İçeriğe atla

Şemsi Kazım Erkman

Şemsi Kazım Erkman veya Şemzi Kazım (d. 1929, Yeşilova, Baf), Kıbrıs Türkü politikacı ve iş insanı.

Kasaba İlkokulu ve Kıbrıs Türk Lisesi'ni bitirmiştir. Üniversite eğitimini İstanbul Tıp Fakültesi'nde görmüş ve cerrahi alanında uzmanlaşmıştır. 1958 yılında Kıbrıs'a geri dönmüştür. 1959 yılında Kıbrıs Türk Gençlik Teşkilatı Başkan Yardımcılığı ve Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu İdare Heyeti üyeliği görevlerine gelmiştir.

1960 yılında Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi'ne Baf'tan girmiştir. Türk Cemaat Meclisi İcra Heyeti Sosyal İşler ve Türk Belediyeleri Üyesi olarak görev yapmış ve Türk ile Rum belediyelerin sınırlarının ayrılmasından sorumlu komitede yer almıştır. 1961 yılında Türk Cemaat Meclisi Asbaşkanlığı, 1964-1968 yılları arasında Türk Cemaat Meclisi Başkan Vekilliği görevlerini yürütmüştür. 1968'de Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi Yürütme Kurulunun "Eğitim, Kültür ve Öğretim İşleri Üyesi" olmuştur. 1970'te Baf'tan Temsilciler Meclisine seçilmiştir. 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti Kurucu Meclisinde yer almıştır. 1976'da Ulusal Birlik Partisi adayı olarak Lefkoşa ilçesinden milletvekili seçilmiştir. 25 Aralık 1978 - 13 Temmuz 1981 tarihleri arasında Meclis Başkan Yardımcılığı görevi yapmıştır. 1981 seçimlerinden sonra siyasi hayatta yer almadı.

Günümüzde iş adamlığı yapmaktadır. TÜSİAD'a üyedir.[1]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Köfünye, Dönüm Noktamız[] (Havadis) ERişim: 2 Aralık 2010
Siyasi görevi
Önce gelen:
Yeni makam
Kıbrıs Türk Eğitim Sorumlusu
28 Aralık 1967 - 5 Temmuz 1970
Sonra gelen:
Ali Süha

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lyndon B. Johnson</span> 36. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1963–1969)

Lyndon Baines Johnson, Amerika Birleşik Devletleri'nin 36. başkanıdır. Genellikle Lyndon B. Johnson veya kısaca LBJ olarak anılır. Başkanlığa John F. Kennedy'nin suikast sonucu öldürülmesi üzerine gelmiştir. Bir sonraki seçimde Amerikan tarihinin en yüksek oy oranlarından birini kazanarak tekrar başkanlığa seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Halaçoğlu</span> Türk tarihçi ve politikacı

Yusuf Halaçoğlu, Türk tarihçi, akademisyen ve siyasetçi. 1993-2008 yılları arası Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapmıştır. Milliyetçi Hareket Partisinin 24, 25 ve 26. dönem Kayseri milletvekili ve eski TBMM MHP Grup Başkanvekili'dir.

Erol Çevikçe, Türk siyasetçi, CHP Milletvekili, eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı.

Osman Nejat Konuk, Kıbrıs Türkü siyasetçi. Kuzey Kıbrıs'ın 2. Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Atun</span> 4. KKTC başbakanı

Hakkı Atun, 1935 yılında Mağusa'nın Ergazi Köyünde doğdu. 1959'da İstanbul Teknik Üniversitesi'nden yüksek mühendis mimar olarak mezun oldu. Manchester ve Nottingham Üniversitelerinde kent planlama ihtisası yaptı. 1961-1975 yıllarında çeşitli kamu görevlerinde bulundu.1963 yılında Limasol-Baf Planlama Bölge Müdürü, 1967'de Planlama İnşaat Dairesi Müdürü, 1975'te İskan Müsteşarı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Öztürk</span> Türk politikacı

Oktay Öztürk,, Türk öğretmen, hukukçu ve siyasetçidir.

Mustafa Hacıahmetoğlu, Kıbrıs Türkü, Kıbrıs Cumhuriyeti ve sonrasında Kıbrıslı Türklerin bağımsızlığını kazandığı Kıbrıs Türk Federe Devleti ve KKTC için 33 sene milletvekilliği yapmış siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi</span>

Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi veya Kıbrıs Türk Yönetimi, Kıbrıs Türkleri tarafından 27 Aralık 1967'den 1 Ekim 1974'te Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi'nin kurulmasına kadar, Kıbrıs adasında bulunan Türk yönetimi.

Mustafa Çağatay, Kıbrıslı Türk devlet adamı ve siyasetçi. Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin 1978-1983 arasında başbakanlık görevini yürüttü. 15 Kasım 1983'te KKTC'nin kuruluşunda kurucu başbakandı.

Oğuz Ramadan Korhan, Kıbrıslı Türk siyasetçi ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Ünal Üstel</span> 16. KKTC başbakanı

Ünal Üstel, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Aylin Nazlıaka</span> Türk siyasetçi

Aylin Nazlıaka, Türk iş insanı, siyasetçi. 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili olarak meclise giren Nazlıaka, Mayıs 2016 tarihinde CHP'den ihraç edilmiştir. 15 Eylül 2019 tarihinde parti meclisinin aldığı kararla CHP'ye geri dönmüştür. 2020-2024 tarihlerinde CHP'nin Kadın Kolları başkanlığını yapmıştır. 38. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı sonrasında parti MYK'sının 18 üyesinden oluşturulan gölge kabinede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan sorumlu genel başkan yardımcılığına getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erkan Kandemir</span> Türk politikacı

Erkan Kandemir, Türk siyasetçidir.

Salih Coşar, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

Nazif Borman Kıbrıs Türkü siyasetçi ve diplomat.

Yıldırım Kaya Türk eğitimci, sendikacı ve siyasetçi.

Orhan Zihni Bilgehan, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve emekli hâkim. Bilgehan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Meclisinde milletvekilliği yaptı.

Faik Tunay Türk siyasetçi. 24. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Zehra Budunç</span> Osmanlı-Türk eğitimci ve siyasetçi

Zehra Budunç, Osmanlı-Türk eğitimci ve siyasetçi.