İçeriğe atla

Şemkir Baraj Gölü

Şemkir Baraj Gölü
Harita
Havza
KonumŞemkir, Azerbaycan
Koordinatlar40°57′37″K 46°5′14″D / 40.96028°K 46.08722°D / 40.96028; 46.08722
Genel bilgiler
Akarsu (gelen)Kura nehri
Akarsu (giden)Kura Nehri
Göl türüBaraj gölü
Uzunluk4.500 m (14.800 ft)
Yüzölçümü116 km2 (45 sq mi)
Ortalama derinlik18,2 m (60 ft)
En derin noktası70 m (230 ft)
Su hacmi2.677 km3 (642 cu mi)
Azerbaycan üzerinde Şemkir Baraj Gölü
Şemkir Baraj Gölü
Şemkir Baraj Gölü (Azerbaycan)
Kafkaslar üzerinde Şemkir Baraj Gölü
Şemkir Baraj Gölü
Şemkir Baraj Gölü (Kafkaslar)

Şemkir Baraj Gölü (AzericeŞəmkir su anbarı), Azerbaycan'ın kuzeybatısında Şemkir Rayonu içerisinde yer alan büyük bir baraj gölüdür. Mingeçevir Baraj Gölünden sonra Kafkasya'daki ikinci büyük baraj gölüdür.

Baraj gölü, Kura Nehri'nin Şamkir bölümünde 1982 yılında inşa edildi.[1] Barajın, alanı 116 km²[2] toplam su hacmi 2,677 milyon metreküp,[3] kullanılan su hacmi 1,425 milyon metreküptür. Barajın uzunluğu 4.500 metre ve yüksekliği 70 metredir. Baraj gölünden Şemkir, Samuh, Göygöl ve Goranboy rayonlarındaki 46 bin hektarlık alan sulanmaktadır. Şemkir Barajı hidroelektrik santralinin her biri 190.000 kW kapasiteli iki türbini bulunmaktadır.

Baraj gölünün balık türlerini Kura nehrinin balık türleri ve baraj gölünün altında kalmış su havzasının balık türleri oluşturur. İlk zamanlar baraj gölünde 13'ü önemli 7'si önemsiz toplam 20 balık türü yaşamaktaydı. Son araştırmalara göre, baraj gölünde 17 balık türünün yaşadığı tespit edilmiştir. Baraj gölünün çevresi otlarla kaplıdır. Baraj gölü çevresinde kilometre kareye 108 kişi düşmektedir. Bölgede yarı kurak bir iklim hüküm sürmektedir. yıllık ortalama sıcaklık 15 santigrattır. En sıcak ay temmuz en soğuk ay ise ocaktır. Ortalama yıllık yağış 558 milimetredir. En yağışlı ay, ortalama 77 mm yağışla mayıs, en kurak ay ortalama 18 mm yağışla ağustos ayıdır.

Yeni Şemkir Barajı

Şemkir Rayonunda 2. bir baraj Azerbaycan Devleti tarafından yapıldı. Kura Nehrinin bir kolu olan Şemkirçay üzerinde kurulan yeni barajın ana amacı Şemkir, Samuh Göygöl ve Goranboy rayonlarına sulama suyu sağlamaktı. Proje 2009 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından başlatıldı. İnşaat bir Türk şirketi olan Cengiz İnşaata verildi. 948 milyon dolara mal olan baraj inşaatında 1000 işçi çalıştırıldı ve inşaat malzemelerinin büyük bir bölümü Türkiye'den götürüldü.[4] 2014 yılında tamamlanan barajın açılışını İlham Aliyev yaptı.[5] Yılda 56 milyon KW/saat elektrik enerjisi üretecek olan baraj verimli topraklarını sulamasının yanı sıra Gence ve Şemkir şehirlerinin de içme suyu ihtiyacını karşılayacak.

Ayrıca bakınız

  • Oluşumlarına göre Türkiye'nin gölleri listesi
  • Türkiye'deki göller

Kaynakça

  1. ^ "Kitap nüshası" (PDF). web.archive.org. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Elazığda bir baraj

Keban Barajı, Elazığ ilinin Keban ilçesinde, Fırat üzerinde, 1965-1975 yılları arasında inşa edilmiş olan elektrik enerjisi üretimi amaçlı barajdır. Beton ağırlık ve kaya dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 16.679.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 210,00 m, normal su kotunda göl hacmi 31.000,00 hm³ normal su kotunda göl alanı 675,00 km²'dir. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük dördüncü gölü olan Keban Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şemkir (rayon)</span>

Şemkir -, Azerbaycan'da rayon. Merkezi Şemkir şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Seyhan Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adanada bir baraj

Seyhan Barajı, eski Adana'nın 15 km yukarısında 850.000 dönüm araziyi ve Adana'yı Seyhan Nehri'nin sebep olabileceği su baskınından kurtarmak amacı ile yapılan toprak dolgu tipi barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adıyaman ve Şanlıurfada bir baraj

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Menzelet Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Menzelet Barajı, Kahramanmaraş'ta, Ceyhan Nehri üzerinde, enerji üretimi amacıyla 1980-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali; yaygın adıyla Veysel Eroğlu Ilısu Barajı, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında, enerji üretimi amacıyla Dicle Nehri üzerinde inşa edilen santraldir.

