İçeriğe atla

Şinigami

Şinigami (死神), ölüm tanrısı (tanrıları) anlamına gelen Japonca bir kelimedir. Ölüm meleği figürünün Meiji döneminde Japonlar tarafından kültürlerine ve dinine kabul edilmiş halidir.

Şinigami kavramı bugün orijinal Japon kurgularında sıkça görülür.

Japon inancında Şinigami

Miyazu, Kyoto. Nariai-ji'de bir Yama (Enma) heykeli.

Budizmde ölümle ilgili Mrtyu-mara bulunur.[1] İnsanları ölmeyi isteten iblistir ve onun tarafından ele geçirilirse kişi şok içinde aniden intihar etmek ister ki bu da bazen "şinigami" olarak açıklanır.[2] Ayrıca Yogacara hakkında bir yazı olan Yogacarabhumi-sastra'dabir iblisin insanların ölüm zamanına karar verdiği yazar.[3] Diyu'nun(yerelaltı dünyasının) kralı Yama, oni gibi (öküz başlı ve at suratlı) şinigami olarak değerlendirilirler.[4]

"Amononu'nun Mavi Deniz'de aranma tasviri (天瓊を以て滄海を探るの図)" Eitaku Kobayaşi. İzanami soldaki.

Şinto'da ve Japon mitolojisi'nde, İzanami insanlara ölümü verir, yani İzanami bazen şinigami olarak görülür.[4][5] Yine de İzanami ve Yama batı mitolojisindeki ölüm tanrılarından farklı düşünülürler,[3][6] ve Ateizm'in Budizmde konumlanışından ötürü başlamak için ölü tanrılar konsepti bulunmadığı görülür.[3] Japon budist inancında kijib ve onryō insan yaşamlarını alır, "ölü tanrı" olmadığı düşüncesi insanları ölüler dünyasına taşır.[6]

Bleach

Bleach'te Şinigamiler Soul Society denen dünyada yaşarlar.

Şinigami, Bleach adlı mangada yer alan kurgusal bir gruptur. Saf ruhturlar, vücutları ektoplazmadan (reişi) oluşmuştur. Ruhani varlıkların farkında olmayan insanlar tarafında görülemezler, duyulamazlar veya herhangi bir şekilde fark edilemezler fakat bir fiziksel cismi hareket ettirirlerse anlaşılabilirler. Ruh Cemiyeti'nde (Soul Society) yaşamaktadırlar, fakat insan dünyasına gidip gelebilirler. Ancak insan dünyasına gidişler sınırlıdır ve izlenmektedir. Gereğinden fazla insan dünyasında durmaları yasaktır. Bir şinigaminin görevi ruh toplumuna artılar kazandırmak ve kötü ruhların (hollow) ruhlarını temizlemektir. Serinin ileriki bölümlerinde, daha fazla ayrıntı verilmektedir, iki dünya arasındaki ruh akışınıda yönetmekle sorumludurlar.

Death Note

Ryuk; Death Note'tan bir Şinigami.

Death Note adlı anime ve manga serisinde de şinigami kavramı kullanılmıştır. Death Note serisine göre şinigamilerin birden çok özellikleri vardır: Cesetsi bir görüneme sahip olan şinigamiler Death Note (Ölüm Defteri) denilen bir deftere sahiptirler ve bu deftere insanların isimlerini yazarak onları öldürebilirler. Ayrıca şinigamiler insanların kalan yaşamlarını kafalarını üzerinde numaralar halinde görebilirler ve defteri kullanabilen insanlardan farklı olarak öldürdükleri kişinin kalan hayatı onların yaşam süresine eklenir. Defterin sahibi olan kişi şinigamiyle bir anlaşma yaparak kalan hayatının yarısı karşılığında şinigami gözüne sahip olup gördüğü her insanın ismini ve kalan hayat süresini görebilir. Eğer bir şinigami defterini dünyaya düşürürse, defter bulan insanın olur ve defteri başkasına devrederse onunla ilgili her şeyi unutur. Sadece deftere dokunan insanlar şinigamiyi görebilirler. Ayrıca defteri kullanan kişi cennete veya cehenneme gidemez.

Şinigamilerin var olma sebepleri bilinmemekle birlikte, ölmemek için insanların isimlerini defterlerine yazdıkları ve bunu yaparak yıllarca kendi boyutlarında vakit geçirdikleri bilinmektedir. Onları öldürmenin tek yolu, şinigami tanrısı tarafından kutsal kabul edilebilecek bir hata yapmaktır. Seri içerisinde bunun ilk görülüşü bir şinigaminin bir insana aşık olması sonrası o insanın ömrünü uzatmasıyla olmuştur.

