İçeriğe atla

Şehir hakkı

Şehir hakkı ilk olarak Henri Lefebvre tarafından 1968 tarihli Le Droit à la ville kitabında önerilen fikir ve slogan.[1][2] Lefebvre bu fikirleri "şehir yaşamına dönüşmüş ve yenilenmiş bir erişim [için] ... bir talep" diye özetler.[3][4] David Harvey bu hakkı şöyle tarif eder:

Şehir hakkı şehir kaynaklarına bireysel olarak erişme özgürlüğünden çok fazlasıdır: şehri değiştirerek kendimizi değiştirme hakkıdır. Dahası, bireysel değil ortak bir haktır çünkü bu dönüşüm kaçınılmaz olarak şehirleşme süreçlerini yeniden şekillendirecek kolektif bir gücün uygulanmasına dayanır. Şehirlerimizi ve kendimizi yapma ve yeniden yapma özgürlüğü, iddia ediyorum, insan haklarımız içinde en kıymetli ve en ihmal edilmiş bir haktır.[5]

Bu sözün çeşitli anlamlar edindiği öne sürülmüştür[6] ve Marcelo Lopes de Souza şehir hakkının "bugünlerde moda" olduğunu savunmuş, "bunun bedeli Lefebvre'nin kavramının sık sık bayağılaştırılması ve yozlaştırılması olmuştur"[7] demiş ve fikrin özgün radikal anlamına sadakat çağrısı yapmıştır.

Bir dizi halk hareketi (ör: Güney Afrika'daki gecekondu sakinleri hareketi Abahlali baseMjondolo,[8] Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Şehir Hakkı İttifakı,[9] Hamburg'da yaşayan squatçılar, kiracılar ve sanatçılardan oluşan network Recht auf Stadt,[10] Asya ve Latin Amerika'da çeşitli hareketler[11]) şehir hakkı fikrini mücadelelerine dahil etmişlerdir.

Brezilya'da Şehir Hakkı 2001 Şehir Mevzuatı ile federal kanun metnine girmiştir.[12]

Kaynakça

  1. ^ Mark Purcell, Excavating Lefebvre: The right to the city and its urban politics of the inhabitant 24 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., GeoJournal 58: 99–108, 2002
  2. ^ “Right to the City” as a response to the crisis: “Convergence” or divergence of urban social movements? 10 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Knut Unger, Reclaiming Spaces
  3. ^ Henri Lefebvre, Writings on Cities, p. 158
  4. ^ Kafui Attoh, What Kind of right is the right to the city "Progress in Human Geography"[]
  5. ^ David Harvey (2008). "The Right to the City". New Left Review. 53. ss. 23-40. 9 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  6. ^ From basic needs towards socio-spatial transformation: coming to grips with the 'Right to the City' for the urban poor in South Africa 14 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., by Tristan Gorgens, Mirjam van Donk, The Isandla Institute, 2011
  7. ^ Marcelo Lopes de Souza, Which Right to Which City? 19 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Interface, Volume 2 (1): 315 – 333 (May 2010)
  8. ^ "Abahlali baseMjondolo Campaigns and Statements on The Right to the City". 23 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  9. ^ The Right to the City Alliance: Time to Democratize Urban Governance 29 Nisan 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., by Jackie Leavitt, Tony Roshan Samara and Marnie Brady, Progressive Planning, Fall 2009
  10. ^ "Congress Theses on The Right to the City". 28 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  11. ^ Margit Mayer, 'The Right to the City in Urban Social Movements' in Cities for People Not for Profit: Critical Urban Theory & the Right to the City, edited by Neil Brenner, Peter Marcuse & Margit Mayer, Routledge, New York, 2012
  12. ^ "Implementing the Right to the City in Brazil" 27 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sustainable Cities Collective, 2011

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Varşova</span> Polonyanın başkenti

Varşova (Lehçe: Warszawa

<span class="mw-page-title-main">Strazburg</span> Fransada komün

Strazburg, Fransa'nın bir kuzeydoğu kentidir. Alsas bölgesi ve Bas-Rhin departmanının başkentliğini yapar.

