İçeriğe atla

Şereflidavutlu, Şereflikoçhisar

Şereflidavutlu
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Ankara
Ankara
Koordinatlar: 39°05′40″N 33°37′46″E / 39.0945°K 33.6295°D / 39.0945; 33.6295
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeŞereflikoçhisar
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2023)[1]
155[2]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
İl plaka kodu06
Posta kodu06950
İstatistiki bölgeAnkara alt bölgesi Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Seçim çevresiAnkara (1. Seçim Bölgesi) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Resmî site
[2]

Şereflidavutlu, Ankara ilinin Şereflikoçhisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Şereflidavutlu mahallelisinin anayurdu Orta Asya'dır. Orta Asya'da Türkmenistan'da yaşarken ülkenin doğusunda bulunan Moğollar Türkmenistan'ı istila etmek için ayaklanmaları üzerine, Türkler ve Türkmenler’ de Moğollara esir düşmemek için batıya göç etmeye karar vermişler ve de bunun neticesinde Anadolu topraklarına göç etmeye başlamışlardır. Oğuzların Bozok koluna bağlı Karakeçili aşireti, Sarıkeçili Yörükleri ve daha pek çok Türkmen Beylikleri ile gelmiş ve de Ankara, Bala, Kızılırmak çevresine yerleşmişlerdir. Şereflidavutlu mahallelisi olan Türkmen topluluğu ise önce Kızılırmak kenarına Bala hudutları içerisinde, Kuyular (Büyükbıyık) ve Küçükbıyık mahallesine yerleşmişlerdir. Anadolu’ya yerleşen Türkmen Beyi Hacı Mustafa'nın oğlu Bıyık Abdullah'a devlet içerisinde çok önemli görevler verilmiştir. Aldığı görevleri başarılı bir şekilde yerine getirmesi sonucunda kendisi Konya ve Ankara vilayetleri ve civarının güvenlik, huzur ve de idari işlerinin sorumluluğundan mesul tutulmuştur. Bıyık Abdullah'ın vefatından sonra oğulları ve kardeşleri bölgeyi terk ederek çeşitli yerlere göç etmişlerdir. Şereflidavutlu mahallelisi, Bıyık Abdullah'ın oğlu Battal Ağa’nın önderliğinde önce Aksaray ilinin Sarıyahşi ilçesine bağlı Yaylak Köyüne ardındansa Şereflidavutlu mahallesine yerleşmişlerdir. Şereflidavutlu mahallesinin yerleşik tarihi tam olarak bilinmese de bazı delillere göre 18'inci yüzyılın ilk yarılarına rastlamaktadır. Şereflidavutluya ilk yerleşenler; Bıyıkoğulları(Altuğ’lar), Aşırlar, Ali Çavuşlar(Onat’lar) ve birkaç aile daha bulunmaktadır.[3]

ŞerefliDavutlu mahallesinin eski adı “Kıyevi”dir.[3] Türkmenlerin Kızılırmak Nehrinin kenarına yerleşmesinden dolayı köyün adının “Kıy/Kıyı Evi” olarak adlandırıldığı rivayet olunmakla birlikte, bu adın Kayı boyundan doğarak “Kıy” veya “Kıyı”ya dönüşmesi daha akla yatkındır.[4]

Coğrafya

Ankara şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 125 km, Şereflikoçhisar ilçe merkezine 22 km uzaklıktadır. Mahallenin Güneyinde Karasınır Dağı bulunmaktadır. Mahalle Kuzeyinde Hirfanlı Barajı ve Hamidiye Çiftliği (Geçitli mahallesi) ile komşudur. Baraj mahalleye 7 kilometre uzaklıktadır. Palazobası, Cebirli (Evren-Ankara), Geçitli, Gülhüyük ve Yazısöğüt mahalleleriyle komşudur.[5]

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 200
2000 101
1997 -

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi". Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  3. ^ a b Altuğ, B., (2006), Şerefli Davutlu (Kıyevi) Köyü, Hilmi Usta Matbaacılık, Ankara.
  4. ^ AYGÜN, Necmettin (25 Aralık 2017). "AKSARAY DAKİ KONAR-GÖÇER TOPLULUKLARDAN ŞEREFLÜ AŞİRETİ (1830-1845)". Journal of International Social Research. 10 (54): 238-250. doi:10.17719/jisr.20175434591. ISSN 1307-9581. 
  5. ^ "Şereflidavutlu". www.sereflikochisar.bel.tr. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırşehir</span> Kırşehir ilinin merkezi olan şehir

