İçeriğe atla

Şeylerin Masumiyeti

Şeylerin Masumiyeti
YazarOrhan Pamuk
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürSanat
Yayım2012
Yayımcıİletişim Yayıncılık
Sayfa264
ISBN9789750510366

Şeylerin Masumiyeti, Orhan Pamuk'un 2012 yılında yazmış olduğu kitaptır. Özenle seçilmiş resim ve fotoğraflar içeren kitapta, Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi’ndeki eşyalar üzerinden İstanbul’u ve kendi hayatını anlatır.[1] Kitap İletişim Yayınları tarafından basılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Şeylerin Mahsumiyeti". 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2016. 
  2. ^ Şeylerin Masumiyeti Masumiyet Müzesi Kataloğu 8 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. D&R

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal Müzesi</span> Orhan Kemalin anısına İstanbul Beyoğlunda kurulmuş bir müze

Orhan Kemal Müzesi Yazar Orhan Kemal'in anısını yaşatmak üzere İstanbul Beyoğlu'nda, üç katlı bir binada kurulmuş bir müzedir.

<i>Kar</i> (roman) Orhan Pamukun bir romanı

Kar, Orhan Pamuk'un ilk baskısı 2002 yılında İletişim Yayınları tarafından yayınlanan romanı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Pamuk</span> Nobel ödüllü Türk roman yazarı

Orhan Ferit Pamuk, Türk romancı. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve 54 yaşında, bu ödülü kazanan en genç edebiyatçılardan biri oldu. Kitapları altmış üç dile tercüme edildi, yüzden fazla ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yaptı. 2006 yılında Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasına seçilen Pamuk, Nobel ödülüne lâyık görülen ilk Türk'tür.

<i>Benim Adım Kırmızı</i> Orhan Pamukun 1998 tarihli romanı

Benim Adım Kırmızı, Türk yazar Orhan Pamuk'un 1998 yılında yayımlanan romanı.

<i>Kara Kitap</i> Orhan Pamukun 1990 yılında yayımlanan romanı

Kara Kitap, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'un 1990 yılında yayımlanan romanıdır. Pamuk'un bu romanı dünya çapında çokça konuşulmuş, belli başlı dillere çevrilmiş, Pamuk'un daha da ünlenmesine katkıda bulunmuştur. Bu kitaptan birkaç yıl sonra Nüket Esen tarafından "Kara Kitap Üzerine Yazılar" adlı bir eleştirel eser de yayımlanmıştır. Bu eserde de ünlü eleştirmenlerin Kara Kitap hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. "Kara Kitap Üzerine Yazılar"da sivri dilli bir İngiliz eleştirmen böyle sıkıcı bir kitabı yalnızca Fransızların sevip okuyabileceğini ve İsveçlilerin de ünlü ödüllerini vereceklerini yazmış, alaycılıkla. Bu kehanet doğru çıkmış. Kitap en çok Fransa'da sevilmiş ve Nobel jurisi de en çok bu kitaptan etkilendiğini ödülü açıkladıktan hemen sonra belirtmiştir. Kitap Şeyh Galip'in Hüsn ü Aşk adlı eserinin günümüze uyarlanmış halidir. Kitaptaki Milliyet yazarı "Celal Salik" Mevlana Celaleddin Rumi; avukat Galip, Mevlana'dan 5 yüzyıl sonra Mevlevilik yolunda şeyhlik düzeyine erişmiş Şeyh Galip'tir. Galip, Hüsn ü Aşk'taki erkek kahraman Aşk'ı; Rüya ise kadın kahraman Hüsn'ü temsil etmektedir. Kitabın temelinde kimlik meselesi üzerinde durulmuştur, Galip'in, Celâl'in yerine geçtiği kısımlarda bu açıktır.

<i>Öteki Renkler</i>

Öteki Renkler, Orhan Pamuk'un 1999 yılında İletişim Yayınları'ndan çıkan kitabıdır. Kitabın yayımlandığı tarihe kadar olan dönemde Pamuk'un çeşitli yayın organlarında çıkmış yazı, deneme ve söyleşilerinden oluşur. Ayrıca kitabın girişinde Pamuk'un "Pencereden Bakmak" adlı hikâyesi yer alır.

<i>Gizli Yüz</i> film

Gizli Yüz, senaryosunu Orhan Pamuk'un yazdığı, yönetmenliğini Ömer Kavur'un yaptığı 1991 yapımı Türk filmidir. Pamuk senaryoyu Kara Kitap'taki "Karlı Gecenin Aşk Hikâyeleri" adlı bölümde bahsi geçen bir hikâyeden yola çıkarak yazmış ve 1992'de kitap haline getirmiştir.

<i>İstanbul: Hatıralar ve Şehir</i>

İstanbul: Hatıralar ve Şehir, Orhan Pamuk'un 2003 yılında yayımlanan, otobiyografik belgesel niteliğindeki anıları ve 10'uncu kitabıdır. Kitapta Pamuk çocukluğundan, romancı olmaya karar verdiği 22 yaşına kadarki dönemi anlatır. Anılarında İstanbul'daki hayatını kaleme alan yazar, özellikle Türkiye'yi sarsan geniş kapsamlı kültürel dönüşüme, modernlik ile geçmiş arasındaki mücadeleye odaklanır. İstanbul'un gündelik kültürünün ayrılmaz bir parçası olan İstanbulluların derin hüznü betimler. Orhan Pamuk, hüznü "son yüzyılda İstanbul'un ve İstanbullular'ın en sık girdikleri ruh hâli" olarak tarif eder.

