İçeriğe atla

İşitme Engelli Çocuklar Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi

İÇEM

İşitme Engelli Çocuklar Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (İÇEM) Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi'ndedir. İÇEM'de işitme engelli çocuklar vardır. İÇEM'de çocuklar cihaz takarak duyabilirler, konuşabilirler. 2012-2013 öğretim yılında İÇEM'in müdürü Prof. Dr. Ümit GİRGİN'dir. Prof. Dr. Ümit Girgin, 33 yıldır işitme engelli çocuklarla çalışmaktadır.

Tarihçe

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in kızı işitme engellidir. Yılmaz Büyükerşen kızı doğunca okul açmayı istemiş ve Avrupa'da araştırma yapmıştır. İngiltere'den Morag Clark İÇEM'e gelmiş, yardım etmiştir. İÇEM 1979 yılında kuruldu. Müdür, Prof. Dr. Umran Tüfekçioğlu'ydu. 1979 yılında İÇEM'de 5-6 öğrenci vardı. Sonra öğrenci sayısı her yıl arttı. 2012-2013 öğretim yılında İÇEM'de 148 işitme engelli öğrenci, 40 normal işiten ana sınıfı öğrencisi bulunmaktadır.

Odyoloji Birimi

Odyoloji işitmeyi inceleyen bilimdir. İÇEM'de odyoloji birimi 1982 yılında kurulmuştur. Buraya bebekler, çocuklar, yaşlılar işitme testi için gelebilirler. Odyoloji biriminde işitme testi yapılır, cihazlar kontrol edilir, koklear implant ameliyatına karar verilir, kulak kalıbı yapılır. Ameliyattan sonra cihazlar ayarlanır. 2012-2013 öğretim yılında odyoloji biriminde 3 odyolog, 1 odyometrist, 1 mühendis, 1 psikolog ve 1 teknisyen çalışmaktadır.

İÇEM İç Bahçe

Aile Eğitimi ve Okul öncesi Eğitim

İÇEM'de ailelere aile eğitimi yapılır. Bebeklere önce test yapılır, cihaz takılır, sonra aile eğitimi başlar. Aile eğitiminde anne ve babalara çocuklarla nasıl oynayacakları ve konuşacakları anlatılır. Çocuklar okul öncesinde üç yaşında yuva birinci sınıfa, dört yaşında yuva ikinci sınıfa ve beş yaşında yuva üçüncü sınıfa başlar. Okul öncesinde öğretmenler çocuklarla oyunlar oynayıp çeşitli dersler yaparlar. Bir öğretmen grupta ders yaparken diğer öğretmen her çocukla birebir çalışır. 2012-2013 öğretim yılında okul öncesinde 40 işitme engelli öğrenci vardır.

İlkokul, Ortaokul, Lise

İlkokul ve ortaokulda Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Fen ve Teknoloji, Türkçe, Matematik, Trafik, Beden Eğitimi, Görsel Sanatlar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Müzik dersleri yapılır. Lisede Kimya, Fizik, Biyoloji, Coğrafya, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Edebiyat, Matematik ve Geometri dersleri vardır. Ayrıca öğretmenler her çocukla birebir dersler yaparlar. Birebir derslerde söyleşi ve okuma yazma çalışması yapılır. 2012-2013 öğretim yılında İÇEM'de ilkokul, ortaokul ve lisede 71 işitme engelli öğrenci bulunmaktadır.

İÇEM Koridor

İÇEM'de Kaynaştırma

İÇEM'de okulöncesi, ilkokul ve ortaokulda kaynaştırma eğitimi yapılır. Okul öncesinde kaynaştırma İÇEM ana sınıfında, ilkokul ve ortaokulda Mustafa Kemal İlköğretim Okulu'nda yapılır. Mustafa Kemal İlkokulu'nda normal işiten öğrenciler vardır. 2012-2013 öğretim yılında okul öncesi, ilkokul ve ortaokulda işitme engelli 37 öğrenci kaynaştırma eğitimi almaktadır. İlkokul ve ortaokulda kaynaştırmaya giden işitme engelli çocuklar her gün İÇEM'e gelir ve destek eğitim alırlar. Destek eğitimde öğrencilere Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen ve Teknoloji dersleri yapılır. Öğrenciler anlamadıkları yerleri öğrenirler.