Kırşehir, Kırşehir ilinin şehir merkezidir. 1941 yılında Ankara'da toplanan I. Coğrafya Kongresi'nde bu bölgeye ve bölgenin Orta Kızılırmak Bölümü'ne alındı. Özellikle son yıllarda köylerin göç vermesiyle nüfus merkez ilçede yoğunlaşmıştır. 1927'de 13.000 olan 1990'da 73.538'e, 2000'de 88.105'e çıkmıştı. 2010'da 110.000 olan merkez ilçe nüfusu 2021 itibarıyla 160.737'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılırmak</span> Türkiye topraklarından doğup Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsu

Kızılırmak, eskiden Halis veya Alis, Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğan ve Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülen bir nehir. 1.355 km. uzunluğu ile Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde doğup kendi sınırları içinde denize dökülen en uzun akarsuyu olma özelliğini taşır. Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum, Sinop ve Samsun illerinden geçen Kızılırmak, aralarında Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak gibi çok sayıda akarsu ve çayın sularını da toplayarak büyük bir kavis çizerek Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Şereflikoçhisar</span> Ankara ilçesi

Şereflikoçhisar, eski ve halk arasındaki ismiyle Koçhisar, Ankara ilinin bir ilçesidir. Ankara'nın güney sınırında yer alan, il merkezine en uzak ilçelerden biridir. Ankara merkeze yaklaşık 147 km uzaklıkta olan Şereflikoçhisar, 1885 yılında belediye olmuş; 1891 yılında ilçe olan Şereflikoçhisar Konya iline bağlanmış, 1920'de il olan Aksaray'ın ilçesi olan Şereflikoçhisar, 1933 yılında Aksaray'ın ilçe yapılması sonucu Ankara'ya bağlanmıştır. Aksaray'a bağlı olduğu dönemde Şereflikoçhisar Cumhuriyet İlköğretim Okulu 1931'de Aksaray Valisi Ziya Günar tarafından yaptırılmıştır. 1989 yılında Sarıyahşi 7 köyü, Ağaçören 27 köyü ile ilçe olup, Aksaray iline bağlanmıştır. Ayrıca Evren (Çıkınağıl), 9 köyü ile 9 Mayıs 1990 tarihinde ve 3644 sayılı 130 İlçe Kurulması Hakkındaki Kanunla ilçe haline getirilerek Ankara iline bağlanmıştır. Koçhisar olarak bilinen ilçenin adı cumhuriyet döneminde Şereflikoçhisar yapılmış, yöre halkının Çanakkale’de verdiği şehitlerden ve gösterdiği kahramanlıklardan dolayı Mustafa Kemal Atatürk ve TBMM tarafından Şerefli unvanı ile ödüllendirilmiştir..

<span class="mw-page-title-main">Ağaçören</span> Aksarayda bir ilçe

Eski adı Panlı olan Ağaçören, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'ndeki Aksaray iline bağlı bir ilçedir. 2023 nüfus sayımına göre ilçe nüfusu 7.971'dir. İlçe 407 kilometrekare alan kaplamaktadır ve ortalama yüksekliği 1.217 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy, Aksaray</span> Aksarayda bir ilçe

Ortaköy, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'ndeki Aksaray iline bağlı ilçedir. 2022 nüfus sayımına göre ilçe nüfusu 31.818'dir. İlçe 725 kilometrekare alan kaplamaktadır ve ortalama yüksekliği 1,140 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Evren, Ankara</span> Ankaranın ilçesi

Evren, eskiden Çıkınağıl, Ankara ilinin bir ilçesidir. Güneyde Aksaray'a bağlı Sarıyahşi ilçesi, kuzeyde ve doğuda Kızılırmak Nehri, batıda Şereflikoçhisar ilçesi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaman</span> Kırşehirin ilçesi

Kaman, Kırşehir iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Bayat boyu</span> Oğuz boyu

Bayat boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden dokuzuncusu; "Bayat"lardır. Belgeleri şudur: diye tanımladığı bir Oğuz boyudur. Bu boyun, Bozoklar'dan Oğuz Kağan'ın oğlu Gün Han'ın soyundan geldiği kabul edilir. Ancak Kaşgarlı'nın bu sıralamada o dönem güç kazanan öncesinde ise 24. sırada bulunan Kınıkları 1. sıraya çıkarması da göz önünde bulundurulmalıdır. Kaşgarlı dışında genel kanıysa Kayıların 1. sırada, Bayatların ise 2. sırada olduğu şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Dodurga boyu</span> Oğuz boyu

Dodurga boyu, bir Oğuz boyudur.

