İçeriğe atla

İşhneli Kardeşler

İşhneli Kardeşler (Gürcüce: დები იშხნელები), Sovyet döneminde geleneksel Gürcü müziği icra eden Gürcü şarkıcılardan oluşan bir dörtlüydü. Beş kız kardeş olmalarına karşın, hiçbir dönemde beşi birlikte grupta yer almadı. Bunlar Nino (1898-1967), Tamari (1900 - 1994), Zinaida (1902-1968), Aleksandra (1904-1955) ve Mariami (1889-1973) idi.[1]

Kız kardeşler Gürcistan'ın Kutaisi kentinde dünyaya geldiler ve 1918'de o kasabada konserler vermek için bir şarkı grubu kurdular.[2] Ancak grup ertesi yıl dağıldı. 1941'de Nino, Tamari, Zinaida ve Aleksandra'dan oluşan grup resmi olarak yeniden kuruldu. Tamari yönetmen olarak görev yaptı ve aynı zamanda topluluk için bir dizi şarkı besteledi. İşhneli Kız Kardeşler, İkinci Dünya Savaşı sırasında ordu için konserler verdiler ve 1949'da grubun üyelerine Gürcistan'ın Onurlu Sanatçıları unvanı verildi. Mariam daha sonra Gürcistan SSC'nin Halk Sanatçısı seçildi ve Tamari 1976'da aynı onuru aldı. 1955'te öldüğünde Aleksandra'nın yerine kız kardeşi Mariami geçti. Kız kardeşler dörtlüyü 1967'de dağıttılar.[3] İşhneli Kardeşler, 2006 yılında doğdukları evin bulunduğu cadde Vaja-Pşavela Caddesi'nin onların onuruna yeniden adlandırılmasıyla memleketleri tarafından onurlandırıldı. Aynı yıl ana bulvar boyunca halk çalgıları çalarken tasvir edilen bir heykel dikildi. Gürcistan Ulusal Arşivleri kız kardeşlerle ilgili kapsamlı materyaller içermektedir.[4]

Kız kardeşlerin yaptığı kayıtlar mevcuttur.[5]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Kutaisi</span> Gürcistanın yasama başkenti ve en kalabalık üçüncü şehri

Kutaisi, Gürcistan'da İmereti Bölgesi'nde yer alan dünyanın en eski sürekli yerleşim yerlerinden biri ve geleneksel olarak başkent Tiflis'ten sonra Gürcistan'ın en büyük ikinci ve en kalabalık üçüncü şehridir. Tiflis'in 221 kilometre batısında, Rioni Nehri üzerinde yer alır. İmereti Bölgesi'nin merkezidir ve nüfusu 147.635'dir (2014).

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Gürcistan</span>

Gürcistan, ilk katıldığı 2007 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 16 kez katılmıştır. Gürcistan 2009 yılında katılmayı planlamıştı ancak daha sonra Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) dönemin Rusya başbakanı Vladimir Putin'e gönderme yapan şarkının yeniden yazılmasını talep etmesi üzerine geri çekildi. Gürcistan yarışmada yedi kez finale yükselmiş, Sopo Nijaradze (2010) ve Eldrine (2011) ile iki kez ilk on'da yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnga ve Anuş</span>

İnga ve Anuş Arşakyan ya da Arşakyan Kardeşler, 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Can Can" adlı şarkıyla Ermenistan'ı temsil eden Ermeni halk müziği şarkıcısı ve besteci kız kardeşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Gürcü Yahudileri Kafkasya'daki Gürcistan ulusundan olan Yahudiler'e denir. Gürcistan'in en eski cemaatlerinden olan Yahudiler tarihlerini Babil Sürgünü'ne kadar dayandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali</span>

Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali, Rus–Gürcü Savaşı ya da Sovyet Rusya'nın Gürcistan'ı işgali olarak da bilinir, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Kızıl Ordu'nun Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin Menşevik hükûmetinin yerine Bolşevik rejimini kurmak amacıyla giriştiği askerî işgaldir. İşgal, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin varlığının sona ermesi ve Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bomonti Gürcü Katolik Kilisesi</span>

Bomonti Gürcü Katolik Kilisesi ve Manastırı ya da tam adıyla Notre Dame de Lourdes Gürcü Katolik Kilisesi eski yazılı kaynaklarda adı yaygın olarak Feriköy Gürcü Katolik Kilisesi olarak geçer, İstanbul'un Şişli ilçesinde yer alan bir Gürcü Katolik kilisesidir. Bomonti semtinde bulunan kilise, dünyada az sayıdaki Gürcü Katolik kilisesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Bagrat</span> Eski bir Gürcü Kralı

IV. Bagrat, Bagrationi Hanedanı'nın bir üyesidir. 1027 ile 1072 yılları arası Gürcistan Krallığı yapmıştır. Uzun ve olaylı hükümdarlığında Gürcistan'ın hükümdarlığını Bizans İmparatorluğu ve Selçuklu Hanedanı'ndan korumak için çalışmıştır.

