İçeriğe atla

Şevuot

Şevuot (Babilli Yahudi Aramicesi: שבועות‎) ("Yeminler"), Mişna'nın Nezikin faslının altıncı bölümü.[1] Sekiz kısmı, mahkemede ve kişisel yaşamında bir insanın ettiği yeminler ve kuşkusuz bir şekilde ihlal edilmiş olan ritüel ile korbanot aracılığıyla bunun kefareti olmak üzere başlıca iki konuyu ele alır.[1] Ayrıca teminatlar ve dört tür kefalet de bu bölümde ele alınır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c The new encyclopedia of Judaism. New York: New York University Press. 2002. ss. 137. ISBN 978-0814793886. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mario Puzo</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1920 – 1999)

Mario Gianluigi Puzo,. Amerikalı romancı ve senaristtir. Özellikle Baba adlı romanı ve filmiyle tanındı, suç ve mafya filmleri tarihine damgasını vurdu.

<span class="mw-page-title-main">Harlem</span> New Yorkun bölgesi Manhattanda semt

Harlem, New York'un bir bölümüdür. Yaklaşık olarak sınırları, Manhattan adasının ortasındaki Central Park'ın kuzeyinden baslayıp, 155. caddede son bulur.

<span class="mw-page-title-main">New York (eyalet)</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

New York, ABD'nin Orta Atlantik ve Kuzeydoğu bölgesinde bulunan eyaletlerinden birisidir. Başkenti Albany, en büyük şehri New York'tur. 62 vilayete sahiptir. 20,2 milyon kişilik nüfusu ile ülkenin nüfusu en yüksek dördüncü eyaletidir. Nüfusun üçte ikisi New York metropoliten alanında yaşamaktadır. Vermont, Massachusetts, Connecticut, New Jersey ve Pensilvanya ile karadan, Rhode Island ile de sudan komşudur. Ayrıca Kanada'nın Québec ve Ontario bölgelerine uluslararası sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">New York</span> ABDnin en kalabalık şehri

New York, Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından New York metropolitan bölgesinin merkezidir. Şehir bir parçası olduğu New York eyaleti ile karıştırıldığı için İngilizcede New York City (kısaca NYC) olarak isimlendirilir.

<i>Variety</i> haftalık eğlence-ticaret dergisi

Variety, 1905'te New York'ta Sime Silverman tarafından kurulan bir haftalık eğlence-ticaret dergisidir. Film sanayisinin öneminin artmasıyla, 1933'te Los Angeles'ta Silverman tarafından Daily Variety adında günlük baskı çıkmaya başladı. 1998'de Daily Variety Gotham baskısı New York City'ye eklendi. Her üç derginin basımına da devam edilmektedir.

Moed Katan, Mişna'nın Moed faslının onbirinci bölümü. Üç kısmı özellikle Pesah'ın ve Sukot'un ara günlerinde izin verilen veya yasaklanan şeylerle ilgilidir. Ayrıca Şabat ve dini bayramlardaki yas tutma konusundaki kuralları işleyen bu bölüm, her iki Talmud'da ve Tosefta'da ele alınmıştır.

Meila, Mişna'nın Kadoşim faslının sekizinci bölümü.

Moed, Mişna'nın başlnca ve küçük Yahudi bayramları ile ilgili kurallarını ele alan ikinci faslı. 12 bölümü mevcuttur ve bu bölümler içerdikleri kısım adedinin çokluğu sırasıyla sıralanırlar.

Nazir, Mişna'nın Naşim faslının dördüncü bölümü. Dokuz kısmı, Nazir adağını tutacak kişi ile ilgili kuralları ele alır. Daha önceki "Nedarim" (Adaklar) faslının mantıksal bir devamıdır. Çünkü kişinin kendini Tanrı'ya adamasını tartışır. Nazirlik süresinin asgari ölçüsü, Nazir'e yasak olan şeyler ve Nazir'in adağını yerine getirememesi durumundaki tedbirler ele alınır. Mişna, Samuel ve Samson'un doğuştan beri ömür boyu Nazir olduklarını söyler.

Kelim ("Kaplar"), Mişna'nın Tohorot faslının ilk bölümü. İlk 30 kısmı ritüel açıdan temiz olma durumlarının ele alındığı evde kullanılan mutfak araçlarını ve ayrıca giysileri inceler. Temiz olmama hallerinin nasıl oluştuğu ve bunun dereceleri tartışılır. Ancak İkinci Bet Amikdaş'ın yıkılışından beri ve Kızıl İneğin küllerinin artık elde edilememesi sebebiyle bu yasaların çoğu uygulanabilirliğini yitirmiştir.