<span class="mw-page-title-main">Balâ</span> Ankaranın ilçesi

Balâ, Ankara ilinin ilçesidir. İlin güneydoğusunda olup Ankara şehir merkezine 70 km mesafededir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün Balâ milletvekili olmasından dolayı, Türk siyasetinde önemli bir yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Küçükbıyık, Bala</span> Bala, Ankara, Türkiyede mahalle

Küçükbıyık, Ankara ilinin Balâ ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yalımköy, Kalecik</span> Kalecik, Ankara, Türkiyede mahalle

Yalımköy, Ankara ilinin Kalecik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Anadolu Kürtleri</span>

Orta Anadolu Kürtleri Anadolunun iç kesimlerine yerleşmiş ve orayı yurt edinmiş olan Kürtlerdir. İç Anadolu Kürtleri olarak da bilinmektedir. Ancak İç Anadolu Bölgesinin dışında kalan komşu bölgelerde yaşayanların ayrı tutulmaması gerektiğini ve o yüzden İç Anadolu Kürtleri teriminin uygunsuz olduğunu savunanlar da vardır. Ayrıca Tuz Gölü Kürtleri adı ile de anılmaktadır. Mustafa Kemal (Atatürk) ise 16/17 Ocak 1923 tarihlerinde Ahmet Emin (Yalman) ile yapılan söyleşisinde "Konya çöllerindeki Kürtler" olarak ifade etti.

<span class="mw-page-title-main">Davulga, Emirdağ</span>

Davulga, Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Türkmenleri</span> Anadoluda yaşamını sürdüren çoğunlukla Oğuz kökenli Türk halkları

Türkiye Türkmenleri ya da Anadolu Türkmenleri, Anadolu Oğuzları veya kısa söylenişiyle Türkmenler, Selçuklular döneminde Anadolu ve çevresinde Türkmeneli denen bölgelerde yerleşmeye başlayan, dilleri Türkiye Türkçesine bağlı Anadolu ağızları içinde ele alınan ve Türkiye Türklerini oluşturan Oğuz oymakları Müslüman olup, Hanefi Sünni ve Anadolu Aleviliği olarak görülür. Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde etkili olmuşlardır. Türkmen (تركمنلر) ve Yörük (يوروك) kelimeleri tarihî belgelerde eş anlamlı olarak da kullanılmıştır. Osmanlı arşiv belgelerinde, yerleşim durumuna ve şekline bağlı olarak köylü «Türk» olarak adlandırılırken, göçer veya yarı-göçer topluluklar «Türkmen» ya da «Yörük» tabiriyle anılmışlardır. Aşiretler, yerleşik veya konar-göçer olma durumlarına ve bulundukları bölgelere göre «Türkmen» ya da «Yörük» adını almışlardır. Kimilerine göre Kızılırmak'ın doğusundakilere Türkmen batısındakilere ise Yörük denir. Maraş ve çevresinde yaşayan Dulkadirli Türkmenleri için Osmanlı kaynaklarında hem Türkmen hem de Yörük tabiri birlikte kullanılmıştır. Etnik olarak akraba oldukları Türkmenistan Türkmenleri ile aynı adı taşıdıkları gibi kimi uruğ/oymak adları da ortaktır.

Bu liste; Ankara'nın merkez ilçeleri dışında yerleşim yeri olarak kullanılan mahalle ve semtleri gösteren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Tekeli, Bozyazı</span>

Tekeli Mersin ilinin Bozyazı ilçesine bağlı bir beldedir. Belde adını beldeyi kuran Türkmen aşiretinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuyular, Balâ</span> Bala, Ankara, Türkiyede mahalle

Kuyular, Ankara ilinin Bala ilçesine bağlı bir mahalledir.

Çarekan Aşireti, XVI yy ilk yıllarında Palu'dan gelerek Kiği-Pülümür ve Tercan ilçelerinin tam ortasında yer alan Bağır Baba Dağı yakınlarındaki aşirete adını veren Çarek yaylasına gelip yerleşen büyük bir Zaza aşiretidir

Ankara ilinin Şereflikoçhisar ilçesine bağlı Şereflidavutlu Mahallesi’nde yer alan tarihî mahiyette dinî yapıdır. Caminin eski ismi Kıyevi Camii’dir. Tarihte farklı şekillerde adlandırılsa da adını hem şuan hem de geçmişte hep bulunduğu semtten almıştır.