İçeriğe atla

İştuanda

İştuanda
MÖ 1. binyıl başları?-Bilinmiyor
Geç Hitit devletleri arasında İştuanda
Geç Hitit devletleri arasında İştuanda
Başkentİştuanda
Yaygın dil(ler)Luvice
Resmî din
Luvi dini
HükûmetMonarşi
• Kral
Tuḫamme
Tarihî dönemDemir Çağı
• Kuruluşu
MÖ 1. binyıl başları?
• Dağılışı
Bilinmiyor
Öncüller
Hitit İmparatorluğu
Günümüzdeki durumu Türkiye

İştuanda (Akadca𒌷𒄑𒌅𒀭𒁕[1][2]) ya da İştunda (Akadca𒌷𒅖𒌅𒌦𒁕[3]), Demir Çağı'nda güneydoğu Anadolu'daki Tabal bölgesinde varlık göstermiş, Luvice konuşan bir Geç Hitit devleti idi.

Konum

İştuanda Tabal bölgesinin kuzeybatısında, kuzey Kapadokya'da bulunuyordu ve Atuna krallığına yakın idi. Bu bölge günümüzde Aksaray yakınlarındadır.[4][5][6]

Tarihçe

Tunç Çağı

Daha sonraki dönemde İştuanda olan topraklar, Geç Tunç Çağı'ndan kalma Hitit metinlerinde tanrıça Hepat'a adanmış bir tapınağın bulunduğu Waşuduwanda'ya (Hititçe𒌷𒉿𒋗𒁺𒉿𒀭𒁕[7]),[4] karşılık geliyor olabilir.[4]

Demir Çağı

Yaklaşık MÖ 738 itibarıyla İştuanda da dahil olmak üzere Tabal, Yeni Asur kralı III. Tiglat-Pileser'in hakimiyetine girdi. Bu, muhtemelen MÖ 743-740 arasında Tiglat-Pileser'in Arpad'ı fethinin ardından Tabal'daki devletlerin ona bağlanması ya da Tabal'a bir sefer gerçekleştirmesi ile oldu.[5][5][8]

MÖ 738 ile 732 yılları arasında İştuanda kralı Tuḫamme, Tiglat-Pileser'e vergi ödeyen beş Tabal kralından biriydi.[4][5]

MÖ 710 civarlarında İştuanda, yakınında bulunan bir diğer Tabal devleti olan Atuna ile birlikte Yeni Asur kralı II. Sargon'un sadık vasalı Tuwana kralı II. Warpalawas'a verdiği Bit-Burutaş'ın bazı şehirlerine saldırdı ve ele geçirdi.[9][10][11][12][13]

Hükümdarlar

  • Tuḫamme (Akadca𒁹𒌅𒄩𒄠𒈨[14][15] hy. MÖ 738 - y. MÖ 732)

Kaynakça

  1. ^ "Ištundaya [OF IšTUNDA] (EN)". State Archives of Assyria Online [Asur Çevrimiçi Devlet Arşivleri]. Açık Zengin Dipnotlu Çivi Yazısı Külliyatı. Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi. 16 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Ištundaya [OF IšTUNDA] (EN)". Textual Sources of the Assyrian Empire [Asur İmparatorluğu'nun Yazılı Kaynakları]. Açık Zengin Dipnotlu Çivi Yazısı Külliyatı. Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi. 5 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  3. ^ "Ištundayu [OF IšTUNDA] (EN)". Textual Sources of the Assyrian Empire [Asur İmparatorluğu'nun Yazılı Kaynakları]. Açık Zengin Dipnotlu Çivi Yazısı Külliyatı. Münih Ludwig Maximillian Üniversitesi. 4 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  4. ^ a b c d Bryce 2009.
  5. ^ a b c d Bryce 2012.
  6. ^ Weeden 2023.
  7. ^ Kryszeń 2023.
  8. ^ Aro 2013.
  9. ^ Bryce 2009, s. 93.
  10. ^ Bryce 2009, s. 338.
  11. ^ Bryce 2009, s. 726.
  12. ^ Bryce 2012, s. 147.
  13. ^ Weeden 2023, s. 1000.
  14. ^ "Tuhamme [RULER OF IšTUNDA] (RN)". Ancient Records of Middle Eastern Polities [Orta Doğu Devletlerinin Antik Kayıtları]. Açık Zengin Dipnotlu Çivi Yazısı Külliyatı. Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi. 28 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  15. ^ "Tuhamme [RULER OF IšTUNDA] (RN)". Textual Sources of the Assyrian Empire [Asur İmparatorluğu'nun Yazılı Kaynakları]. Açık Zengin Dipnotlu Çivi Yazısı Külliyatı. Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi. 5 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 

Alakalı eserler

Ayrıca bakınız

  • Anadolu'nun antik bölgeleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mezopotamya</span> Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan bölge

