İçeriğe atla

Şasi üzerine gövde

Bir şasi
Aracın motorunu, aktarma organlarını, süspansiyonunu ve tekerleklerini taşıyan 2007 Toyota Tundra şasisi.
BMW i3 elektrikli otomobil, ayrı gövde ve şasi tasarımına sahip nadir modern binek otomobillerden biridir (2013).

Şasi üzerine gövde, ayrı bir gövdenin, güç aktarma organını (motor ve aktarma organları ) taşıyan ve tekerleklerin ve süspansiyonlarının, frenlerin ve direksiyonun monte edildiği güçlü ve nispeten sağlam bir araç şasisi veya şasesi üzerine monte edildiği geleneksel bir motorlu taşıt inşa yöntemidir. Bu, otomobillerin ilk kullanılan üretim yöntemi iken, şasi üstü gövde konstrüksiyonu günümüzde çoğunlukla pikap kamyonetler, büyük SUV'ler ve ağır kamyonlar için kullanılmaktadır.

Tamamen çelik şasi ve tamamen çelik gövde
Gövde Philadelphia'daki Edward G Budd Manufacturing Company tarafından John ve Horace Dodge için yapılmıştır [1]

Ford Model T, at arabalarından gövde üstü şasi geleneğini sürdürerek hareketli bir montaj hattında yüksek hacimli üretimi kolaylaştırmaya yardımcı oldu.[2] Çelik merdiven ve X şasi kullanımı, çok sayıda aracın aynı şasiyi ve aktarma organlarını paylaşmasına olanak tanırken, gövde ve iç mekanda yapılan değişiklikleri nispeten kolaylaştırarak maliyetleri düşürdü ve tasarım süresini en aza indirdi. Zamanla, tek gövdeli yapı teknolojisi ekonomik olarak uygulanabilir hale geldi ve son yıllarda bilgisayar destekli tasarımla desteklendi.[3] Ayrıca, modern konforlar, lüks ve güçlendirilmiş özellikler ve araçlardaki kapsamlı güvenlik takviyeleri, aracın ağırlığını önemli ölçüde artırdı, bu ağırlık sorununun tek parça gövde yapısıyla telafi edilebilmesi avantajlı olduğu kanıtlandı.

Kaynakça

  1. ^ page 106, George A Oliver, A History of Coachbuilding, Cassell, London, 1962
  2. ^ Great Moments in Body-on-Frame Car Construction 18 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. WSJ, May 2, 2014
  3. ^ Sawyer, Christopher A. (2 Haziran 2009). "Framing the question | Automotive Design & Production | Find Articles at BNET". Findarticles.com. 11 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Unimog</span>

Unimog Mercedes-Benz tarafından üretilen, her türlü arazi ve hava şartında gitmek için tasarlanan çok amaçlı bir kamyondur. Unimoglar ambulans, askeri taşıma, radyo istasyonu, arama kurtarma ve kar temizleme aracı olarak kullanılabilirler. Dünyadaki birçok ordu tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Porsche 911</span>

Porsche 911, Alman otomobil üreticisi Porsche tarafından 40 yıldan uzun bir süredir üretilen yüksek performanslı spor otomobil serisi. Bu ünlü, farklı ve dayanıklı modeller ilk üretildiği 1964 yılından sonra sürekli bir gelişim içinde olmuştur. İlk modelden itibaren tüm araçlar arkadan motorlu, arkadan itişli, 2+2 gövde stilinde, hava soğutmalı boksör motorludur.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<i>Entwicklung</i> serisi

Entwicklung serisi, bilinen adıyla E- serisi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası tarafından standartlaştırılmış bir tank serisi üretmek için yapılan çalışmaydı. Dört değişik ağırlık sınıfında standart tasarımlar ve bu tasarımlardan uyarlanan özel araçlar geliştirilecekti. Bu sayede Nazi Almanyası'nın aşırı karmaşık tank tasarımları ve bu karmaşıklık sonucunda gerçekleşen düşük üretim adetleri ve mekanik sorunlar giderilecekti. 1945'te savaş sona erdiğinde sadece E-100 için prototip aşamasına varılmış, diğer tüm tasarımlar ya kağıt üzerinde kalmış ya da kısmen geliştirilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 9</span> topçu traktörü

