İçeriğe atla

Şeyh Muzaffer Şükür

Şeyh Muzaffer Şükür
Sheikh Muszaphar Shukor
Şeyh Muzaffer Şükür
Şeyh Muzaffer Şükür
Şeyh Muzaffer Şükür
Doğum 27 Temmuz 1972 (52 yaşında)
Ülkesi  Malezya
Eğitimi Manipal Üniversitesi
Durumu Hizmette
Meslek Ortopedik cerrah
Görev adı Soyuz TMA-11/TMA-10
Uzayda geçirdiği süre 10 gün 20 saat 14 dk

Şeyh Muzaffer Şükür el-Masriye bin Şeyh Mustafa (MalaycaSheikh Muszaphar Shukor Al Masrie bin Sheikh Mustapha; d. 27 Temmuz 1972 Kuala Lumpur, Malezya), Malezyalı ortopedik cerrah ve astronot. Uzaya çıkan ilk Malezyalı ve ikinci Güneydoğu Asyalı kişidir.[1]

Şeyh Muzaffer Şükür, 10 Ekim 2007 tarihinde Expedition 16 ekibiyle birlikte Soyuz TMA-11 ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatıldı.[2] Şeyh Muzaffer, Angkasawan programı aracılığıyla Rusya ile yapılan anlaşma kapsamında uçtu ve 21 Ekim 2007'de Fyodor Yurçikhin ve Oleg Kotov ile birlikte Soyuz TMA-10 aracıyla Dünya'ya döndü.[3]

Şeyh Muzaffer Şükür, uzayda namaz kılan ilk kişidir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Malaysia's first astronaut to visit space station". New Scientist Space and Reuters. 9 Ekim 2007. 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  2. ^ a b The Associated Press (20 Eylül 2007). "Malaysian Astronaut Won't Ignore Faith". The Associated Press / USA Today. 9 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  3. ^ Chris Baldwin (24 Eylül 2007). "First Malaysian in space to observe Ramadan later". Reuters. 19 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Uzay İstasyonu</span> Düşük Dünya yörüngesinde yaşanabilir yapay uydu

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

Bu liste, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) düzenlenen seferlerin kronolojik bir listesidir. ISS'yi kullanan, araştırma ve test amacıyla uzay istasyonunda bulunan mürettebatı ifade eder. Seferler altı aya kadar sürebilir ve iki ila yedi mürettebat üyesini içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz TMA-13</span>

Soyuz TMA-13, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)'na gidiş-dönüş yolculuğu için gerçekleştirilen Soyuz uzay görevi. Uzay aracı, 12 Ekim 2008 saat 07:01 (GMT)'de Soyuz FG roketi ile fırlatıldı ve 8 Nisan 2009 saat 02:55 (GMT)'te Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrıldı ve saat 06:24 (GMT)'te yörüngeden çıkıp saat 07:16 (GMT)'de indi. TMA-13 Soyuz'un 100. insanlı uzay uçuş programı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz TMA-5</span>

Soyuz TMA-5,, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)'na gidiş-dönüş yolculuğu için gerçekleştirilen bir Soyuz uzay göreviydi. Uzay aracı, 14 Ekim 2004 saat 03:06 (GMT)'da Soyuz FG roketi ile fırlatıldı ve 24 Nisan 2005 saat 22:08 (GMT)'de indi.

<span class="mw-page-title-main">Mahazir Muhammed</span>

Mahazir bin Muhammed, Malezyalı doktor ve siyasetçi. 1981-2003 ve 2018- 2020 yılları arasında Malezya'nın başbakanı olarak görev yapmıştır. Mahathir, Malezya tarihinde önemli bir figür olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Chris Hadfield</span> Emekli Kanadalı astronot

Chris Hadfield,, uzayda yürüyen ilk Kanadalı astronottur. Eski Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri savaş pilotudur. Hadfield 1995 yılında STS-74 ve 2001 yılında STS-100 olmak üzere 2 kere uzay mekiği ile uçuş görevinde bulundu. 19 Aralık 2012 tarihinde başlatılan Soyuz TMA-07M projesinin parçası olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) üzerinde uzun süre kalmak için, planlandığı gibi 21 Aralık 2012 de Keşif 34 ve Keşif 35 ile istasyona geldi ve mürettebata komuta eden ilk Kanadalı oldu. 12 Mayıs 2013'te komuta görevini teslim ederek 13 Mayıs 2013'te dünyaya döndü. Uluslararası uzay istasyonundayken çektiği videolar ile merak edilen soruların cevaplarını insanlara göstermiştir. Dünya'ya dönmeden önce David Bowie’nin ‘Space Oddity' adlı parçasını yeniden yorumlayarak yerçekimsiz ortamdaki ilk müzik videosunu çekmiştir. Gönderdiği video ve fotoğraflarla birçok insanın ilgisini uzaya yöneltmeyi başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baykonur Uzay Üssü Site 31</span>

