İçeriğe atla

Şemkirçay Baraj Gölü

Koordinatlar: 40°40′47″K 46°01′45″D / 40.67972°K 46.02917°D / 40.67972; 46.02917
Şemkirçay Baraj Gölü
Azerbaycan üzerinde Şemkirçay Baraj Gölü
Şemkirçay Baraj Gölü
Şemkirçay Baraj Gölü
Wikimedia Commons
Harita

Şemkirçay rezervuarı[1][2] (AzericeŞəmkirçay su anbarı)[3] Azerbaycan'ın Şemkir Rayonu'nda yapay bir rezervuardır. Şemkirçay nehri üzerinde ve Küçük Kafkasya'nın yamacında yer almaktadır. Rezervuarın hacmi 164,5 milyon m3'tür (diğer kaynaklara göre 164 milyon m3). Dikkate alınan faydalı hacim 156,3 milyon m3'tür.[4]

Rezervuar 2014'te işletmeye alınmıştır. 70 bin hektar tarım arazisinin sulanmasında kullanılmakta olup, Şemkir ve Gence şehirlerine de su kaynağı olarak hizmet vermektedir. Ayrıca Kura'nın aşağı tabakasını sel baskınlarından korumaya da yardımcı olur.

Rezervuarda yer alan hidroelektrik santrali 24,4 MW kapasiteye sahiptir.[4] Rezervuar havzasındaki topraklar ağırlıklı olarak (alanın %80'i) gri-kahverengi (kestane) olup, verimli tabaka kalınlığı 40–50 cm'dir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Садыхов Р. (2020). Агроэкологические свойства буро-коричневых (каштановых) почв бассейна Шамкирчайского водохранилища (PDF). Ryazan: Вестник Рязанского государственного агротехнологического университета имени П. А. Костычева. s. 43-49. 
  2. ^ под ред. Г. И. Донидзе Шамкирча́й (1999). Шамкирча́й // Словарь названий гидрографических объектов России и других стран — членов СНГ (PDF). Moscow: Картгеоцентр — Геодезиздат. s. 438. ISBN 5-86066-017-0. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2023. 
  3. ^ "İlham Əliyev Şəmkirçay su anbarının açılış mərasimində iştirak edib". president.az (Azerice). Azərbaycan Respublikası Prezidentinin rəsmi internet saytı. 15 Kasım 2014. 18 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022. 
  4. ^ a b Иманов Ф. А., Мамедов В. Г. (2019). Развитие систем водоснабжения и канализации в Азербайджане в начале XXI века // Чистая вода России. XV международный научно-практический симпозиум и выставка. Сборник материалов (PDF). Yekaterinburg. s. 78—81. 20 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Mansur</span> General ve politikacı

Şeyh Mansur veya doğum ismiyle Uşurma, Çeçenistan, Çerkesya ve Dağıstan ordularına komutanlık etmiş Çeçen İslam âlimi, asker ve Kuzey Kafkasya'nın 1. İmamı. Kuzey Kafkasya'da Rus emperyalizmine karşı cihat hareketinin başlatıcısı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brest-Litovsk Antlaşması</span>

Brest-Litovsk Antlaşması, 3 Mart 1918 tarihinde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan Krallığı arasında imzalanmış, İttifak Devletleri'nin yenilmesi üzerine geçersiz kalmış bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti'nin toprak kazandığı en son antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Gurkin</span>

Grigori Gurkin, , Rus Türkolog, etnograf ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Hava Kuvvetleri</span>

Rusya Hava Kuvvetleri, Rusya'yı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Nahçıvan</span> Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinin başkenti

Nahçıvan, Azerbaycan'da bir şehirdir. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin başkentidir. Aras Nehri'nin kolu olan Nahçıvan Nehri'nin batı kıyısındadır. Babek Rayonu ile çevrili olan Nahçıvan şehri, özel bir statüye sahiptir. 2019 itibarıyla, şehir nüfusu 93.700'dür. Bakü'den uzaklığı 536 km'dir. Uluslararası havaalanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Sedov</span>