Sd.Kfz. 9 veya Schwerer Zugkraftwagen 18t, II. Dünya Savaşı boyunca Mihver güçlerince kullanılan bir Alman ağır yarı paletli topçu traktörüdür. Genellikle 24 cm Kanone 3 gibi çekili ağır top ve obüsleri çekme ve tank kurtarma çalışmalarında kullanılmıştır. 1938-1945 yılları arasında yaklaşık 2500 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yürür şasi</span>

Yürür şasi; üzerinde motor aksamı, elektrik ve aktarma organları bulunan ve yürür vaziyette bulunan yarı araçtır. Bunun üstünde sadece aracın esas gövdesi bulunmamaktadır. Otomotiv üreticileri yürür şasi üretimi yaparak diğer fabrikalara gönderirler ve bunun üstüne gövde monte edilir. Örneğin, MAN firması Türkiye'de yürür şasi üretir ve Almanya'ya gönderip gövdeyi orada tesis eder. Kazaya uğramış bir aracın şasisi çok hasarlı ise şasi gövdeden ayrılabilir ve bunun yerine yeni bir yürür şasi aracın üretici firmasından istenir. Şirket de bu istek doğrultusunda yürür şasi üretir.

<span class="mw-page-title-main">McLaren F1</span> spor otomobil

McLaren F1, Gordon Murray ve Mclaren Automotive tarafından tasarlanıp üretilen spor otomobil. 31 Mart 1998'de saatte 386.7 km hıza ulaşarak dünyanın en hızlı seri üretim otomobili rekorunu kırmış, bu rekoru 2005'e dek elinde tutmuştur. Ocak 2009 itibarıyla F1 halen en hızlı atmosferik motorlu üretim otomobilidir.

<span class="mw-page-title-main">Citroën Traction Avant</span>

Citroën Traction Avant Fransız otomobil üreticisi Citroën tarafından geliştirilmiş önden çekişli yenilikçi tasarımlı bir otomobil modelidir. 1934 ile 1957 yılları arasında 760,000 adet kadar üretilmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında Fransız direnişçilerinin kullanması sonucu elde ettiği vatanseverlik imajı ticari başarısının temelini oluşturmuştur.

Dünya otomobili terimi, otomotiv endüstrisinde tek bir şasi ve birbirine çok benzer komponentleri kullanarak farklı gövde tiplerinde otomobilleri dünya çapında çeşitli pazarlarda üretip, satmak anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">HU-GO</span> Elektrikli otomobil

HU-GO, Hacettepe Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç.Dr.Engin Tanık ve Doç.Dr.Volkan Parlaktaş önderliğinde bir ekip ile üretilmiş olan, tek kişilik, yerli ve ultra hafif bir L7e sınıfı elektrikli otomobildir. Projenin ana amacı, yeterince hafif bir elektrikli aracın, pahalı ve ağır bataryalar olmadan da kabul edilebilir bir menzile ulaşabileceğini göstermektir.

<span class="mw-page-title-main">ZF Friedrichshafen</span>

ZF Friedrichshafen AG, Almanya merkezli bir otomobil parça üreticisidir. Şirket dünya çapında otomobil ve ticari araçlar için aktarma organları ve şasi teknolojisi tedarikçisidir. ZF'nin 40 ülkede 230 adet üretim tesisi bulunmaktadır. Şirketin merkezi Friedrichshafen'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Buggy</span> arazi aracı

Buggy, kum tepeleri, plajlar veya çöllerde kullanılmak üzere tasarlanmış geniş tekerlekleri olan eğlence amaçlı bir motorlu taşıttır. Tasarımı genellikle açık şasi üzerine monte edilmiş değiştirilmiş bir araç ve motordur. Değişiklikler genellikle, aracın hafifletilmesi ya da motor gücünün artırılması ya da her ikisinin birden arttırılmasıyla güç-ağırlık oranının arttırılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 7</span>

