İçeriğe atla

Şakhab Muharebesi (1126)

Şakhab Muharebesi (1126)
Haçlı Seferleri
Tarih26 Ocak 1126
Bölge
Şakhab, Şam yakınları, Selçuklu İmparatorluğu (Suriye)
Sonuç

Bakınız neticesi

  • Nizari-Böri ittifakının kurulması
Taraflar
Böriler (Şam)
Nizârî-İsmaili Devleti (Suriye)[1]
Kudüs Krallığı
Komutanlar ve liderler
TuğtekinII. Baudouin
Güçler
Bilinmiyor Bilinmiyor
Kayıplar
Bilinmiyor Ağır

Şakhab Muharebesi, 25 Ocak 1126'da Kudüs Kralı II. Baudouin liderliğindeki bir Haçlı ordusu ile Tuğtekin tarafından yönetilen Şam Selçuklu Emirliği arasında yapıldı. Haçlılar, Müslüman ordusunu sahada mağlup ettiler, ancak Şam'ı ele geçirme hedeflerinde başarısız oldular.

Arka plan

Antakya'nın kuzeydoğusundaki Azez Muharebesi'ni kazandıktan sonra II. Baudouin, 1126'nın başlarında bir Frank ordusunu Şam'a saldırmak için yönetti. Baudouin'in ordusu, mızrakçılar ve yaya okçular tarafından desteklenen olağan atlı şövalyeler ve silahlı adamlardan oluşuyordu. Şam'ın 30 kilometre dışındaki Şakhab 'da[2] Haçlılar, savaş teklifinde bulunan Şam ordusuyla karşılaştı. Böri hanedanının kurucusu Tuğtekin o dönemde Şam'ı yönetiyordu.

Muharebe

Muharebe hakkında sadece birkaç detay biliniyor. Kaynaklar taktik ayrıntılar konusunda hemfikir değiller ancak Haçlıların Şam'ı ele geçirmede başarısız oldukları konusunda hemfikirlerdir. Franklar, çok yakın dövüşte Türk okçularına çok adam kaybettiler. "Ancak günün geç saatlerinde yapılan güçlü bir saldırı onlara zor kazanılmış bir zafer kazandırdı. Taktik başarıları onları, Şam'ın fethi olan sefere girişme amaçlarına ulaşamaz hale getirdi."[3]

Başka bir tarihçi, "Haçlı kuvvetleri açık bir galibiyet elde etti, ancak avantajlarını eve getiremediler" diye yazar.[2] Üçüncü bir yazar, Haçlı zaferinin Tuğtekin'in "atından düşmesi ve öldürüldüğünü düşünerek arkadaşlarının kaçması" nedeniyle gerçekleştiğini belirtir.[4] Haçlılar ağır kayıplar verdikleri için geri çekilmek zorunda kaldılar.[5]

Neticesi

Humus ve başka yerlerden bazı Nizari İsmaililer Şam'ın savunmasına katıldı. Bu, Suriye'nin Baş Dai'si olan Nizari lideri Behram el-Da'i ile Böriler arasında ittifakın kurulmasına katkıda bulundu.[6]

1129'da Franklar Şam'a tekrar saldırdılar, ancak şehri kuşatmaları başarısız oldular.

Kaynakça

Özel
  1. ^ Wasserman 2001, s. 117.
  2. ^ a b Burns 2005, s. 150.
  3. ^ Smail 1995, s. 182.
  4. ^ Hillenbrand 1999, s. 515.
  5. ^ France 1999, s. 220.
  6. ^ Gibb & 1932, ss. 174-177.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Böriler</span>

Böriler ya da Börüoğulları, Şam ve çevresinde kurulmuş Büyük Selçuklu Devleti'ne tabi bir Türk atabeyliktir.

<span class="mw-page-title-main">İlgazi Bey</span>

İlgazi Bey veya tam ismiyle Necmeddin İlgazi bin Artuk, Türk asker ve yönetici.