Baykonur Uzay Üssü Site 31/6, Kazakistan'da bulunan, R-7 Semyorka füzesi ve türevleri tarafından kullanılan bir fırlatma yeridir. 2011 yılından itibaren bakıldığında, başlatımda Site 1/5'te fırlatma rampası kullanımı başarılamadı, anahtarlamalı Soyuz-2 ile Soyuz-FG taşıyıcı roketlerine ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun insanlı Soyuz görevlerine fırlatma sitesi olması gerekiyordu. Ancak, Site 1/5 insanlı UUİ görevleri için başlatılan izin değişikliklerine uğramıştır. Uluslararası Uzay İstasyonu'na yapılan sadece birkaç insanlı görevde, Site 1/5 kullanılamaz olduğunda Site 31/6 açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roskosmos</span> Rusya uzay ajansı

Roskosmos Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu, Rusya'nın uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

Astronotlar ve diğer uzay uçuşu katılımcıları, uzaydayken dini görevlerini bazen açık bazen özel bir şekilde yerine getirir. Dinî ibadetler, uzayda benzersiz güçlükler ve fırsatlar ortaya koyar. Uzay gezginleri, Dünya'yı uzaydan gördükten sonra genel bakış etkisi nedeniyle inançlarında büyük değişim yaşadıklarını bildirdiler. Bazı laik gruplar, devletin uzay araçlarının dinî etkinlikler için kullanılmasını eleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kathleen Rubins</span> Amerikalı uzay adamı

Kathleen Hallisey "Kate" Rubins, Amerikalı mikrobiyolog ve NASA astronotu. 7 Temmuz 2016'da Soyuz uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatıldığında uzayda uçan 60. kadın oldu. 30 Ekim 2016'da Soyuz uzay aracı ile Dünya'ya geri döndü. Expedition 48 / 49'un mürettebat üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Oleg Artemyev</span>

Oleg Germanoviç Artemyev Rusya Federal Uzay Ajansı'nda görev yapan bir Rus Kozmonottur. 2003 yılında RKKE-15 Kozmonot grubuna seçildi. Uluslararası Uzay İstasyonu Seferi 39 ve 40'ın uçuş mühendisi olarak görev yapmış, 2018 yılında Soyuz MS-08 Komutanı olarak uzaya, 2022 yılında ise Soyuz MS-21 Komutanı olarak uzaya dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Naoko Yamazaki</span> Japon gökbilimci

Naoko Yamazaki, Japon mühendis ve astronot. Chiaki Mukai'den sonra uzaya çıkan ikinci Japon kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Kimiya Yui</span> Japon gökbilimci

Kimiya Yui, Japon askerî pilot ve astronot. Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri yarbayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sōichi Noguchi</span> Japon gökbilimci

Sōichi Noguchi, Japon mühendis ve astronot.

<span class="mw-page-title-main">Hezzâ el-Mansuri</span>

Hezzâ Ali Abdan Halfan el-Mansuri, Birleşik Arap Emirlikli askerî pilot ve astronot. Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri pilotu olup uzaya çıkan ilk Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı ve bir Arap ülkesinden Uluslararası Uzay İstasyonu'na giden ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Ayımbetov</span> Kozmonot

Aydın Akan oğlu Ayımbetov, Kazak askerî pilot ve kozmonot. Kazakistan Hava Kuvvetleri pilotu olup uzaya çıkan ilk Kazakistan vatandaşı ve üçüncü Kazaktır.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz TMA-11</span>

Soyuz TMA-11, Ekim 2007'de Soyuz programı kapsamında yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu'na yapılan bir görevdi. İstasyona, ISS Expedition 16 mürettebatından iki kişinin yanı sıra uzaya giden ilk Malezyalı Şeyh Muzaffer Şükür'ü de getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz TMA-12</span>

Soyuz TMA-12, Nisan 2008'de Soyuz programı kapsamında yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu'na yapılan bir görevdi. Mürettebata uzaya çıkan ilk Koreli Yi So-Yeon da dahildi.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz TMA-18M</span>

Soyuz TMA-18M, Eylül 2015'te Soyuz programı kapsamında yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu'na yapılan bir görevdi. Mürettebata uzaya çıkan ilk Danimarkalı Andreas Mogensen ile ilk Kazakistan vatandaşı Aydın Ayımbetov da dahildi.