Öğretmenler

İÇEM'de çalışan öğretmenler, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İşitme Engelliler Öğretmenliği'ni bitirmişlerdir. 2012-2013 öğretim yılında İÇEM'de 37 öğretmen ve öğretim elemanı çalışmaktadır.

  • İÇEM içeriği, Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenen 1301E015 nolu "Sesini Duy Duyur!" isimli proje çerçevesinde İÇEM 5. sınıfta öğrenim gören işitme engelli 7 öğrenci tarafından oluşturulmuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlkokul</span> çocukların yaklaşık beş ila on iki yaşları arasında eğitim aldıkları okul

İlkokul, çocukların okul öncesi eğitiminden sonra başlayacağı ilk öğretimi ifade eder. Erken çocukluk eğitimi ve çocuk bakımı'nda önemli yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Lisesi</span> 1872 yılında kurulan eğitim kurumu

Vefa Lisesi ya da eski adıyla Vefa İdadisi, 1872 yılında İstanbul'da kurulan, günümüzde Anadolu lisesi statüsündeki ortaöğretim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Anaokulu</span>

Anaokulu, 36-72 aylık çocukları, hayata ve ilkokula hazırlamak için, yarım gün veya tam gün eğitim veren okul öncesi eğitim kurumu. Resmi ya da özel olarak kurulabilirler. Orman anaokulu türü de bulunur. Ana sınıfı ile anaokulunu birbirine karıştırmamak gerekir. Bu bağlamda anaokulu; tamamen 36-72 aylık çocukların eğitimine göre tasarlanmış ve yapılmış kurumlardır. Bu kurumlarda her şey çocuklara göre düzenlenir. Öğretmenler bu alanda eğitim almış kişilerden ya da geçerli yerlerden sertifika almış eğitimcilerden seçilir. Tam gün ya da yarım gün eğitim verilebilir. Ana sınıfları ise ilkokul bünyesinde açılır ve 48-72 aylık çocuklara yarım gün eğitim verilir. Binanın yapılmasında okul öncesi çocuklarından çok, ilkokul öğrencileri baz alınır. Anaokulunda çocukların sağlıklı beslenmesi için onlara kahvaltı, öğle yemekleri ve atıştırmalıklar verilir.

<span class="mw-page-title-main">Okul</span> öğrencilere öğretmenler rehberliğinde eğitim veren kurum

Okul, eğitim-öğretim verilen kurum ve bu faaliyetlerin gerçekleştirildiği eğitim kurumu ve diğer tesislerdir. Ayrıca temel öğrenim, ortaokul, lise ve üniversite toplam 16 yıldır. Öğretmenlerin rehberliğinde öğrencilerin öğretimi için öğrenme alanı ve öğrenme ortamı sağlar. Okul sözcüğü çocuk ve gençlerin, devam ettiği örgün eğitim kurumlarının yanı sıra tek bir alanda eğitim veren kurumlar ve bazı yüksek eğitim kurumları için de kullanılır: sanat okulu, spor okulu, müzik okulu, dil okulu, dans okulu, gazetecilik okulu, meslek yüksek okulu gibi. Herhangi bir okulda eğitim alan kimselere öğrenci denir. Öğrenciler için okul üniforması tasarımları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmen</span> başkalarının bilgi, yeterlilik veya değerler edinmesine yardım eden kişi

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Özel İtalyan Lisesi</span> İstanbulda lise

Özel İtalyan Lisesi, İstanbul'da yabancı özel okul statüsünde yer alan bir lisedir. İtalyan Hükûmeti tarafından devlet okulu sayılan ve İtalya tarafından maddi olarak desteklenen lisedeki İtalyan öğretmenler de İtalya Hükûmeti tarafından atanmaktadır. Lise, Türk öğrencilerini liseye geçiş sınavı başarılarına göre alır.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

<span class="mw-page-title-main">Odyoloji</span> sağlık alanında bir bilim dalı

Odyoloji terimi Latince işitme anlamına gelen “audire” ve tanımlama anlamına gelen Yunanca son ek olan “logos” kelimesinden türemiştir. Odyoloji, işitme ve denge bozukluklarının araştırıldığı bir bilim dalıdır. Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesi bünyesinde lisans eğitimini başarıyla tamamlayanlar "Odyolog" ünvanı almaya hak kazanarak sağlık profesyoneli olur.