Georgiy Yakovleviç Sedov, Ukraynalı-Sovyet kâşif. Azak Denizi kıyılarında yaşayan bir balıkçı ailesinde doğan Sedov, coğrafya tarihine ünlü Arktik araştırmacısı olarak geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Murad Adji</span>

Murad Eskenderoviç Adjiev, Sovyet ve Rus bilim insanı, türkolog, araştırmacı yazar. Kadim Türklerin ana vatanı Altay'dan başlayan Büyük Kavimler Göçü tezinin müellifi. Coğrafyacı, Doktorasını iktisat alanında yapmıştır. Doçent. Kumuk kökenli.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Kojin</span> Rus sanatçı

Semyon Leonidoviç Kojin (Rusça: Семён Леони́дович Ко́жин, (11 Mart 1979, Moskova, Rusya – Rusya'nın önde gelen ressam.

Bahar Davası veya Muhafızlar Olayı, daha önce görev yapmış Rus İmparatorluk Ordusu'nda görev yapan Kızıl Ordu mensuplarına, askeri uzmanlara ve sivil memurların 1930-31 yılları arasında yargılandığı dava. Bu davada yalnızca Mayıs 1931'de Leningrad'da binden fazla kişi idam cezasına çarptırıldı ve vuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Asılıkul Gölü</span>

Aslıkul Başkurdistan Cumhuriyeti'nin en büyük gölüdür. Devleken'in 27 km kuzeybatısında yer almaktadır. Göl, Belebeev platosu ile Tabulak, Ulutau, Belekey-Kagach, Bolşoy Nor, Maliy Nor ve Zaytulyaktau dağları arasında yer almaktadır. Karst oluşumludur. Kaynakları çeşitlilik gösterir. Yağmur suyu, yeraltı suyu ve kar suları gölü eşit olarak beslemektedir. Su tuzluluğa eğilimlidir, yüksek oranda mineralleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Etim Emin</span>

Etim Emin veya gerçek adıyla Magomed-Emin, Lezgi şair. Lezgi yazılı edebiyatının kurucusudur. Eserlerini Lezgice, Azerice ve Arapça yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şemkir Baraj Gölü</span>

Şemkir Baraj Gölü, Azerbaycan'ın kuzeybatısında Şemkir Rayonu içerisinde yer alan büyük bir baraj gölüdür. Mingeçevir Baraj Gölünden sonra Kafkasya'daki ikinci büyük baraj gölüdür.

Yenikent Baraj Gölü, kuzeybatı Azerbaycan'daki Şemkir Rayonu'nda yer alan büyük bir baraj gölüdür. Mingeçevir ve Şemkir baraj göllerinden sonra Kafkasya'nın üçüncü büyük baraj gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kürdemir Muharebesi</span>

Kürdemir Muharebesi, 7-10 Temmuz 1918 tarihleri arasında, Osmanlı-Azerbaycan koalisyon kuvvetleri ile Stepan Şaumyan liderliğindeki Bakü Komünü birlikleri arasında Kürdemir'in kontrolü uğrunda yapılan muharebedir. Kürdemir istasyonu Transkafkasya Demiryolunun Bakü yolu üzerindeki en önemli stratejik noktasıydı. 10 Temmuz'da, Bakü'ye ilerleyen Kafkas İslam Ordusu ve Azerbaycan Millî Ordusu birlikleri Kürdemir'i ele geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şuayp Molla</span>

Şuayp Molla Tsontoroy, Kafkas Savaşı sırasında Çeçen ordularına komutanlık etmiş komutan. İmam Şamil'in en yakın adamlarından birisiydi. Şamil, ailesini Şuayp'a emanet etti ve Şuayp Şamil'in evini çarlık birliklerinden korudu. Şuayp Molla, 1834'ten sonra dört yıl boyunca Çeçen Oku-Yurt köyünde vaiz (molla) olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Girdımançay</span>

Girdımançay, Azerbaycan'da bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Alman lüteriyen kilisesi (Şemkir)</span>

Alman Lüteriyen Kilisesi, Azerbaycan'ın Şemkir şehrinde bulunan tarihi-mimari bir anıttır.