<i>Gizli Yüz</i> (senaryo)

Gizli Yüz, yönetmenliğini Ömer Kavur'un yaptığı Gizli Yüz adlı film için (1991) Orhan Pamuk'un yazdığı senaryodur. Pamuk senaryoyu Kara Kitap'taki "Karlı Gecenin Aşk Hikâyeleri" adlı bölümdeki bir hikâyeden yola çıkarak yazmış ve 1992 senesinde kitap haline getirmiştir.

<i>Masumiyet Müzesi</i> Orhan Pamuka ait roman

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un 29 Ağustos 2008 tarihinde İletişim Yayınları tarafından piyasaya sunulan aşk romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çukurcuma</span>

Çukurcuma, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesi sınırları içinde bulunan bir semttir. Sahile bakan bir yamaç üzerine yayılım göstermiştir. Bölgenin merkezi Beyoğlu'ndan alçakta olması nedeniyle Çukurcuma adını almış olması olasıdır. Galatasaray Meydanı'ndan sahile inen Yeniçarşı Caddesi'ni doğu yönünden kesen Çukurcuma Caddesi adında bir anayolu vardır. Semtte yer alan çok sayıda antikacı vardır. Sokak kedileriyle meşhurdur. Günümüze dek ulaşan tarihî yapılarıyla dikkat çeken semt, Türkiye dışında da tanınmaktadır. The Guardian'ın seyahat ekinde Çukurcuma ile ilgili bir makale yayınlanması, yakın geçmişte semtin adını tekrar duyurmasını sağlamıştır. Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi burada bulunmaktadır.

Saf ve Düşünceli Romancı, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un, Harvard Üniversitesi'nin Charles Eliot Norton Dersleri adlı konferans serisi için hazırladığı ders notlarından ve konuşma metninden oluşan, ilk olarak The Naive and the Sentimental Novelist adıyla İngilizce yayımlanan kitabıdır. Türkçe ilk baskısı 2011 yılının Eylül ayında İletişim Yayınları tarafından yapılan kitap yedi ana bölümden oluşmakta ve Pamuk'un edebiyat ve sanat anlayışını bir bütün olarak ortaya koymaktadır. Pamuk kitabı bir dönem birlikte yaşadığı Hint yazar Kiran Desai'ye ithaf etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi</span>

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, adını Türk romancı, öykücü ve şair Ahmet Hamdi Tanpınar'dan alan bir edebiyat müzesi ve arşividir. İstanbul'da bulunan müze Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulmuş olup 12 Kasım 2011 tarihinde ziyaretçiye açılmıştır.

Derinlemesine Araştırma Laboratuvarı ya da Derin Araştırma Laboratuvarı, 12 Eylül Darbesi sonrası dönemde Ankara Emniyet Müdürlüğü içinde "D Grubu" olarak anılan siyasi şubeye verilen ad. D Grubu daha sonra, 'D'nin Arapça okunuşuyla 'DAL' olarak anılmaya başlanmıştır. Şube, 12 Eylül Darbesi'nde gözaltına alınan kişilere yönelik sistematik işkence ve kötü muamele suçlarıyla gündeme gelmişti.

<i>Ben Bir Ağacım</i>

Ben Bir Ağacım, Orhan Pamuk'un 2013 yılında yazmış olduğu kitap. Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlandı.

<i>Kırmızı Saçlı Kadın</i>

Kırmızı Saçlı Kadın, Orhan Pamuk'un 2016 yılında yayımladığı roman. Yıllardır süre gelen efsaneler ile güncel konuları bir araya getiren Orhan Pamuk, bunları aşk, kıskançlık ve baba-oğul ilişkilerini tarihsel olaylar üzerinden yaptığı tasvirlerle anlatıyor. Kitapta dönem yaşantıları hakkında fikir sahibi olmak da mümkün. Pamuk, Kırmızı Saçlı Kadın Romanı için Kara Kitap'tan yoruldum, kısa bir roman yazayım dedim. Okyanusları koşarak geçeyim dedim, mümkün mü diye kısa roman yazmak. O da bende olmadığını düşündüğüm bir hüner, bir deneyim. Bana kalırsa Kırmızı Saçlı Kadın hem kısa, hem doğu-batı milli kimlik üzerine düşünme, şahsiyet ve medeniyet arasındaki ilişkiler gibi konuları irdelediği için tamamen farklı" ifadelerini kullanmıştır.

Maureen Freely Amerikalı gazeteci, yazar, profesör ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Masumiyet Müzesi (müze)</span> Müze

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un aynı adlı eserinden yola çıkarak oluşturduğu müzedir. İstanbul'da 19. yüzyıldan kalma bir ev yazar tarafından müzeye dönüştürüldü. Müze, bir romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturulan ilk müzedir. 17 Mayıs 2014'te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü aldı. Romanın kahramanı Kemal Basmacı'nın aşkı Füsun'un evine yaptığı ziyaretler ve o ev ziyaretinde topladığı eşyalardan oluşan Masumiyet Müzesi, romanda Füsun ile ailesinin yaşadığı ev olarak yer alıyor. Müzede, kitabın seksen üç bölümüne düşecek şekilde seksen üç ahşap vitrin düzenlenmiş durumda.

<i>Veba Geceleri</i> Orhan Pamuk romanı

Veba Geceleri, Orhan Pamuk'un 23 Mart 2021'de yayımlanan romanıdır.