İçeriğe atla

İşkenceyi Önleme Komitesi (Rusya)

İşkenceyi Önleme Komitesi Logosu
İşkenceyi Önleme Komitesi Logosu

İşkenceyi Önleme Komitesi, bir Rus sivil toplum kuruluşudur.

Komite 2000 yılında kurulmuş olup, devlet görevlileri tarafından yapılan işkence iddialarını araştırır, işkence mağdurlarına tıbbi psikolojik destek sağlar ve iç hukuk yollarının etkisiz kaldığı durumlarda, mağdurları ulusal düzeyde ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde temsil eder.

İşkenceyi Önleme Komitesi, vaka çalışmalarına ve araştırmalarına dayanarak, Rusya'da işkencenin etkili bir şekilde soruşturulması ve kovuşturulmasının önündeki sistematik engeller hakkında bilgi yayınlamaktadır.

Tarih

Komitenin başlangıcı Aralık 1997 tarihli "Nizhegorodskaya Oblastı'nda İşkence" raporuna dayandırılır.[1] Rapor, kolluk kuvvetlerinin sistematik aşırılıkları hakkında hazırlanmıştır. [2] Geniş çevreleri harekete geçiren raporun yayınlanması sonrasında, raporun yazarları arasında yer alan Igor Kalyapin'in liderliğinde bağımsız bir komite kuruldu.

Komite yerel mahkemelerde ilk başarılı temsiliyeti 2001 yılında aldı. 26 Ocak 2006'da ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Mikheyev v. kararında Rusya'nın mahkûm edilmesinde öncü rol oynadı.[2] Bugünlerde Komite Rusya'nın Nizhny Novgorod, Orenburg, Başkurt Cumhuriyeti, Marij-El Cumhuriyeti, Çeçenya ve Moskova bölgesinde hizmet veriyor.[3] Komitenin Çeçenya'daki faaliyetleri sıklıkla engellemelere maruz kalmıştır.[4][5][6] Ocak 2015'te İşkenceyi Önleme Komitesi, Rusya Adalet Bakanlığı tarafından "Yabancı Ajanlar" listesine dahil edildi.[7][8] Komite üyeleri, bu kararı iptal etmek için mahkemeye başvurdular ancak sonuç alınamadığı için komite lağvedildi.[9][10]

Kaynakça

  1. ^ "Доклад о применении пыток на территории Нижегородской области". Нижегородский университетский центр Интернет (Rusça). Информационно-аналитический центр Нижегородского общества прав человека. 18 Şubat 1998. 16 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2019. 
  2. ^ a b Общественное расследование 2015.
  3. ^ Екатерина Фомина (13 Mayıs 2014). "Сегодня во всем мире началась кампания "Остановим пытки". Amnesty International и Комитет против пыток провели акцию в Москве" (Rusça). Новая газета. 22 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2019. 
  4. ^ Александр Артемьев; Максим Солопов; Анна Рудяк (3 Haziran 2015). "Чечня без правозащитников: как разгромили офис "Комитета против пыток"" (Rusça). РБК. 13 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2019.  Yazar eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "СПЧ вступился за Каляпина и осудил "разгром" правозащитников в Грозном" (Rusça). 15 Aralık 2014. 22 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2019. 
  6. ^ Даниил Туровский (24 Ağustos 2015). "Пытки против комитета: Как работает "Сводная мобильная группа" правозащитников в Чечне" (Rusça). Meduza. 11 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2019. 
  7. ^ "Минюст расширил перечень НКО-иностранных агентов до 32 организаций" (Rusça). ТАСС. 16 Ocak 2015. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2019. 
  8. ^ "В России решил распуститься Комитет против пыток" (Rusça). Фокус. 24 Temmuz 2015. 22 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2019. 
  9. ^ Сергей Анисимов (18 Kasım 2017). "Минюст оштрафовал "Комитет против пыток" за отказ называться иноагентом" (Rusça). Радио Свобода. 22 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2019. 
  10. ^ "Кто мы" (Rusça). Комитет против пыток. 22 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi</span> Uluslararası bir antlaşma

Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi ya da CEDAW, 1979'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve taraf devletlere kadınlara karşı ayrımcılığın tüm biçimlerini ortadan kaldırma yükümlülüğü getiren uluslararası bir sözleşmedir.