Mezopotamya, Orta Doğu'da, Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan bölge. Mezopotamya günümüzde Irak, kuzeydoğu Suriye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve güneybatı İran topraklarından oluşmaktadır. Büyük bölümü bugünkü Irak'ın sınırları içinde kalan bölge, tarihte birçok medeniyetin beşiği olmuştur. Mezopotamya'da yer alan şehirler günümüzde sürekli gelişmektedir. Ayrıca bu bölgede bol miktarda petrol bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Babil</span> Mezopotamyada tarihi bölge ve devlet

Babil, Mezopotamya'da adını aldığı Babil kenti etrafında MÖ 1894 yılında kurulmuş, Sümer ve Akad topraklarını kapsayan bir imparatorluktur. Babil'in merkezi bugünkü Irak'ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır. Babil halkının büyük bir kısmını tarih boyunca çeşitli Sami asıllı halklar oluşturmuştur. Bölgede konuşulmuş en yaygın dil Akadca olmuş olmasına rağmen Sümerce dinî dil olarak kullanılmıştır. Aramice ise ilerleyen yıllarda bölgenin geçer dili konumuna gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Asurlular</span> Mezopotamyada tarihî Sami devleti

Asur İmparatorluğu, Asur Devleti veya Asurya, MÖ 2025 ile MÖ 612 yılları arasında var olmuş ve Sami halklardan oluşmuş bir Antik Çağ Mezopotamya imparatorluğuydu. Devlet ilk başta Kuzey Irak'ta, Dicle kıyısında bulunan Asur (Aššur) şehrinden oluşmuşken, Güney Mezopotamya ve Doğu ile olan ticari ilişkilerden yararlanarak gelişmiş ve toprakları genişleyerek bir imparatorluğa dönüşmüştür. Anadolu'daki en büyük ticaret kolonileri Kültepe'de (Kayseri) bulunmaktaydı. Başkentleri Ninova'ydı.

Aramiler, MÖ 11. yüzyıl ve MÖ 8. yüzyıl arasında Kuzey Suriye, Mezopotamya, Doğu Akdeniz kıyıları ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşamış, bölgede bazı devletler ve şehirler kurmuş halk.

Akadca, Doğu Sami dillerine ait Antik Mezopotamya'da, özellikle Asur ve Babil imparatorluklarında kullanılmış ölü dil. Dil, kayda geçmiş ilk Sami dili olup, aslen soysal açıdan akraba olmadığı Sümerce için kullanılmış çivi yazısı ile yazılmıştır. Akadca ismini Akad İmparatorluğu'nun başkenti Akad şehrinden almıştır. Bir izole dil olan Sümerce ve Akadcanın birbirleri üzerindeki karşılıklı etkileşimleri, bu iki dilin bir dil birliği içerisinde sınıflandırılmasına yol açmıştır.

Babil ve Asur uygarlıkları, Mezopotamya'da, Fırat ve Dicle ırmakları arasındaki bölgede 5.000 yıl önce kurulan en büyük kentlerden Babil ve Asur çevresinde yaratılan uygarlıklardır. Bu kentler, Babil ve Asur ülkelerinin de merkeziydi. Yazı başta olmak üzere burada pek çok buluş gerçekleştirildi. Asur ve Babil'de ortaya çıkan uygarlık doğuda İran ve Hindistan'a; batıda ise Filistin, Yunanistan ve Roma'ya doğru yayıldı. Babil ve Asur böylece doğu ve batı uygarlıklarının da çıkış yeri oldu.

Bu sayfa ilk zamanlardan itibaren Asur Krallarını listelemektedir. Kayıp tarihler için Babil kronolojisi ile senkronize olarak hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hititçe</span> Hint-Avrupa dillerinin Anadolu alt grubuna ait bir ölü dil

Hititçe veya Hitit dili, Tunç Çağı'nda Anadolu'da yaşamış Hititlerin veya dillerinde kendilerine verdikleri isimleri ile Neşalıların konuşmuş olduğu, Hint-Avrupa dillerinin Anadolu alt grubuna ait bir ölü dil. Dil, diğer Anadolu dilleri olan Luvice ve Palaca ile yakından ilişkilidir. Tarihte belgelenmiş en eski Hint-Avrupa dilidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Sargon</span> MÖ 722 - MÖ 705 yılları arasında hüküm sürmüş Asur kralı

II. Sargon (Akatça: Šarru-ukin -"meşru kral", Arapça: سرجون Süryanice: ܣܪܓܘܢ,, Asur Kralı. MÖ 722 - MÖ 705 yılları arasında ülkeye hükmetti. MÖ 722'de tahtı güç kullanarak ele geçiren II. Sargon, İsrail'i işgal etti.

<span class="mw-page-title-main">Ahaz</span> Yehuda Krallığının 13. kralı.

