İçeriğe atla

Şekmeti Mehmet Efendi

Şevket Mehmed Efendi veya Şevketi Mehmed Efendi olarak da bilinen Şekmeti Mehmet Efendi, 18. yüzyılda yetişmiş Edirne velililerindendir. Muradiye Camii hatibiydi. Doğum tarihi bilinmiyor. 1769 yılında ölmüş olup, türbesi Ortaçukur mahallesi Kız Türbesi sokakta kendi yaptırdığı Hatip Camii içindedir. Günümüze Cami-i Şerifi ulaşmamış, sadece türbesi bulunmaktadır.

Şekmeti Mehmed Efendi'nin zühd ve takva sahibi bir zat olduğu, İslamiyetten kıl kadar ayrılmadığı, her insana engin bir şefkat beslediği, cemaatine sık sık dünyanın vefasızlığını anlattığı bilinmektedir.

"Ahiret derdi olanın, dünya derdi olmaz. Dünya derdi olanın da ahiretten haberi olmaz" buyurmuşlardır.

"Mü'min demek affedici insan demektir, güler yüzlü ve tatlı sözlü olmak mü'minliğin alametlerindendir".

"Müslüman ya hayır söyler ya da susar. Zira, bilir her nefesin hesabı olduğunu".

"Ey insan, unutma! Ölüm var, ahiret var. Bu dünya ahiretin tarlasıdır. Bu dünyada ne ekersen, ahirette onu biçersin". "İyilik eden de kendine eder, kötülük eden de".

Bir gün kendisine "Efendim" derler, "Bir kimse su üstünde yürüyormuş, ne dersiniz bu hale?", "Hiç kıymeti yok" buyurur, "Ördek de yüzüyor suda, kurbağa da. Asıl hüner İslamiyet'in emir ve yasaklarına göre yaşamaktır. Nefsinin arzusuna uymayıp bir ufak günahı terk etmek su üstünde yürümekten de evladır, havada uçmaktan da".

Bir sene bir grup talebe ile hacca gider. Mısır'da Kızıl Deniz kenarında kendilerini karşıya geçirecek gemiyi beklerken bir kızcağız görür. Üstü başı yırtık, perişan vaziyettedir. Çok fakir olduğu bellidir halinden. Yol kenarında kupkuru bir ekmek parçası görür, eğilir alır onu, belli ki rızık yapacaktır. Yaklaşır mübarek zat, "Evladım, ne yapacaksın o kurumuş ekmeği?" buyurur, kız utanır sıkılır, söylemek istemez niyetini. Israr edince de mecbur kalır söylemeye, "Biz iki kardeşiz" der, "Bir de annemiz var, üç gündür açız, babamız vefat etti, hiçbir gelirimiz de yoktur, mecburuz buna". Gözleri yaşarır mübareğin, döner yanındakilere "Geri dönüyoruz" buyurur, "Nasılsa nafile hacca gidiyorduk", yol parasını verir kızcağıza: "Al yavrum bu parayı, annene götür, bir müddet bulunla geçinirsiniz" der ve geri dönerler. Talebelerine: "Evlatlarım" der, "Onlar bu haldeyken bizim hacca gitmemiz doğru olmaz. O zavallıları sevindirmek nafile hacdan daha evladır. Unutmayın, merhamet etmeyene merhamet olunmaz".

Şekmeti Mehmet Efendi Türbesi, Edirne
Şekmeti Mehmet Efendi Türbesi, Edirne

Hazretin misafirsiz yemek yemediği söylenir halk arasında. Kendisine bunun sebebi sorulduğunda "Kıyamet günü misafirle yenen yemekten hesap sorulmayacaktır, onun için misafirsiz oturmam sofraya" buyurmuşlardır. Mübareğin çok cömert olduğu ve misafirlerine çok ikramlarda bulunduğu da bilinmektedir. Yakınları "Üstad" derler bir gün, "Malınız azalıyor, misafire ikramı azaltsanız biraz?", buna cevabı manidar olur mübareğin: "Malım azalıyorsa, ömrüm de bitiyor".[1]

Kaynakça

  1. ^ "Anadolu Erenleri - Şevketi Mehmet Efendi - video Dailymotion". Dailymotion. 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütahya</span> Kütahya ilinin merkezi olan şehir

Kütahya, Ege Bölgesi'nde yer alan Kütahya ilinin merkezi olan şehirdir. Kütahya bölgesi, kuzey ve batıdaki yüksek dağ sırtlarında doruğa ulaşan tarım arazileri ile geniş bir yamaç alanına sahiptir. Kentin Yunanca adı Kotyaion, Roma dönemindeki adı ise Cotyaeum'dur.

<span class="mw-page-title-main">Müslüman</span> İslam dinine mensup kimse

Müslüman, İslam dinine mensup kişi demektir. Sünni, Şii ve Mutezili mezhep inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanan kişilere denir. İslam dininin farklı mezheplerinde Müslüman kavramı üzerine çeşitli farklılıklar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkâdir Geylânî</span> Alim, mutasavvıf

Muhyiddin Ebû Muhammed Abdülkādir b. Ebî Sâlih Mûsâ Zengîdost el-Geylânî ya da daha bilinen adıyla Abdülkādir Geylânî, Büyük Selçuklu Devleti döneminde, günümüz İran'ının Hazar Denizi kıyısındaki Gilan Eyaleti'nde doğan âlim ve mutasavvıf olan Kadiriye tarikatının kurucusu ve İslam filozofu. Türbesi Bağdat'tadır.

