İçeriğe atla

Şamama Aleskerova

Şamama Aleskerova
AzericeŞamama Məmməd qızı Ələsgərova
Doğum8 Mart 1904(1904-03-08)
Erivan, Erivan Guberniyası, Kafkasya Genel Valiliği, Rus İmparatorluğu
Ölüm2 Haziran 1977 (73 yaşında)
Bakü, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
MilliyetAzeri
MeslekJinekolog
Etkin yıllar1941–1977
ÖdüllerSosyalist Emek Kahramanı
Lenin Nişanı
Onur Rozeti Nişanı
"Orak ve Çekiç" Madalyası

Şamama Memmed kızı Aleskerova (AzericeŞamama Məmməd qızı Ələsgərova; 8 Mart 1904 – 2 Nisan 1977) Azeri kökenli Sovyet jinekologdu. Kariyerine II. Dünya Savaşı sırasında başlayan Aleskerova, daha sonra ülkede popüler bir hekim olmuştur. Lenin Nişanı, Sosyalist Emek Kahramanı ve "Orak ve Çekiç" Madalyası ile ödüllendirilmiş olan Aleskerova, 9. toplantı Azerbaycan SSC Yüksek Sovyeti Milletvekili olmuştur.

İlk yılları

Şamama Memmed kızı Aleskerova 8 Mart 1904'te Rus İmparatorluğu'nun Kafkasya Genel Valiliği'ne bağlı Erivan Guberniyası'nın Erivan kentinde doğmuştur.[1]

Tıbbi kariyeri

Şamama Aleskerova kariyerine II. Dünya Savaşı sırasında, 1941'de bir askerî hastanede stajyer olarak başlamıştır. Daha sonra aynı hastanede bölüm başkanı görevini üstlenmiş, 1945'e kadar Azerbaycan SSC Halk Sağlık Komiserliği personel dairesinde çalışmıştır. Aleskerova, 1945'ten 1977'ye kadar, Krupskaya adına Bakü 5 Nolu Doğum Hastanesinde başhekim olmuştur. Aleskerovanın başhekimliği sırasında hastane Azerbaycan'ın örnek tedavi ve profilaktik kurumlarından biri haline gelmiştir. Aleskerova, anne ve çocuk sağlığı ile jinekolojik hastalıkların tedavisi ve önlenmesi üzerine araştırmalar yapmıştır.[1][2]

Siyasi kariyeri

Şamama Aleskerova, 9. toplantı Azerbaycan SSC Yüksek Sovyeti Milletvekili olmuştur.[3][4]

Ölümü

Şamama Aleskerova, 2 Nisan 1977'de Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden olan Azerbaycan SSC'nin Bakü kentinde ölmüştür. Fahri Hiyabanı Mezarlığında defnedilmiştir. 1996'de Bakü'de 5 numaralı doğum hastanesi, Shamama Aleskerova'nın adını almıştır.[5]

Ödüller

Şamama Aleskerova, 4 Şubat 1969'de SSCB Yüksek Sovyeti Başkanlığının fermanı ile Lenin Nişanı, Sosyalist Emek Kahramanı ve "Orak ve Çekiç" Madalyası ile ödüllendirilmiştir. İlaveten, Aleskerova, 1960'ta Azerbaycan SSC Onur Doktoru unvanına layik görülmüştür.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b "Ələsgərova Şamama Məmməd qızı". Naxçıvan ensiklopediyası (Azerice). Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi. 2005. 
  2. ^ "Выступление Президента Азербайджанской Республики Гейдара Алиева по случаю Всемирного дня здоровья на встрече с работниками Клинического родильного дома №5 в Баку". Haydar Aliyev Uluslararası Miras Çevrimiçi Kütüphanesi (Rusça). 7 Nisan 1995. 20 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  3. ^ МЕДИКИ-ГЕРОИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКОГО ТРУДА (Rusça). Azərnəşr. 1969. 
  4. ^ "Ш. М. ӘЛӘСҜӘРОВА". Kommunist (Azerice). 3 Haziran 1977. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  5. ^ "Алескерова Шамама Мамедовна". Герои страны (Rusça). 11 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  6. ^ Kuzmin, M. K. "МЕДИКИ-ГЕРОИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКОГО ТРУДА". Petrovski, B. V. (Ed.). Большая Медицинская Энциклопедия (Rusça) (3 bas.). Moskova. 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlyas Abdullayev</span>

İlyas Abdullayev, Azeri biyolog ve devlet adamı. Azerbaycan SSC Bilimler Akademisi'nde çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ayna Sultanova</span>

Ayna Sultanova, Azeri devrimci. Azerbaycan'ın ilk kadın komünist devrimcilerinden biridir. 'Şark kadını' dergisinin ilk editörüdür. Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinde(ASSC) Yüksek Mahkeme başkanı ve Eğitim, Adalet Komisarlığı gibi yüksek görevlerde bulunmuştur.