<span class="mw-page-title-main">Kralkızı Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Diyarbakırda bir barajı

Kralkızı Barajı ve HES, Diyarbakır ili sınırları içerisinde Diyarbakır'a 81 km, Dicle ilçesine 6 km mesafede Dicle Nehri'nin ana kolu olan Maden Çayı üzerinde yer almaktadır. Enerji üretmek amacıyla 1985-1997 yılları arasında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Dicle Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Diyarbakır ili sınırları içerisinde Diyarbakır'a 50 km mesafede, Maden Çayı ve Dibni Çayı'nın birleşerek Dicle Nehri'ni meydana getirdiği mevkiiden 800 m mesafede ve Kralkızı Barajı aksının 22 km mansabında yer almaktadır. Proje çalışmalarına 1986 yılında başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Urmiye Gölü</span> İranın kuzeybatısındaki tektonik oluşumlu tuz gölü

Urmiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında, Batı Azerbaycan Eyaleti ile Doğu Azerbaycan Eyaleti arasında bulunan tektonik oluşumlu tuz gölü.

Kayabeyi Barajı ve Akıncı HES, Ardahan ili sınırları içinde Kura nehri üzerinde olup, enerji ve sulama amaçlı bir projedir. 6446 sayılı kanun çerçevesinde yapılmıştır. 159m yüksekliği ile Türkiye’nin ikinci en yüksek RCC barajı olma özelliğini taşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Eşen 1 Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Eşen-1 Barajı ve Hidroelektrik_Santralı (HES), Muğla ilinin Fethiye ilçesinde ilçe merkezine 58 km uzaklıkta Yayla Ceylan mahallesi sınırları içerisinde Eşen Çayı üzerinde kurulmuştur. Göltaş Enerji Şirketi tarafından Göltaş şirketinin özkaynakları ile ve 29.01.2010 tarihinde imzalanan sözleşme ile Akbank'tan temin edilen 40.000.000 EUR finansman ile projenin yapımına Temmuz 2009 yılında başlanmış Mart 2011 yılında baraj ve hidroelektrik santral işletmeye alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Göygöl (göl)</span> Azerbaycanda bir göl

Göygöl Gölü, Azerbaycan’da bir göldür.

Van Gölü Kapalı Havzası, Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğusunda, Van Gölü'ne sularını döken akarsuların oluşturduğu kapalı havza.

Vileş Vileşçay olarak da adlandırılan bir Azerbaycan nehridir. Güneydoğu Azerbaycan'dan Hazar Denizi'ne akar ve ülkenin en büyük nehirlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ağ Göl</span>

Ağ Göl ya da Ağgöl, Azerbaycan'ın güneydoğu kesiminin Kur-Araz Ovası, Ağcabedi ve İmişli rayonlarında yer alan büyük bir tuz göldür. Azerbaycan'ın en büyük ikinci gölü ve ülkenin yaklaşık 450 gölünden biridir. Akgöl, Kafkasya'nın yanı sıra Azerbaycan'ın da en önemli habitatlarından biri olarak kabul edilir. Ağ Göl Milli Parkı içerisinde yer alan sulak alan sisteminin bir parçası olup, özellikle Ağ Göl'de mola veren ve üreyen tüm dünyada nesli tükenmekte olan türler için göçmen kuşlar için önemli bir konumdadır.

Vileshchay Rezervuarı, Vileşçay nehri olarak da adlandırılan Vileş nehrinin oluşturduğu bir baraj gölüdür. Rezervuar, Azerbaycan'ın Masallı Rayonu'nda yer almaktadır.

Yenikent Baraj Gölü, kuzeybatı Azerbaycan'daki Şemkir Rayonu'nda yer alan büyük bir baraj gölüdür. Mingeçevir ve Şemkir baraj göllerinden sonra Kafkasya'nın üçüncü büyük baraj gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Serseng Baraj Gölü</span>

Serseng Baraj Gölü Azerbaycan'ın Karabağ bölgesi'nin Sukovuşan ilçesinde bulunan büyük bir baraj gölüdür. Baraj gölü, Terter Nehri üzerine bir baraj inşa edilerek oluşturulmuştur. Baraj gölünün toplam hacmi 575 milyon metreküptür.

<span class="mw-page-title-main">Ceyranbatan Baraj Gölü</span>

Ceyranbatan Baraj Gölü, Azerbaycan'ın doğusunda Abşeron Rayonu içerisinde yer alan bir baraj gölüdür. Bakü ile Sumgayıt şehirleri arasında, Bakü'ye 20 km uzaklıkta Ceyranbatan şehrinin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Baraj Gölü</span> Türkiyede bir baraj gölü

Atatürk Baraj Gölü, Türkiye'nin Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri arasında yer alan bir baraj gölüdür. Fırat üzerinde Atatürk Barajı'nın inşa edilmesiyle oluşmuştur. 817 km2'lik yüzölçümüyle ülkenin en büyük üçüncü gölüdür. Gölün toplam su hacmi 48,5 milyar m3'tür.