İçeriğe atla

İşçilerin Sosyalist Partisi

İşçilerin Sosyalist Partisi
KısaltmaSosyalist Parti
Genel başkanMustafa Kahya
KurucuSevim Belli
Kuruluş tarihi2008
Kapanış tarihi2013
ArdılıSosyalist Yeniden Kuruluş Partisi
Gazete(ler)İşçi Dünyası
İdeolojiSosyalizm
Siyasi pozisyonSol
Resmî renklerSarı-Kırmızı

İşçilerin Sosyalist Partisi, 27 Kasım 2008 tarihinde Sevim Belli'nin Genel Başkanlığında İşçilerin Sosyalist Partisi ismiyle kurulmuştur. Parti isminin kısaltması Sosyalist Partidir. İşçilerin Sosyalist Partisi, Mihri Belli, Mahir Sayın, Mustafa Kemal Kaçaroğlu, Mustafa Kahya, Eski Dev-Genç genel başkanı Bülent Uluer, Latife Demirci Kahya ve Erdal Kara'nın da aralarında bulunduğu 80 kişi tarafından kuruldu. 9 Kasım 2008'de Ankara'da yapılan toplantıda kuruluşunu ilan etmiştir. 2011 aralık ayında yapılan kongrede Genel Başkanlığa Mustafa Kahya getirilmiştir.

Partinin resmi yayın organı İşçi Dünyası'dır.

Parti hakkında

İşçilerin Sosyalist Partisi üretenin yöneten olduğu, insanın emeğinin ürününe yabancılaşmadığı, insan onuruna yakışmayan hiçbir ilişkiye izin verilmeyen, işsizin olmadığı, hiç kimsenin eğitim ve sağlık imkânlarından yoksun bulunmadığı, rekabetin yerine dayanışmanın egemen olduğu, bürokratik ve militarist hiçbir yapıya izin verilmeyen, cinsler arası egemenlik bağımlılık ilişkilerine son verildiği, çocuklar üzerindeki egemenlik ilişkilerinin ortadan kalktığı, tüm milliyetlerin her türlü eşit haklara sahip olduğu, tüm diğer halklarla dayanışma ve iş birliği ilişkilerinin geliştirildiği, barışın yüce bir değer olarak kabul edildiği, ışığını manifestodan ve Paris Komünü’nün 71 günlük iktidarının iktisadi ve siyasi olarak anlattığı hakikatlerden alan, tarihsel ve ideolojik kökenlerine sadık bir 21. yüzyıl sosyalizmi için mücadele eder.

İşçilerin Sosyalist Partisi, yaşanmış olan tarihsel deneyimi göz önünde bulundurarak demokrasiyi sosyalizmin vazgeçilmez öğesi ve işçi sınıfının iktidar sahibi olabilmesinin yegane yolu olarak görür; Toplum üzerinde yükselen, toplumu dışarıdan kuşatıp denetleyebilen, azınlıklara egemenlik olanağı sunan, bürokratik, totaliter, militarist her türlü yapılanmanın bu demokrasiye aykırı olduğunu, işçi demokrasisinde bunların yerlerinin olmadığını beyan eder.

İşçilerin Sosyalist partisi, işçi demokrasinin gerçekleşme koşullarının yerel yönetimlerin gerçek bir iktidara dönüşmesi ile mümkün olduğunu, merkezi iktidarın bu yerel iktidarların denetiminin dışına çıkamayacak, onların iktidarından arta kalan alanda eşitsizlikleri dengeleyici ve ülke düzeyinde sürdürülmesi gereken görevleri yerine getirici bir yapılanma ile mümkün olduğunu savunur.

İşçilerin Sosyalist partisi, işçi sınıfının yönetilen bir sınıf olmaktan kurtuluşunun, toplumsal refahın çağdaş düzeye ulaşmasının, adaletli bir gelir dağılımının gerçekleşmesinin ancak demokratik bir planlama ile mümkün olduğunu savunur.

