İçeriğe atla

İşkodravî

İşkodravî ya da tam adıyla İbrahim Sıdkı Efendi (c. 18. yüzyıl sonları ya da 19 yüzyıl başı - c. 1840 sonrası), Osmanlı din adamı, müderris. Devrinin tanımış müderrislerindendi.

İşkodra'da doğdu, daha sonra Üsküdar'a yerleşti ve ömrünün sonuna kadar burada yaşadı. Şemsipaşa Medresesi'nde dersler verdi ve İslamî disiplinler üzerine yazdı. Hadiyyat al-ʿārifīn'e göre hac vazifesini 1823 yılında yaptı. Bir yıl sonra Al-tuḥfa fī ʿilm al-kalām adlı eserini tamamladı.[not 1] 1832 yılında Dāʿī l-falāḥ fī adhkār al-masāʾ wa-l-ṣabāḥ, 1840'ta ise Risāla fī taḥdhīr ʿan ittikhādh al-Yahūd wa-l-Naṣārā awliyā adlı eserini tamamladı. Yazdığı risâlelerin çoğu Arapça olmakla beraber özellikle dini konular ve vaazlarında Osmanlıca risâleler yazdı. Risâleleri teoloji, hukuk ve hadis ağırlıklıydı. Sıdkiyye and Fevâ’id-i yetîme'yi de Osmanlıcaya çevirmişti.[1]

Kaynakça

  1. ^ Necmettin, Kızılkaya (2021). "İşkodravî". Thomas, David; Chesworth, John A. (Ed.). Christian Muslim relations: a bibliographical history. Volume 18, The Ottoman Empire (1800-1914) (İngilizce). London,Leiden: Brill. s. 85-86. ISBN 978-90-04-46027-0. 
Notlar
  1. ^ Eser adlarının tümü kullanılan kaynaktan (Kızılkaya, 2021) aynen alınmıştır, dolayısıyla günümüz Türkçe transkripsiyonlarına tam olarak karşılık gelmeyebilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbn Rüşd</span> Arap filozof, bilim insanı ve yazar (1126–1198)

İbn Rüşd, Endülüslü-Arap felsefeci, hekim, fıkıhçı, matematikçi ve tıpçı. Tercüme ve yorumlamalarıyla Aristo'yu Avrupa'ya yeniden tanıtmıştır. İslam felsefesinde Aristocu akım olan meşşailiğin temsilcilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmedî</span> Türk divan şairi ve hekim (1334–1413)

Ahmedî divan şairi ve hekim.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kuşçu</span> Türk astronom ve matematikçi (1403–1474)

Ali Kuşçu veya asıl adıyla Ali bin Muhammed, Timur İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış olan astronom, matematikçi, fizikçi, filozof ve dil bilimcidir.

Molla Hüsrev d. Karkın - ö. 1480, İstanbul) Fıkıh alimi ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Ebussuud Efendi</span> Osmanlı şeyhülislamı ve hukukçusu (1490–1574)

Muhammed Ebussuud Efendi veya Hoca Çelebi, Osmanlı şeyhülislamı. Ailesi İskilip civarındaki İmâdlı olduğu için "İmadi" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Bîrûnî</span> Müslüman Fars astronom ve polimat (973–1048)

Bîrûnî, İslam'ın Altın Çağı'ndaki çalışmaları ile bilinen hezârfen. Tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Birûnî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Takiyüddin</span> Astronomi ve Matematik ağırlıklı Türk multidisipliner pozitif bilimci (1526 - 1585)

Takiyüddin bin Maruf-i (Osmanlıca: تقي الدين محمد بن معروف الشامي السعدي ; İngilizce: Taqi al-Din), Osmanlı Türkü hezârfen, gökbilimci, mühendis, matematikçi ve mekanik bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Hayyam</span> Fars şair, filozof, matematikçi ve astronom (1048–1131)

Gıyaseddin Ebu'l-Feth Ömer ibni İbrahim Nişaburi, yaygın olarak bilinen ismiyle Ömer Hayyam, Fars polimat, matematikçi, astronom, tarihçi, filozof ve şairdi. Selçuklu İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Nişabur'da doğdu. Bir bilgin olarak, Birinci Haçlı Seferi sırasında Selçuklu hanedanının yönetimiyle çağdaştı.

Abdullah Vassaf Efendi Osmanlı şeyhülislamı, divan şairi, ilim adamı ve hattat.

Mirim Çelebi, Osmanlı zamanında yaşamış Türk matematikçi ve gökbilimcisi.

Karaçelebizade Abdülaziz Efendi, Osmanlı din alimi, kadı, kazasker. şeyhülislam ve tarihçi.

Muhammed bin Ahmed el-Kurtubi,, Eserlerinde Ehl-i Sünnet'i savunan, başta Mu’tezile olmak üzere İmâmiye, Râfiziyye, Kerrâm’îyye gibi fırkaları eleştiren âmelde Malikî, i'tikatta Eş’ari olmakla birlikte, mezhep taassubuna karşı tavır takınan ve taklitçiliği bir metot olarak benimsemediğini dile getiren Endülüslü ve Arap, muhaddis, müfessir, fakih, dilci ve kıraat âlimi.

Ruscuklu Osman Beyzade Mehmet Ali Fethi Efendi, Osmanlı bilim insanı, öğretmen, kütüphaneci, mutasavvıf, çevirmen, şair.

<span class="mw-page-title-main">Kutbeddin İznikî</span> Osmanlı din adamı

Kutbeddin İznikî, Osmanlı din alimi ve mutasavvıfı.

Muhammed Firuzabadî, İranlı dil, edebiyat, hadis, fıkıh ve tefsir alimidir.

Hoca Sinan Paşa, 15. yüzyıl Osmanlı kelam alimi, matematikçi ve devlet adamı.

Taşköprülüzade Ahmed, Taşköprüzade Ahmed Efendi ya da tam adıyla Taşköprülüzade İsameddin Ahmed bin Mustafa, Osmanlı Devleti'nin ilk bilim tarihçisi ve ilk ansiklopedi yazarıdır. Osmanlı ulemasından olan Taşköprülüzade Ahmet Efendi, Biri "ilimler"i, diğeri ise "bilginler"i konu edinen eserleri kaleme almıştır. İlimleri ele alan cildi Miftâhü’s-Sa‘âde, bilginleri konu edinen cildi ise Şakâyık-i Nu’mâniyye adını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İbn Butlan</span> İbn Butlan

İbn Butlan (Ebü’l-Hasen el-Muhtâr b. el-Hasen b. Abdûn b. Sa‘dûn b. Butlân İlmi tartışmaları ile ünlü Bağdatlı Nasturi Hristiyan hekim.

<span class="mw-page-title-main">İbn eş-Şatir</span>

İbn eş-Şâtir, 14 .yüzyılda yaşamış Arap gökbilimci.

Makrîzî, Memlûk Sultanlığı'nda yaşamış Mısırlı tarihçi, muhaddis.