İçeriğe atla

Şaban Ali Yaşaroğlu

Şaban Ali Yaşaroğlu (1933, Işıklı, Ardeşen - 18 Temmuz 2019, İstanbul) Türk turizmci ve eğitimcidir. İlkokul mezunu olmasına rağmen İTÜ Vakfı Turizm ve Otelcilik Okulu'nu kurup 20 yıl boyunca ders vermesiyle tanınmaktadır.[1]

Hayatı

Şaban Ali Yaşaroğlu, Ziya Bey ve Ayşe Hanımın 6 çocuğunu en büyüğü olarak Rize'nin Ardeşen ilçesinde dünyaya geldi. Geçirdiği kemik hastalığı sonucu iki yıl boyunca yataktan kalkamayan Yaşaroğlu, okula başlamakta geciktiği için annesi tarafından eğitildi.[2] Çalışma hayatına 12 yaşında okumak için geldiği İstanbul'da amcasının restoranı ve kahvesinde çalışarak başladı. 1949'da 'bar boy' olarak işe başladığı Tokatlıyan Oteli'nde ve şefliğe kadar yükseldi ve otel yıkılana kadar orada çalıştı. Yaşaroğlu, 22 yaşındayken Dünyanın En Genç Şefi unvanını aldı.[3] Hayat dergisinin başyazarı Şevket Rado, 13 Şubat ve 21 Şubat 1959 tarihlerinde Şaban Ali'nin Kalkınma Hikayesi adı altında iki makale yayımladı.[4] Sonrasında Hilton Oteli'nde komi olarak çalışmaya başlayan Yaşaroğlu, 2.5 ayda terfi etti. Oteldeki başarısı sayesinde Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen 3 kişilik heyet tarafından eğitilen Yaşaroğlu, meslek içi eğitim vazifesiyle görevlendirildi ve 170 kişinin şefi oldu. 5 Ağustos 1975 te Hilton’da gerçekleşen direnişin önderi olarak "Hilton’u dize getiren adam" adıyla tanındı.[3] Hilton'dan ayrıldıktan sonra Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlanan İş Sendikası'nda genel sekreterlik görevini icra etti. 1977 yılında Bülent Ecevit'in önerisiyle, İstanbul’dan CHP milletvekili aday adayı oldu. 12 Eylül Darbesi'nden sonra Turizm-İş'teki görevi tutuklandı ve Hasdal, Merter ve Davutpaşa'daki cezaevlerinde 9 ay hapis yattı. 1988 de TUGEV öncülüğünde kurulan ve uygulamalı derslerin verildiği OTEM eğitim kurslarında ders verdi. 1991'de İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı adına İTÜ Vakfı Turizm ve Otelcilik Okulu'nu kurdu ve 20 yıl boyunca burayı yönetti. İTÜ'den emekli olduktan sonra 4 yıl boyunca Ottoman Hotels Grubu'nda eğitim ve turizm danışmanlığı yaptı. 18 Temmuz 2019'da hayatını kaybeden Yaşaroğlu, Şişli Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Hasdal Mezarlığı'na defnedildi.

Kitapları

  • CHP'ye Adanan Bir Ömür Geleceğe Bakış (2008)
  • Geleceğin Turizm Elçileri Gençlerimize Deneyimlerimden Süzülenler (2009)
  • İTÜ Vakfı'nda 20 Yılım (2011)

Kaynakça

  1. ^ "İşte azmin zaferi". hurriyet.com.tr. 15 Mart 2004. 2 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  2. ^ Fatih Sultan Kar (8 Mayıs 2021). "Ardeşen'in Unutulmaz Değeri". tekbayrak.com.tr. 2 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  3. ^ a b "Türk turizminin duayenlerinden Şaban Ali Yaşaroğlu'nu kaybettik". turkiyeturizm.com. 18 Temmuz 2019. 20 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  4. ^ Fatih Sultan Kar (18 Temmuz 2019). "Turizm Dünyasının Duayeni Şaban Ali Yaşaroğlu Vefat Etti". gazeterize.com. 2 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Köy enstitüsü, Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3802 sayılı yasa ile açılan okul türü. Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde Millî Eğitim Bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi</span> Muğlada kurulu devlet üniversitesi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Muğla'da kurulmuş olan devlet üniversitesidir.

Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Türk mimar, müzisyen ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hilton Istanbul Bosphorus</span> İstanbulda bulunan otel

Hilton Istanbul Bosphorus, Harbiye, Şişli, Cumhuriyet Caddesinde yer alan, Türkiye’nin ve İstanbul’un ilk 5 yıldızlı otelidir. İstanbul Hilton olarak açılan otel, 1955’ten beri Hilton zincirin bir parçasıdır. Yapımına 20 Ekim 1952 yılında başlanmış ve 21 Nisan 1955 tarihinde tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi</span>

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasında eğitim ve kültür yönünden ilişkileri sağlamlaştırma amacı ile, 30 Eylül 1995 tarihinde İzmir'de imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgızistan hükûmetleri arasında Kırgızistan'ın başkenti Bişkek şehrinde Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi kurulmasına dair anlaşmanın her iki ülke yetkili makamlarınca onaylanmasına müteakip 1997-1998 öğretim yılında öğretime başlamıştır. Üniversite, Kırgızistan uyruklu öğrencileri kendi öğrenci seçme ve yerleştirme merkezince yaptığı sınavla, Türk öğrencileri Türkiye Cumhuriyeti Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) yapılan YKS sınavı ile, diğer Türk ve akraba topluluklarına mensup öğrencileri ise yine ÖSYM'ce yapılan TCS ile almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Âli Yücel</span> Türk politikacı ve eğitimci (1897–1961)

Hasan Âli Yücel, Türk felsefe öğretmeni, eski millî eğitim bakanı, Köy Enstitüleri'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Otel</span> konaklama yeri

Otel, belirli bir ücret karşılığında yolcu ve turistlere konaklama ve yemek hizmeti veren tesis.