İşçilerin Sosyalist partisi, insan türünün iki cinsi arasındaki eşitsiz ilişkiler ortadan kaldırılmadığı müddetçe adaletli, barışçı, şiddetten ve sömürüden uzak bir toplumun yaratılmasının olanaklı olmadığına inanır ve bunun için erkek egemenliğinin her türüne karşı tüm eşitsizlikler ortadan kaldırılıncaya kadar kesintisiz bir mücadele sürdürülmesi gerektiğini, bir toplumun özgürlüğünün ölçütünün kadınların özgürlüğü ile belirlendiğini savunur.

İşçilerin Sosyalist partisi, değişik milliyetlerin eşit haklara sahip olmasının demokratik, barışçı, sömürüden uzak bir toplumun ve toplumlar arası ilişkilerin yaratılmasının vazgeçilmez koşulu olduğuna inanır ve Kürt halkının eşit haklara kavuşmasının sağlanamadığı koşullarda demokrasinin gerçekleşmesinin olanaksızlığını beyan eder.

İki cinsten oluşan toplumlarda, çocukların her iki cinsin büyükleri tarafından mülkiyet nesnesi gibi görülmeleri, onlar üzerinde her türlü tasarrufta bulunmaları, çocuklara karşı olan totaliter uygulamalarla onların özgür gelişimlerinin engellenmesinin, toplumun sağlığının ve demokratik gelişiminin engeli olduğundan hareketle, çocukların titizlikle korunmasının sosyalizmin geleceği açısından temel önemde olduğuna inanır.

İşçilerin Sosyalist partisi, askeri bloklar içerisinde yer alındığı, komşularla gerginlik politikaları sürdürüldüğü, başka devletlerin topraklarında herhangi bir biçimde asker bulundurulduğu takdirde bölgesel ya da küresel ölçekte barışın imkânsız olduğunu, bu nedenle NATO gibi ABD emperyalizminin saldırganlık aracı olan anlaşmaların feshedilmesini, askeri gerginlik içerisinde bulunulan ülkelerle görüşmeler yoluyla iş birliği ilişkilerinin geliştirilmesini barışın vazgeçilmez şartı olarak görür.

İşçilerin Sosyalist partisi, insanın doğaya egemen olmaya kalkışmasının kendi varoluş koşullarının ortadan kaldırılması olduğunu, tam tersine doğanın bir unsuru olarak onunla uyumlu bir varoluşu bilinçli bir biçimde geliştirmesinin zorunluluğuna inanır ve çevrenin yıkımına yol açan her türlü girişime karşı mücadele eder.

İşçilerin Sosyalist partisi, bu hedefleri kapsayan dayanışma temeline dayanan bir toplumsal yapının oluşturulabilmesi için işçi sınıfının egemen sınıflardan ideolojik ve politik ve örgütsel olarak bağımsızlaşıp bugünden bu amaçlarla uyumlu pratikleri geliştirmesini, tüm topluma öncülük edebilmesinin, müttefiklerinin doğal varoluşlarını asla inkâra yönelmeden, gerilimsiz bir ilişkiyi sürdürebilmesinin, geçen yüzyılda yaşanan ve yıkılmak zorunda kalan bürokratik sosyalizm uygulamalarına imkân vermeyecek bir geleceğin güvencesi olarak görür.

İşçilerin Sosyalist partisi, yaşanan tarihsel deneylerin hiçbirinin üstünden atlamadan, onlardan çıkan dersleri sonuna kadar değerlendirerek, kendisini, bugün parça parça olan sosyalist hareketin bir araya gelebilmesinin, siyaset sahnesinin dışına itilmiş olan işçi sınıfının yeniden siyasete müdahalesinin imkânlarını yaratmak için, sosyalistler arası bir iş birliği zemini, birliğin bir kaldıracı olarak görür ve yeniden yapılanmanın mayası olmak için mücadele etme amacına yönelik bir geçiş partisi olarak tanımlar.

