Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dildir. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur. Dil, başta Türkiye olmak üzere Balkanlar, Ege Adaları, Kıbrıs ve Orta Doğu'yu kapsayan eski Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasında konuşulur. Ethnologue'a göre Türkçe, yaklaşık 90 milyon konuşanı ile dünyada en çok konuşulan 18. dildir. Türkçe, Türkiye, Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ulusal resmî dil statüsüne sahiptir.
Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.
Perşembe, Çarşamba ile Cuma arasında olan, haftanın dördüncü günüdür.
Sebze ya da göveri, bitkilerin insanlar veya diğer hayvanlar tarafından yenen kısımlarına verilen isimdir. Sebze terimi, kültürler ve mutfaklar arasında farklı anlamlara gelebilir.
Kohgiluye ve Buyer Ahmed Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.
Orta Farsça veya Pehlevî dili, Sasani İmparatorluğu'nun edebî dili olmuş bir Batı İran dilidir. Dil, Sasanilerin yıkılmasının ardından bir süre daha prestij dili olmayı sürdürmüştür. Orta Farsça Ahameniş İmparatorluğu'nda kullanılmış Eski Farsçadan evrilmiş olup modern İran, Afganistan ve Tacikistan kullanılan Farsça dilinin atası olmaktadır. Dil, içine Orta Farsçanın da dahil edildiği ve pek çok çağdaşı dili kapsayan Orta İran dilleri ile karıştırılmamalıdır.
Ali Ekber Muradi, Kürt kökenli Yarsani İranlı müzisyen ve besteci. Batı İran'da Kermanşah şehrinde doğdu. Küçük yaşta müziğe başlayan Muradi, Mirza Seyyid Ali Kafaşyan, Kaki Allah Morad Hamidî ve Seyyid Veli Hüseynî gibi Kürt müzik üstatlarının gözetiminde Kürt müzik makamları ve Kürt tamburu öğrenimi gördü. İlk resitalini 1971'de Kermanşah'ta verdi. 1981'de, şarkıcı Şehram Nazırî'yle birlikte çalışarak, Avrupa ve Kuzey Amerika'da sahne aldı. Kürt sufizminde kutsal sayılan tambur konusunda ustadır. New York, San Francisco ve Londra'da sahne almıştır. 30 Eylül 2006'da, San Francisco Dünya Müzik Festivali'nde "Voices of Kurdistan" isimli bir resital sunmuştur. Erdal Erzincan ve Ulaş Özdemir ile de turneler düzenlemiştir. Bir İngiliz müzik dergisi tarafından dünyadaki en iyi müzisyenlerinden elli birinci olarak seçilmiştir.
İran'ın eyaletleri, İran her biri (Farsça: مرکز markaz / Türkçe: merkez) olarak adlandırılan bir yerel yerleşim birimi olan şehirden yönetilen ve Türkiye'deki İllere karşılık gelen Otuz bir adet "Ostan" adı verilen eyalete ayrılmıştır.
Şehristan İran'ın eyaletleri kendi içlerinde "Şehristan" adı verilen ve Türkiye'deki ilçelere karşılık gelen alt yönetim bölümlerine ayrılmaktadır. Bu yerler İran'da Ostan olarak adlandırılan eyaletlerin içinde yer alır; merkezî bir kentsel yerleşim birimini, birkaç bahşı ve bunların etrafındaki birkaç köyü kapsar. Her bir şehristanda genellikle birkaç kentsel yerleşim birimi ve kırsal yerleşimler bulunur. Kırsal yerleşimler bir dizi köyün toplamıdır. Şehirlerden biri bölgenin başkenti olarak tespit edilmiştir.
Farsça Vikipedi Wikipedia'nın Fars dilindeki versiyonudur. Farsça Vikipedi Ocak 2004 yılında başlamıştır. Aralık 2004'te 1000 başlığı, Şubat 2006'da 10.000 başlığı, 27 Temmuz 2016'da 500.000 başlığı geçmiştir.
Yahudi Farsçası veya Cidi hem İran Yahudileri'nin konuştuğu lehçeye hem de İbranice harflerle yazılmış Yahudi-Farsça metinlere denir. Genel anlamda Cidi eskiden Pers İmparatorluğu'nda ve bugünün İran'ında Yahudiler'in konuştuğu İrani dillerinin adıdır; daha özele inildiğinde ise Yahudi Farsçası Tahran ve Meşhed'deki Yahudi cemaatlerinde konuşulan bir lehçedir. Bazen Tora'nın olmadığı dil anlamına gelen Latorayi ismi de kullanılır.
Şehram Nazıri, klasik İran ve Sufi müziği icra eden İranlı Kürt tenor. Sufi içerikli müziklerin yanı sıra özellikle tasavvuf temalı şiirleri bestelemesiyle bilinir. Firdevsî'nin Şehnâme'si ve Mevlana'nın şiirleri üzerinde çalışmış olan müzisyen, İran bülbülü olarak anılmakta ve İran'ın Pavarotti'si olarak kabul edilmektedir. 1873-1909 yılları arasında İran Milli Marşı kabul edilen Salâm-e Shâh 'i seslendirmiştir. 2012'de orkestra şefliğini Loris Tjeknavorian'un yaptığı Armenia Komitas Senfoni Orkestrası ile birlikte Kürt halk eserlerini seslendirmiştir. Konserde 'Varan, Abe Hayate Eshgh, Lay Lay, Sheyda Shodam, Shirin Shirin ' eserlerini seslendirmiştir.
Hüseyin Alizade İranlı besteci, araştırmacı ve öğretmen.
İbrahim eş-Şehrani, orta saha pozisyonunda görev yapmış Suudi millî futbolcudur.
Balık ve Kedi, Şehram Mukri'nin yönettiği 2013 yapımı İran filmi.
Yasir eş-Şehrani, Suudi futbolcudur. Suudi Ligi ekiplerinden El-Hilâl'de oynuyor.
Kamkaran, Kamkarha veya uluslararası alanda bilinen adıyla Kamkars,, İran'ın Kürdistan Eyaleti'nin başkenti Senendec şehrinden yedi kardeş ve bir kız kardeşten oluşan Kürt müzik grubu. 20'ye yakın albüm çıkaran grup Tahran'da müzik okulu açmıştır. Şehram Nazıri ile beraber çalışmalar yapmışlardır.
Muhammed Süveyd eş-Şehrani, forvet pozisyonunda görev yapmış Suudi millî futbolcudur.
Şehram Cezâyirî, İranlı iş insanıdir.
Şehram Kaşani, İranlı pop, dans müziği şarkıcısıdır.