İşkenceye Karşı Komite, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 10 Aralık 1984 tarih ve 39/46 sayıyla kabul edilmiş olan Birleşmiş Milletler İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme'ye uyarınca, anlaşmaya tabi olan devletler tarafından seçilen komitedir. Sözleşme'nin II. Bölüm'ü Komite üyelerinin sayısını, seçilme yönntemini, görev süresini ve görev ve işlevlerini içeren maddelerden oluşur. 17 maddeye göre komite 10 üyeden oluşur. Her bir Taraf Devlet en fazla iki aday ile seçime katılabilir. Seçim gizli oyla yapılır. Komite üyeleri 4 yıl için seçilirler, her iki senede bir görevi biten beş üye için yeni seçim yapılır, daha önceki üyeler, tekrar aday olabilirler. Madde 18'e göre Komite Üyeleri mutlak çoğunluk ile kararı alabilirler. 19 madde raporları düzenler, buna göre Taraf Devletler, anlaşma yürürlüğü girdikten sonra bir sene içinde anlaşma hükümlerini yerine getirebilmek için aldıkları önlemleri açıklayan rapor verirler. Üyelik boyunca her 4 yılda bir ve Komite'nin talebi olduğunda da rapor vermekle yükümlüdürler. Ayrıca somut olaylara yönelik raporlar ve bunlara komite'nin verdiği yanıtlar düzenli olarak Birleşmiş Milletler İnsan Hakları yüksek Komiseliği 14 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'nin sitesinde yayınlanmaktadır. Madde 20'de Komite sistematik işkence olduğu kanısına vardığı durumunda izlenecek prosedürün ana hatları verilmektedir. Böyle bir durum da, üye veya üyeler gizli araştırma yapmak ve rapor hazırlamak üzere görevlendirilebilir. İlgili devletlerin işbirliği istenir ve gerektiğinde ziyaretler yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Halk Komiserleri Konseyi</span>

Halk Komiserleri Konseyi veya Rusça isminden kısaltmayla Sovnarkom, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra Sovyetler Birliği'nde en yüksek hükûmet organı. İlk Sovnarkom başkanı Lenin'dir. Lenin'in ölümünden sonra Stalin'in Komünist Parti Genel Sekreteri olarak iktidara gelmesiyle birlikte ülke yönetiminde en etkili makam genel sekreterlik olmuştur.

Tüm Rusya Merkezi Yönetim Komitesi veya VTsIK Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyetinde Sovyet Kongreleri ara dönemlerinde ülkedeki en yüksek otoriteydi. Anayasal değişiklik yapmaya yetkili tek organdı. Tüm Rusya Sovyetler kongresi tarafından seçilirdi. 1917 – 1937 yılları arasında görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lahta Center</span>

Lakhta Center,, Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde, yerleşim yerinin dışında kalan, karma kullanımlı büyük bir inşaat projesidir. Lakhta Center, kentin ilk yüksek gökdelenir. Bilim ve eğitim kompleksinin, spor ve aktivite tesislerinin ve bir adet açık hava amfi tiyatrosunu içinde barındıracak şekilde inşa edilmesi planlanmıştır. 2018 yılında inşaatı tamamlanan Lakhta Center'in 462 metre yüksekliğindeki ana kulesi, Rusya ve Avrupa'nın en yüksek binası olmuştur. Ayrıca Lakhta Center konumu itibarıyla Dünya'nın en kuzeydeki gökdelenidir. Bütün yapılar arasında ise Lakhta Center yüksekliğine göre Avrupa'da Ostankino Kulesinden sonra 2. en yüksek yapısı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşme</span> 26 Haziran 1987 tarihinde yürürlüğe girmiş uluslararası sözleşme

Birleşmiş Milletler İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Küçültücü Muamele ve Cezaya Karşı Sözleşme, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 10 Aralık 1984 tarihli oturumunda 39/46 sayılı kararla kabul edilmiş ve 26 Haziran 1987 tarihinde yürürlüğe girmiş sözleşmedir. Bu protokol, insan hakları ihlalleri olduktan sonra müdahale etme mantığı üzerine kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın diplomatik temsilcilikleri listesi</span>

Rusya'nın diplomatik temsilcilikleri listesi, Rusya'nın diplomatik misyonlarının bir listesidir. Tüm elçilikler Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Rusya; elçilik ve konsolosluklar bakımından dünyanın en büyük ağlarından birine sahiptir. Bununla birlikte bazı Okyanusya ve Orta Amerika ülkeleri ile Bhutan gibi diplomatik ilişkilerin olmadığı bölgeler de mevcuttur.

