İçeriğe atla

Şili'nin belediyeleri

Şili'nin belediyeleri

Şili'nin belediyeleri (İspanyolcacomuna), Şili'nin en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Şili'deki yerel yönetim düzeyini temsil etmektedirler.

Belediyeler şehirleri, kasabaları, köyleri, mezraları ve kırsal alanları içerebilmektedir. Santiago, Valparaíso ve Concepción gibi yoğun nüfuslu yerlerde, bileşik kent birkaç belediye haline parçalanabilmektedir. Seyrek nüfuslu bölgelerde ise tersi olarak mezralardan, kasabalara veya şehirlere kadar uzanan çeşitli yerleşim alanları ile birlikte önemli bir kırsal alanı da kapsayabilmektedir.

Her belediye, dört yılda bir seçilen bir belediye başkanı (alcalde) ve bir grup meclis üyesinden (concejales) oluşan belediye meclisi (concejo belediyesi) olarak bilinen doğrudan seçilen bir organ tarafından yönetilir. Ortak kamu hizmeti yönetimi municipalidad olarak bilinir ve genel merkezi belediye binasında (alcaldía) bulunur. Şili yasalarına göre, bir municipalidad bir veya daha fazla belediyeyi yönetebilir, ancak günümüzde yalnızca Antártica ve Cabo de Hornos belediyeleri yöneten Cabo de Hornos bunu gerçekleştirmektedir.[1]

2019 yılı itibari ile Şili'de 346 belediye bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Law 19,726". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın idari bölümleri</span>

Kallikratis Planı'nın 1 Ocak 2011 tarihinde uygulanmasından sonra, Yunanistan'ın idarî bölümleri iki ana seviyeden oluşur: bölgeler ve belediyeler. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın bir parçası olan ancak yerel yönetim kurumu olmayan bölgeleri denetleyen bir dizi merkezî olmayan idare bulunmaktadır.

Şili'nin bölgeleri, Şili'nin birinci düzey idari bölümleridir. Şili, 15 adet bölgeye ayrılmakta olup her bölge cumhurbaşkanı tarafından atanan bir idareci (intendente) ile doğrudan seçilen bölgesel kurullar tarafından yönetilmektedir. Bölgeler, ek olarak illere ve belediyelere ayrılmaktadır.

Çin'in büyük nüfusu ve yüzölçümü nedeniyle idarî bölümleri antik çağlardan beri çeşitli düzeylere ayrılmıştır. Çin'in anayasasına göre üç de jure idarî bölüm olmasına rağmen günümüzde beş de facto idarî bölüm bulunmaktadır: eyalet, il, ilçe, belde ve köy.

Arnavutluk'un idari bölümleri; merkezi, bölgesel ve yerel yönetimler olmak üzere üç seviyeli şekilde düzenlenmiştir. Mevcut sistemde bölgesel yönetimleri oluşturan 12 farklı il bulunurken belediye ve komünler ise yerel yönetim mekanizmasını oluşturur. İdari yapılanmayla alakalı son değişiklikler 2015 yılında yapılmış olup 61 belediye, 373 idari birim ve 2972 köy bu sistemin bileşenlerini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">İdari bölünüş</span> kendi yerel yönetimi bulunmasa da idari açıdan yaratılmış bölünme

İdari bölünüş, ülkelerin daha kolay yönetilebilmesi için çeşitli bölümlere ayrılmasına idari bölünüş denir. Ayrıca ulus altı birim olarak da adlandırılır. Her ülkede idari bölünmeler aynı değildir. Örneğin bir ülke il ya da ilçeye ayrılırken; bir diğeri ise sadece belediye gibi en temel birime ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya'nın belediyeleri</span>

İspanya'nın belediyeleri, İspanya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, İspanya'daki yerel yönetim düzeyini temsil eder ve her belediye bağımsız tüzel kişiliğe sahiptir. Her belediye doğrudan ile veya bazı özerk topluluklarda ilçelere bağlıdırlar.

Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükûmetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar. Dünya genelinde, bir belediye başkanının yetkileri ve sorumlulukları ile bir belediye başkanının seçimi veya diğer şekillerde görevlendirilmesi konusunda yerel yasalar ve adetler arasında geniş bir farklılık bulunmaktadır. Seçilen sistemlere bağlı olarak, bir belediye başkanı belediye hükûmetinin baş yürütme görevlisi olabilir, sadece bağımsız gücü olmayan çok üyeli bir yönetim kurulunu yönetebilir veya sadece sembolik bir rol oynayabilir. Bir belediye başkanının görev ve sorumlulukları, belediye yöneticilerini ve çalışanlarını atamak ve denetlemek, seçmenlere temel hükûmet hizmetleri sağlamak ve bir belediye yönetim organı tarafından kabul edilen yasaları ve yönetmelikleri uygulamaktır. Bir belediye başkanının seçilme seçenekleri, halk tarafından doğrudan seçilme veya seçilmiş bir yönetim kurulu veya kurul tarafından seçilme gibi seçenekleri içerebilir.

County, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer İngilizce konuşulan ülkelerde kullanılan idarî bir birim ismidir. County kelimesi, köken olarak kont sözcüğünden türemiştir, ancak bugün idarî bir birim olan county'nin kontluk ile herhangi bir hukukî ilişkisi kalmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'nin idari bölümleri</span>

Güney Kore'nin idarî bölümleri, üç hiyerarşik düzey halinde düzenlenmiştir. İl düzeyinde 8 il, bir özel özerk il, bir özel şehir, 6 metropol şehri ile bir özel özerk şehre ayrılmaktadır. Bu bölümler ise şehir, ilçe, semt, kasaba, belde, mahalle ve köy olmak üzere daha küçük bölümlere ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın belediyeleri</span>

Fransa'nın belediyeleri, Fransa'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler genellikle şehir veya köylere karşılık gelir. Belediye sistemi Fransız Devrimi'nin ardından kurulmuştur. Belediyelerin yüzölçümleri ve nüfusları önemli ölçüde değişmekte olup 2,2 milyon nüfusluk Paris gibi bir şehir, 10.000 nüfusluk bir kasaba veya 10 kişilik mezra da olabilmektedir. Buna karşın altı yılda bir seçilen belediye meclisi ve belediye başkanı olmak üzere tüm belediyelerin yönetim sistemi aynıdır.

Almanya'nın belediyeleri, Almanya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler şehir (stadt) ve kırsal olmak üzere ikiye ayrılırlar. En yüksek dereceli özerkliğe sahip belediyeler Kreisfreie Städte veya Stadtkreise olarak adlandırılmakta olup ilçeler ile aynı düzeydedirler. Bazı eyaletlerde de Große Kreisstadt gibi yüksek dereceli özerkliğe sahip şehirler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'nın belediyeleri</span>

Finlandiya'nın belediyeleri, Finlandiya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Finlandiya'daki yerel yönetim düzeyini temsil eder ve ülkenin kendi kendini yöneten temel idari birimleridir. Nüfusu yüksek olan bazı belediyeler şehir olarak adlandırılmakta olup tüm belediyeler eşit statüdedir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in belediyeleri</span>

Bosna-Hersek'in belediyeleri, Bosna-Hersek'in en küçük idari bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'nın belediyeleri</span>

Estonya'nın belediyeleri, Estonya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Estonya'daki yerel yönetim düzeyini temsil eder ve ülkenin kendi kendini yöneten temel idari birimleridir. Belediyeler, kentsel (linn) ve kırsal (vald) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya'nın belediyeleri</span> Brezilyanın en küçük idari bölümleri

Brezilya'nın belediyeleri, Brezilya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Brezilya'daki yerel yönetim düzeyini temsil etmektedirler.

İsrail'de yerel yönetim, İsrail'de İçişleri Bakanlığı'nın tüm topluluklar için ülkedeki her büyüklükteki topluluklar için düzenlemelerine göre, şehir planlaması, imar, içme suyu ve acil durum hizmetleri, eğitim ve kültür gibi hizmetler sunmakla görevli yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimler, büyük bir belediyeyi yöneten şehir konseyleri, küçük bir belediyeyi yöneten yerel konseyler ve genellikle ancak zorunlu olarak kırsal nitelikte olmayan bir grup topluluğu yöneten bölgesel konseyler olmak üzere üçe ayrılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda'nın belediyeleri</span>

Hollanda'nın belediyeleri, Hollanda'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, illerin alt bölümleri olup görevleri merkezi hükûmet tarafından belirlenir ve dört yılda bir seçilen bir belediye meclisi tarafından yönetilirler. 19. yüzyılın ortalarında ilk resmi sınırların oluşturulmasından bu yana, belediye birleşmeleri toplam belediye sayısını üçte iki oranında azaltmıştır. Belediyeler, idari ve istatistiki amaçlarla gayri resmi olarak mahallelere ve mahallelere bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz'in belediyeleri</span>

Portekiz'in belediyeleri, Portekiz'in ikinci düzey idari bölümleridir. Belediyeler, ilçeler ve özerk bölgelerin alt bölümleri olup 1976 Anayasası'nda tanımlanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'nın belediyeleri</span>

Belçika'nın belediyeleri, Belçika'nın dördüncü düzey idari bölümleridir. Belediyeler, Brüksel ile Belçika'nın ilçelerinin alt bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'nın belediyeleri</span>

Avusturya'nın belediyeleri, Avusturya'nın yerel idari bölümleridir. Belediyeler, tek bir köyü, kasabayı veya şehri kapsamakta olup parlamenter tarzda temsili demokrasi temelinde kurumsal statüye ve yerel özyönetime sahiptirler. parti listesi sistemiyle seçilen belediye meclisi (Gemeinderat) belediye yasalarını çıkarır, bir belediye yönetim kurulu (Gemeindevorstand) ve bir belediye başkanı (Bürgermeister) ise belediye yönetiminden sorumludur.