Naşim ("Kadınlar"), Mişna'nın üçüncü faslıdır. Yevamot, Ketubot, Neclarim, Nazir, Sota, Gittin ve Kiduşin adında yedi bölüme sahiptir ve bunlarda evlilik akti, sadakatsiz kadın, boşanma, kadın ve erkek arasındaki münasebetler ele alınır.

Nida, Mişna'nın Tohorot faslının yedinci bölümü. İlk on bölümü, bir kadının adet dönemi boyunca ve ondan sonrası ile ilgili durumunu ele alır. İncelenen konular arrasında regl dönemi; bakirelik; kirliliğin intikali; kendini muayene etme; düşük veya kürtaj; adet gören Yahudi olmayan kadınlar; kızların ergenlik çağı ile ilgili tanımlamalar bulunur.

Nezikin ("Zararlar"), Mişna'nın dördüncü faslı. On bölümü, özellikle kamu veya özel mal, mülk veya paraya verilen zararı; büyük suçları, adam öldürmeyi, mahkemeler kurmayı, şahitliğin güvenirliliğini ele alır.

Yadayim ("Eller"), Mişna'nın Tohorot faslının onbirinci bölümü. Dört kısmı, ellerin kirliliği ve arındırılması ile ilgilidir. Mişna ellerin temizlenmesi için gerekli su miktarını, kullanılabilecek kapların türünü ve temizliğinden şüphe edilen ellere nasıl su döküleceğini açıklar.

Zavim ("Akıntılar"), Mişna'nın Tohorot faslının dokuzuncu bölümü. Bu bölümün beş kısmı, temiz veya kirli olma durumları ile ilgili olarak bir adamın (Zav) veya bir kadının (Zava) vücutlarından gelen bir akıntı sorununu ele alıp kirli olma günlerinin sayımından, bir rütüel banyoya girmeden ve bir günah sunusu ve bir yakılan sunu takdim etmekten bahseder.

Yevamot, Mişna'nın Naşim faslının ilk bölümü. Bu bölümün 16 kısmı özellikle "Yibum" adını taşıyan Levir Evliliğini ele alır. Bu evlilik türünde; bir kadının kocası ölmüşse ve ondan oğulları olmamış ise, ölen adamın erkek kardeşi bu kadınla evlenmek mecburiyetindedir.

Tamid, Mişna'nın Kodaşim faslının dokuzuncu bölümü. Bet Amikdaş'la ilgili yedi kısmı, her gün Koanim tarafından getirilen ve yakılan korbanotu ele alır. Küllerin sunaktan temizlenmesi, ateş için gerekli odunların hazırlanması, Koanim'in kura ile görevli atanması, koyunun kurban edilmesi ve sunağa getirilmesi ile ilgili usul, sabah söylenen günlük dua korbanot aşamasında icra edilen müzik, Menora'nın temizlenmesi ve dahili sunakta tütsü sunulması bulunmaktadır. Bu konu, Babil Talmudu'nda daha da ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

Temura ("Alışveriş"), Mişna'nın Kodaşim faslının altıncı bölümü. Yedi kısmı, Tapınağa tahsis edilmiş objelerin alışverişi ile ilgili yasalarla alakalıdır. Mişna kimin alışverişte bulunabileceğini, neyin alışveriş konusu olabileceğini, hatalı bir adamayı, adanmış bir hayvanın yavrusunu veya kusurlu bir günah sunusunu ele alır.

Sanhedrin, Mişna'nın Nezikin faslının dördüncü bölümü. Bu bölümün onbir kısmı dini mahkemelerin kuruluşu ve işletilmesi ile ilgili yasaları ele alır. Erets Yisrael'de belirli bir kentin büyüklüğüne ve davaya göre 3, 23 ve 71 kişilik mahkemeler kurulurdu. En büyük Mahkeme, Büyük Sanhedrin adını alır ve Bet-Amikdaş'ın kesme taşlı salonunda toplanırdı. Mişna, parasal konularla ilgili ve çeşitli suç davalarını, cinayet suçlarını, infazı ve kralın yargıyla ilgili haklarını tartışır.

Roş Aşana, Mişna'nın Moed faslının sekizinci bölümü. Dört kısmı Bet Din tarafından yeni ayın saptanması ile ilgili kaideler ve Roş Aşana'da Şofar çalınmasıyla ilgili yasalar ve buna iştirak eden kutsamalar, ayrıca Yeni Yıl'ın Bet Amikdaş dönemi ve sonrası arasındaki kutlama farkları da ele alınır.