İçeriğe atla

Şeyh Guma İsyanı

XY Eyalet, Osmanlı İmparatorluğu (1795). Kaynak: M. Şükrü Hanioğlu'nun Google Kitaplar'da Geç Osmanlı İmparatorluğu'nun Kısa Tarihi, Şekil 1

Şeyh Guma İsyanı, Trablusgarp Eylaleti'nde 'Abd al-Celil ve Guma al-Mahmudi gibi aşiret liderlerinin Osmanlı yönetimine karşı başlattığı bir ayaklanmadır. İsyan, Guma al-Mahmudi'nin 1858'de ölmesine dek sürmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ The Making of Modern Libya. Albany, New York: SUNY Press. 2002. s. 57. ISBN 978-1-4384-2891-8. 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye, Alaca</span>

Mahmudiye, Çorum ilinin Alaca ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye, Niksar</span>

Mahmudiye, Tokat ilinin Niksar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Şahinli, Niksar</span>

Şahinli, Tokat ilinin Niksar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye, Kütahya</span>

Mahmudiye, Kütahya ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Osmanlı döneminde padişah marşları veya Osmanlı İmparatorluğu'nda Resmî Marşlar, Osmanlı döneminde millî marş yerine padişah marşları vardı.

<span class="mw-page-title-main">D 675</span> Hamidiye, Eskişehir ile Çay, Afyonkarahisar arasında 119 kmlik kara yolu

D.675Türkiye'de İçanadolu bölgesinde bulunan bir devlet yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Van İsyanı (1915)</span>

1915 Van İsyanı ya da İkinci Van İsyanı, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Van Vilayeti sınırları içindeki Ermenilerin çıkardıkları isyandır. Olayların süresi, Van Vilayeti'nin diğer bölgelerinde daha önce başlamış olmalarıyla birlikte, Van merkezine yayıldıkları süreyi esas alarak 19 Nisan-6 Mayıs 1915 arası olarak kabul edilmektedir.

Mansur Abdülaziz tam ismiyle Malik Mansur Abdulaziz bin Berkuk, 1405'te 70 gün saltanat süren Çerkes kökenli Burci Hanedanı'ndan Memlük Devleti hükümdarı. Sultan Berkuk'un ikinci oğlu ve Sultan Nasır Farac'ın küçük kardeşi olup 1405'te kardeşi Sultan Nasır Farac aleyhine yapılan başarılı bir hükûmet darbesi ile Çerkes kökenli Burci Hanedanı'ndan Memluk Devleti hükümdarı olmuştur. Ama kısa bir saltanattan sonra kardeşi Sultan Nasır Farac tarafından tahttan indirilmiştir.

Şeyh el-Mahmûdî ya da tam künyesiyle Ebü'n-Nasr Seyfüddîn el-Melikü'l-Müeyyed Şeyh el-Mahmûdî ez-Zâhirî 1412-1421 döneminde saltanat süren Çerkes kökenli Burcî Hanedanı'ndan Memlûk Devleti hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir ilindeki yerleşim yerleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıda Eskişehir ilindeki yerleşim yerleri gösterilmiştir. Yerleşim yerleri bağlı oldukları ilçe başlığı altında sıralanmıştır. Her listede ilk yer ilçe merkezi, diğerleri bu ilçeye bağlı köylerdir. Listedeki ilk iki ilçe merkez ilçelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye, Ezine</span>

Mahmudiye, Çanakkale ilinin Ezine ilçesine bağlı bir köydür.

<i>Mahmudiye</i> (zırhlı fırkateyn)

Mahmudiye, Osmanlı donanması için 1860'lı yıllarda Birleşik Krallık'ta inşa edilen, Osmaniye sınıfı dört zırhlı fırkateynin sonuncusu olan zırhlı savaş gemisiydi. Geminin inşaatı 1863'te başladı, Aralık 1864'te denize indirildi. Osmaniye sınıfında Thames Ironworks and Shipbuilding Company'de inşa edilen tek gemi olan Mahmudiye, adını Sultan II. Mahmud'dan alıyordu. Gemi bordalara dizili on dört 203 mm ve on 36-libre Armstrong topa ek olarak, burunda bir adet 229 mm Armstrong top taşıyordu. Gemi kariyeri boyunca sınırlı aktif hizmet gördü. 1877-78'deki 93 Harbi esnasında riske atmak için çok değerli olması sebebiyle donanma komutanlığı tarafından yedekte tutuldu. Gemi 1880'li yılları hizmet dışında geçirdi. 1890'lı yılların başında yeniden inşa edildi ve daha modern bir barbetli gemiye dönüştürüldü; ancak yeniden inşasının hemen ardından başlayan 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başında bakımsız durumdaydı. Bu savaşta hiçbir çatışmada yer almadı ve savaştan sonra silahsızlandırıldı. 1909'dan 1913'e kadar kısa bir süre kışla gemisi olarak kullanılmasından başka aktif hizmet görmedi. 1913 yılında hurda olarak gemi sökücülere satıldı ve parçalandı.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye, Kepsut</span>

Mahmudiye, Balıkesir ilinin Kepsut ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye, İnegöl</span>

Mahmudiye, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye, Bergama</span>

Mahmudiye, İzmir ilinin Bergama ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye, Kadınhanı</span>

Mahmudiye, Konya ilinin Kadınhanı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye, Mesudiye</span>

Mahmudiye, Ordu ilinin Mesudiye ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye, Özalp</span>

Mahmudiye, Van ilinin Özalp ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye, Saray</span>

Mahmudiye, Van ilinin Saray ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye (yemek)</span>

Mahmudiye Osmanlı saray düğünlerinde yapılan bir çeşit yemektir. Malzemeleri; tavuk, soğan, bal, kuru kayısı, iç badem, rezaki üzümü, tere yağ, limon suyu, tarçın, tuz, su ve dere otudur. Türk Mutfağı Sempozyumu bildirileri tarifi verilmiştir.