Dilara Aliyeva, Aliyeva Dilara Elekber kızı, Azeri edebiyatçı, çevirmen, siyasetçi, feminist. 20. yüzyıl sonu Azerbaycan'ın en etkin kadın hakları savunucularından birisi olmuştur ve Azerbaycan Kadın Haklarını Koruma Derneği kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Alihaydar Karayev</span>

Alihaydar Ağakerim oğlu Karayev eski Menşevik sonradan Bolşevik devrimci, Azerbaycan'ın sosyalist döneminde Adalet Halk Komiseri ve de Askerî ve Donanma İşleri Halk Komiseri.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Emek Kahramanı</span> Madalya

Sosyalist Emek Kahramanı, Sovyetler Birliği'nde ve diğer Varşova Paktı ülkelerinde verilen kahraman unvanlı madalyadır. Ülke ekonomisi ve kültürüne yapılan katkılar dolayısıyla verilen en üst dereceli madalya ve unvandır. Sahiplerine Sovyetler Birliği Kahramanı unvanıyla aynı statüyü sağlamakla beraber; bu madalya yabancılara verilmemiştir. 1927 - 1938 yılları arasında verilen "Emek Kahramanı" madalyasının yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Teymur Guliyev</span>

Teymur Guliyev, Azeri devlet adamı. Azerbaycan SSC Halk Komiserleri Sovyeti Başkanı (1937-1946) ve Azerbaycan SSC Bakanlar Konseyi Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">"Orak ve Çekiç" Madalyası</span>

"Orak ve Çekiç" Madalyası, 22 Mayıs 1940'ta SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile kurulan Sovyetler Birliği devletinin sivil madalyasıydı. Madalya Sosyalist Emek Kahramanı Madalyasını Lenin Nişanı ve başka madalyalar yanında takdim ediyor.

Tahire Tahirova, Sovyet siyasetçi, diplomat ve Dışişleri Bakanı. 1959 ve 1983 yılları arasında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nda Dışişleri Bakanı görevi yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Firengiz Ahmedova</span> Azerbaycanlı opera şarkıcısı ve müzik öğretmeni

Firengiz Yusuf kızı Ahmedova, Azeri şarkıcı, oyuncu, kadın soprano ve opera sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hacıbey Sultanov</span>

Hacıbey Sultanov, Azeri bir gökbilimci ve Şamahı Astrofizik Rasathanesi'nin eski başkanı. Sultanov'un ana eserleri gök mekaniği ve Güneş Sisteminin doğuşu ile asteroit kuşağı ve küçük gezegenlerin kökeni, yapısı ve evrimini ele alıyor. Sultanov, Uluslararası Astronomi Birliği ve Avrupa Astronomi Derneği üyesiydi.

Gülare Aziz kızı Aliyeva, Azeri kökenli Sovyet müzisyen ve piyanisti. Aliyeva 1966'da sanat tarihi alanında doktora derecesi aldı ve 1977'de Azerbaycan SSC Onurlu Sanat İşçisi unvanına layik görüldü.

Tamilla Sait kızı Rüstemova-Krastınş, Azeri kökenli Sovyet ve Rus oyuncusu ve piyanisttiydi.

Aida Hamdulla gizi Abdullayeva, Azeri kökenli Sovyet arpisti, öğretmen ve profesördü. Bakü Müzik Akademisi'nde profesördü ve Azerbaycan Arp Gösteri Okulu'nu kurmuştur. Abdullayeva ilk Azeri arpisti olarak bilinir ve 1972'de Azerbaycan SSC'nin Onurlu Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

Münevver Mecit kızı Rzayeva, Azeri kökenli Sovyet heykeltıraş. İlk Azeri kadın heykeltıraş olarak bilinen Rzayeva, 1992'de Azerbaycan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Halide Seferova</span> Azeri ressam

Halide Elekber kızı Seferova, Azeri kökenli Sovyet ressam. Seferova 1977'de Azerbaycan SSC Onur Sanatçısı, 1989'da ise Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

Tükezban Muharrem kızı İsmayılova Azeri kökenli Sovyet şarkıcı ve hanendeydi. Faaliyetine göre Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maksud Memmedov (siyasetçi)</span>

Maksud Memmed oğlu Memmedov Sovyet dönemi bir Azerbaycanlı devrimci, devlet adamı ve siyasetçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Muhamed Hasanoviç Kahailişi</span>

Muhamed Hasanoviç Kahailişi, Batum'daki Ordzhonikidze kolektif çiftliğinde çalışmış çiftçi ve siyasetçi. Sosyalist Emek Kahramanı (1949) ödülünün sahibi olan Kahailişi, Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Konseyi'nin 3. Toplantı milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Zeliha Harunovna Memişişi</span>

Zeliha Harunovna Memişişi, Batum'daki Ordzhonikidze kolektif çiftliğinde başkanlık yapmış çiftçi ve siyasetçi. Sosyalist Emek Kahramanı (1949) ve Lenin Nişanı sahibi olan Memişişi, Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Konseyi 3. Toplantı Milletvekilidir.

Obid Sodiqovich Sodiqov Sovyet Özbek organik kimyacısı, akademisyeni ve siyasetçi