<span class="mw-page-title-main">Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn</span> Osmanlı İmparatorluğu’nda askeri mühendislik eğitimi veren okul

Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn, İstanbul'da 1795 yılında kurulan; Osmanlı ordusu için topçu ve istihkâm subayı yetiştiren askerî okul. III. Selim devrinde yeniden yapılanmanın en önemli kurumlarından biri olarak 1795‘te Hasköy’de açılmıştır. 1773’te kurulan Mühendishâne-i Bahrî-i Hümâyun’dan sonra imparatorluğun ikinci mühendishanesidir. Örneklerini, Fransa’da Mouradgea D’Ohsson’un ve özellikle Viyana’da Ebûbekir Râtib Efendi’nin gözlemlediği askerlik ve mühendislik akademilerinden almıştır. Kuruluş sebebi Nizâm-ı Cedîd ordusunun teşkil edilmesiyle bağlantılıdır. İlk dönemiyle ilgili belgelerde Fünûn-i Harbiyye Tâlimhânesi, Mekteb-i Fünûn-i Harbiyye veya Mühendishâne-i Sultânî gibi isimlerle, ardından da Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Üniversitesi</span> Sinopta kurulu devlet üniversitesi

Sinop Üniversitesi, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Birgit</span> Türk politikacı

Orhan Birgit, Türk gazeteci ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tokatlıyan Oteli</span>

Hotel M. Tokatlıyan, İstanbul, Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde hizmet vermiş tarihî otel. 1909'da hizmete giren Tokatlıyan Oteli, o dönemde Avrupa ve Ortadoğu'nun en lüks otellerinden birisi ve İstanbul'un Pera Palas'tan sonra en büyük oteliydi. Tarabya'da da bir yazlık şubesi bulunuyordu.

Vefa Zat, barmen, yazar. 15 yaşındayken “barboy” olarak çalışmaya başladığı İstanbul Hilton Oteli’nden “bar supervisor” unvanıyla emekli oldu. THY’de iki yıl eğitmenlik yaptı, Özel Turizm ve Otelcilik Lisesi’nde “Servis-Bar” ve “İçki Yapımı Teknolojisi” dersleri verdi. İnönü’den Bayar’a, Kraliçe Elizabeth’ten De Gaulle ve Şah Rıza Pehlevi’ye kadar birçok “tarihî” isme servis yapan Vefa Zat, Uluslararası Barmenler Kulübü ve Barmenler Derneği Onur Kurulu üyesiydi. Kariyerinde “Huzur”, “Golden Martini”, “Banana Sour”, “Apple Punch”, “Eggnog” gibi özgün kokteyller bulunur.

Ali Karagöz, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Fevzi Karakoç</span>

Fevzi Karakoç, Türk ressam ve öğretim üyesi. İlkokulu Çankırı'da tamamladı. İlköğreniminin ardından girdiği sınav sonucunda altı yıllık Ankara Hasanoğlan İlköğretmen Okulu'nda yatılı okumaya hak kazandı. Yeteneğe yönlendirme uygulamasından yararlanarak öğretmen okulunun üçüncü sınıfından dördüncü sınıfa geçerken; ders notlarının aritmetik ortalamasının yüksek oluşuna paralel resim yeteneğinin öğretmenleri tarafından keşfi ile 1965 yılında yetenek sınavıyla İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okulu resim seminerine girdi. Sanat eğitimcileri Selahattin Hüsnü Taran ve Hamdi Dicle'nin öğrencisi oldu. 1968 yılında öğretmen olarak bu okuldan mezun olan Karakoç, öğretmenlik yapmayarak, 1968 - 1972 yılları arasında İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Bölümü'nü bitirdi.

Kemal Ahmet Arû, Türkiye’de şehirciliğin temellerini atan mimar ve kent plancısı.

Ömer Hulusi Efendi öğretmenlik, şeriye yargıçlığı ve Osmanlı Devleti'nin son yıllarında şeyhülislamlık ve Evkaf Nazırlığı görevlerinde bulunmuş bir devlet adamıdır.

Varol Yaşaroğlu, Türk animasyon yapımcısı ve karikatürist.

<span class="mw-page-title-main">Divan İstanbul</span>

Divan İstanbul, Şişli Harbiye'de Asker Ocağı Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi'nin kesiştiği köşede, Grand Hyatt İstanbul otelinin arkasında bulunan Koç Grubu'na ait bir oteldir. Otel 2010 yılında yıkılıp yeniden yapılmıştır. İlk otelin mimarı Rükneddin Güney'dir. Otel yıkıldıktan sonra yapılan yeni otelin mimari projelerini Akan Mimarlık Ofisi yapmıştır. İç mimari tasarımları ve dış cephe tasarımları Fransız mimar Thierry W. Despont yapmıştır.