İçeriğe atla

Şatila Mülteci Kampı

Şatila Mülteci Kampında bir cadde (2019)

Şatila mülteci kampı (Arapça: مخيم شاتيلا‎‎) veya Chatila mülteci kampı, en başta 1949 yılında Filistinli mülteciler için kurulmuş bir mülteci kampıdır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde bulunan kampta 9,842 kayıtlı Filistinli mülteci bulunmaktadır.[1] Suriye İç Savaşı başladığından beri kampa Suriyeli mülteciler akın etmiştir. Günümüzde kampta yaklaşık 15.000 kişi yaşamaktadır.[2]

Tarihi

Kuruluşu

Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından kurulan Şatila 1948 yılından beri yüzlerce mülteciye ev sahipliği yapmaktadır.[1] Mülteciler Filistin'in kuzeyindeki çevre köyler Amka, Majd al-Krum ve Yajur'dan gelmektedir.[1]

Lübnan İç Savaşı Dönemi

Kataeb milisleri tarafından yapılan Sabra ve Şatila Katliamında 762 ila 3,500 sivil öldürülmüştür. Filistinliler ve Lübnanlı Şiiler'in öldürüldüğü bu katliam Sabra bölgesi ve Şatila'da 1982 yılında yaklaşık olarak 16 Eylül akşam 6 ile 18 Eylül sabah 8 arasında gerçekleşmiştir..[3]

Suriye İç Savaşı Dönemi

2011 yılında Suriye İç Savaşının başlaması ile birlikte 1 milyondan fazla mülteci Lübnan'a akın etti bununla birlikte Şatila'da büyük çoğunluğu yoksul Suriyeli mültecilerin akınına uğradı. 2014 yılı itibarıyla kamp nüfusu 10,000 ile 22,000 arasında tahmin edilmektedir.[4]

Yönetim

Kamp yaklaşık olarak bir kilometrekarelik bir alanı kapsar ve bunun sonucu olarak çok yüksek bir nüfus yoğunluğuna sahiptir.

BMFMYK (Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Yardım Kuruluşu) bölgede bir sağlık merkezi ve iki ilkokul işletmektedir. Al-Najda, Beit Aftal Al-Soumoud, Norveç İnsani Yardım, Sınır Tanımayan Doktorlar, Filistin Kızılayı ve Najdeh Derneği bölgedeki hükûmet dışı organizasyonlardır.[5] Kötü çevre sağlığı şartları, nemli ve kalabalık barınaklar kampın en önemli sorunlarıdır. Kanalizasyon sisteminin, yağmur suyu sisteminin ve su şebekesinin iyileştirilmesi için kampta bir altyapı projesi uygulanmaktadır.[6]

Ayrıca bakınız

  • Naji al-Ali

Kaynakça

  1. ^ a b c "Lebanon - Camp Profiles - Shatila". UNRWA. 1 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2019. 
  3. ^ Malone, Linda A. (1985). "The Kahan Report, Ariel Sharon and the SabraShatilla Massacres in Lebanon: Responsibility Under International Law for Massacres of Civilian Populations". Utah Law Review. ss. 373-433. 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2013. 
  4. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; BBCSR isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  5. ^ "Association Najdeh". association-najdeh.org. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Sabra ve Şatilla Katliamı</span>

Sabra ve Şatilla katliamı, 16 Eylül 1982 tarihinde İsrail yanlısı aşırı sağcı Hristiyan Falanjist milislerin Batı Beyrut'ta Sabra ve Şatilla adındaki Filistin mülteci kamplarını basarak çocuklar dahil yüzlerce Müslümanı katletmesi olayıdır. Katliamda sonradan İsrail'in eski başbakanlarından olan Ariel Şaron'un rolü olduğu iddia edildi. BBC'ye göre İsrail Meclis Araştırma Komisyonu Şaron'u katliamdan dolaylı olarak sorumlu bulmuş, Şaron bunun üzerine Savunma Bakanlığı görevinden istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Beşir Cümeyyil</span> Lübnanlı politikacı ve milis komutanı (1947-1982)

Beşir Pierre Cümeyyil, Falanj Kataeb Partisi genel başkanı ve eski Lübnan devlet başkanı. Pierre Cümeyyil'in oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Elias Hobeyka</span>

Elias Hobeyka, Lübnan İç Savaşı boyunca Lübnan Falanjisti, Lübnan Silahlı Kuvvetleri komutanıdır. Savaştan sonra siyasete atılarak milletvekili olmuş ve Elektrifikasyon bakanlığı yapmıştır. Hobeyka, dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile birlikte Falanjist güçlerin lideri olarak, 1982 yılında Beyrut eteklerinde gerçekleşen Sabra ve Şatila mülteci kamplarındaki katliamı yönlendirmek ile suçlandı. Hobeyka'nın, "Genç erkekler" olarak adlandırılan Lübnanlı çeteyi kurup yöneterek katliamı gerçekleştirdiği iddia edildi.

