İçeriğe atla

Şato Kütüphanesi

Koordinatlar: 38°24′49″K 27°07′33″D / 38.41361°K 27.12583°D / 38.41361; 27.12583
Şato Kütüphanesi
Harita
Eski ad(lar)Şark Kahvesi
Şato Restoran
Başkanlık Konukevi
Genel bilgiler
Konumİzmir, Türkiye
Koordinatlar38°24′49″K 27°07′33″D / 38.41361°K 27.12583°D / 38.41361; 27.12583
Tamamlanma1955
Sahipİzmir Büyükşehir Belediyesi
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı2[1]
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Rıza Aşkan · Doğan Tekeli[2]

Şato Kütüphanesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir kütüphanedir.

Tarihçe

Varyant'ın kenarında, Bahribaba Parkı'nın üst kısmında yer alan bina, Şark Kahvesi adıyla 1955'te inşa edildi.[1][3] Batılı tarzda bir restoran olarak kullanılan ve daha sonraları Şato Restoran adını alan binanın mülkiyeti 1969'da İzmir Belediyesi'ne geçti.[2] 1993'te bir bölümü yıkılan bina kısmen yeniden inşa edildi.[4] 2001'de restoran işlevini yitiren binanın belediye konukevi olarak kullanılabilmesi için Nisan 2009'da başlayan restorasyon çalışmaları, Ocak 2010'da tamamlandı.[2][5][6] Ekim 2019'da dijital kütüphane olarak düzenlenen bina, Şato Kütüphanesi adını aldı.[7][8]

Kaynakça

  1. ^ a b Rıza Aşkan. "Şark Kahvesi" (PDF). Arkitekt. 1955 (1955-01 (279)). s. 5-8. 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  2. ^ a b c "Şato 'çiçek gibi' oldu". İzmir Büyükşehir Belediyesi. 4 Ocak 2010. 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  3. ^ Gürel, Meltem (Temmuz-Ağustos 2010). "İzmir'de Moderni Nesnelleştirmek: Bir Dönem, Üç Mekân ve Rıza Aşkan". Mimarlık, 354. 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  4. ^ "Şato Restoran Restorasyon Projesi". Pakben Mimarlık & Restorasyon. 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  5. ^ "İzmir'e tarihi konuk evi". İzmir Büyükşehir Belediyesi. 8 Ocak 2007. 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  6. ^ "İzmir'in 'Şato'su sonbahara yetişecek". Milliyet. 4 Nisan 2009. 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  7. ^ "İzmir'in ilk dijital kütüphanesi açıldı". TRT Haber. 28 Ekim 2019. 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  8. ^ "İzmir'in dijital kütüphanesi hizmete açıldı". İzmir Büyükşehir Belediyesi. 28 Ekim 2019. 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kadifekale</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Kadifekale, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir kaledir. Antik Smirni'nin akropolisi olan kale, İzmir Körfezi'ne hâkim 186 m rakımlı Pagos Tepesi'nde yer alır.

Sakarya'daki kütüphanelerin kuruluş yılı ve kitap sayıları aşağıdadır:

<span class="mw-page-title-main">Fransa Millî Kütüphanesi</span> Pariste bulunan ulusal kütüphane

Fransa Millî Kütüphanesi, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ulusal kütüphanedir. Birkaç yüzyıl boyunca yapılan koleksiyonları koruyan ve Fransa'da yayımlanan tüm yayınları toplamaktan sorumlu olan Fransız kurumudur. 1994 yılında şu anki adıyla yeniden teşkil edilen BnF, kamu kurum statüsüne sahiptir. Gallica adlı internet kütüphanesi vardır. Fransa'nın en önemli kütüphane olan BnF, aynı zamanda dünyanın en önemli kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nezih Eldem</span> Türk mimar

Nezih Eldem, Türk mimardır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Milli Kütüphane</span>

İzmir Millî Kütüphane, İzmir'in Konak ilçesinde, adını verdiği Millî Kütüphane Caddesi'ndeki tarihi binada hizmet veren ve Türkiye'nin Millî adını taşıyan ilk kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara'daki kütüphaneler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ankara'daki kütüphaneler listesi, bu bir Ankara'daki kütüphaneler listesidir. Listede kütüphaneler türlerine göre ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir müzedir. 1952'de açılan müzede resim ve heykel sanatına ait eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Devlet Kütüphanesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ulusal kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi</span>

İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi 15. yüzyılın ikinci yarısında Fatih Sultan Mehmet'in kurduğu medreseye ait olan kütüphaneden bugüne çevrilmiş olan Türkiye'nin ilk üniversite kütüphanesidir. 1933 yılına kadar Darülfünun Kütüphanesi adı ile hizmet verdi. 1970-1985 yıllarında mimar Hüseyin Başçetinçelik tarafından Laleli ile Beyazıt arasında inşa edilen binaya taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy Haldun Taner Sahnesi</span> İstanbulda tiyatro sahnesi

Haldun Taner Sahnesi, İstanbul'un Kadıköy Meydanı'nda tiyatro sahnesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan bina İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından işletilmektedir. 2021 yılında başlayan restorasyon çalışması kapsamında kullanıma kapalıdır. Adını öykü, tiyatro, kabare yazarı ve gazeteci olan Haldun Taner'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Aşiyan Müzesi</span>

Aşiyan Müzesi, şair Tevfik Fikret’in 1906-1915 arasında yaşadığı, 1945 yılından bu yana müze olarak hizmet veren evidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali</span> İzmir, Türkiyedeki otogar

İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali, kısaca İzmir Otogarı, Türkiye'nin İzmir şehrinde hizmet veren otogardır. Aralık 1998'de hizmete girdi. İzmir Otobüs ve Terminal İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen otogarın adı İzmir İZOTAŞ Otogarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Atatürk Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Atatürk Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir müzedir. 1941'de açılan müzede Mustafa Kemal Atatürk'ün eşyaları sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu</span> Yunanistanın diplomatik temsilciliği

Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan ve Yunanistan tarafından kullanılan dış temsilciliktir. İzmir'e ek olarak Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Isparta, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak illerine de hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Buz Sporları Salonu</span> İzmir, Türkiyede bir buz pisti

Buz Sporları Salonu, Türkiye'nin İzmir ilinin Bornova ilçesinde bulunan olimpik buz pateni pistidir. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı içerisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi</span>

Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi Çek Cumhuriyeti'nin merkez kütüphanesidir. Çek Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Kütüphanenin ana binası ve kitaplarının yaklaşık yarısı Prag'ın merkezindeki tarihi Clementinum binasındadır. Koleksiyonun diğer yarısı Hostivař bölgesinde bulunuyor. Millî Kütüphane, yaklaşık 6 milyon belgeye ev sahipliği yapan Çek Cumhuriyeti'ndeki en büyük kütüphanedir. Kütüphanenin şu anda yaklaşık 20.000 kayıtlı okuyucusu bulunmaktadır. Çoğunlukla Çekçe metinlerden oluşmasına rağmen kütüphane, Türkiye, İran ve Hindistan'dan daha eski materyalleri de saklamaktadır. Kütüphane Prag'daki Charles Üniversitesi için de kitaplar barındırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

Öteki Dünya Krallığı,16. yüzyıldan kalma bir şatonun binalarını ve arazilerini kullanarak açılan bir mikro ulustur.. Başka hiçbir ülke tarafından tanınmasa da kendi para birimini, pasaportlarını, polis gücünü, mahkemelerini, devlet bayrağını ve milli marşını muhafaza etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.