İçeriğe atla

Şevket Pektaş

Mehmed Şevket Pektaş, H.1372 / M.1952-Nesih, Celi Sülüs, Hadis-i Şerif, Levha: "Allah korkusuyla göz yaşı döken kişi cehenneme girmez. Allah Resulü şöyle buyurdu: Gaybdan, gayb ile korkan gayba ulaşır." (Ebubekir Mete Koleksiyonu)[1]
Mehmed Şevket Pektaş, H.1383 M.1963 tarihli sülüs rika hat yazı. Esma-i Hüsnadan Fettah ve Latif İsimlerinin manası ve faydaları. Tezhipli, 73 x 52 cm

Hallaczâde Mehmed Şevket Pektaş (1869, İstanbul – 1979, İstanbul), Türk hattat.

Beşiktaş, Beykoz, Vefâ ve Süleymaniye jimnastik kulüplerinin ilk kurucularındandır.

Yaşamı

1879'da İstanbul’da doğdu.[2] Babası, Trabzonlu Hallaç Mustafa Efendi’dir. Babasının İzmit'teki Defter-i Hâkanî Müdîriyeti’ne tayin olması üzerine 1880’de ailesi ile İzmit'e yerleşti. Eğitim hayatına İstanbul'da başladı. Sıbyân mektebini ve ardından Dâvûdpaşa Merkez Rüşdî Mektebi’ni bitirdi. Bir süre İstanbul Gümrüğü’nde memurluk yaptı. Bu arada Ahmet Re’fet Efendi’den sülüs ve nesih öğrendi ve mekteplerde hüsn-i hat öğretmenliği yapmakla görevlendirildi. Daha sonra beden eğitimi öğretmenliği de yaptı.[2]

Hâlid ve Hüsâmeddîn beylerin yazıhanelerinde çinkograflık öğrendi. Hâkkâklar Çarşısı’nda bir dükkân açtı ve dükkanında çinko ve şimşir üzerine kartvizit, antet ve benzerlerinin hâkkiyle meşgul oldu. I. Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine Matbaa-i Askeriye’de askerlik yaptı. Terhis olduktan sonra da orduda kaldı ve 18 sene orduda görev yaptı.

Kadro hârici bırakıldıktan sekiz ay sonra Devlet Matbaası Resimhânesi’nden göreve başladı ve orada emekli oldu. Emeklilikten sonraki yaşamında yazı ve spor çalışmalarını sürdürdü.

Spora oldukça düşkün olan Şevket Bey, Beşiktaş, Beykoz, Vefâ ve Süleymaniye jimnastik kulüplerinin ilk kurucularındandı. İbnü’l Emin Mahmud Kemal İnal kendisinden Pehlivan Hattat olarak bahsetmiştir.[3]

14 Haziran 1969 tarihinde öldü. Zeytinburnu ilçesindeki Silivrikapı Kabristânı’nda bulunan aile kabristanına defnedilmiştir.[4]

Mehmed Şevket, Ketebesi (imza)

Kaynakça

  1. ^ "ketebe.org". 
  2. ^ a b "Hattat Şevket Pektaş". 
  3. ^ İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar. 
  4. ^ Sayın, Betül (30 Nisan 2023). "İstanbul'da Medfun Hattatlar (1786-2009)". Lale (7): 1-34. ISSN 2687-5926. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbn'ül Emin Mahmut Kemal İnal</span>

İbn'ül Emin Mahmut Kemal İnal, Türk yazar, tarihçi, edebiyat tarihçisi, müzeci ve mutasavvıf.

<span class="mw-page-title-main">Ayazma Camii</span>

Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Tahir Ağa'dır. Yapımına 1758 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1760 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Rado</span> Türk gazeteci

Şevket Rado, Türk gazeteci, yazar, yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Hatice Özgener</span> TBMM üyesi

Hatice Özgener, Türk öğretmen, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">II. Mahmud Türbesi</span> Türbe

II. Mahmud Türbesi, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in babası II. Mahmud için İstanbul'da inşa ettirdiği ve sonradan diğer padişah ve Osmanlı Hanedanı üyelerinin de defnedildiği bir türbedir. 1840 yılında tamamlanan türbe İstanbul'un Fatih ilçesi Çemberlitaş semtinde Divanyolu caddesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Dağ</span>

Şevket Dağ, Türk ressam ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ziya Akbulut</span> Türk asker, ressam ve hattat

Ahmet Ziya Akbulut, Türk ressam ve hattat.

1982-83 Federasyon Kupası, Türkiye Kupası turnuvasının 21. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1982-83 Türkiye Kupası'na; amatör liglerde oynayan 91 ve profesyonel liglerde oynayan 95 olmak üzere toplam 186 takım katılmıştır.

Kayışzade Hafız Osman, Mushaf yazmakla meşhur olmuş Türk hattat.

Mehmed Hulusi Yazgan”, “İstanbullu Hulusi Efendi”, Türk hattat.

Muhsînzâde Abdullah Hamdi Efendi,, Türk hattat. II. Abdülhamid devrinde “Reis-ül Hattâtîn/ Hattatların reisi" unvanını almış ünlü bir hattattır.

<span class="mw-page-title-main">Kazasker Mustafa İzzet Efendi</span> Osmanlı hattatı (1801-1876)

Adaşı ve ustası olan bir diğer ünlü hattat Yeserizade Kazasker Mustafa İzzet Efendi ile karıştırılmamalıdır.

Fenerbahçe 1928-29 sezonunda İstanbul Erkekler Voleybol Ligi'nde mücadele etti. Ekip sezonu üçüncü kez üst üste şampiyon tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Raif Efendi</span>

Mahmud Raif Efendi, Osmanlı reîsü'l-küttâbı, ıslahat yazarı, ressamı ve musiki erbabıdır.

Salih Zeki Ataergin,, Türk musikişinas, bestekâr ve hukukçu. Kanun virtüözü Hacı Arif Bey'in oğludur. Asıl ismi Salih Zeki olmasına rağmen, babasına izâfetle Zeki Ârif adıyla tanınmıştır. Annesi Hatice Huriye Hanım’ dır.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Naci Balkış</span> Türk Siyasetçi, Asker, Mebusan Meclisi Milletvekili ve Beşiktaş Jimnastik Kulubünün Kurucusu

Mahmut Naci Bey, Türk siyasetçi, asker, Osmanlı Mebusan Meclisi Trablusgarp Milletvekili, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucusu (1903).

Yahya Hilmi Efendi, 19-20. Yüzyıl Hattatlarındandır. Nesih yazıda gerçekten başarılı bir hattat olan Yahya Hilmi Efendi’nin ismi, dönemin iki büyük nesih hocası olan Kazasker Mustafa İzzet Efendi ve Şevkî Efendi’den sonra anılır. Onların günümüzdeki üslûbu karşısında, kendine özgü bir şiveyle dikkati çeker.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Refet Efendi</span> Türk Hattat.

Ahmet Refet Efendi, Türk hattat.