<span class="mw-page-title-main">Montgisard Muharebesi</span> Eyyubiler ile Kudüs Krallığı arasında gerçekleşen bir savaş

Montgisard Muharebesi, Eyyubiler ile Kudüs Krallığı arasında 25 Kasım 1177 tarihinde yapılan savaşın adıdır. Cüzzam hastası olan 16 yaşındaki Kudüs kralı IV. Baudouin sayıca daha az olan Hristiyan Ordusu ile Selahattin Eyyubi'yi yenmiştir. Ağır bir yenilgi alan Müslüman ordusundan sadece çok az sayıda asker hayatta kalacaktır.

Dukak veya Ebu Nasır Şemsulmülk Dukak 1095-1104 yılları arasında Suriye Selçuklu Devleti Şam Meliki.

Tuğtekin veya tam adıyla Zahireddin Tuğtekin, Türk asıllı asker ve Büyük Selçuklu Devleti altında, 1097 - 1128 arasında, Suriye Selçuklu Devleti Şam Emiri ve sonra aynı devlete tabi Böriler Şam Atabeyi olan yönetici. Kalıtsal Şam Atabeyleri olan Böriler hanedanı kurucusu.

Ertaş ya da Bektaş, Büyük Selçuklu Devleti altında 1104'te, Suriye Selçuklu Devleti Şam Meliki.

Tacülmülk Böri, Türk asıllı asker. Büyük Selçuklu Devleti altında, 1097-1128 arasında, Selçuklu devletinin ve ona tabi Böriler'in ikinci hükümdarı olarak Şam Atabeyiliği yapan yönetici. Şam Meliki Dukak öldükten sonra Suriye Selçuklu Devleti Şam Melikliğine taht naibi ve sonra Şam Atabeyi olan babası Tuğtekin yerine Şam atabeyliği naipliği yapmıştır. Kalıtsal Şam Atabeyleri olan Böriler hanedanı kurucusu olan babası Tuğtekin'den sonra ikinci Böriler Şam atabeyi.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kuşatması (1148)</span>

Şam Kuşatması, İkinci Haçlı Seferi sırasında 24 ile 29 Temmuz günleri arasında gerçekleşmiştir. Mutlak haçlı yenilgisiyle sona erdi ve haçlı seferinin parçalanmasına yol açtı. Papa III. Eugenius ve Bernard de Clairvaux'ın İkinci Haçlı Seferi çağrısına yanıt olarak Kutsal Topraklar'a yürüyen iki ana Hristiyan güce, Fransa kralı VII. Louis ve Almanya kralı III. Konrad komuta etti. Her ikisi de takip eden aylarda Anadolu boyunca yürüyüşleri sırasında felaket ile karşılaştılar ve ordularının çoğu yok edildi. Haçlı seferinin asıl odağı Urfa idi, fakat Kral III. Baldwin ve Tapınak Şövalyeleri'nin tercihi Şam'dı. Akka Konsili'nde Fransa, Almanya ve Kudüs Krallığı'nın önde gelenleri Haçlıların Şam'a yönelmesine karar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kalesi</span>

Şam Kalesi Suriye, Şam'da büyük bir Orta Çağ müstahkem sarayı ve hisarıdır. 1979 yılında UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Şam eski şehrinin bir parçasıdır.

Porsuk bin Porsuk ya da Bursuk bin Bursuk olarak da bilinir, Hamedan emiri.

Gervase veya diğer kullanım şekliyle Gervaise 1105/1106 yıllarından ölümüne kadar Celile Kontluğu yaptı. Fransa'da soylu bir ailede doğdu, Kudüs Kralı Baudouin onu 1100'de önce Kahya (Seneschal) yaptı daha sonra Celile Kontu olarak atadı. 1108'de Şam Atabeği Tuğtekin bir baskın yaparak ordusuyla birlikte Gervase'yi esir aldı. Fidye olarak Haçlıların elindeki üç büyük şehri istedi fakat Baudouin bu teklifi reddedince Gervaise infaz edildi.

<span class="mw-page-title-main">Falkenbergli Hugh</span>

Fauquemberguesli Hugh, diğer bilinen isimleriyle St Omerli Hugh ya da Falchenbergli Hugh 1101'den ölümüne kadar Celile Kontu. Birinci Haçlı Seferine katılmadan önce Fauquembergues lorduydu. Kudüs Kralı Baudouin, Tancred'in gönüllü tahttan vazgeçmesi sonucu Celile Kontluğunu kendisine verdi. Hugh Baudouin'e Fatimilere karşı mücadelesinde yardım etti ve Selçuklu bölgelerine akınlar yaptı. Toron ve Chastel Neuf kalelerini inşa etti. Şam Atabeği Tuğtekinle girdiği savaşta öldürüldü.

El-Sinabra Muharebesi (1113), Kudüs Kralı I. Baudouin liderliğindeki bir Haçlı ordusu, Selçuklu Sultanı tarafından gönderilen ve Musul emiri Mevdud bin Altuntegin tarafından komuta edilen bir Müslüman ordusu tarafından yenilgiye uğratıldı.

Şayzar Muharebesi, 1111'de Kudüs Kralı I. Baudouin komutasındaki bir Haçlı ordusu ve Mevdud bin Altuntegin liderliğindeki bir Selçuklu ordusu arasında taktik bir beraberlik ile sonuçlanan çatışmadır. Haçlı kuvvetleri geri çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ramla Muharebesi (1101)</span> Orta Doğuda muharebe

Birinci Ramla Muharebesi 7 Eylül 1101 tarihinde Haçlı Kudüs Krallığı ile Mısırlı Fâtımîler arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Ramla Muharebesi (1102)</span> Orta Doğuda muharebe

İkinci Ramla Muharebesi 17 Mayıs 1102'de Haçlı Kudüs Krallığı ile Mısırlı Fâtımîler arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Ramla Muharebesi (1105)</span> Orta Doğuda muharebe

Üçüncü Ramla Muharebesi 27 Ağustos 1105'te Haçlı Kudüs Krallığı ile Mısırlı Fâtımîler arasında gerçekleşti. Ramla kasabası, Ramla kasabası, Kudüs'ten Aşkelon'a giden yol üzerinde uzanıyordu, ikincisi Filistin'deki en büyük Fâtımî kalesiydi. Aşkelon'dan Fâtımî veziri El-Efdâl Şehinşâh, 1099'dan 1107'ye kadar yeni kurulan Haçlı krallığına neredeyse her yıl saldırılar düzenledi. İki ordunun Ramla'da karşılaşması üç kez oldu, üç savaştan üçüncüsü en kanlı olanıydı.

Hab Muharebesi , 14 Ağustos 1119'da Kudüs Kralı II. Baudouin'in komutasındaki bir Haçlı ordusu, Mardin'den İlgazi Bey liderliğindeki bir Müslüman ordusuna karşı tartışmalı bir zafer kazandı, çünkü Müslüman ordusu da bunu bir zafer olarak kabul etmiştir. Çatışma, sadece haftalar önce feci bir yenilgiye uğrayan Antakya Prensliği'ni istikrara kavuşturdu. II. Baudouin, İlgazi Bey tarafından fethedilen tüm kaleleri geri almayı başardı ve Antakya üzerine yürümesini engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Sarmin Muharebesi</span> 1115de muharebe

Sarmin Muharebesi, ayrıca Tell Danith Muharebesi olarak da bilinir, 14 Eylül 1115'te Roger de Salerno'nun Haçlı ordusu, Porsuk komutasında ki Selçuklu ordusunu şaşırtıp, bozguna uğratmasıyla gerçekleşmiştir. Aynı zamanda Birinci Tell Danith Muharebesi olarak da bilinir ve onu İkinci Tell Danith Muharebesi olan 1119 Hab Muharebesi'nden ayırır.

Hula Gölü Muharebesi, Haziran 1157'de Kudüs Kralı III. Baudouin liderliğindeki bir Haçlı ordusu, Halep ve Şam emiri Nûreddin Mahmud Zengî tarafından pusuya düşürülüp ve ağır bir yenilgiye uğratılmasıdır. Kral ve bazı savaşçılar yakındaki bir kaleye kaçarken, çok sayıda kişi öldürülmüş veya esir alınmıştır. Latin Kudüs Krallığı, rakipleri hastalanıp zaferini sürdüremeyince daha büyük bir hasardan kurtulmuştur. Hula Vadisi, günümüzde İsrail'in kuzeydoğu kesiminde yer almaktadır. Savaş sırasında bölge Kudüs Krallığı'na aitti.