<span class="mw-page-title-main">Naci el-Ali</span>

Naci el-Ali (d. 1938, Filistin - ö. 29 Ağustos 1987, İngiltere), Filistinli karikatürist.

<span class="mw-page-title-main">Ketaib Partisi</span> sağcı Lübnan politik partisi

Ketaib Partisi veya Lübnan Falanjistleri, sağcı Lübnan politik partisi. Resmi olarak laik bir parti olsa da, genel olarak Maruniler tarafından desteklenmektedir. 1980'lerin sonu ve 1990'larda düşüş yaşayan parti, 2000'lerin başında tekrar yükselişe geçmiştir.

Suriye İç Savaşı'nda mülteciler, Suriye İç Savaşı'nın başladığı gün olan 15 Mart 2011 tarihinden bu yana, çatışmalar nedeniyle Suriye'ye komşu olan ülkelere sığınan binlerce insana verilen ortak isim.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı</span>

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı ya da kısa adıyla UNRWA, 1948'de İsrail'in kurulmasından sonra çıkan Arap-İsrail savaşları sırasında evlerini ve geçim kaynaklarını yitiren Filistinlilere yardım amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 9 Aralık 1949'da oluşturulan özel kuruluş. Yardım kapsamına girenlerin sayısı başlangıçta 500 bin dolayındaydı; 1980'lerin ortalarında bu sayı tahminen 2.100.000'e ulaşmıştı. Bunlar arasında ilk mültecilerin çocukları, mülteci olmayan yoksullar, ölen mültecilerin yardım karnelerini kullanan başka kişiler de vardı.

<span class="mw-page-title-main">Cibaliye Mülteci Kampı</span>

Cibaliye Mülteci Kampı, Gazze Şeridinde Cibaliye şehrinin 4 km kuzeyinde yer alan bir Filistin mülteci kampı.

Han Yunus Mülteci Kampı, Gazze Şeridinde Han Yunus şehrinin doğusunda ve Akdeniz sahilinden 2 km içeride yer alan bir Filistin mülteci kampı.

<span class="mw-page-title-main">Eş-Şati Mülteci Kampı</span>

El Şati Mülteci Kampı Gazze Şeridinde Gazze şehrinin kuzeyinde, Akdeniz sahilinde yer alan bir Filistin mülteci kampı.

Deyr El Balah Mülteci Kampı Gazze Şeridi'nin orta kısmında yer alan bir Filistin mülteci kampı.

Magazi Mülteci Kampı Gazze Şeridi'nin orta kısmında yer alan bir Filistin mülteci kampı.

<span class="mw-page-title-main">Nuseyrat Mülteci Kampı</span>

Nuseyrat Mülteci Kampı Gazze Şeridi'nin orta kısmında yer alan bir Filistin mülteci kampı.

Filistinli mülteci kampları, 1948 Arap-İsrail Savaşı'ndan sonraki 1948 Filistin göçü sırasında veya 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın ardından kaçan veya sınır dışı edilen Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) tarafından kaydedilen Filistinli mültecileri veya soylarından gelen barındıranÜrdün, Lübnan, Suriye, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'deki kamplardır. 59 Filistinli mülteci kampı var, bunların altısı Altı Gün Savaşı'ndan sonra, diğerleri 1948-1950'lerde kuruldu.

Suriye'de İzcilik hareketi şu kurumlar tarafından yapılmaktadır

<span class="mw-page-title-main">Es-Saike</span> Filistinde bir siyasi parti

Es-Saike - resmi olarak Halk Kurtuluş Savaşı için Öncü - Yıldırım Kuvvetleri olarak bilinir - Suriye tarafından oluşturulan ve kontrol edilen Filistinli Baasçı siyasi ve askeri bir gruptur. Suriye liderliğindeki Baas Partisi'nin Filistin şubesiyle bağlantılıdır ve artık örgütte aktif olmasa da Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) bir üyesidir. Genel Sekreteri Dr. Muhammed Keys'dir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye vatandaşlık yasası</span> Suriye vatandaşlığının tarihi ve düzenlemeleri

Suriye vatandaşlık yasası, Suriye vatandaşlığının kazanılması, iletilmesi ve kaybedilmesine ilişkin yasadır. Suriye vatandaşlığı, Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı olma durumudur ve doğum veya vatandaşlığa kabul yoluyla elde edilebilir. Suriye Vatandaşlık Yasası 1969 yılında 276 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çıkarılmıştır.

19 Ekim 2023 tarihinde İsrail, Tulkarm ve Batı Şeria'daki iki şehir kampına baskın düzenledi. İsrail 19 Ekim 2023 günü şafak vakti baskınlar düzenledi. Operasyon sırasında şu ana kadar 12 Filistinli öldürüldü, çok sayıda Filistinli yaralandı ve bir İsrail polisi el yapımı patlayıcı ile öldürüldü, diğerleri de yaralandı. İşgal 2023 İsrail-Hamas Savaşı'nın on üçüncü gününde gerçekleşti.