Bireyci anarşizm, farklı geleneklerden oluşan bireyci anarşizm bireysel bilincin ve bireysel çıkarın, herhangi bir kolektif organ ya da kamu otoritesi tarafından engellenmemesi gerektiğine inanır.

<span class="mw-page-title-main">Bamako</span> Malinin başkenti

Bamako, nüfusu 1.690.471 olup (2006), Mali'nin en büyük şehri ve başkentidir. Günümüzde en hızlı gelişen Afrika ülkesi olarak tahmin edilir. Nijer Nehri üzerinde konumlanır ve ülkenin güney ucu parçasındaki Yukarı ve Orta Nijer vadisini bölen şiddetli nehir akıntısının yakınındadır. Bamako, Koulikoro yakınında yer alan nehir limanı ile ulusun yönetim merkezi ve büyük bir ticari bölge ve konferans mekezidir. Bamako, Lagos, Abidjan, Kano, Ibadan, Dakar ve Accra'dan sonra Batı Afrika'nın 7. en büyük şehre ait merkezidir. Üretimleri tekstil, İşlenmiş et ve metal mallardır. Nijer Nehri'nde ticari balıkçılık vardır. Bamako 12°39′N, 8°0′W. konumunda yer alır. Bamako ismi Bambara kelimesinden gelir anlamı "crocodile river" dir.

<span class="mw-page-title-main">Kişinev</span> Moldovanın başkenti

Kişinev, Moldova Cumhuriyetinin başkenti ve en büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Kolombo</span> Sri Lankanın en kalabalık şehri

Kolombo Sri Lanka'nın en büyük şehri ve başkenti.

Sağcılık, toplumsal hiyerarşiyi veya toplumsal eşitsizliği kabul eden veya destekleyen siyasal duruş veya etkinliktir. Toplumsal eşitsizlik, sağcılar tarafından; ya milletsel/ırksal farklılıklardan, ya dini ve inançsal farklılıklardan, ya kültürel ve sosyal farklılıklardan ya da piyasa ekonomisindeki rekabetten kaynaklandığı için kaçınılmaz, doğal, normal veya cazip bulunur. Sağ ve sol isimli siyasal kavramlar, Fransız Devrimi (1789-1799) zamanında, ayrı görüşteki siyasetçilerin Fransız parlamentosunun sağında veya solunda oturmalarından esinlenilerek oluşturulmuştur; parlamento başkanının sağındaki koltuklarda oturanlar, çoğunlukla monarşist Ancien Régime destekçilerinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">John Mayer</span> Amerikalı müzisyen

John Clayton Mayer, Amerikalı müzisyen. Connecticut kökenlidir. Berklee College of Music'e devam etti, 1997'de Atlanta, Georgia'ya taşındı. Burada yeteneklerini işleme fırsatı buldu ve takipçiler edindi. İlk iki stüdyo albümü olan Room for Squares ile Heavier Things ticari başarı yakaladı ve multi-platinum statüsü elde etti. 2003'te "Your Body Is a Wonderland" ile En İyi Erkek Pop Vokal dalında Grammy Ödülü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">David Harvey</span> İngiliz coğrafya ve antropoloji profesörü

David Harvey, Graduate Center of the City University of New York'ta (CUNY) Coğrafya ve Antropoloji profesörüdür. Dünyanın önde gelen sosyal kuramcılarından olan Harvey, doktora derecesini coğrafya alanında 1961 yılında Cambridge Üniversitesi'den almıştır. Beşeri Bilimler alanında en çok atıf yapılan 20 yazar arasında yer almaktadır. Dünyada en çok atıf yapılan coğrafyacı olmasının yanı sıra ve modern coğrafyanın akademik bir disiplin olarak gelişiminde önemli olan birçok kitap ve makalenin yazarıdır. Çalışmaları sosyal ve politik tartışmalara büyük katkıda bulunmuştur. Küresel kapitalizmin, özellikle de neoliberal biçiminin, eleştirisine sosyal sınıfın ve Marksist metotların ciddi metodolojik araçlar olarak geri getirilmesine yardımcı olması ile anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nüfuslarına göre büyük şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Dünya nüfusundaki artış çoğunlukla büyük şehirlerde gerçekleşir. Bu şehirler metropolitan olarak da adlandırılabilirler. Bir şehrin metropolitan sayılabilmesi için, şehrin ekonomik ve sosyolojik durumu ve şehrin refah seviyesi gibi birçok faktör vardır.