Gürcistan, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Gürcistan'ın şarkı ve temsilcisini belirleyen iç seçim ülkenin kamusal yayın kuruluşu საქართველოს საზოგადოებრივი მაუწყებელი (GPB) tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Warrior (Nina Sublatti şarkısı)</span>

"Warrior", Gürcü şarkıcı-söz yazarı Nina Sublatti tarafından seslendirilen şarkı. 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Gürcistan'ı temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Krallığı</span> 780lerden 1088e feodal bir devlet

Abhazya Krallığı, ayrıca Abasgia ya da Egrisi-Abhazya olarak da bilinir, 780 yılından 1008 yılında birleşmiş Gürcistan Krallığı çatısı altında hanedan verasetiyle Tao-Klarceti Krallığı ile birleşmesine kadar Kafkasya'da hüküm sürmüş Orta Çağ feodal devletiydi. Bizans kaynaklarına göre Abhazya Krallığı 10. yüzyılın başlarında, Haldia Thema'sı sınırlarından Nikopsis Irmağı ağzına kadar Karadeniz kıyısında üç bin Antik Yunan mili boyunca uzanan ve arkadan Kafkas Dağları ile çevrili bölgeye hakimdi.

Trio Mandili, Gürcü müzik grubudur. Bu müzik grubu 2014 yılında Anna Chincharauli, Tatuli Mgeladze ve Shorena Tsiskarauli olmak üzere üç kadın tarafından kuruldu. Günümüzde grubun üyeleri Tatuli Mgeladze, Tako Tsiklauri ve Mariam Kurasbediani'dir.

Gürcistan, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Gürcü yayıncı Gürcistan Kamu Yayıncılığı (GPB) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Gürcistan'ı temsil eden katılımcı Georgian Idol yarışması'nın kazananı "Sul tsin iare" adlı şarkısıyla Oto Nemsadze olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mariam Mamadaşvili</span>

Mariam Mamadaşvili Gürcü çocuk şarkıcı. 2016 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Gürcistan'ı "Mzeo" adlı şarkıyla temsil etmiş ve yarışmayı kazanmıştır. Mariam, Gürcistan'a üçüncü kez Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması zaferi getirmiştir. Mariam 2015'ten beri Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamaktadır.

Gürcistan, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Gürcü yayıncı Gürcistan Kamu Yayıncılığı (GPB) tarafından Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılacak 2020 yarışması'nda Gürcistan'ı temsil edecek katılımcı Gürcü Idol yarışması'nın kazananı Tornike Kipiani olmuştur. Şarkı ise Görevlendirme yöntemi ile belirlenecektir.

<span class="mw-page-title-main">Ekaterine Dadiani</span>

Ekateriné Dadiani, Gürcü aristokrat ve Megrelya Prensliği'ne fiili olarak hükmetmiş son prenses. Megrelya'nın Osmanlı etkisine direnmesinde önemli rol oynamış, hem yurt içi hem de yurt dışında Gürcü sosyetesinin merkezinde olmuştur.

Grigol Dadiani, 1788'den 1791'e, 1794'ten 1802'e ve birkaç aylık aradan sonra 1802'den 1804'e kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Hükümdarlığı boyunca yüzyıllardır devam eden İmeretililer ve Megreller arasındaki çatışma devam etmiştir. Batı Gürcistan'daki bu çatışmalarda İmereti Megrelya'yı kontrol altına almak, Megrelya ise tamamen bağımsız olmak istiyordu. Grigol'un genişleyen Rus İmparatorluğu ile yakınlaşması, Megrelya'nın 1804'te Dadiani hanedanlığı altında özerk olarak Rusya'ya bağlanmasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tekle (Gürcistan prensesi)</span> Gürcistan prensesi

Prenses Tekle, Gürcü kraliyet prensesi (batonişvili) ve şair. Tekle, Prens Vahtang Orbeliani'nin eşi ve Gürcü edebiyatçı Aleksandre ve Vahtang Orbeliani'nin annesi Kartli-Kaheti Krallığı'nın kurucusu Kral II. Erekle'nin kızıydı.

<span class="mw-page-title-main">Zakaria Paliaşvili</span> Gürcü besteci

Zakaria Petres dze Paliaşvili ya da bilinen adıyla Zachary Petrovich Paliashvili, Gürcü bir besteciydi. Gürcü klasik müziğinin kurucularından biri olarak kabul edilen eseri, halk şarkıları ve hikâyelerinin 19. yüzyıl Romantik klasik temalarıyla eklektik birleşmesi ile tanınır. Gürcistan Filarmoni Derneği'nin kurucusu ve Tiflis Devlet Konservatuvarı'nın başkanıydı. Tiflis'in Gürcistan Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu, 1937'de onuruna seçildi. Paliaşvili'nin müziği, Gürcistan Millî Marşı'nın temelini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vasburaganlı Meryem</span>

Meryem, bir Gürcü kraliçesi ve naibi idi. Vaspurakanlı Ermeni kralı John-Senekerim Artsruni'nin kızı ve Gürcistan kralı I. Giorgi'nin ilk eşidir. Gürcistan'ın zengin dul kraliçesi olarak, reşit olmayan oğlu IV. Bagrat adına 1027'den 1037'ye naip olarak hüküm sürdü ve Bizans İmparatorluğu ile diplomasi işlerine katıldı.