Devrimci Gençlik Birliği

Devrimci Gençlik Birliği (Dev-Genç Birliği) 11 Nisan 2009 tarihinde Türkiye'nin değişik illerinden gelen devrimcilerin kurduğu sosyalist gençlik örgütüdür.

İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Kongre Salonunda yapılan, Sosyalist Parti Genel Başkanı Sevim Belli, eski Dev-Genç Genel Başkanı Bülent Uluer ve eski bir Dev-Genç'li, Kurtuluş Hareketi önderlerinden Mustafa Kemal Kaçaroğlu'nun da katıldığı etkinlikle beraber kuruluşunu ilan etti.

Salondaki etkinliğin bitişinin ardından Ankara sokaklarında eylem yapmış, Yüksel Caddesi'ne gidildiğinde burada Dev-Genç Birliği geçici koordinasyonu adına yapılan konuşma ile kuruluşunu açıklamıştır.

İlerleyen tarihlerde kendisini İşçilerin Sosyalist Partisi'nde tanımlamış ve Sosyalist Parti'nin gençlik örgütü olmuştur.

Dev-Genç Birliği'nin liseli örgütü, Dev-Lis'tir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Komünizm</span> Bütün malların ortaklaşa kullanıldığı ve özel mülkiyetin olmadığı toplum sistemini hedefleyen ideoloji

Komünizm ; üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir. Sadece üretim araçlarının ortak kullanımına dayanan sosyalizm ile tam olarak aynı anlama gelmemesine rağmen hatalı bir biçimde eş anlamlı olarak da kullanılabilmektedir. 20. yüzyılın başından beri dünya siyasetindeki büyük güçlerden biri olarak modern komünizm, genellikle Karl Marx'ın ve Friedrich Engels’in kaleme aldığı Komünist Parti Manifestosu ile birlikte anılır. Buna göre özel mülkiyete dayalı kapitalist toplumun yerine meta üretiminin son bulduğu komünist toplum gerçektir. Komünizmin temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması fikri karşıt görüşlüler tarafından "ütopya" olarak görülür ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağı iddia edilir. Paris Komünü, komünist sistem yaşayabilmiş ilk topluluktur. Bunun dışında Mahnovist hareket öncülüğünde Ukrayna ve İspanya iç savaşı sırasında yaklaşık dört yıl süren anarko-komünist hareketle şekillenen toprakların kolektifleştirilmesi esasına dayalı olarak komünist topluluklar da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Marksizm</span> Alman filozof Marxın düşüncelerine dayanan devrimci sosyalist akım

Marksizm, özgün bir siyasal felsefe akımı, tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin Marksist açıdan çözümlenmesi, bir toplumsal değişim teorisi, Karl Marx'ın ve Friedrich Engels'in çalışmalarından çıkarılan, insanın özgürleşmesiyle ilgili bir düşünce sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Komünist parti</span> işçi sınıfının önderliğinde üretim araçlarının mülkiyetinin kolektifleştirilmesini hedefleyen siyasi parti

Komünist parti, işçi sınıfının önderliğinde üretim araçlarının mülkiyetinin kolektifleştirilmesini hedefleyen ve tüm dünyada herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacı kadar ilkesi doğrultusunda sınıfsız, sınırsız ve sömürüsüz bir dünya kurmayı amaçlayan yasal veya yasa dışı olarak örgütlenen, silahlı kanadı da bulunabilen siyasi parti.

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1992–2015)

İşçi Partisi, 10 Temmuz 1992 tarihinde kapatılan Sosyalist Parti'nin yerine Doğu Perinçek tarafından 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuş olan Türk siyasî parti. Rus milliyetçisi Aleksandr Dugin'in Neo-Avrasyacılık düşüncesini desteklemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2002–2015)

Sosyalist Demokrasi Partisi 2002 yılında çoğunluğunu ÖDP'den ayrılanların kurduğu bir partidir.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Gramsci</span> İtalyan düşünür, siyasetçi ve sosyalist kuramcı

Antonio Francesco Gramsci, İtalyan düşünür, siyasetçi, dilbilimci ve sosyalist kuramcı.