Sağ liberteryenizm, siyasi analistler, akademisyenler ve medya kaynakları tarafından öz-sahipliği, sınırlı hükûmeti savunan, özel mülkiyet haklarını ve serbest piyasayı destekleyen laissez faire eğimli liberteryen felsefeleri tanımlamada kullanılan bir terimdir. İlk olarak klasik liberalizm üzerinden yola çıkmıştır ve günümüzde bu düşüncenin daha uç şekli olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kanpur</span> Hindistanın Uttar Pradeş Eyaletinde bir şehir

Kanpur Hindistan'ın Uttar Pradeş eyâletinde Allahabad'den sonra ikinci büyük şehridir. 2011 yılı verilerine göre 2,7 milyon nüfusu vardır. Dünyanın en büyük şehirleri listesinde 75. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Tuscaloosa, Alabama</span>

Tuscaloosa, Amerika Birleşik Devletleri'nin Alabama eyaletine bağlı Tuscaloosa ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2019 yılı itibarıyla 101.929'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kentsel alan</span>

Kentsel alan, kentsel yığışım, kentsel yığılma, kent-bölge, kent aglomerasyonu, toplu yerleşim bölgesi, toplu yerleşim alanı veya metropoliten alan, yüksek nüfus yoğunluğuna ve yapılı bir altyapıya sahip bir yerleşimdir. Kentsel alanlar kentleşmeyle oluşturulur ve kent morfolojisi tarafından şehir, kasaba, konürbasyon veya banliyöler olarak kategorize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde tatil hakları</span>

Sovyetler Birliği'nde tatil hakları, Sovyetler Birliği'nde yaşayan yurttaşların tatil haklarıdır. Sovyet anlayışında tatil ve yıllık izin kavramları, Homo Sovieticus anlayışı gereği, gerek işçi sağlığı gerekse üretimin sağlıklı bir şekilde devamı açısıyla ele alınmakta ve uygulamaları da bu bakış doğrultusunda şekillenmekteydi.

Thanasi Kokkinakis ve Jordan Thompson turnuvanın son şampiyonlarıydı, ancak Kokkinakis bunun yerine Hopman Kupası'nda yarışmayı tercih etti. Thompson, Lleyton Hewitt ile birlikte oynadı, ancak Grigor Dimitrov ve Ryan Harrison'a ilk turda kaybetti.

Florin Mergea ve Aisam-ul-Haq Qureshi son şampiyonlardı, ancak Mergea bunun yerine Budapeşte'de yarışmayı seçti. Qureshi, Jean-Julien Rojer ile birlikte oynadı ancak finalde Feliciano López ve Marc López ikilisine 6-7(5-7), 4-6'lık setlerle kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Nova Iguaçu</span> Brezilyanın Rio de Janeiro  eyaletinde belediye

Nova Iguaçu (Portekizce telaffuz: [ˈnɔvɐ iɡwɐˈsu], Brezilya'nın Rio de Janeiro eyaletinde yer alan bir belediyedir. Belediyenin nüfusu 2006 yılı itibarıyla 844,583'tür.

Jamie Murray ve Bruno Soares turnuvanın son şamiyonuydu, ancak finalde Henri Kontinen ve John Peers ikilisine 4-6, 3-6'lık setlerle mağlup oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Bey el-Azm</span> Suriyeli siyasetçi (1864-1955)

Hakkı el-Azm Suriyeli bir politikacı. Osmanlı hükûmetinde aktifti ve daha sonra cumhuriyet Suriye'sinde ilk başbakan olarak görev yaptı.