Full Moon wo Sagashite

Full Moon wo Sagaşite’de şinigamiler, ölmesi gereken kişi zamanında ölüyor mu, başka durumlardan, olaylardan etkilenip kaderinde belirlendiğinden daha önce veya daha sonra mı ölüyor diye kontrol ederler. Bu şinigamiler yaşarlarken intihar etmiş insanlardır ve şimdi ceza olarak ruhları toplamaktadırlar. Eğer birisi tam şinigami olamadan geçmişini hatırlarsa kaybolur ve hayalete dönüşür.

Kaynakça

  1. ^ 中村元 (2001). 広説佛教語大辞典. 中巻. 東京書籍. s. 720. ISBN 978-4-487-73177-0. 
  2. ^ 大栗道栄 (1997). 図説「理趣経」入門 密教の核心. 鈴木出版. s. 101. ISBN 978-4-7902-1074-0. 
  3. ^ a b c 多田 1997, ss. 127–128
  4. ^ a b 七会 2009, ss. 168–193
  5. ^ 河野信子編 (1995). 女と男の時空. 1. 藤原書店. s. 115. ISBN 978-4-89434-022-0. 
  6. ^ a b 木村 2007, s. 141

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Bleach</i> (manga)

Bleach, Tite Kubo tarafından yazılan bir manga serisidir. Haftalık bölümleri Haftalık Shonen Jump dergisinde 2001'den beri yayınlanmaktadır. Animeye de uyarlanmış olan BLEACH'in ayrıca iki OVAsı, dört anime filmi, bir rock müzikali ve birçok video oyunu vardır. BLEACH'in mangası Japonya'da toplamda 80 milyonun üzerinde satmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rukia Kuchiki</span>

Rukia Kuchiki anime ve manga serisi Bleach'de en önemli karakterlerden biridir. Rukia Jūshirō Ukitake emri altındaki 13. Bölükte bir şinigamidir. Normal bir lise öğrencisi olan Ichigo Kurosaki ile tanışır ve olaylar dizisi ile Ichigo, Rukia'nın güçlerini alır. Daha sonra mecburiyetten Ichigo'nun evinde kalmak ve şinigami görevini Ichigo'ya devretmek zorunda kalır. Tōshirō Hitsugaya’nun son zamanlarda yerine geçmesine rağmen Shonen Jump dergisinin anketlerinde devamlı olarak ikinci seçilen en popüler Bleach karakteridir.

<span class="mw-page-title-main">Şinto</span> Japonların politeistik (çok tanrılı) geleneksel halk dini

Şinto veya Şintoizm, Japonya'nın yerli, Japonların millî dinidir. Eskiden Japonya'nın resmî diniydi. Sadece Japonya'da ibadetlere katılan 119 milyon kişi vardır. Dünya'nın en eski dinlerinden olan Şinto bir tür animizmdir ve ayrıca şamanistik uygulamaları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Izanami</span> Shinto dininin tanrıçası

[[Dosya:Kobayashi Izanami and Izanagi.jpg|sağ|upright=0.66|küçükresim|{{nihongo|Tenkei ile Denizi Karıştırmak. Kobayashi Eitaku tarafından Meiji Dönemi'nde çizilmiştir. İzanagi sağda İzanami ise soldadır. İzanagi ile İzanami resimde Ame no Ukihashi büyük bir mızrak ile denizi karıştırarak Japon Adaları'nı yaratıyor.]]

Susanoo, Japon mitolojisinde bir tanrıdır. Susanoo'nun ismi Nihonshoki'de Susanoo no Mikoto olarak, Kojiki'de ise Takehaya Susanoo no Mikoto veya Tatehaya Susanoo no Mikoto (建速須佐之男命) olarak yazılır. İzumokoku Fudoki'de ise Kamu Susanoo no Mikoto (神須佐能袁命) ve Susanoo (須佐能乎命) olarak geçmektedir. Amaterasu’nun erkek kardeşi olup, mitolojide onunla birlikte Japonya'nın gücünü simgeleyen bir ikili olarak gösterilir.

İzanagi

İzanagi Japon Mitolojisi'ndeki tanrılardan biridir. İzanaki diye de telaffuz edilir. Kojiki'de İzanagi no Mikoto (伊邪那岐命), Nihonshoki'de ise İzanagi no Okami (伊弉諾神) diye ismi geçmektedir. İzanami'nin hem ağabeyi hem de kocasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kisuke Urahara</span>

Kisuke Urahara , Tite Kubo'nun yarattığı Bleach manga ve anime serisinin kurgusal bir karakteri ve önemli bir kişisidir. Şinigamilere çeşitli mallar satan Urahara Dükkânı'nı çalıştırmaktadır. Dükkân, Urahara'nın kendisi tarafından olduğu kadar Ururu Tsumugiya, Jinta Hanakari ve Tessai Tsukabishi tarafından da ayakta tutulur. Popülarite anketlerinin hepsinde ilk ona girmiştir ve yapılan son ankette Yoruichi Shihouin'in ardından 68 oy farkla 8. sıraya yerleşmiştir.

