İçeriğe atla

Şener Akyol

Şener Akyol
Kişisel bilgiler
Doğum 1941
Terme
Ölüm 7 Kasım 2011 (69-70 yaşlarında)
İstanbul
Milliyeti Türk
Bitirdiği okul İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Mesleği Hukukçu, akademisyen

Şener Akyol (1941, Terme - 7 Kasım 2011, İstanbul), Türk hukukçudur. 1981-1983 yılları arası Danışma Meclisi Samsun Üyesi olarak görev yaptı.

Hayatı

1941 yılında Samsun'un Terme ilçesinde doğdu. Anne adı Filiyet, baba adı ise Şevki'dir. İlkokulu Terme ilçesinde, ortaokulu ise Çarşamba ilçesinde okudu. Liseyi de İstanbul'da bitirdi. Üniversite eğitimini ise 1962 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamladı. 1966'da doktorasını tamamladı. 1971'de Doçent, 1980'de Profesör oldu.[1] 15 Ekim 1981 - 6 Aralık 1983 tarihleri arası TBMM Danışma Meclisi Samsun üyeliğinde bulundu. Anayasa Komisyonuna seçilen 15 kişiden birisidir. Burada 1982 Anayasası'nın hazırlanma sürecinde yer aldı.

Uzun müddet İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde medeni hukuk alanında dersler verdi ve 2008 yılında buradan emekliye ayrıldı.

7 Kasım 2011 günü hayatını kaybetti. Cenazesi Ulus Mezarlığında toprağa verildi.[2]

Uluslararası Hakimler ve Savcılar Birliği Türkiye Temsilciliği yapmıştır. Evliydi.

Bazı kitapları

Kaynakça

  1. ^ TBMM Albümü (PDF). 4. TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Yayınları. s. 225. 21 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Şener Akyol Hayatını Kaybetti". 8 Kasım 2011. 16 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Sadi Irmak</span> 17. Türkiye başbakanı

Mahmut Sadi Irmak, Türk tıp doktoru ve siyasetçidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 17. Başbakanı. Osmanlı vatandaşı olarak doğmuş son Türkiye Başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Çiçek</span> 25. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Cemil Çiçek ; Türk avukat, siyasetçi ve eski TBMM başkanı. 2011-2015 yılları arasında TBMM Başkanlığı görevini sürdürmüştür. 2007-2011 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmetinde başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Bu görevinden önce 2002-2007 yılları arasında Abdullah Gül tarafından kurulan 58. Türkiye Hükûmetinde ve Erdoğan tarafından kurulan 59. Türkiye Hükûmetinde Adalet Bakanı olarak yer aldı.

Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Türk hukukçu, akademisyen, yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Turan Güneş</span> Türk siyasetçi ve bilim insanı

Turan Güneş, Türk siyasetçi ve bilim insanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Feyzioğlu</span> Türk siyasetçi

Turhan Feyzioğlu, Türk hukuk profesörü, avukat, akademisyen ve siyasetçi.

Metin Bostancıoğlu Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Pulat Gözübüyük</span>

Abdullah Pulat Gözübüyük, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">TBMM 1981 Danışma Meclisi</span> 1982 Anayasasını hazırlamak için kurulan Kurucu Meclisi oluşturan iki organdan biri

Danışma Meclisi (DM), 12 Eylül 1980 Darbesi'nden sonra, Millî Güvenlik Konseyi'yle (MGK) birlikte, 1982 Anayasası'nı hazırlamak için kurulan Kurucu Meclisi oluşturan iki organdan biridir.

Ahmet Vefik Kitapçıgil, Türk bürokrat.

Bedii Süheyl Batum, Türk hukuk profesörü ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi'nden TBMM 24. Dönem Eskişehir milletvekili'dir.

Mehmet Feyzi Feyzioğlu, Türk hukuk akademisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Tanör</span> Türk anayasa hukukçusu, siyaset bilimci ve yazar

Bülent Savaş Tanör, Türk anayasa hukukçusu, siyaset bilimci ve yazar.

Osman Can, Türk yazar, akademisyen, eski Anayasa Mahkemesi raportörü ve milletvekili. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Anayasa Hukuku alanında ders vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Işıl Karakaş</span>

Ayşe Işıl Karakaş veya Ayşe Işıl Ergüvenç, eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı ve akademisyendi. Karakaş'ın akademik çalışmaları insan hakları, bireysel özgürlükler ve Avrupa hukuku üzerine yoğunlaşmaktaydı.

Erdal Tercan, eski Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesidir. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklandı ve cezaevine gönderildi. FETÖ üyeliğinden 10 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldı.

Hamdi Özer, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Şentop</span> 29. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Mustafa Şentop, Türk hukukçu, siyasetçi ve 24, 25, 26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul, 27. Dönem AK Parti Tekirdağ milletvekili. İlk defa 2011 Türkiye genel seçimlerinde TBMM'ye giren Şentop, 2012-2015 yılları arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Ali Fuat Azgur Danıştay üyesi ve şair.

Ömer Çınar, Türk hukukçu ve akademisyen. Anayasa Mahkemesi üyesi.