İçeriğe atla

Şarm El Şeyh Havalimanı

Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanı (Arapçaː مطار شرم الشيخ الدولي Maṭār Sharm El Sheikh El Dawli) (IATA: SSHICAO: HESH) Mısır'ın Şarm El-Şeyh şehrinde bulunan uluslararası bir havaalanıdır. Kahire Uluslararası Havalimanı ve Hurgada Uluslararası Havalimanı'ndan sonra Mısır'ın üçüncü en yoğun havalimanıdır. Havaalanı daha önce Ophira Uluslararası Havaalanı olarak biliniyordu.

Genel Bakış

Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanı'ndaki kontrol kulesi

Havaalanı, 14 Mayıs 1968'de İsrail Hava Kuvvetleri üssü olarak açıldı. 1979'da Mısır-İsrail barış anlaşmasının imzalanması ve ardından İsrail'in Sina Yarımadası'ndan çekilmesinin ardından sivil havaalanı olarak yeniden açıldı.

2008 yılında Mısır Havalimanları Holding Şirketi (EAHC), havalimanına üçüncü bir yeni terminal inşa etme planlarını duyurdu. Temmuz 2009'da Mısırlı Havalimanları ve Hava Seyrüsefer Şirketi (EHCAAN), üçüncü terminal için İspanyol inşaat tasarımcıları Pointec ile bir sözleşme imzaladı. Terminalin, havalimanının kapasitesini yılda 7,5 milyondan 15 milyon yolcuya iki katına çıkarması planlandı. Projenin birincil maliyetlerinin 420 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor Tasarım aşamasının 2010 başlarında tamamlanması planlanıyordu. Daha sonra uluslararası müteahhitler, 2015 yılında tamamen inşa edilmesi planlanan terminalin inşası için açık ihaleye davet edildi.[1] Eylül 2016 itibarıyla inşaat başlamamıştı Havaalanının 2025 yılına kadar yılda 18 milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor.[2]

31 Ekim 2015'te, Şarm El Şeyh'ten St. Petersburg, Rusya'ya giden Metrojet Uçuş 9268, Sina Yarımadası'nda Nekhel ile Housna arasında düştü ve çoğu Rus turist olmak üzere uçaktaki 224 kişinin tamamı öldü. Batılı hükümetlerin terör saldırısının sonucu olduğuna inanılan kazanın sorumluluğunu, Suriye yakınlarında Rus güçleriyle savaşan cihatçı grup IŞİD hızla üstlendi. Rus müfettişler Kasım ortasında uçağın bombalandığını doğruladılar.[3] Bu olayların ardından birçok ülke Şarm El Şeyh'e yapılan tüm uçuşların bir sonraki duyuruya kadar askıya alınmasını emretti.[3]

Kasım 2015'te, 31 Ekim 2015'te Metrojet 9268 sefer sayılı uçağın düşürülmesi nedeniyle yolcu sayısında önemli bir düşüş yaşandı. Bu, havayollarının havaalanındaki uçuşları iptal etmesine ve mahsur kalan yolcular için kurtarma uçuşları düzenlemesine yol açtı. Rusya ve Birleşik Krallık gibi Avrupa ülkelerinin hükümetleri, kazanın ardından ortaya çıkan güvenlik endişelerini gerekçe göstererek havayollarının havalimanına çalışmasını yasakladı Birleşik Krallık Hükümeti ve HM Hükümeti, Şarm El Şeyh'e gidiş-dönüş tüm seyahatlerin yasaklanmasını tavsiye etti.

Ocak 2018'de EgyptAir Express'in gelen Airbus A220 filosu için havalimanında bir üs açacağı açıklandı. Bu, havayolunun havalimanında hizmet verdiği destinasyonların sayısını artıracak ve İtalya, Almanya, Fas ve Hindistan'daki şehirlere kesintisiz uçuş imkanı sunacaktır.[4]

22 Ekim 2019'da, güvenlik prosedürlerinin kapsamlı bir şekilde elden geçirilmesinin ardından Birleşik Krallık, Birleşik Krallık havalimanları ile Şarm El Şeyh arasındaki uçuşlardaki uçuş yasağını kaldırdı.[5]

1 Kasım 2019'da TUI Airways ve TUI UK'nin ana şirketi TUI AG, Şubat 2020'den itibaren havalimanına uçuşların yeniden başladığını duyurdu.[6]