<i>Death Note</i> Manga Serisi

Death Note , Japonya'da Tsugumi Ooba tarafından yazılıp Takeshi Obata tarafından resimlenen bir mangadır. On yedi yaşındaki lise öğrencisi Light Yagami'nin, bir şinigaminin düşürdüğü doğaüstü bir defteri bulup kendini nasıl "Yeni Dünyanın Tanrısı" yaptığını anlatır. Ölüm Defteri, Light'ın adını ve yüzünü bildiği kişileri öldürmesine olanak tanır.

<i>Death Note</i> bölümleri listesi Vikimedya liste maddesi

Death Note, Japonya 'da Tsugumi Ooba tarafından yazılıp Takeşi Obata tarafından resimlenen bir mangadır. On yedi yaşındaki bir lise öğrencisinin, bir şinigaminin düşürmüş olduğu doğaüstü bir defteri -Ölüm Defteri'ni- bulup kendini nasıl "Yeni Dünyanın Tanrısı" yaptığını anlatır. Bu deftere ismini yazdığınız kişi ölür.

Budist felsefede anatta (Pāli) ya da anātman (Sanskritçe) "bensizlik" veya "ayrı bir benliğin yokluğu" olarak tanımlanan kavramdır. Geçicilik (anicca) ve ızdırap (dukkha) ile birlikte olgular dünyasının üç özelliğinden biridir. Kimi araştırmacılara göre, "bensizlik, insanlarda ve nesnelerde kısıtlayıcı ben kimliğinin yokluğu" anlamına gelmektedir. Buda'nın açıkça reddettiği yeniden doğumdan sonra varlığını sürdüren bir ruh ya da Ben'in varlığı anlamına gelen atta (Pāli) ya da ātman (Sanskrit) kavramının tam karşıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ryuk</span> Death Note adlı anime-manga serisindeki bir ölüm meleği karakteri

Ryuk, Death Note adlı animede bir şinigamidir. İnsan dünyasına ölüm meleği diyarından sıkıldığı için bilerek düşürdüğü ölüm defterinin sahibidir ve yalnızca o deftere dokunan kişiler onu görebilir. Ölüm Melekleri diyarında sigara veya kahve gibi bağımlılık yaratan bir ürün olan elmaya bağımlıdır ve elma tüketmediği zaman amuda kalkmak, vücudunu kendi etrafında döndürmek gibi kendine has bazı semptomlar sergilemektedir. Şinigami gözlerine sahiptir. Bu gözler sayesinde baktığı kişinin gerçek adını,soyadını ve öleceği zamanı görebilir.

<i>Death Note</i> (film)

Death Note , Türkçe: Ölüm Defteri), Japonya'da bir manga olarak başlamıştır. Daha sonra bu mangadan canlı bir film oluşturulmuştur. Filmde Light Yagami isimli 17 yaşındaki bir genç, sınıfında dersi dinlerken bahçeye bir Shinigami tarafından düşürülen "Death Note" adlı bir defteri görür. Film, Shūsuke Kaneko tarafından yönetilmiş, üretimi Nippon Television tarafından yapılmış ve Warner Bros. Pictures Japonya tarafından da dağıtılmış. Ölüm Defteri, tüm shinigamilerin sahip olduğu, insanları öldürmek ve yaşam sürelerini kısaltmak için kullandıkları bir tür süper güçlere sahip defterdir. Sonrasında bu defterle ismini yazdığı kişiyi öldürebildiğini fark eden Light, dünyadaki suçluları öldürerek adaleti sağlamaya karar verir. Onu fark eden halk da ona "Kira" ismini verir. Bu olaya polisler, FBI gibi gruplar müdahale eder. Tabi bu sırada Light'ın karşısına "L" adında bir dedektif çıkar. Kira'ya meydan okuyan L, dünyanın en iyi dedektifidir, dolayısıyla çok zekidir ve her olayı hemen kavrayabilir. Ancak Light da oldukça zeki olduğu için medya aracılığı ile aralarında kızgın bir çatışma başlar. Bu arada Light gündüz öğrenci hayatını yaşar, akşamları da Kira olup suçluları öldürür. L'i yenmek isteyen Light çok sevdiği kişileri de kullanarak babasının dahil olduğu ve L'in önderlik yaptığı Kira Olayı Soruşturma grubuna girmeye çalışması anlatılıyor.

<i>Death Note: The Last Name</i>

Death Note , Türkçe: Ölüm Defteri), Japonya'da bir manga olarak başlamıştır. Daha sonra bu mangadan canlı bir film oluşturulmuştur. Filmde Light Yagami isimli 17 yaşındaki bir genç, yolda yürürken yerde "Death Note" adlı bir defter bulur. Bu filmde ise ilk filmden hemen sonraki konular anlatılır. Film, Shūsuke Kaneko tarafından yönetilmş, üretimi Nippon Television tarafından yapılmış ve Warner Bros. Pictures Japonya tarafından da dağıtılmıştır.