Peugeot Type 7, Fransız üretici Peugeot tarafından, 1894 yılında üretilmeye başlanan otomobildir. Peugeot Type 6 ile aynı şasi üzerine inşa edilen model, bazı mekanik parçaları da paylaştı, ancak motoru iki katı büyüklüğünde ve iki katı daha güçlüydü. 4 kişilik faytona benzer bir gövdesi vardı. 1894 ve 1897 arasında 25 ünite üretildi. Motoru, Type 8'de de kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Waffenträger</span> 1943 Alman obüsü

Waffenträger tanklar, Nazi Almanyası'nın başlattığı 2.Dünya Savaşı'nın sonlarında hayata geçirmek istediği bir projedir.

VK 45.01 (P) diğer adıyla TIGER (P), Porsche tarafından 1942'de Almanya'da üretilen başarısız bir ağır tank prototipidir. Üretim için seçilmedi ve aynı spesifikasyona sahip Henschel tasarımı Tiger I olarak üretildi. Halihazırda üretilen şasilerin çoğu Elefant tank avcıları olarak yeniden inşa edildi.

<i>Sd.Kfz. 8</i> Almanya yapımı yarı paletli kamyon

Sonderkraftfahrzeug 8, Almanya yapımı yarı paletli kamyondur. Ana görevi 21 cm Mörser 18, 15 cm Kanone 18 ve 10,5 cm FlaK 38 gibi ağır çekili toplar için topçu traktörü olarak faaliyet göstermekse de, aynı zamanda piyade taşıma görevi de yapabilmekteydi. 1938 ve 1945 arasında yaklaşık 4.000 adet üretildi. II. Dünya Savaşı'nda Almanlar tarafından her cephede, özellikle Polonya'nın İstilası, Fransa Muharebesi, Balkan Cephesi, Doğu Cephesi, Kuzey Afrika Cephesi, Normandiya Savaşı ve İtalyan Cephesi'nde kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Şasi (otomotiv)</span> bir motorlu aracın ana yük taşıyıcı yapısı

Aynı zamanda şasi olarak da bilinen araç şasisi bir organizmanın iskeleti gibi motorlu taşıtın ona bağlı tüm diğer parçalarını taşıyan ana destek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nissan 240SX</span>

180SXSilvia240SX,1988 yılında tanıtılan 200SX (S12) modelinin yerine bir sonraki model yılı için Nissan tarafından Kuzey Amerika pazarına uygun tasarlandı. 240SX çoğu 2.4 litre ile donatılmış sıralı 4 silindirli motoru. KA24E'nin tek bir tepe kam mili vardı ve KA24DE'nin çift tepe kam mili vardı. 240SX'in iki ayrı nesli olan S13 (1989-1994) S14 (1995-1999) Nissan S platformuna göre üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Autoblindo Fiat-Ansaldo</span>

Autoblindo 40, 41 ve 43, Fiat-Ansaldo tarafından üretilen ve II.Dünya Savaşı'nda hizmet gören İtalyan zırhlı araçlarıdır. Bu araçların büyük çoğunluğu, taret üzerinde 20 mm'lik top, eşeksenli 8 mm'lik makineli tüfek ve gövdenin arkasına monte edilmiş ikinci bir 8 mm'lik makineli tüfekle donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen T-Roc</span>

Volkswagen T-Roc, Alman otomobil üreticisi Volkswagen tarafından üretilen bir alt kompakt geçit SUV araçtır. Volkswagen Group MQB A1 platformuna dayanmaktadır ve genellikle Golf'ün SUV eşdeğeri olarak kabul edilmiştir. T-Roc, Volkswagen Tiguan'ın bir tık altında ve biraz daha küçük T-Cross'un bir tık üzerinde yer almaktadır. T-Roc, 23 Ağustos 2017'de Volkswagen'in Avrupa pazarındaki dördüncü SUV'u olarak dünya çapında ilk çıkışını yapmıştır.