Rossiya Havayolları, Metrojet 9268 sefer sayılı uçağın düşürülmesi nedeniyle tatil yeri ile Rusya arasındaki uçuşların yasaklanmasından bu yana 5 yıl sonra ilk kez Rusya ile Şarm El Şeyh arasındaki ilk uçuşu 9 Ağustos 2021'de gerçekleştirdi.[7]

Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanı'ndaki Terminal 1 Gidiş salonu

23 Mayıs 2007'de havalimanının ikinci terminali olan yeni Terminal 1, yılda 5 milyon yolcu kapasiteli olarak hizmete açıldı. İki seviyeli, 43,000-metrekare (462,85 ft2) terminali 40 check-in kontuarına sahiptir ve çok sayıda uluslararası ve charter uçuşa hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır. Her biri uzaktaki stantlara çıkan iki yurt içi ve altı uluslararası kapısı vardır. Terminal üç bina bileşeninden oluşuyor: 'tekne' olarak adlandırılan kama şeklindeki bir ara alanla birbirine kaynaşmış iki dairesel şekilli salon. Burası pasaport kontrolü, gümrüksüz satış ve VIP alanlarının yanı sıra kafe/restoranların bulunduğu bir yolcu geçiş merkezi olarak hizmet veriyor. 'Tekne'nin katı kütlesiyle dokusal olarak tam bir tezat oluşturan salonlar, yerli Bedevi kültüründen ilham alan havadar, dalgalı çadır benzeri çatılara sahiptir.

Terminal 2 olarak bilinse de burası aslında havalimanının orijinal terminal binasıdır. Bina 2004 yılında tam bir modernizasyon programına tabi tutulmuştur ve yılda 2,5 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. 2007 yılında Terminal 1'in açılışından bu yana çoğu havayolu şirketi operasyonlarını yeni binaya kaydırdı.

Aralık 2016'da Mısır Havalimanları Şirketi Terminal 2'yi genişletme planlarını duyurdu. EAC, terminali genişleterek kapasitesini yılda iki milyon yolcu artırarak havalimanının toplam kapasitesini 9,5 milyona çıkarmayı planlıyor. Bu aynı zamanda yeni bir pistin ve 40 yeni hava tarafının inşasını da içeriyor[8]

Kasım 2019'da, havalimanının yıllık kapasitesinin 7 milyondan 9 milyona çıkarılmasıyla Terminal 2'nin genişletilmesinin bir kısmının tamamlandığı açıklandı. Plan, özellikle kış aylarında tatil beldesini ziyaret eden turist sayısının artması nedeniyle kapasitenin yıllık 20 milyon yolcuya çıkarılmasını hedefliyor. Şimdilik kapı sayısı 8'den 12'ye çıkarıldı. Havalimanındaki geliştirme çalışmalarının toplam maliyeti şu ana kadar 800 milyon LE'ye ulaştı.[9]

Terminal 3

Terminal 3, havalimanının yolcu taşıma kapasitesini 10 milyon artırmak için 2008 yılında önerildi. Havaalanının 2025 yılına kadar yılda 18 milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor. Yeni terminal ve pistin el Salam yoluna bitişik inşa edilmesi planlandı. Üçüncü terminal ve onun iletişim standları, hem uluslararası hem de yerli yolculara hizmet veren bir gidiş salonu ve bir varış salonu içeren yaklaşık 183.000 m²'lik bir alanı kaplayacaktır. Üçüncü terminal, mevcut havaalanının kuzeyinde yeni bir havaalanına bakacaktır. Origami şeklindeki çatı kıvrımları kalkış alanı üzerinde gölgelik sağlıyor, cepheleri doğrudan güneş ışığından koruyor ve bina genelinde doğal aydınlatma sağlıyor. Proje kapsamında taksi yolları ve apronlar da inşa edilecektir. İlgili diğer altyapılar arasında bir elektrik veya mekanik tesis, güvenlik hizmetleri için barakalar, bir cami, bir otopark alanı ve bir atık su arıtma tesisi yer alıyordu. Yeni binanın atık suyu mevcut kanalizasyon sistemine bağlanacak ve sulama amacıyla iletilmeden önce arıtılacaktır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Sharm El Sheikh International Airport". 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2015. 
  2. ^ a b "The new terminal three and runway". airport-technology.com. 5 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  3. ^ a b "International News: Latest Headlines, Video and Photographs from Around the World – People, Places, Crisis, Conflict, Culture, Change, Analysis and Trends". ABC News. 8 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2017. 
  4. ^ "Egyptair Express eyes Sharm el-Sheikh base with CS300s". ch-aviation. 20 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  5. ^ "Sharm el-Sheikh: UK to resume flights after safety ban". bbc.co.uk. 22 Ekim 2019. 22 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2019. 
  6. ^ "TUI To Return To Resort City Sharm El Sheikh As Airport Security Restrictions Lifted". simpleflying.com. 3 Kasım 2019. 5 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2021. 
  7. ^ "Photos: Sharm El-Sheikh receives its 1st direct flight from Russia since 2015 ban". egypttoday.com. 9 Ağustos 2021. 9 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2021. 
  8. ^ Dey, Paromita. "Egypt: Tender for Sharm El-Sheikh airport works - ConstructionWeekOnline.com". www.constructionweekonline.com. 14 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2017. 
  9. ^ "Sharm El Sheikh Airport annual capacity becomes 9M passengers". egypttoday.com. 4 Kasım 2019. 2 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Zürih Havalimanı</span> İsviçrenin en büyük uluslararası havalimanı