Şinigami Gözleri, Death Note serisinde Şinigamilerin sahip olduğu gözdür.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır dini</span>

Antik Mısır dini, Antik Mısır toplumunun ayrılmaz bir parçası olan ve çok tanrılı ve ritüelleri karmaşık bir inanç sistemi vardı. Mevcut olduğuna inanılan ve kuvvetler ve doğa unsurları, kontrolünde olan birçok tanrılar ile Mısırlıların etkileşimi üzerinde yoğunlaşmıştır. Mısırlı din uygulamalarını tanrılar sağlamakta ve halk ise onların beğenisi kazanmak için bir çabaları vardı. Mısır'ı tarihteki kral ile aynı statüsü ile aynı olan ve aynı zamanda tanrı olan Firavunlar yönetirdi. Firavunlar bir insan olmasına rağmen, Firavunların tanrıların soyundan olduğuna inanılıyordu. Firavunlar insanlar ve tanrılar arasında arabulucu olarak görev aldılar, evrendeki düzeni korumak ve tanrıların tekliflerini yerine getirmek zorundaydılar. Mısırlılar tanrılar için muazzam tapınaklar yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Tsukuyomi no Mikoto</span> Japon mitolojisinde tanrı

Tsukuyomi veya Tsukiyomi olarak da bilinen Tsukuyomi no Mikoto, Japon Mitolojisinde bir tanrıdır. Tsukuyomi'nin erkek tanrı olduğuna inanılmaktadır fakat aslında Tsukuyomi'nin cinsiyeti ile ilgili olarak Kojiki ve Nihonshoki'de herhangi bir bilgi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Thor (Marvel Comics) yardımcı karakterleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Marvel Comics'in Cermen mitolojisinden uyarladığı Thor çizgi romanında birçok yardımcı karakter bulunmaktadır. Bu karakterlerin de çoğunun Cermen mitolojisi ve diğer mitolojilerden alınmış olduğu gibi Marvel'in kendi yarattığı kurgusal karakterleri de mevcuttur. Bu karakterler başta süper kahramanlar olmak üzere dünyalı insan ve mutantlardan Elf, Troll, Dev ve Ejderha gibi sihirli yaratıklara ve uzaylılardan tanrılar ve diğer kozmik varlıklara kadar çok geniş bir yelpazede yer almaktadır. Diğer Marvel kahramanları önemli karakterlerdir. En önemli karakterler Thor'un ailesi ve halkı olan Asgard tanrılarıdır. Ayrıca, bu çizgi romanda görünen mitolojik tanrılar arasında en önemli tanrılar da onlardır. Elf Faradei, Troll Ulik, Kara Elf Malekith gibi pek çok dost ve düşmanı da bu panteonla bağlantılı sihirli yaratıklardır. İkinci en önemli tanrı grubuysa Thor'un dostu Herkül'ün de mensubu olduğu Olympos tanrılarıdır. Vişnu, Manitu, Horus ve Leir gibi diğer panteonların tanrıları da sık sık bu çizgi romanda yer almıştır. Galactus, Celestialler,Eternaller gibi kozmik varlıklar ve Skrull, Kree, Korbinite gibi uzaylı ırklar da önemli yer tutar.

<i>Ölüm Defteri</i>

Ölüm Defteri, aynı adlı manga temel alınarak Adam Wingard yönetmenliğinde çekilen doğaüstü gerilim-korku türündeki film. Senaryosu Charles Parlapanides, Vlas Parlapanides ve Jeremy Slater tarafından yazılan filmin başrollerinde Nat Wolff, Lakeith Stanfield, Margaret Qualley, Shea Whigham, Paul Nakauchi, Jason Liles ve Willem Dafoe yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tibet mitolojisi</span>

Tibet mitolojisi, Tibet halkı tarafından aktarılan geleneksel ve dini hikâyelere atıfta bulunur. Tibet mitolojisi, esas olarak Tibet kültüründen kaynaklanan ulusal mitolojinin yanı sıra hem Tibet Budizmi hem de Bön Dininden gelen dini mitolojiden oluşur. Bu efsaneler genellikle sözlü olarak, ritüellerle veya heykeller veya mağara resimleri gibi geleneksel sanatlarla aktarılır. Ayrıca, tanrılardan ruhlara ve canavarlara kadar çeşitli farklı yaratıklar da Tibet mitolojisinde önemli bir rol oynamaktadır ve bu mitlerin bazıları ana akım Batı medyasına girmiştir, en dikkat çekici olanı ise İngilizce Abominable Snowman olarak bilinen Yeti'dir.