İçeriğe atla

İğnatius II. Efram

Moran Mor Hazretleri
İğnatius II. Efram
Antakya Patriği
Süryanice: ܐܝܓܢܛܝܘܣ ܐܦܪܝܡ ܬܪܝܢܐ
Süryaniceܐܝܓܢܛܝܘܣ ܐܦܪܝܡ ܬܪܝܢܐ
Özgün adıSüryaniceܐܝܓܢܛܝܘܣ ܐܦܪܝܡ ܬܪܝܢܐ
KiliseSüryani Ortodoks Kilisesi
MakamAntakya Makamı
Seçilme31 Mart 2014
Görevlendiriliş29 Mayıs 2014
Önce gelenİğnatius I. Zekka Iwas
Papazlığa atanma1985
Takdis28 Ocak 1996
İğnatius I. Zekka Iwas tarafından
RütbePatrik
Doğum adıSaʿid Karim (Süryaniceܣܥܝܕ ܟܪܝܡ, Arapçaسعيد كريم)
Doğum3 Mayıs 1965 (59 yaşında)
Kamışlı, Suriye
MilliyetSuriyeli; Amerikalı
MezhepSüryani Ortodoks Kilisesi
EbeveynleriIssa ve Khanema Karim

Moran Mor İğnatius II. Efram (Süryaniceܡܪܢ ܡܪܝ ܐܝܓܢܛܝܘܣ ܐܦܪܝܡ ܬܪܝܢܐ Moran Mor[y] Ignaṭius Afrem Trayono, Arapçaمار إغناطيوس أفرام الثاني Mār Iġnāṭīūs Afrām al-Ṯānī; doğum adı Saʿid Karim 3 Mayıs 1965) Süryani Ortodoks Kilisesi Patriği.

Antakya Süryani Ortodoks Kilisesi'nin 123. patriği. Suriye'nin Kamışlı kentinde doğan Efram 1977 yılında Lübnan'da Mor Efram Teoloji Okulu'nda eğitime başladı, 1984-1988 yılları arasında Halep Metropolitliği'nde görev aldı. 1985 yılında rahip oldu ve 1988 yılında Patrik Moran Mor İğnatius I. Zekka Iwas'ın sekreterliğini yaptı. Patriklik görevine 29 Mayıs 2014'te bu göreve Şam'da gelmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Kadasetli Patriğimiz". Türkiye: İstanbul-Ankara Süryani Ortodoks Metropolitliği. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2016. 
Ortodoks Kilisesi unvanları
Önce gelen:
I. Iwas
Antakya Süryani Ortodoks Patriği
2014-
Sonra gelen:
'

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Süryani Ortodoks Kilisesi</span> Antakya Süryani Ortodoks Kilisesi

Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler’in çoğu bu mezhebe üyedir.

Yusuf Çetin, Süryani Ortodoks Kilisesi, İstanbul Metropoliti. "Mor Filüksinos" unvanı ile anılır.

<span class="mw-page-title-main">Süryaniler</span> Sami kökenli etnik grup

Süryaniler, Mezopotamyalı Sâmî kökenli bir etnik gruptur. Baskın bir diaspora nüfusuna sahip olan halk, ikamet ettikleri ülkelerdeki birincil dillerin yanı sıra Neo-Aramice veya Süryanice konuşur. Bazen kendilerini ''Asurlu", "Arami" veya "Keldânî" olarak isimlendirirler ve tarihleri Dünya'nın en eski medeniyetlerinden biri olarak görülen Asur İmparatorluğu'na ve Kuzey Levant'daki Aramilere dayanır. Süryaniler, İngilizcede de Asurlular ile aynı anlamı taşıyan kelimeyle ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bethkustan, Midyat</span> Midyat mahallesä

Bethkustan, Mardin ilinin Midyat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Gayrimüslim, İslam hukuku ve dünya görüşünde Müslüman olmayanları tanımlamak için kullanılan terimdir. İslam esasıyla yönetilen devletlerin idaresi altında yaşayan ve İslam'dan başka bir inanca sahip kişi ve topluluklar ayrıca zimmî olarak sınıflanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rus Ortodoks Kilisesi</span>

Rus Ortodoks Kilisesi veya Moskova Patrikliği, dünyanın en büyük özerk Ortodoks Kilisesi. Rus Ortodoks Kilisesi, resmî olarak Ortodoks kiliselerinin öncelik sırasına göre, Rum Ortodoks Kilisesi'nin dört antik patrikhanesi olan, İstanbul, İskenderiye, Antakya ve Kudüs'ün hemen altında beşinci sırada yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Kilisesi</span>

