İçeriğe atla

Şeritli semender

Şeritli semender
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
Sınıf: Amphibia
Takım: Caudata
Familya: Salamandridae
Cins: Ommatotriton
Tür: O. vittatus
Ommatotriton vittatus
Gray, 1835

Şeritli semender[1] (Ommatotriton vittatus), Salamandridae familyasından bir semender türü.

Özellikleri

Vücut boyu 13 cm kadardır ve kuyruk yanlardan basıktır. Baharda üreme zamanında erkekte meydana gelen sırt yüzgeci çok derin tırtıklı, kuyruk yüzgecinin üst serbest kenarı daha az tırtıklı veya dalgalıdır. Üreme zamanı sırt tarafı grimsi, yeşilimsi kahverengi olup küçük sık daha koyu lekelidir. Dişilerde lekeler daha azdır. Sırt yüzgecinde dikey siyah şeritler mevcuttur. Vücut yanlarında boyuna birer gümüşi şerit uzanır. Bu şerit kuyruğun ilk yarısında da az veya çok belirgindir. Gümüşi şerit, üst ve altında az veya çok devamlı olan koyu bantlar arasında yer alır. Bazen bu şeritler kesikli olabilir. Karın tarafı sarımsı, pembesi veya turuncu, sırttakilerden daha seyrek ve küçük lekelidir.

Yaşam alanları

Baharda üreme zamanında bol bitkili sığ ve durgun veya ağır akan sularda yaşar. Diğer zamanında bu suların yakınlarındaki ormanlık veya açık taşlık kısımlarda bulunur. Deniz seviyesinden 2750 m yüksekte yaşıyabilir.

Avlanma ve beslenme

Besinlerini sucul böceklerle yumuşak vücutlu omurgasız hayvanlar ve bunların larvaları teşkil eder

Üreme

Bir dişi 100-300 kadar yumurta suya bırakır.

Kaynakça

  1. ^ "www.turkherptil.org". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lüfer</span> Pomatomidae familyasına ait bir balık türü

Lüfer, Pomatomidae familyasından ekonomik değeri yüksek bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Uskumru</span> bir deniz balığı

Uskumru bir deniz balığı. Aynı zamanda Uskumrugiller familyasına adını vermiş olan, bu familyanın örnek balığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Balık</span> solungaç taşıyan, tetrapod olmayan ve suda yaşayan omurgalı hayvan

Balıklar poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer. Mesela tatlı su balıklarından Lepistes'in yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir. Ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur. Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir. Nehir, göl, akarsu, okyanus ve denizlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mercan balığı</span>

Mercan balığı, Sparidae familyasından bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı pisi balığı</span> Balık türü

Pisi balığı, Pleuronectidae familyasından bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Orkinos</span>

Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Yazılı orkinos</span>

Yazılı orkinos, uskumrugiller (Scombridae) familyasına ait bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Kara karınlı kum kuşu</span>

Kara karınlı kum kuşu, çullukgiller (Scolopacidae) familyasından küçük ve oldukça yuvarlak omuzlu bir kıyı kuşu türü.

<span class="mw-page-title-main">Yüzgeç</span>

Yüzgeç, balığın su içeresindeki hareketine yardımcı olan organlardır. Balıklarda yüzgeçler kara hayvanlarındaki kol ve bacaklara eşdeğerdir. Balığın su içerisindeki yüzme işlemi büyük ölçüde kaslarla sağlanır. Bu harekete farklı yüzgeçli değişik görevler için yardımcı olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Kızılkanat</span>

Kızılkanat, sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait bir tatlısu balığı türü. Avrupa'da Ural Dağları'ndan İspanya'nın doğusuna kadar ve Finlandiya'dan İtalya'nın kuzeyine kadar yaygındır. Türkiye'nin sadece kuzeyinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas alabalığı</span>

Kafkas alabalığı ya da Kafkas alası, Salmonidae familyasından Kafkasya ve Türkiye'nin kuzey doğusunda bulunan bir alabalık alt türü.