Ahaz Jotham'ın oğlu ve Yehuda'nın kralıydı. Matta İncilinde İsa'nın aile ağacında adı geçen krallardan biridir.

Tuvana Krallığı. MÖ 3000 ile 2000 yılları arasında Anadolu'da kurulan şehir devletlerinden birisi de Ön Hititler tarafından kurulan ve merkezi İlçenin 4 km güneyindeki aydınkent (İvriz) köyünde bulunan Tuvana Krallığı şehir devleti olup, bu devlet merkezi Aydınkent (İvriz) olmak üzere MÖ 1200 ile 742 yılları arasında hüküm sürmüştür.

Pithana M.Ö. 18. yüzyılda Anadolu'da yasamış Kuššara şehri kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Subartu</span> Antik Mezopotamya uygarlığı

Subartu, Tunç Çağı dönemi kaynaklarında geçen Mezopotamya ve Dicle'nin yukarısında krallık ve ülkenin adıdır.

<i>Lamassu</i> Mezopotamya mitolojisinde koruyucu ruh

Lamassu, genellikle insan kafalı, boğa ya da aslan gövdeli ve kuş kanatlarına sahip Asur koruyucu tanrısıdır. Bazı yazılarda kadın bir ilahı temsil ettiği tasvir edilmiştir. Lamassu'nun eril karşılığı anlamına gelen şedu daha az kullanılan bir isimdir. Lamassu; burçları, ana yıldızları ve takımyıldızlarını temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">III. Adad-nirari</span>

III. Adad-nirari, MÖ 811 ila 783 yılları arasında hükümranlık sürmüş Asur kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaldea</span> MÖ. XX. yy ile VI. yy arasında yaşamış Sami halkı

Kaldea veya Chaldea ülkede yaşayanlar absorbe ve asimile olup Babil'i oluşturmadan önce, MÖ 10. yy sonu veya 9. yy başı ile 6. yüzyılın ortaları arasında var olmuş bir ülkedir. Kaldea halkı Sami dilini konuşmaktaydı. Ülke, Mezopotamya'nın uzak güneydoğu köşesindeki bataklık bölgede kurulmuştur. İbrani Kutsal Kitabı (Tanah) bölgeyi tanımlamak için İbranice: כשדים (Kaśdim) terimini kullanır ve Yunan Eski Ahit'te (Septuaginta'da) Kaldaeanlar olarak çevrilmiştir, Kasdim kelimesinin aslında Chaldean çevirisi olduğu veya Mezopotamyanın güneyine verilen Kaldu adının karşılığı olup olmadığı konusu tartışmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sümer ve Akad kralı</span> antik Mezopotamya kraliyet unvanı

Sümer ve Akad Kralı, antik Mezopotamya'daki Akad İmparatorluğu hükümdarlarının, sahip oldukları "Akad Kralı" yönetici ünvanıyla "Sümer Kralı" ünvanını birleştirmesiyle meydana gelen bir kraliyet ünvanıdır. Ünvan, Akad'lı Sargon tarafından kurulan antik imparatorluğun mirası ve ihtişamı üzerinde aynı anda bir hak iddia etmiş ve güneyde Sümer ve kuzeyde Akad bölgelerinden oluşan Aşağı Mezopotamya'nın tamamını yönetme iddiasını dile getirmiştir. "Sümer Kralı" ve "Akad Kralı" Ünvanlarının her ikisi de Akad kralları tarafından kullanılmasına rağmen ünvan, Yeni Sümer kralı Ur-Nammu'nun hükümdarlığına kadar birleşik haliyle takdim edilmemiştir. Ur-Nammu, bu ünvanı Aşağı Mezopotamya'nın güney ve kuzey kısımlarını kendi yönetimi altında birleştirme çabasıyla yaratmıştır. Daha önceki Akad kralları, Sümer ile Akad'ı bu şekilde birbiriyle bağlama aleyhinde olabilirler.

Sien, halkı Proto-Güney Kafkas kabilelerinden oluşan Diaohi Krallığı'nın tarihsel olarak onaylanmış ilk yöneticisidir. MÖ 12. yüzyılın sonlarında hüküm sürmüştür. Asur kaynaklarında, Sien'in krallığının MÖ 1112'de I. Tiglat-Pileser tarafından işgal edilişi anlatılmaktadır.

Artemita veya Apolloniatis'teki Artemita, günümüzde doğu Irak'ta bulunan Sittacene bölgesindeki bir Grek şehridir. Artemita, Asur İmparatorluğu döneminde yerleşim yeri olarak kullanılmış ve daha sonra Part İmparatorluğu döneminde gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">V. Şamşi-Adad</span>

V. Şamşi-Adad MÖ 824-811 yılları arasında Asur Kralıydı. Adını Adad olarak da bilinen tanrı Hadad'dan almıştır.