Kıbrıs Ortodoks Kilisesi bağımsız bir Ortodoks kilisesidir. İlk kurucusu ve koruyucusunun havari Barnabas olduğu kabul edilir. Osmanlı Devleti, 1571 yılındaki fetihden sonra Kilisenin bağımsızlığını tanımış ve Kıbrıs Rum cematinin lideri olarak Kıbrıs episkoposunu kabul etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rumen Ortodoks Kilisesi</span>

Romanya Ortodoks Kilisesi, Avrupa'nın en büyük Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Athenagoras</span> Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu

I. Athenagoras,, (doğum adı Aristoklis Mathias Spriyu ;, 1948 ile 1972 yılları arasında İstanbul Ortodoks Patrikhanesinin, 268. Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oryantal Ortodoksluk</span> Doğu Hristiyanlık dalı

Oryantal Ortodoksluk Birinci İznik Konsili, Birinci Konstantinopolis Konsili ve Birinci Efes Konsili'nden oluşan ilk üç ekümenik konsili tanıyan Ortodoks Doğu Hristiyan inancı. Dünya çapında yaklaşık 84 milyon inananı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tarlabaşı Meryemana Metropolitlik Kilisesi</span>

Tarlabaşı Meryemana Metropolitlik Kilisesi İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Tarlabaşı semtinde bulunan ve Süryani Ortodoks Kilisesi'nin İstanbul-Ankara Metropolitliği'ne evsahipliği yapan kilise.

Kadıköy Süryani Kilisesi ya da Kadıköy Moda Kilisesi İstanbul'un Kadıköy ilçesinin Moda semtinde bulunan Süryani Ortodoks Kilisesi

<span class="mw-page-title-main">Burç Manastırı</span> 4. yüzyılda inşa edilmiş Süryani Ortodoks Kilisesine bağlı manastır

Mardin'de bulunan, Süryani Ortodoks Kilisesi'ne bağlı, Mor Mihail Kilisesi 'ni içinde bulunduran manastırdır. 4. yüzyılda inşa edilmiştir. Kilise, adını dönemin önemli isimlerinden olan Mor Mihayel'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Süryani Kilisesi</span> Asurlulardan gelen antik Hristiyan dini kuruluşu

Doğu Asur Kilisesi, resmi olarak Kutsal Havarisel Katolik Doğu Asur Kilisesi, tarihsel olarak Asur, Beyt Nahrin (Mezopotamya) merkezlidir. Doğu Kilisesi - tarihi Seleukia-Tizpon Patrikliği kiliselerinden bir tanesidir. Günümüz Asur Doğu Kilisesi gerek Ortodoks, Doğu Ortodoks veya Katolik olsun diğer kiliselerle komünyon içinde değildir. Kalkedon Konsilisonrasında heretik ilan edildikleri için komünyon dahilinde değillerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tur Abdin</span> Türkiyede dağlık bir alan

Tur Abdin, Türkiye'nin güneydoğusundaki Midyat ve çevresini içine alan tepelik bir bölgedir. Süryanicede "kulların dağı" anlamına gelen Tur Abdin, Süryani Ortodokslar için önemli bir bölge olup dinî ve kültürel merkezleridir. Bölgenin çok eski bir tarihi geçmişi vardır. Yeryüzünde ayakta kalmış en eski Süryani Ortodoks Manastırı olan Mor Gabriel Manastırı da (Deyrulumur) bu bölgededir.

<span class="mw-page-title-main">Antakya Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Günümüzde merkezi Şam, Suriyede bulunan Doğu Ortodoks patrikhanesi

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi ya da resmî adıyla Antakya ve Tüm Doğu Rum Ortodoks Patrikhanesi Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan otosefal kiliselerden biri. Antakya Patriği tarafından yönetilen kilise kendini Havariler Petrus ve Pavlus tarafından Antakya'da oluşturulan Hristiyan topluluğunun devamı olarak görür. Günümüzde X. Yuhanna Yazıcı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. İgnatyus Efrem</span>

I. İğnatyüs Afrem Barsum, Antakya'nın 120. Süryani Ortodoks Patriği ve 1933'ten 1957'deki ölümüne kadar Süryani Ortodoks Kilisesi'nin başkanıydı.