Zürih Havalimanı,, İsviçre´nin en büyük uluslararası havalimanıdır ve Unique tarafından işletilir.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu Havalimanı</span> Rusyada havalimanı

Rostov-na-Donu Havalimanı Rusya'nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Kente uzaklığı 9 km.dir. 2008 yılında 1,257,824 yolcu havalimanını kullanmıştır. Üç tane pisti bulunmaktadır. Pistin yüzeyinin bir tanesi beton olup, diğer ikisi çimdir. Havalimanı 1986 yılında uluslararası havalimanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Nuri Demirağ Havalimanı</span>

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, askeri amaçlı kullanılmak üzere 1957 yılında hava trafiğine açılmış, 1990 yılında DHMİ tarafından inşa edilen 2217 m²'lik Terminal binasında sivil hava trafiğine hizmet vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı</span> Tahran, İrandaki önemli uluslararası havalimanı

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Uluslararası Havalimanı</span>

Saraybosna Uluslararası Havalimanı ve aynı zamanda Butmir Havalimanı olarak da bilinen Bosna-Hersek'teki en büyük havalimanlarındandır. Havalimanı Saraybosna şehri yakınlarındadır ve şehrin güneybatısındadır. Aynı zamanda şehre düzenlenen kısa geziler için de popülerdir. Yugoslavya döneminde 1966'da yapımına başlanmış, 2 Haziran 1969'da hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halep Havalimanı</span>

Halep Havalimanı, Halep şehrine hizmet vermekte olan uluslararası bir havalimanıdır. Bu havalimanı Syrian Air tarafından ikinci bağlantı merkezi olarak kullanılmaktadır. Havalimanının tarihi 20. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. 1999'da şimdiki yeni terminal binası açılana kadar yıllar içinde pek çok kez geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg</span>

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, İsviçre'nin Basel, Fransa'nın Mulhouse ve Almanya'nın Freiburg kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası havaalanı.

<span class="mw-page-title-main">Metrojet Airlines'ın 9268 sefer sayılı uçuşu</span>

Metrojet Airlines'ın 9268 sefer sayılı uçuşu Rus havayolu şirketi Metrojet Airlines tarafından Mısır'ın Şarm el Şeyh şehrinde bulunan aynı adlı havalimanından Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrindeki Pulkovo Havalimanı'na giden uçuştur. 31 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilen uçuşta, uçak Sina yarımadası üzerindeyken uçakla sinyal kesildi. Mısır Havacılık Dairesi'nin açıklamasında uçağın düştüğü belirlendi. Uçak Moskova Saati ile saat 7:13'te düştü. Uçak Airbus marka A321-231 idi. Uçakta 217 yolcu ve yedi mürettebat bulunmaktaydı. Mürettebatın da olduğu gibi, 214 yolcu Rus'tu ve üç kişi de Ukraynalı turistlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Krasnodar Uluslararası Havalimanı</span>

Krasnodar Uluslararası Havalimanı, aynı zamanda Pashkovsky Airport olarak da bilinir, Rusya'nın güneyindeki şehirlerden Krasnodar'un hava ulaşımı için en çok kullandığı havalimanıdır. Uluslararası bir havalimanıdır ve Krasnador şehir merkezinin 12 km doğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Strigino Havalimanı</span>

Strigino Havalimanı Rusya'nın Nijniy Novgorod şehrinde hizmet veren uluslararası bir havalimanıdır. Avtozavodsky District kentinin yakınlarında yer alır, Şehir merkezinin 14 km (8.5 mi) güneybatısındadır. Strigino Havalimanı Nijniy Novgorod Oblastı ve 3.281.000 sakinlerinin hizmetinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Tuzla Uluslararası Havalimanı</span>

