapmak mümkünse de, dünyanın en yüksek binasını ya da kulesini belirlemek o kadar kolay olmamaktadır. Bunun nedenleri ya bina ve kule dendiği zaman tam olarak ne kastedildiğinin ya da bunların ölçümlerinin nasıl yapıldığının tartışmalı olmasıdır. Ulusal ve yerel prestij sorunları farklı insanların farklı cevapları kabul etmesine neden olmaktadır. Yani nesnel bir yaklaşım belirlemek oldukça zordur.

<span class="mw-page-title-main">Lahta Center</span>

Lakhta Center,, Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde, yerleşim yerinin dışında kalan, karma kullanımlı büyük bir inşaat projesidir. Lakhta Center, kentin ilk yüksek gökdelenir. Bilim ve eğitim kompleksinin, spor ve aktivite tesislerinin ve bir adet açık hava amfi tiyatrosunu içinde barındıracak şekilde inşa edilmesi planlanmıştır. 2018 yılında inşaatı tamamlanan Lakhta Center'in 462 metre yüksekliğindeki ana kulesi, Rusya ve Avrupa'nın en yüksek binası olmuştur. Ayrıca Lakhta Center konumu itibarıyla Dünya'nın en kuzeydeki gökdelenidir. Bütün yapılar arasında ise Lakhta Center yüksekliğine göre Avrupa'da Ostankino Kulesinden sonra 2. en yüksek yapısı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kanton Kulesi</span>

Kanton Kulesi, Çin'in Guangzhou şehrinde yer alan 600 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 2005-2010 yılları arasında inşa edilmiş olup resmi olarak 29 Eylül 2010 tarihinde 2010 Asya Oyunları için açılmıştır. Kanton Kulesi, CN Kulesi'ni geçerek kısa bir süreliğine dünyanın en yüksek kulesi olup bu unvanı 2012 yılında Tokyo Skytree almıştır. Kule, şu anda Çin'in ikinci yüksek yapısı ve dünyanın üçüncü yüksek kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Almatı Televizyon Kulesi</span>

Almatı Televizyon Kulesi, kısaca Almatı Kulesi veya resmî adıyla Kök Töbe Televizyon Kulesi, Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1975 ile 1983 yılları arasında inşa edilmiş, 371,5 metre yüksekliğindeki bir çelikten imal bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Almatı şehir merkezinin güneydoğusundaki Kök Töbe Dağı'nın yüksek yamaçlarında yer almaktadır. Diğer benzer kulelerden farklı olarak betondan değil, çelikten imal edilmiş bir yapıdır. Dünyanın en yüksek bağımsız boru şeklindeki çelik yapısıdır. Almatı'nın depremlere karşı savunmasız olması nedeniyle Richter ölçeğine göre 10 şiddetindeki bir depreme karşı dayanabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Kule 371.5 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun serbest duran çelik boru yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Televizyon Kulesi</span>

Kiev Televizyon Kulesi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yer alan 385 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 1968-1973 yılları arasında inşa edilmiş olup Ukrayna'nın en yüksek yapısıdır.

Sidney Kulesi, Avustralya'nın Sidney kentinde yer alan bir gözlem kulesidir. Kule 1970-1981 yılları arasında inşa edilmiş olup 309 metre yüksekliği ile Sidney'in en yüksek ve Q1'den sonra Avustralya'nın ikinci yüksek yapısıdır ve Güney Yarımküre'nin ikinci yüksek kulesidir. Kule, Dünya Büyük Kuleler Federasyonu üyesidir.

Mercury City Tower, Rusya'nın başkenti Moskova'da yer alan bir gökdelendir. Moskova Uluslararası İş Merkezi'nin 14. arsasında yer almaktadır. 338.8 metre yüksekliği ile Avrupa'nın en yüksek binasıdır. Mercury City Tower konut, ofis ve dükkanlar ile çok amaçlı bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Emirlik Ofis Kulesi</span>

Emirlik Ofis Kulesi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde bulunan bir gökdelendir. Bina Emirates Kuleleri'nin bir parçası olup Jumeirah Emirates Towers Hotel'in karşısında yer almaktadır. Bina 354.6 metre yüksekliği ile dünyanın 23. yüksek binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Federasyon Kulesi</span>

Federasyon Kulesi, Rusya'nın başkenti Moskova'da Moskova Uluslararası İş Merkezi'nde bulunan iki gökdelenden oluşan bir komplekstir. Kompleksi oluşturan gökdelenler Zapad ve Vostok olarak adlandırılmaktadır.

OTE Kulesi, Yunanistan'ın Selanik şehrinin merkezindeki Selanik Uluslararası Sergi Merkezi'nde yer alan, 76 metre uzunluğundaki bir kuledir. 1966 yılında açılan kule 2005 yılında restore edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yakutsk TV kulesi</span>

Yakutsk Televizyon Kulesi, RTPC Jakutsk ve/veya RTPTS Yakutsk olarak da söylenen Rusya bünyesindeki Yakutistan’ ın Yakutsk şehrinde çelikten yapılmış, 242 metre yüksekliğinde kafes şeklindeki televizyon kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kobe Liman Kulesi</span>

Kobe Liman Kulesi, Japonya'nın Kobe kentinde bulunan bir gözlem kulesidir. Kule, Chūō semtinde Kobe Limanı bölgesinde yer almakta olup 1963 yılında inşa edilmiştir. Kulenin yüksekliği 106 metre olup gözlem noktası ise 90,28 metre yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Kremlin yıldızları</span>

Kremlin yıldızları (Rusça: Кремлёвские звёзды, Kremlyovskiye zvyozdyy), 1930'larda Moskova Kremlini'nin beş kulesine yerleştirilen ve Çarlık Rusya'sını simgeleyen yaldızlı kartalların yerini alan beşgen ışıldayan yakut yıldızlardır.1935 yılında takılan ilk yıldızların yerine 1937 yılında, Ekim Devrimi'nin 20. yıldönümü dolayısıyla günümüzdeki yakut camdan yapılmış yıldızlar yerleştirilmiştir. Yıldızların tasarımı Fyodor Fedorovsky tarafından yaptırılmıştır. Yıldızların her biri yaklaşık olarak 3,5 metre büyüklüğünde ve 1,5 ton ağırlığındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kremlin Duvarı</span>

Kremlin Duvarı, Moskova Kremlini'ini çevreleyen, karakteristik çentikleri ve Kremlin kuleleri'yle tanınan bir savunma duvarıdır. Orijinal duvarlar büyük olasılıkla 1156 yılında inşa edilmiş bekçi kuleleri olan basit bir ahşap çitti. Kremlin duvarları, Kremlin'deki birçok katedral gibi, İtalyan mimarlar tarafından inşa edilmiştir.