İçeriğe atla

Şirinsu Hamamı

Koordinatlar: 39°45′48″K 46°45′07″D / 39.76333°K 46.75194°D / 39.76333; 46.75194
Şirinsu Hamamı
Harita
Koordinatlar39°45′48″K 46°45′07″D / 39.76333°K 46.75194°D / 39.76333; 46.75194
KonumŞuşa, Azerbaycan
TasarlayanKerbelayı Sefihan Karabaği
Tamamlanma tarihi18. yüzyıl

Şirinsu Hamamı (AzericeŞirin su hamamı), Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan tarihi bir yapıttır. 1878–1880 yıllarında Hurşidbanu Natevan'ın sifarişiyle mimar Kerbelayı Sefihan Karabaği tarafından tasarlanmıştır.

Tarihi

Azerbaycan'ın Şuşa şehrindeki hamamlarından biri olan Şirinsu Hamamı son Karabağ hanı Mehdikulu Han Cavanşir'in kızı Hurşidbanu Natevan'ın sifarişiyle 1878–1880'lerde mimar Kerbelayı Sefihan Karabaği tarafından tasarlanmıştır.[1][2] Hamam, 1873'te Natevan tarafından şehre getirilen içme suyunu kullandığı için "Şirinsu" olarak anılmıştır. Hamam haftanın tek günlerinde erkeklere, çift günlerde kadınlara hizmet veriyordu. Şuşa şehri Ermeni kuvvetleri tarafından işgal edilene işlevini sürdürüyordu.[3] Birinci Karabağ Savaşı'nın bitiminden sonra hamamın binası sağlam kalmış, ancak iç dekorasyonu Ermeniler tarafından değiştirilmiştir. Kubbe ve salon duvarlarındaki desen ve süslemeler tamamen tahrip olmuştur. İçeriye hamamla ilgisi olmayan bir yüzme havuzu yapılmıştır.[4] 2 Ağustos 2001'de Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu 32 sayılı kararla Şirinsu Hamamı cumhuriyet önemi olan tarihi bir anıt olarak tescil etmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ Vüqar İmanov (22 Şubat 2021). "Həmişə təmizlikdə! Бани города Шуша – старинные традиции, особенности для женщин" (Rusça). trend.az. 22 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2022. 
  2. ^ "Şuşanın hamamları" (Azerice). 525-ci qəzet. 19 Şubat 2021. 6 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2022. 
  3. ^ "Şirin su hamamı" (Azerice). virtualkarabakh.az. 6 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2022. 
  4. ^ "В Шушу - к Пику Победы!" (Rusça). apa.az. 14 Ağustos 2021. 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2022. 
  5. ^ "Azərbaycan Respublikası ərazisində dövlət mühafizəsinə götürülmüş daşınmaz tarix və mədəniyyət abidələrinin əhəmiyyət dərəcələrinə görə bölgüsünün təsdiq edilməsi haqqında" (PDF) (Azerice). mct.gov.az. 8 Ağustos 2001. 20 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Füzuli</span> Azerbaycanda şehir

Füzuli, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde bir şehirdir. Füzuli Rayonu'nun idarî merkezidir. 1993'te Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmiş ve Varanda (Վարանդա) adı konulmuştur. Daha sonra 2020 yılında İkinci Karabağ Savaşı ile yine Azerbaycan kontrolüne geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kerbelayı Sefihan Karabaği</span>

Kerbelayı Sefihan Karabaği (Azerice: Kərbəlayı Səfixan Sultanhüseyn oğlu Qarabaği;, Azerbaycanlı mimar. O zaman Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde Şuşa kentinde dünyaya gelmiştir ve orada da ölmüştür. Kerbelayı Sefihan Karabaği, özellikle Karabağ'daki mimari eserleriyle ün kazanmışır.

<span class="mw-page-title-main">Hurşidbanu Natevan</span>

Hurşidbanu Natevan, Azerbaycanlı şair.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Gövher Ağa Camii</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Yukarı Gövher ağa Camii, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Şuşa kentindeki bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Albert Agarunov</span> Azerbaycanlı asker

Albert Agarunoviç Agarunov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmış Azerbaycanlı asker. Dağ Yahudisi kökenli olan Agarunov, 1980'lerin sonlarında Sovyet ordusunda görev yapmış; askerliğini bitirince bir fabrikada çalışmak üzere Surahanı Rayonu'na dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Devlet Tarih ve Mimari Koruma Alanı</span>