Zafer Anıtı ya da tam adıyla Kutaisi Büyük Vatanseverlik Savaşı Askerleri Anıtı, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Kutaisi'de yaşamını yitirenlerin anısına 1981'de açılışı yapılan anıt. Mimar Otar Kalandarishvili tarafından tasarlanan anıt Aralık 2009'da yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Mişustin</span> Rusya Başbakanı

Mihail Vladimiroviç Mişustin, Rus ekonomist ve siyasetçi. 16 Ocak 2020'den beri Rusya Başbakanı olarak görev almaktadır. 2010 yılından itibaren Rusya Federal Vergi Dairesi Başkanlığı görevini yürüttü 15 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Rusya Federasyonu Başbakanlığı görevine başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">S7 Airlines</span> Rus havayolu şirketi

S7 Airlines veya yasal olarak JSC Siberia Airlines, Ob, Novosibirsk, Rusya merkezli, ofisleri Moskova'da bulunan havayoludur, 2008 yılı itibarıyla ana üsleri Domodedovo Uluslararası Havaalanı ve Tolmachevo Havaalanı ile Rusya'nın en büyük iç havayolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Devletler Arası Havacılık Komitesi</span> Bağımsız Devletler Topluluğu Sivil Havacılık ve Hava Sahası Kullanım Konseyinin yürütme organı

Devletler Arası Havacılık Komitesi, Bağımsız Devletler Topluluğu Sivil Havacılık ve Hava Sahası Kullanım Konseyi'nin yürütme organıdır ve 25 Aralık 1991 tarihinde imzalanan Sivil Havacılık ve Hava Sahası Kullanımı Çok Taraflı Anlaşması uyarınca kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Talakan Havalimanı</span> Rusya/Yakutistanda bulunan bir havalimanı

Talakan Havalimanı, Lensky Rayonu, Yakutistan, Rusya'da bulunan bir havalimanıdır. Vitim'in 105 km kuzeybatısında yer almaktadır. Havalimanı Talakan petrol sahasına hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Hazar Tabiatı Koruma Alanı, Türkmenistan'da yer alan bir tabiatı koruma alanıdır (zapovednik).

<span class="mw-page-title-main">Alime Abdenanova</span>

Alime Seitosmanovna Abdenanova - II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da Kırım Tatar izcisi olarak bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz-mavi-beyaz bayrak</span> 2022 Rusya-Ukrayna savaşının Rusyadaki muhaliflerinin sembolü olan bayrak

Beyaz-mavi-beyaz bayrak Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Rusya'da 2022'de savaş karşıtı protestoların sembolü haline gelen bir bayrak. Bayrak ilk olarak 28 Şubat 2022'de Twitter'da bahsedildi ve ardından Rus muhalefet güçleri arasında yaygınlaştı. Aktivistlere göre bayrak, her şeyden önce insanları barış ve özgürlük için birleştirmenin bir simgesi. Veliki Novgorod bayrağının eski versiyonuyla süreklilik de kaydedildi. Novgorod Cumhuriyeti hükûmetinin en önemli kurumlarından biri, Vladimir-Suzdal prensliğinin aksine prensin yetkilerini sınırlayan "Novgorod Odası" idi.

Arnavutluk'ta insan haklarıyla ilgili güncel konular arasında aile içi şiddet, münferit işkence vakaları ve polis şiddeti, cezaevlerinin genel durumu, insan ve seks ticareti ve LGBT hakları yer alıyor.

Rusya'da insan hakları, uluslararası kuruluşlar ve bağımsız yerel medya kuruluşları tarafından rutin olarak eleştirildi. En sık atıfta bulunulan ihlallerden bazıları şunlardır: Gözaltında ölümler, güvenlik güçleri ve gardiyanlar tarafından yaygın ve sistematik işkence kullanımı, taciz ritüelleri, Rus Ordusu'nda yaygın çocuk hakları ihlalleri, etnik azınlıklara karşı şiddet ve ayrımcılık, ve gazetecilerin öldürülmesi.

<span class="mw-page-title-main">Ekaterina Schulmann</span>

Ekaterina Mikhailovna Schulmann yasama süreçlerinde uzmanlaşmış bir Rus siyaset bilimci. Schulmann, Rusya Devlet Başkanlığı Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi'nde, Moskova Sosyal ve Ekonomik Bilimler Okulu'nda ve Chatham House'da doçenttir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Kropaçev</span>

Nikolay Mihayloviç Kropaçev, Rus avukat, hukuk doktoru ve profesör.

<span class="mw-page-title-main">Adat Halk Hareketi</span>

Adat Halk Hareketi 2020 yılında kurulan bir Çeçen muhalefet hareketidir.