<span class="mw-page-title-main">Bektaşîlik</span> Sufi/tasavvufî tarikat

Bektâşîlik, adını 13. yüzyıl Anadolu'sunun İslâmlaştırılması sürecinde etkin faaliyet gösteren ve Hoca Ahmed Yesevî'nin öğretilerinin Anadolu'daki uygulayıcısı konumunda olan Hacı Bektaş-ı Veli'den alan, daha sonra ise 14. ilâ 15. yüzyıllarda Azerbaycan ve Anadolu'da yaygınlaşan Hurûfilik akımının etkisiyle ibahilik, teslis (üçleme), tenasüh ve hulul anlayışlarının da bünyesine katılmasıyla 16. yüzyılın başlarında Balım Sultan tarafından kurumsallaştırılan, On İki İmam esasına yönelik sufi/tasavvufî tarikat.

<span class="mw-page-title-main">Galata Mevlevihanesi</span> İstanbulda müze

Galata Mevlevihanesi veya diğer adıyla Kulekapı Mevlevihanesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan eski bir mevlevihane. Günümüzde Galata Mevlevihanesi Müzesi adıyla müze olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akşemseddin</span> Türk alim ve tıp insanı

Akşemseddin, asıl adı ile Mehmed Şemseddin, çok yönlü Türk âlim, tıp insanı ve Şemsîyye-î Bayramîyye isimli Türk Tasavvuf tarikatının kurucusu. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed'in hocası olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çerkeş</span> Çankırının ilçesi

Çerkeş, Çankırı ilinin bir ilçesidir.

Silahdar Karavezir Seyyid Mehmed Paşa , I. Abdülhamid saltanatında, 22 Ağustos 1779-20 Şubat 1781 tarihleri arasında bir yıl beş gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Emetullah Râbia Gülnûş Sultan</span> IV. Mehmedin tek hasekisi iki oğlunun döneminde Valide Sultanlık yaptı. Haseki Sultan ünvanını kullanan son kadındır.

Emetullah Râbia Gülnûş Sultan, Osmanlı İmparatorluğu'nun Valide Sultan'ı, İki ayrı padişahın annesi ve Sultan IV. Mehmed'in tek hasekisi. Osmanlı İmparatorluğunda Haseki Sultan unvanını kullanan son kadın sultan.

<span class="mw-page-title-main">Türk mitolojisi</span> altay türklerin oluşturduğu mitlerden oluşan mitoloji

Türk mitolojisi, tarihi Türk halklarının inanmış oldukları mitolojik bütüne verilen isimdir. Eski efsaneler, Türk halklarının eski ortak inancı Tengricilikten ögeler taşımaktan çok sosyal ve kültürel temalarla doludur. Bunların bazıları sonradan İslâmî ögeler ile değiştirilmiştir. Dünyanın en eski edebi belgelerinden biri olarak geçen Dede Korkut destanlarının orijinal yapıtları, Vatikan ve Dresden kütüphanelerinde bulunmaktadır. Ege ve Anadolu Uygarlığı mitolojisi ile benzerlikler bulundurmaktadır.

Aziz Mahmud Hüdayi, Anadolu’da yetişen velîlerden olup, Halvetiyye tarikatının kolu, Celvetiyye tarikatının kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Bâtınîlik</span> İslam dininin kutsal kitabı olan Kuranın bâtıni tevillere dayanan ezoterik yorumu

Bâtınîlik ya da Bâtınîyye ; İslamda Kur'an ayetlerinin görünür anlamlarının dışında, daha derinde gerçek anlamları bulunduğu inancı, ayetleri buna göre yorumlayan akıma Bâtınîlik, bu düşünceyi benimseyen kişiye de Bâtınî denir. Şiîlikte bu anlamları ancak Tanrı ile ilişki kurabilen ve Ali'nin soyundan gelen masum On İki İmam'ın bilebileceğine inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Halit Mengi</span> Türk siyasetçi

Halit Mengi, Türk siyasetçi.

'Mehmed Emin Tokadî, tam adı Mehmed Emin b. Derviş Hasan b. Ömer en-Nakkaş et-Tokadî, aslen Tokatlı, lakabı Cemaleddin, künyesi Ebul Emâne ve Ebu Mansur, mahlâsı Âriftir. Dedesi Ömer en-Nakkaş aslen Diyarbakırlı idi. Şeyhi Aziz Mahmud Ermevî'nin ölümü üzerine Tokat'a yerleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şah Ali Hüsameddin</span>

Şâh Ali Hüsâmeddîn ya da Hazret-i Şâh, Bâbâ Ali, evliya, islâm âlimi ve mutasavvıf. Hem seyyid hem şeriftir. Seyyidlik aynı zamanda ceddi Battal Gâzî'den de gelmektedir. Doğum yeri Irak'ın Tavila köyüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Külliye</span>

Yeşil Külliye, Bursa'da 1420'de Osmanlı padişahı I. Mehmed tarafından yaptırılan ve bulunduğu semte adını veren yapı topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed İhsan Oğuz</span>

Muhammed İhsan Oğuz, Türk İslam âlimi, mutasavvıf ve mütefekkirdir.

<span class="mw-page-title-main">Evliya Çelebi Seyahatnamesi'ndeki isimler listesi</span>

Bu sayfada Evliya Çelebi'nin Seyahatname isimli eserinde geçen kişi, devlet, yer isimleri ile bilim, sanat ve kültür terimleri listelenecektir. Evliya Çelebi'nin seyahat ettiği yerlere ait yerel isimler ve kişiler ise günümüzün il ve ilçe düzeninde gösterilmiştir. Günümüzde Türkiye dışında kalan yerler ise ülke ve bağlı olduğu birinci seviye idari bölüme göre sıralanmıştır.

Şemseddin Sivasi, Halvetiyye tarikatının Şemsiyye kolunun kurucusu, âlim ve şair.