İçeriğe atla

Şebnem Süreyya

Şebnem Süreyya
Doğum14 Ekim 1982 (42 yaşında)
Kulob, SSCB
TarzlarPop
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar2004-günümüz
Resmî siteshabnamsuraya.com

Şebnem Süreyya (Tacikçe: Шабнами Сурайё Şabnami Surayo, 14 Ekim 1982, Kulob[1]), Tacik şarkıcıdır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Шабнам: "Ман зани хушбахтам"" (Tacikçe). Ozodi. 10 Haziran 2010. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2013. 
  2. ^ "Шабнами Сураё: лицо на миллион" (Rusça). nm.tj. 24 Ocak 2013. 21 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İngilizce</span> Batı Cermen dili

İngilizce (

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan</span> Orta Asyada denize kıyısı olmayan bir ülke

Tacikistan, resmî adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, 143.100 km2 yüzölçümü ve 9.537.645 kişilik tahmini nüfusu ile Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin'dir. Resmî dil, en büyük etnik grup olan Tacikler'in anadili olan Tacikçe'dir. Tacik halkının geleneksel anavatanları, günümüz Tacikistan'ının yanı sıra Afganistan ve Özbekistan'ın bazı kısımlarını içerir. Ülke başkanlık sistemiyle yönetilmekte olup, seküler bir yapıya sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Duşanbe'dir.

<span class="mw-page-title-main">İran dilleri</span>

İran dilleri veya İranî diller, Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran dilleri koluna bağlı dil öbeği. Günümüzde 150-200 milyon kişinin bu dil grubuna ait dilleri konuştuğu tahmin edilir. İran dilleri tarihsel gelişim açısından üç gruba ayrılır: Eski İran dilleri, Orta İran dilleri ve Yeni İran dilleri.

<span class="mw-page-title-main">Tacikler</span>

Tacikler, çoğunluğu Afganistan'da ve Tacikistan'da yaşayan İranlı bir ulustur.

<span class="mw-page-title-main">Tacikçe</span> Tacikistanın resmi dili

Tacikçe, çoğunluğu Tacikistan'da yaşayan Taciklerin konuştuğu dil. Farsçanın bir lehçesidir. Tacikçe, Tacikistan dışında, Afganistan, Türkmenistan, İran gibi ülkelerde yaşayan Taciklerin de dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Tacik alfabesi</span> Tacik dilinde yazmak için kullanılan alfabe

Tacikçe, tarih boyunca Arap, Latin ve Kiril alfabelerinin farklı sürümleri ile toplam üç ayrı yazı sistemi ile yazılmıştır. Tacikçeye ait kullanılan herhangi bir sürüm, Tacik alfabesi olarak tanımlandırılabilir; bunlar Tacikçede اﻟﻔﺒﺎﯼ تاجيكی, , olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tacikçe Vikipedi</span> Vikipedinin Tacikçe sürümü

Tacikçe Vikipedi, Vikipedi'nin Tacikçe sürümüdür. 24 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Tacikçe Vikipedi'nin 113.980 maddesi, 52.924 kullanıcısı ve 6 hizmetlisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurmançça Vikipedi</span> Vikipedinin Kürtçe sürümü

Kurmançça Vikipedi veya Kürtçe Vikipedi, Kürtçe Vikipedi'nin Kurmançça sürümüdür. 24 Ekim 2024 günü itibarıyla 84.061 maddesi vardır. 73.900 kayıtlı kullanıcısından 87 kadarı aktiftir, 3 hizmetlisi vardır, açıldığı günden beri 1.850.269 kez katkıda bulunulmuştur. Madde sayısına göre 83. en büyük Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Buhori dili</span>

Buhori, Buhara Yahudileri'nin geleneksel dilidir. İrani diller'in alt kollarından biri olan Buhori'ye, başta İbranice olmak üzere Tacikçe, Özbekçe, Arapça, Farsça ve Rusçadan kelimeler girmiştir. Cidi diliyle benzerlik gösteren Buhori'nin Tacikçe konuşanlar tarafından anlaşılması kolaydır. Bu dilin İsrail'de 50.000 ve Özbekistan'da 10.000 konuşanı vardır. Dünyadaki toplam nüfusu ise 110.000 civarındadır. Birçok Yahudi dili gibi bu dil de İbrani Alfabesiyle yazılır.

24 Aralık 1995 Türkiye genel seçimleri Ankara ili sonuçları; Seçimler Ankara ilinde 2 ayrı seçim bölgesinde gerçekleştirildi.