<span class="mw-page-title-main">Faşizm</span> Aşırı sağcı, otoriter, aşırı milliyetçiliği savunan ideoloji

Faşizm, ilk olarak İtalya'da Benito Mussolini tarafından oluşturulan, otoriter devlet üzerine kurulu radikal bir aşırı milliyetçi politik ideolojidir. İlkeleri ve öğretileri, La dottrina del fascismo adı altında Giovanni Gentile tarafından yazılmıştır. Benito Mussolini'nin kurucusu olduğu Ulusal Faşist Parti'nin İtalya'da iktidara gelmesinin ardından, faşizm birçok milliyetçi ideolojiye örnek olmuştur. Hitler'in nasyonal sosyalizmi ve Franco'nun falanjizmi, faşizmden çok etkilenmişlerdir.

Troçkizm, Marksizm'in Troçki'nin bakış açısıyla yorumlanmasıdır. Aynı zamanda 1917 Ekim Devrimi'nden sonra ortaya çıkmış bir ayrımı ifade eder. Sovyetler Birliği'nde "sol muhalefet" olarak örgütlenmiş, Troçki'nin kurduğu 4. Enternasyonal'le başlayarak günümüze kadar gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Komintern</span> uluslararası kuruluş

Komintern 1919 Martında, savaş komünizmi döneminin (1918-1921) ortasında Vladimir Lenin ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi tarafından kurulan, "silahlı kuvvetler de dahil tüm mümkün araçlarla uluslararası burjuvaziyi yıkmak ve devletin tamamen yok oluşu için bir geçiş aşaması demek olan Uluslararası Sovyet Cumhuriyetini yaratmak için" mücadele etme amacı güden uluslararası bir komünist örgüt.

Demokratik sosyalizm, sosyalist piyasa ekonomisi içinde ekonomik demokrasi, işyeri demokrasisi ve işçilerin öz yönetimine veya alternatif bir merkeziyetçi planlı sosyalist ekonomi biçimine özel bir vurgu yaparak, siyasi demokrasiyi ve bir tür sosyal sermayeli ekonomiyi destekleyen solcu bir siyaset felsefesidir. Demokratik sosyalistler, kapitalizmin doğası gereği özgürlük, eşitlik ve dayanışma değerleriyle bağdaşmadığını ve bu ideallerin ancak sosyalist bir toplumun gerçekleştirilmesiyle elde edilebileceğini savunuyorlar. Çoğu demokratik sosyalist, sosyalizme kademeli bir geçiş arayışında olsa da, demokratik sosyalizm, sosyalizmi kurmanın aracı olarak devrimci veya reformist siyaseti destekleyebilir. Demokratik sosyalizm, 20. yüzyılda Sovyetler Birliği'nde ve diğer ülkelerde tek parti devletine doğru gerilemeye karşı çıkan sosyalistler tarafından popülerleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Stalinizm</span> Marksist-Leninist ideolojinin teori ve pratiği

Stalinizm veya Stalincilik, Marksist-Leninist ideolojinin 1928-1953 yılları arasında Sovyetler Birliği’ni yöneten Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin’in uyguladığı siyasi sistemde kullanılan teori ve pratiğine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Solculuk</span> toplumsal eşitliği ve eşitlikçiliği destekleyen siyasi ideolojiler, politik duruş

Solculuk, genellikle bir bütün olarak toplumsal hiyerarşiye veya belirli toplumsal hiyerarşilere karşı çıkarak, toplumsal eşitlik ve eşitlikçiliği destekleyen ve bunu sağlamaya çalışan siyasi ideolojiler yelpazesidir. Sol siyaset tipik olarak, taraftarlarının toplumda diğerlerine göre dezavantajlı olarak algıladıkları kişiler için endişe duymanın yanı sıra, uygulandıkları toplumun doğasını değiştiren radikal yollarla azaltılması veya ortadan kaldırılması gereken haksız eşitsizlikler olduğuna dair bir inancı da içerir.