<span class="mw-page-title-main">Büyük benekli alabalık</span>

Büyük benekli alabalık ya da Dağ alabalığı, Dağalısı, Salmonidae familyasından Türkiye'nin en yaygın ve en büyük alabalık türüdür. Adını üzerindeki benek ve şekillerden alır. Türkiye'nin güneyinde, doğusunda, kuzey doğusunda ve diğer bölgelerden kopuk bir şekilde ege bölgesinin kuzeyinde bulunur. İçme suyu kalitesindeki sularda yaşar. Özellikle orman içi sularda yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Yassı balıklar</span>

Yassı balıklar (Pleuronectiformes), kemikli balıklar sınıfına ait, yassı vücut yapıları ile dikkati çeken bir balık takımı. Yetişkin balıkların vücutları, rahatlıkla denizin tabanına yatabilecekleri şekilde yassılaşır. Gözlerinin ikisi de renkli olan üst taraflarında bulunur, beyaz renk olan kör tarafları ile yerde yatarlar. Sırt ve kuyruk yüzgeçleri birleşiktir. Suyun içinde dalga hareketleri ile ilerlerler. Ayrıca yattıkları yerin rengini kendi renkleri ile taklit etme kabiliyetleri vardır. En tanınmışları bayağı pisi balığı, Bayağı dil balığı ve kalkan balığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güneş balığı</span>

Güneş balığı ya da Ay balığı (Mola mola. Latince mola değirmen taşı demektir), Molidae familyasına ait balık türüdür. Lezzetsiz ve kötü kokan etinden dolayı ticari değeri yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Pürtüklü semender</span>

Pürtüklü semender, Salamandridae familyasından semender türü.

<span class="mw-page-title-main">Pirana</span> Güney Amerikadaki akarsularda yaşayan, etçil veya otçul olabilen balık

Güney Amerika'daki akarsularda yaşayan, küçük ama yırtıcılığıyla dikkat çeken bir düzineyi aşkın balık türü Pirana adıyla bilinir. Piranalar etobur ve otobur olarak iki sınıfa ayrılır. Bu balıklar tatlı su balıklarıdır, tuzlu suda yaşayamazlar. Bu balıklar tetralar gibi, saldırgan olmayan çok renkli birçok akvaryum balığının akrabasıdır. Piranalar çok geniş bir alanı kaplayan Amazon havzasındaki akarsularda ve Orinoko gibi yakınındaki ırmaklarda yaşarlar. İçlerinden 4-5 tür özellikle tehlikelidir. Ancak pacular saldırgan değildir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa lekeli semenderi</span>

Lekeli semender, Salamandridae familyasından bir semender türü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük semender</span>

Küçük semender, Salamandridae familyasından bir semender türü.

<span class="mw-page-title-main">Sarawak yunusu</span>

Sarawak yunusu ya da Fraser yunusu Pasifik Okyanusu'nun derin sularında ve kısmen Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nda yaşayan, Yunusgiller familyasından bir yunustur.

<span class="mw-page-title-main">Kur yapma</span>

Kur yapma, karşı cinsin (Heteroseksüellik)/kendi cinsinin(Eşcinsellik)ilgisini çekmek için yapılan şeylerdir.Örneğin insanlarda saçlarla oynamak,göz kırpmak vs. kur yapmak içindir.Örneğin erkek fırankeştayn kuşu, boğaz kesesini şişirerek dişinin ilgisini çeker.Erkek tavuskuşu örümceği ise kanatçığını açarak karnını titretir ve bacakları kafasının üstünde sağa sola sallanır.Erkek pürtüklü semender,üreme mevsiminde dişileri çekebilmek için,sırtında geniş ve tırtıklı bir zırh oluşturur.Baharda,sualtındaki alanında devriye gezerken,parlak, turuncu karnını dişilere gösterir.