Tuzla Uluslararası Havalimanı ;, Bosna-Hersek'in Tuzla şehrinin yakınlarında bulunan bir havalimanıdır. Tuzla Uluslararası Havalimanı, Saraybosna Uluslararası Havalimanı'ndan sonra Bosna-Hersek'teki en büyük ikinci havalimanıdır. Havaalanı, Bosna-Hersek'in düşük maliyetli havayolu merkezi olarak biliniyor, çünkü diaspora ve komşu ülkelerden Hırvatistan ve Sırbistan'dan seyahat edenler tarafından kullanılıyor. Havalimanı sivil havacılığın yanı sıra aynı zamanda bir askeri hava üssü olarak da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat Uluslararası Havalimanı</span>

Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, şehir merkezinin 10 km kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı</span> Macaristandaki en büyük uluslararası havalimanı

Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı eski adıyla Budapeşte Ferihegy Uluslararası Havalimanı veya yaygın adlandırmasıyla Ferihegy, Budapeşte'ye hizmet veren Macaristan'daki en büyük uluslararası havalimanıdır. Havalimanı, Budapeşte merkezinin 16 kilometre güneydoğusunda yer alır ve 2011'de, doğumunun 200. yıl dönümü vesilesiyle ünlü Macar besteci Franz Liszt onuruna yeniden adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dubrovnik Havalimanı</span>

Dubrovnik Havalimanı, ayrıca Čilipi Havaalanı olarak da anılır, Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinin uluslararası havalimanıdır. Havaalanı Dubrovnik şehir merkezine yaklaşık 15.5 km (9,5 mi) mesafede, Čilipi yakınındadır. Yolcu hacmi açısından 2019 yılında Zagreb Havalimanı ve Split Havalimanı'ndan sonra Hırvatistan'ın en yoğun üçüncü havalimanı oldu. Aynı zamanda ülkenin en uzun pistine sahiptir ve ağır uzun mesafeli uçakların kullanmasına imkan verir. Havaalanı, Avrupa yaz tatili sezonunda eğlence amaçlı uçuşlar için önemli bir destinasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Exeter Havalimanı</span>

Exeter Havalimanı veya eski adıyla Exeter Uluslararası Havalimanı( ), Doğu Devon'daki Clyst Honiton'da, Exeter şehrine yakın ve Güney Batı İngiltere'nin Devon ilçesinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. 2007'de, havalimanı ilk kez yılda 1 milyondan fazla yolcuyu ağırladı, ancak daha sonra yolcu hacmi azaldı ve 2018'de 931.000 yolcuya yükseldi.

Cardiff Havalimanı Galler'deki en işlek havalimanıdır. Mart 2013'ten beri Galler Hükûmeti'nin mülkiyetindedir ve ticari bir işletme olarak emsallere uygun bir şekilde faaliyet göstermektedir. 2019 yılında yolcu sayısı 1,66 milyondu ve her yıl artıyor. Adının aksine, Cardiff Havalimanı Cardiff'te değil, Vale of Glamorgan'daki Rhoose köyünün birkaç mil batısında da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bergen Flesland Havalimanı</span>

Bergen Havalimanı, alternatif olarak Bergen Flesland Havalimanı veya kısaca Flesland Havalimanı isimleri de kullanılır. Norveç'in Vestland idari bölgesinde bulunan Bergen şehrinin köyü Flesland'da bulunan uluslararası bir havalimanıdır. 1955 yılında açılan havalimanı, 2018 yılında 6.306.623 yolcu ile Norveç'in en yoğun ikinci havalimanı olmuştur. Norveç'teki sivil havalimanlarının çoğunu işleten devlete ait bir limited şirket olan Avinor tarafından işletilmektedir. 1999 yılına kadar Norveç Hava Kuvvetlerine ait olan Flesland Hava İstasyonu, havaalanında aynı yerde bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool John Lennon Havalimanı</span>

Liverpool John Lennon Havalimanı, İngiltere'nin Liverpool kentinde, Mersey Nehri'nin 65 deniz mili ağzında, Liverpool şehir merkezinin güney-doğusunda yer alan uluslararası bir havaalanıdır. Havalimanından, tarifeli iç hat, Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu seferleri gerçekleştirilmektedir. Havalimanı tek bir yolcu terminali, üç genel kullanım hangarı, bir FedEx Express kurye hizmet merkezi ve 2.286 metre (7.500 ft) uzunluğunda tek bir pistten oluşmaktadır. Kontrol kulesi pistin güneyinde bulunmaktadır.