Avrupa komünizmi ya da Avrokomünizm, 1970'li yıllarda kimi Batı Avrupa ülkelerindeki komünist partilerin izledikleri, politik ve kuramsal yenilenme hareketi. Hareketin arka planını Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin (SBKP) 1956 yılında yaptığı 20. Kongre ve sonrasında gündeme gelen Destalinizasyon süreci ile Doğu Avrupa'daki ayaklanmalar, Çin-Sovyet ayrılığı gibi uluslararası komünist hareketi geniş çaplı etkileyen tarihsel olaylar belirliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sınıf mücadelesi</span>

Sınıf mücadelesi kavramını ilk olarak Karl Marx ele almış ve 1848 yılında Friedrich Engels'le birlikte kaleme aldığı Komünist Manifesto adlı eserde "Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf savaşımları tarihidir" demiştir. Marx'a göre, kapitalizmde üretici pozisyonda bulunan ama bu pozisyonuna karşın üretim araçlarının burjuvazinin özel mülkiyetinde olmasından dolayı sömürülen işçi sınıfının, bu sömürüden kurtulması için burjuvazinin iktidarına son vermesi ve üretim araçlarını kamulaştırması gerekmektedir.

Kurtuluş Hareketi, 1971'deki örgütsel yenilgiden sonra hapisten çıkan bir kısım Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi kadrolarının, THKP-C'nin aynı isimli haftalık yayın organı Kurtuluş dergisinin ismini alarak 1976'da aylık olarak yayımlamaya başladıkları Kurtuluş Sosyalist Dergi çevresinde oluşturdukları Marksist-Leninist siyasi harekettir.

Doğan Tarkan, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi kurucu genel başkanı, Troçkist devrimci ve insan hakları aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, 4 sosyalist örgüt ve birçok bağımsız kişinin içerisinde yer aldığı sürdürülen ortak program etrafında ortak bir parti kurma çalışmalarının sonucunda 24 Haziran 2013 tarihinde kuruluşu ilan edilen Marksist-Leninist parti. Kısaltması "SYKP" şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Komünist Hareketi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Türkiye Komünist Hareketi, 18 Ağustos 2015 tarihinde yayınladığı "Yolumuza Devam Ediyoruz" bildirisiyle kuruluşunu ilan eden siyasi parti. Resmi kısaltması ''TKH'' olmakla beraber resmi logosu kırmızı arka plan üzerine sarı renkte orak-çekiç ve yıldızdır. Parti Merkez Komite tarafından Kolektif Önderlik ile yönetilir ancak yasal gereklilik sebebi ile Genel Başkan Aysel Tekerek olarak seçilmiştir. TKH, 1 Temmuz 2021 itibarıyla seçimlere katılmak için gerekli şartları ve örgütlenme yeterliliğini tamamlamıştır. Türkiye Komünist Hareketi, 1920’de temelleri atılan Türkiye Komünist Partisi’nden bugüne kadar yürütülen mücadelenin ana hattı içerisinde kendini tanımlayan geleneksel sol bir parti kimliği taşıdığını iddia etmektedir.

Nasyonal sosyalizm ideolojisinde sosyalizmin ne anlama geldiği veya neden bu ismin tercih edildiği, Naziler hakkında yapılan tartışmalara konu olmuştur. Sık görülen bir düşünceye göre; amaç sadece o dönem sosyalizm sözcüğünün popülerliğinden, işçi sınıfını olumlu biçimde etkilemesinden ve alt sınıfı partiye kazandırma isteğinden dolayı ideolojiye ve partinin ismine sosyalizmin entegre edildiğidir.