Resmî adı Özel Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan özel bir Fransız lisesidir. Okul, adını Roma İmparatoriçesi Azize Pulcheria'dan almaktadır. Fransızca ve Türkçe eğitim vermektedir. İngilizce 2. yabancı dil olarak öğretilmektedir.

Folkeskole, Danimarka'daki devlete bağlı olan ilköğretim ve ortaokul sistemidir. Bir yıl hazırlık sınıfı ile birlikte toplam olarak eğitim süresi on yıldır. Danimarka'da 6-7 yaş ile 16 yaş arası herkes için eğitim zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de öğretmenlik</span>

"1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 43. Maddesine göre, öğretmenlik, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir."

Kocatepe Mimar Kemal Lisesi, 1963 yılında Ankara'nın Çankaya ilçesinde kurulan lise düzeyindeki okul.

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir. Türkiye'de zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılmasını ve eğitim sisteminin 4+4+4 şeklinde kademelendirilmesini öngören İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni, 20 Şubat 2012 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin beş Grup Başkanvekili TBMM'ye sundu. Kamuoyunda büyük tartışma yaratan kanun teklifi TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda 11 Mart 2012'de kabul edildi. 6287 No'lu bu kanun, 11 Nisan 2012'de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi,16 Ekim 1989 tarihinde dönemin Millî Eğitim Bakanı Avni Akyol tarafından açılan Türkiye'nin ilk güzel sanatlar lisesidir.Aynı zamanda Türkiye'de güzel sanatlar liselerinin açılmasını sağlayan okuldur.

<span class="mw-page-title-main">TED İzmir Koleji</span>

TED İzmir koleji, Atatürk tarafından kurulan ve 1928 yılından beri faaliyet gösteren Türk Eğitim Derneği eğitim kurumlarından biri olarak 3 yaştan 12. sınıfa kadar eğitim-öğretim vermektedir.

İsviçre'de eğitim sistemi İsviçre Federal Anayasasına göre kantonlara devredilmiştir ve bu yüzden büyük bir çeşitlilik gösterir. Federal devlet (konfederasyon) sadece belli temel kuralları koyar ve ihtiyaçları karşılar. Örneğin ilkokul, ortaokul ve iki yıl anaokulu zorunludur ve ücretsizdir. Genel olarak üniversite ve yüksek meslek okullarına kadar olan eğitim zorunlu ve ücretsizdir. Ayrıca konfederasyon bazı üniversiteleri finanse eder. Toplam eğitim sisteminin yüzde 90'ı kantonlar ve belediyeler tarafından finansa edilir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Özel eğitim, öğrencilerin bireysel farklılıklarına; akademik, sosyal, günlük yaşam ve benzeri yetersizliklerine hitap eden geliştirilmiş ve bireyselleştirilmiş eğitim anlayışıdır. Özel eğitim, öğrenme güçlüğü, gelişimsel yetersizlikler, iletişim bozuklukları, duygusal ve davranışsal bozukluklar, fiziksel engelli ve diğer yetersizlik sınıfında olan veya yetersizliği olmayıp özel yeteneği yani yüksek yeterliliği olan öğrencilere uygun eğitim sağlamayı amaçlar. Yetersiz veya yüksek yeterliliğe sahip öğrencilerin farklı öğretim yaklaşımları, teknoloji kullanımı, özel olarak uyarlanmış bir öğretim sınıfı, ek ders, BİLSEM, destek eğitim odası veya ayrı bir özel eğitim okulu vb gibi eğitim hizmetlerinden yararlanmaları sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilkokullar</span>

İlkokul, Amerika Birleşik Devletleri'nde 5-11 yaşları arasındaki ve anaokulu öncesi ile orta öğretim arasındaki çocuklar için ilköğretimin ana dağıtım noktası olan bir ilkokuldur.

Eğitimde kaynaştırma uygulaması, özel gereksinimli öğrencileri, belirli zaman dilimlerinde veya tam zamanlı olarak genel eğitim sınıfına yerleştirme uygulamasıdır.