<i>Settle</i>

Settle, İngiliz elektronik müzik grubu Disclosure'ın ilk stüdyo albümü. 31 Mayıs 2013'te Island Records etiketiyle yayınlandı. Albümde gruba AlunaGeorge, Ed Macfarlane, Sasha Keable, Eliza Doolittle, Jamie Woon, Jessie Ware ve London Grammar gibi isimler eşlik etti. Albümün çıkış single'ı olarak seçilen ve Sam Smith tarafından seslendirilen "Latch", dünya çapında ses getirdi. Şarkı İngiltere'de 11 numara olurken, Amerika Birleşik Devletleri Billboard Hot 100'de yedi numaraya yükselmeyi başardı.

Muhsin Muhammediyev, Tacik millî futbolcu ve teknik direktör. Temmuz 2013 tarihinden beri Tacikistan millî futbol takımını çalıştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dilşad Nazarov</span>

Dilşad Cemaleddinoviç Nazarov, Tacik çekiç atma sporcusudur.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Oyunlar</span> Google tarafından işletilen bir çevrim içi oyun hizmeti ve SDK

Google Play Oyunlar Android işletim sistemi için Google tarafından işletilen bir çevrimiçi oyun hizmeti ve SDK'dır. Google Play hizmetine dahildir. Gerçek zamanlı çok oyunculu oyun yetenekleri, bulut tasarrufları, sosyal ve halka açık afiş tabloları, başarılar ve korsanlıkla mücadele özellikleri içerir. Hizmet, geliştiricilerin bu özellikleri kendilerinin geliştirmesine gerek kalmadan oyunlarında özellik eklemelerine olanak tanır. Google Play Oyunlar hizmeti, Google I/O 2013 Geliştirici Konferansı'nda tanıtıldı. 2016'dan itibaren, Google Play aracılığıyla yayınlanan on binlerce oyun hizmeti destekliyor.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Tacikistan</span>

Tacikistan, 5-21 Ağustos tarihleri arasında Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda 4 farklı branşta 7 sporcu ile temsil edilmiştir.

"Surudi milli", Tacikistan'ın ulusal marşıdır. Resmî olarak 7 Eylül 1994'te kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkolca</span> Dil

Sarıkolca ya da Sarikoli, Doğu İran dillerinin Pamir alt grubuna ait bir dildir. Çin Tacikleri tarafından konuşulan dillerden biridir. Çin'de "Tacik dili" olarak bilinse de aslında Tacikistan'da konuşulan ve Batı İran dili olan Tacikçeden farklı bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Vahanca</span>

Vahanca ya da Vahi, Doğu İran dillerinin Pamir alt grubuna ait bir dildir. Esas olarak Afganistan, Çin, Pakistan ve Tacikistan sınırlarının bir araya geldiği Vahan Koridoru civarlarında yaşayan Vahanlılar tarafından konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Manija</span> Rus-Tacik şarkıcı

Manija Dalerovna Sangin, bilinen ismiyle Manija, Rus-Tacik şarkıcı. Manija kariyerine 2003 yılında çocuk şarkıcı olarak başladı. Daha sonra Ru.Kola müzik grubunda kariyerine devam etti. Manija, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya'yı "Russian Woman" adlı şarkıyla temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da konuşulan diller</span>

Kazakistan'da %65 Kazak, %21,8 Rus, %3,0 Özbek, %1,8 Ukraynalı, %1,4 Uygur ve %1,2 Tatar olmak üzere 130 etnik grup yaşamaktadır. Resmî dil olan Kazakça ülke çapında 10 milyonun üzerinde konuşuru bulunmaktadır ve Kazakça ile aynı şekilde resmi dil olan Rusça yaklaşık 6 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır.Hem Kazakça hem de Rusça eşit olarak kullanılmaktadır. Almanca, Tacikçe, Tatar, Türkçe, Ukraynaca, Uygurca, ve Özbekçe, 1997 tarihli 151-1 Sayılı Dil Yasası tarafından resmen tanınmaktadır. Kazak hükûmeti, Rus dilini aşamalı olarak kaldırmak için bazı girişimlerde bulundu, böylece Kazakça ülkenin tek ulusal ve resmi dili olacak. Örneğin Rusça, 20 yıl öncesine göre giderek daha az kullanılıyor. Yerli Rusların nüfusu da son 20 yılda önemli ölçüde azaldı.