
Binbir Gece Masalları, Orta Çağ'da kaleme alınmış olan Orta Doğu kökenli edebi eserdir. Prenses Şehrazad'ın hükümdar kocası Şehriyar'a anlattığı hikâyelerden oluşur. Arapçaya çevrildikten sonra yayılmıştır.

Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Tahir Ağa'dır. Yapımına 1758 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1760 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.

Seyid Muhammed Hüseyin Behçet-Tebrizi, şiirlerinde kullandığı Şehriyar mahlası ile tanınan İran Azerisi olan İranlı şairdir. Şehriyar, şiirlerini hem Azerice hem de Farsça olarak yazmıştır.

Şehristan İran'ın eyaletleri kendi içlerinde "Şehristan" adı verilen ve Türkiye'deki ilçelere karşılık gelen alt yönetim bölümlerine ayrılmaktadır. Bu yerler İran'da Ostan olarak adlandırılan eyaletlerin içinde yer alır; merkezî bir kentsel yerleşim birimini, birkaç bahşı ve bunların etrafındaki birkaç köyü kapsar. Her bir şehristanda genellikle birkaç kentsel yerleşim birimi ve kırsal yerleşimler bulunur. Kırsal yerleşimler bir dizi köyün toplamıdır. Şehirlerden biri bölgenin başkenti olarak tespit edilmiştir.
Bahş, İran'nın yönetim birimlerinden biri.

Şehrâzâd, efsanevî Fars prensesi ve Binbir Gece Masalları'nın anlatıcısıdır.

Bostanabad, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

Arsancan şehristanı, İran'ın Fars Eyaleti'ne bağlı olan 29 şehristandan birisidir.

Geraş şehristanı, İran'ın Fars Eyaleti'ne bağlı olan 27 şehristandan birisidir.

Servistan şehristanı, İran'ın Fars Eyaleti'ne bağlı olan 29 şehristandan birisidir.
Şehriyar (Farsça:شهریار,Shahrīār), İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir.

İran'ın en üst düzey yönetim bölgeleri olan eyaletler (ostan) kendi içinde bir veya birden fazla, şehristan (Farsça: شهرستان shahrestān) adı verilen alt yönetim bölgelerine ayrılmıştır. Her şehristanın Farmandari denilen ve resmî daireleri ve diğer işlemleri düzenleyen bir yönetim birimi vardır. Farmandar veya Farmandari'nin başı şehristanın yöneticisidir ve bu bölge içinde en yüksek mevkideki resmî yöneticidir. 2010 yılı itibarıyla İran 31 ostan ve 324 şehristana ayrılmıştır. En az şehristana sahip eyalet Kum Eyaleti iken, en fazla şehristana sahip eyalet Fars Eyaleti'dir.

Harameh şehristanı, İran'ın Fars Eyaleti'ne bağlı olan 29 şehristandan birisidir.

Safadeşt, İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir.

Andişeh, İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir.

Bağistan, İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir.

Firdevsiye, İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir.

Sabaşehr, İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir.

Şahidşehr, İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir.

Vehidiye, İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir.