İçeriğe atla

Şahab Moradi

Şahab Moradi
DoğumŞahab Moradi
12 Mart 1972 (52 yaşında)
Tahran, İran
Resmî sitewww.shahab-moradi.com

Şahab Moradi (/ʃæhɒb moʊrɒdi/ ; Persian ; Tahran'da doğdu), İranlı bir din adamı, vaiz ve üniversite öğretim görevlisidir.[1][2] 2000 yılından beri İran İslam Cumhuriyeti Yayıncılığı üzerine farklı programlarda uzman olarak yer almıştır.[3]

Faaliyetler

Moradi bir sosyal ve iklim değişikliği aktivistidir ve su havzası yönetiminin bilimsel düzeyini teşvik ederek ve öğrencilerle birlikte her yıl Ağaç Dikme Günü'nde Tahran şehrinin eteklerine ağaç dikerek ve doğal kaynakları koruyarak yeşil alanı genişletmeyi savunmaktadır.[4][5] Moradi, Fatima Masumeh Mabedi, İmam Rıza Mabedi ve Shah Cheragh,[6][7][8] gibi çeşitli İran üniversitelerinde ve dini mekanlarda ve uluslararası konuşmalar yaptı.[9][10][11] Aktör Khosrow Shakibaei,[12] şarkıcı Murteza Paşayi,[13] çevreci Mohammad Ali Inanloo,[14] ve İran askeri subayı Qasem Soleimani'nin cenazelerinde methiyeler düzdü.[15] İran'ın Kirmanşah kentinde meydana gelen depremin ardından bir konuşma yaptı.[16]

Shahab Moradi, ihtiyacı olan çocukları beslemek için mmcharity olarak bilinen madar-e-mehraban (/mɒdær-e-mehræbɒn/; Farsça: مادر مهربان) adlı sivil toplum kuruluşunun kurucusudur.[17]

Kaynakça

  1. ^ "Religious spiritual psychotherapy for COVID-19 on Instagram". Mehr News Agency. 18 Nisan 2020. 19 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "شهاب مرادی در پرتغال به ضیافت ملی پوشان فوتبال رفت". 10 Ekim 2014. 28 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Who is Shahab Moradi ?". Rokna. 28 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "اعضای کلاس مجردها هزار اصله درخت کاشتند". 25 Şubat 2020. 5 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2022. 
  5. ^ "Role of prominent people in decreasing environmental problems". Mehr News Agency. 2 Kasım 2021. 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ YJC, خبرگزاری باشگاه خبرنگاران | آخرین اخبار ایران و جهان (21 Mart 1400). "حرم مطهر امام رضا (ع) امشب گلباران می‌شود". fa. 28 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "میرنیوز|جستجوگر هوشمند خبری | برنامه عزاداری فاطمیه اول حرم حضرت معصومه(س) اعلام شد". میرنیوز|جستجوگر هوشمند خبری. 8 Mart 2022. 28 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2022. 
  9. ^ ايران, عصر (19 Eylül 1390). "استقبال بی نظیر عزادارن حسینی از برنامه های مرکز اسلامی هامبورگ". fa. 16 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ ايران, عصر (5 Kasım 1390). "مراسم دهه آخر صفر در اتريش(تصويري)". fa. 28 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ https://www.serat.news/000bFf[]
  12. ^ "مراسم ختم "خسرو شكيبايي"". خبرگزاری بینا ــــــــــــ BINA NEWS. 14 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "پايگاه خبری افکارنيوز". پايگاه خبری افکارنيوز. 11 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "شهاب‌مرادی". جهان نيوز. 6 Ocak 2016. 5 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2022. 
  15. ^ "آخرین خبر | روایت جالب حجت الاسلام شهاب مرادی از مهربانی سردار سلیمانی". آخرین خبر. 14 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ نام. "مراسم چهلمین روز جانباختگان زلزله کرمانشاه با حضور حجت الاسلام شهاب مرادی - حلقه وصل". Hvasl.ir. 28 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Simnan (eyalet)</span>

Simnan Eyaleti (Farsça:استان سمنان, Ostān-e Semnān), İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kirman (şehir)</span>

Kirman, İran'ın aynı isimli Kirman Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın vize politikası</span>

Dünya çapında uluslararası ortamda ülkelere giriş-çıkışlarda başlatılan pasaport ve vize zorunluluğu, yabancı ülkelerden İran'a gitmek isteyen kişiler için de geçerlidir. Diplomatik anlaşmalar yoluyla vize muafiyeti verilen ülke vatandaşları haricinde herkes ülkeye girişte vize sahibi olmak zorundadır. İsrail vatandaşları ise tüm şartları taşıyor olsalar dahi, ülkeye girişleri yasaktır.

Bu sayfada, İran'nde 1979 İslam Devrimi'nden sonra yönetim tarafından resmî olarak yasaklanan kitaplar listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şahab Hüseyni</span> İranlı oyuncu, senarist ve yönetmen

Şahab Hüseyni İranlı oyuncu, senarist ve yönetmendir. Daha çok Asgar Ferhadi'nin yönettiği Darbareye Elly, Jodaeiye Nader az Simin ve Forushande filmlerindeki oyunculuğuyla bilinir. Hosseini 2016'da En İyi Erkek Oyuncu Cannes Film Festivali Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Cevad Azeri Cahromi</span>

Muhammed Cevad Azeri Cahromi, İranli politikacı ve İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı. Eskiden iletişim altyapısı şirketinin Yönetim Kurulu üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nasır Farbod</span>

Nasır Farbod, İranlı siyasetçi ve üst düzey rütbeli askerdir.

Mevlana Mest-i Aşk, İran-Türkiye ortak yapımı bir tarihî dram filmi. Parsa Pirouzfar ve Shahab Hosseini'nin canlandırdığı iki İranlı şair Rumi ve Şems Tebrizi'nin etrafında dönüyor. Film, Dijital Danatlar ve Simarya Film Prodüksiyon tarafından yapılan İran ve Türkiye ortak ürünüdür.

Telegram, İran'da 50 milyondan fazla kullanıcıya sahip bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Ülkenin internet bant genişliğinin %60'ı bu uygulamanın kullanımı için ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2021 İran cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

İran'da 18 Haziran 2021'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimleri, İslam Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana İran'da dört yılda bir yapılan 13. cumhurbaşkanlığı seçimleridir.

Rastak Müzik Grubu, 1997 yılında deneysel bir müzik grubu olarak kurulmuş İranlı bir çağdaş halk müziği topluluğudur. Rastak toplamayı, kaydetmeyi ve yorumlamayı amaçlar İran'da yaşayan milletlerin dillerinde ve lehçelerinde müzik yapmaktadırlar.

Atabay Hadi Hicazifer tarafından yazılan ve Niki Kerimi tarafından yönetilen 2020 İran romantik drama filmidir. Film ilk kez 38. Fecr Film Festivali'nde gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Abdullah Fatıminiya</span>

Seyyid Abdullah Fateminia İranlı Şii din adamı, islam ahlakı profesörü, hatip, İslam tarihçisi ve arşivci. Arap şiirleri, hadis, ahlak ve mistisizm üzerine araştırmalar yaptı. İran televizyonlarında sıkça yayınlanan dini vaazları nedeniyle ülkesinde tanınan bir dini şahsiyetti.

<span class="mw-page-title-main">2022 Şiraz saldırısı</span>

2022 Şiraz saldırısı, 26 Ekim 2022'de İran'ın Şiraz kentindeki Şah Çerağ Türbesi'ne düzenlenmiş silahlı saldırıdır. Bu olayda 15 kişi öldü ve 40 kişi de yaralandı. 2 çocuk ile bir kadın da hayatını kaybedenler arasındaydı. IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlendi. Bu olay bir "terör saldırısı" olarak nitelendirilmiştir. Bu saldırı 26 Ekim 2022 tarihinde saat 17.42'de gerçekleşti. Saldırı sırasında 3 terörist türbedeki ziyaretçilere ateş açtı. Güvenlik yetkilileri, saldırıyla bağlantılı 42 teröristi tutukladı. Bu terör saldırısının failleri 2023 Temmuz ayında idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Türbe Savunucuları</span>

Kutsal Türbe Savunucuları, İslam Cumhuriyeti tarafından organize edilen ve Suriye'ye gönderilen ve bu ülkedeki benzer görüşteki gruplara danışmanlık, teçhizat ve harekât yardımı sağlayan bazı askerî güçlere İslam Cumhuriyeti'nin verdiği isimdir. Bu gruptaki insanların çoğu İslam Devrim Muhafızları Birliği, Basij ve bazen İran İslam Cumhuriyeti Ordusu'nun resmi güçleridir ve ölen İranlı askerlerinin çoğu bu üç İran askeri kurumundandır. İslam Cumhuriyeti'ni eleştirenler ve onun karşıtları, bu güçlerin Suriye'deki varlığını Beşar Esad hükûmetini desteklemek ve Suriye halkına baskı yapması için gönderdiğini savunuyor

Muhsin Şekari, 75 gün tutuklu kaldıktan sonra 8 Aralık 2022'de İslam Cumhuriyeti tarafından idam edilen Mehsa Emini protestolarının tutuklularından biriydi. İnfazı İran'da ve dünyada kamuoyunda öfke uyandırdı. Uluslararası Af Örgütü, Şekari'nin infazını "korkunç ve adaletsiz" olarak nitelendirdi. Bu, Mehsa Emini protestolarının protestocuları için idam edilen ilk ölüm cezasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hadi Hicazifer</span>

Hadi Hicazifer İranlı bir aktör, yönetmen ve senaristtir. Standing in the Dust (2016), Midday Adventures (2017), Lottery (2018) ve Without Everything (2021) filmlerindeki performanslarıyla dikkat çekti ve büyük beğeni topladı. Kristal Simorgh, Hafız Ödülü, Urban Uluslararası Film Festivali Ödülü ve iki İran Film Eleştirmenleri ve Yazarlar Derneği Ödülü dahil olmak üzere çeşitli ödüller aldı.

İran Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ISA İran'daki uzay araştırma faaliyetlerini fonlamak, düzenlemek ve koordine etmek için 2004 yılında kurulmuş bir devlet kurumudur. Ajansın merkezi İran'nın başkenti Tahran'dadır. 2022 yılında Hüseyin Deliriyan bu kurumun resmi sözcüsü olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Gafuriferd</span>

Hassan Ghafourifard, İranlı siyasetçi, akademisyen ve fizikçi.

Paykan Tahran Voleybol Kulübü, Tahran merkezli İranlı profesyonel voleybol takımı. İranlı otomobil üreticisi İran Hodro tarafından kurulan takım ve İran Voleybol Süper Ligi'nde mücadele etmektedir. Takım Asya Erkekler Voleybol Kulüp Şampiyonası'nı en çok kazanan takım konumundadır.