Şuşa Devlet Tarihi ve Mimari Koruma Alanı, bir Azerbaycan devlet koruma alanıdır. Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin Şuşa Rayonu sınırları içinde yer alan koruma alanı Azerbaycan'ın geçici Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saatli Camii, Şuşa</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Saatli Camii Şuşa'da yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Ağdam Ulu Camii</span> Ağdam, Azerbaycanda bir cami

Ağdam Ulu Camii, Azerbaycanın, Ağdam şehrinde 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen cami. Cami Dağlık Karabağ Savaşı ve sonrasında hayalet kasaba haline gelen Ağdam'ın merkezinde yer almaktadır. Dağlık Karabağ Savaşı sırasında şehirdeki yıkılmayan birkaç binadan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Bey Mehmandarov</span> Azeri cerrah ve siyasetçi

Kerim Bey Mustafa Bey oğlu Mehmandarov veya Abdül Kerim bey Mehmandarov, Azeri kökenli bir Rus İmparatorluk ve Sovyet cerrahı. Sankt-Petersburg'daki Tıp-Cerrahi Akademisinden mezun olan ilk etnik Azerilerden biri olan Mehmandarov, Şuşa eğitim topluluğu Naşr Maarif'in liderlerinden biri ve Şuşa'daki ilk Rus-Azeri kız okulunun kurucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">İmaret Mezarlığı</span>

İmaret Gervent Mezarlığı veya İmaret Mezarlığı Azerbaycan'ın Ağdam kentinde bulunan bir kraliyet mezarlığı ve komplekstir. Karabağ Hanlığı'nın Azeri Türk soylularının, hanları dahil mezarlarını barındırır.

Hacı Yusuflu Camii, Azerbaycan'ın Şuşa ilinde yerleşen tarihi camidir.

<span class="mw-page-title-main">Zöhrapbeyov'un evi</span>

Zöhrapbeyov'un evi, Abbaskulu bey Zöhrapbeyov'un Azerbaycan'ın Şuşa kentindeki evidir. Şuşa'nın ünlü ailelerinden Zöhrapbeyovların bir mensubuydu. Ev, Şuşa'daki Ocakkulu caddesinde yer alır ve 19. yüzyılda inşa edilmiştir.

Mir Muhsin Nevvab'ın mezar taşı, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan ve Şuşa Devlet Mimari Rezervi'ne ait cumhuriyet ölçeğinde öneme sahip anıt. 1960'de UNESCO aracılığıyla Mir Muhsin Nevvab'ın mezarı üzerinde imar çalışmaları yapılmıştır. Mezar taşı, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülkenin önemli tarihi ve kültürel anıtı olarak tescil edilmiştir. Şuşa şehrinin 1992'de işgal edilmesinden sonra Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından yıkılmıştır.

Memo bey Memayi, Azerbaycanlı şairdi. Memayi mahlasıyla yazmıştır. Abdurrahim bey Hagverdiyev'in akrabasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali bey Mekhfi</span>

Muhammed Ali bey Meşedi Asadulla bey oğlu Valiyev Azerbaycanlı şair, meclisi-ünsün üyesi. Ehvalati-Karabağ eserin yazarı.

Elturan Veli oğlu Avalov Azerbaycanlı ressam, Azerbaycanın Emekdar Sanatçısı (1991), Profesör (2003). Doğu Ülkeleri Uluslararası Mimarlık Akademisinin, Uluslararası Ekoenerjetik Akademisinin, Azerbaycan Mimarlar Birliğinin ve Azerbaycan Sanatçılar Birliği'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Han kızı pınarı</span>

Han kızı pınarı, Şuşa'nın Çöl Qala semtinde Han kızı Nateva'nın sarayının yanında bulunan bir pınardır. Pınar, 19. yüzyılda son Karabağ Hanı'nın kızı Hurşidbanu Natevanın parasıyla yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fantaziya hamamı</span>

Fantaziya hamamı - Bakü'de Dilare Aliyeva sokağında bulunan 1896 tarihli bir hamam. Şehirdeki ilk elektrik hattı olan ticari bina ve Bakü'deki ilk Avrupa tarzı hamamlardan biriydi.

Mirza Sadık Latifov Azerbaycanlı şair, hekim, öğretmen ve Meclis-i Ferâmuşan edebiyat cemiyetinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Hasan Mezarlığı</span>

Mirza Hasan Mezarlığı, Şuşa şehrindeki dört tarihî mezarlıktan biridir.