İçeriğe atla

Şakrayn

   Şakrayn
Resmî adıসাকরাইন (Shakrain Festival)
Diğer adıPoush Sangkranti
ÜlkeBangladeş
Tarih14 veya 15 Ocak
SıklıkHer yıl

Şakrayn (Bengalce: সাকরাইন; Uçurtma Festivali ve Ghuri Utsob olarak da bilinir) Bangladeş'in başkenti Dakka'da uçurtma uçurarak kutlanan geleneksel bir Bengal festivalidir.[1] Bengal takviminin dokuzuncu ayı olan Poush'un sonunda meydana gelir (Gregoryen takvimine göre artık yılda 14 veya 15 Ocak[2]). Festival Poush Sankranti'nin bayramına denk geliyor. Bu sebeple Poush Sankranti olarak da bilinmektedir.[3]

Şakrayn Festivali, Bangladeş'in en eski geleneksel festivallerinden biridir. Bangladeş kültüründe ünlü ve önemli bir olaydır. Birlik ve dostluğun sembolüdür.

Etkinlikler

Şakrayn çoğunlukla Dakka şehrinin güney kesiminde kutlanır.[1] Kutlamalar kapsamında, öğleden sonra bölgedeki çatılardan çeşitli renklerdeki uçurtmalar uçurulmaya başlanır.[1] Çoğunlukla katılımcıların birbirlerinin uçurtmalarını kapmaya veya diğer uçurtmaları kesmeye çalıştıkları uçurtma dövüşü şeklini alır.

Ateş püskürten bir kişi

Gece olduğunda havai fişekler eski Dakka'da gökyüzünü aydınlatır. Ateş püskürtenler, insanları eğlendirmek için çatılarda gösteri düzenlerler.[1]

Çeşitli renklerdeki uçurtmalar

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Shakrain festival". The Daily Star (İngilizce). 19 Ocak 2011. 22 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 
  2. ^ RBR (13 Ocak 2024). "Shakrain Celebrations: The art, culture and controversies of a kite festival". The Daily Star (İngilizce). 22 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 
  3. ^ Afrin, Saudia (12 Ocak 2019). "Tales of Shakrain". dhakatribune.com. 22 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Fazilatunnesa Bappy</span>

Fazilatunesa Bappy, Bangladeşli hukukçu ve siyasetçidir.

Şeyh Md Abdullah, 2019'dan 2020'deki ölümüne kadar Diyanet İşleri Bakanı olarak görev yapan Bangladeşli politikacı ve avukat. Ocak 2019'da Dördüncü Şeyh Hasina Kabinesi'ne bakan olarak atandı.

Alauddin Ali, Bangladeşli film müziği bestecisi ve sanat yönetmeniydi. Golapi Ekhon Traine (1978), Sundori (1979), Koshai (1980), Jogajog (1988) ve Lakhe Ekta (1990) başlıklı filmler için yaptığı besteleri ile beş defa en iyi müzik yönetmeni dalında Bangladeş Ulusal Film Ödülü'nü kazandı. 1985 yılında Premik başlıklı film ile en iyi söz yazarı, 2002 yılında da Laal Doriya (2002) başlıklı film için bestelediği müziklerle en iyi film müziği bestecisi dalında olmak üzere iki kez daha Bangladeş Ulusal Film Ödülü kazandı. 300'den fazla filmde sanat yönetmenliği ve bestecilik yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Murtaja Baseer</span> Ressam

Murtaja Baseer Bangladeşli ressam. Aynı zamanda şair, öykü yazarı, romancı, araştırmacı, nümismatçı ve film yapımcısıydı. 1980 yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Aly Zaker</span> Bangladeşli iş insanı

Aly Zaker, Bangladeşli aktör, iş insanı, yönetmen ve yazar.

Allama Nur Hossain Kasemi, Bangladeşli İslam alimi, siyasetçi, eğitimci, din adamı ve ruhani figür.

Mannan Hira, Bangladeşli oyun yazarı, film yapımcısı ve yönetmeni. "En İyi Drama Yazarı" kategorisinde 2006'da Bangladeş Edebiyat Akademisi Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Mita Haque</span>

Mita Haque, Bangladeşli kadın şarkıcı, besteci ve eğitimcidir. Hint müziği tarzında çalışmalar yaptı. Radyo Bangladeş'te listelerde üst sıralarda yer almış en popüler sanatçılardan birisiydi. Hindistan'da 14 tekli albüme ve Bangladeş'te 10 müzik albümünü piyasaya sürdü. Müziğe yaptığı katkılardan dolayı 2020 yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Najma Chowdhury</span>

Najma Chowdhury, Bangladeşli akademisyen.

Pohela Boishakh, Bangladeş'in resmi takvimi de olan Bengal takviminin ilk günüdür. 14 Nisan'da Bangladeş'te ve 15 Nisan'da Hindistan'ın Batı Bengal, Tripura ve Assam eyaletlerinde her dinden Bengalli tarafından kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Şarmili Ahmed</span>

Şarmili Ahmed, Bangladeşli aktris ve sivil toplum lideri.

<span class="mw-page-title-main">Golem Mustafa Khan</span>

Golem Mustafa Khan, Bangladeşli dansçı.

<span class="mw-page-title-main">Mangal Shobhajatra</span>

Mangal Shobhajatra veya Moğol Shovajatra, Bangladeş'te Bengal Yeni Yılının ilk gününde şafak vakti düzenlenen toplu bir geçit törenidir. Geçit töreni Dhaka Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından düzenleniyor. Festival, Bangladeş halkının laik kimliğinin bir ifadesi ve birliği teşvik etmenin bir yolu olarak görülüyor. 2016 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras ilan edilerek Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panna Kaiser</span>

Panna Kaiser, Bangladeşli kadın siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Şahcihan Mia</span>

Şahcihan Mia, Bangladeşli hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Zinnatunnessa Talukdar</span>

Zinatun Nesa Talukdar, Bangladeşli hekim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hasene Mümtaz</span>

Hasene Mümtaz, Bangladeşli şarkıcı.