İçeriğe atla

İçecek teknolojisi

Soğutulmuş bir içecek şişesi

İçecek teknolojisi teknik bilimsel bir disiplindir ve gıda teknolojisi uzmanlığı veya proses mühendisliği . bilimsel, teknik, ekonomik, ekolojik ve sosyal ilkeler temelinde, içeceklerin üretim süreçlerinin yanı sıra biyoteknolojik, fiziksel, kimyasal ve biyolojik nitelikteki malzeme süreçlerini genel işleme ve pazarlama süreçlerinde ele alır.

Amaç genellikle tarım veya bahçecilikte üretilen hammaddelerin tüm sınır koşulları dikkate alınarak, teknolojik gelişme temelinde yüksek kalite standartlarına sahip içeceklere dönüştürülürken optimum şekilde kullanılmasıdır.

Tarihi

Yeni Krallık mezar resminde tasvir edilen Eski Mısır'da bağcılık

İçecek teknolojisinin en eski uygulamaları 5000 yıldır bilinmektedir: mayalar yardımıyla şarap veya bira üretimi (alkollü fermantasyon) ve daha sonra bunların damıtma yoluyla alkollü içeceklere dönüştürülmesi. Orijinal ürünler büyük ölçüde tesadüfi olup üretimi aile içinde aktarılırken, Bu nedenle, hem şarap yapımı hem de bira üretimi için Orta Çağ manastırları, sistematik bir yaklaşıma ve aile dışında bilgi aktarımına sahip araştırmacılardı.

Alkolsüz içeceklerin ticari üretimi çok daha yenidir. Alkolsüz içecekler denilen tatlı şıra, limonata ve duşların üretimi ve karışık şarap ve bira içecekleri ve organik içecekler gibi yeni ürünlere dağıtılmasıyla maden suyu üretimi ve dağıtımı ile başlar.

Üretim yöntemleri

Damıtma su ısıtıcısı
Bir şaraphanede paslanmaz çelik fermantasyon tankları

İçecek teknolojisi ürünlerini yapmak için biyokimya, mikrobiyoloji ve proses mühendisliğinden gelen bilgileri kullanır. Yeni üretim yöntemlerinin geliştirilmesi sırasında daha önce sadece biyokimyasal veya mikrobiyolojik araştırmalarda bilinen çeşitli teknikler ele alınmaktadır. Kullanılan organizmalar ilk önce analiz edilebilir ve bazen büyük ölçekte gereksinimleri daha iyi karşılayacak şekilde değiştirilebilir. İçecek üretiminde aşağıdaki işlemler kullanılır:

  • Küçük parçalara ayırma, ezme, presleme ve karıştırma gibi mekanik işlemler
  • Isıl işlemler, örneğin ısıtma ve soğutma
  • Alkollü fermantasyon ve bakteri ve mantar kullanımı gibi biyolojik süreçler
  • Kimyasal süreçler, örneğin proteinlerin pıhtılaşması
  • Damıtılmış üzüm üretiminde tartar ayırma ve arıtma için fiziksel işlemler, örneğin kristalizasyon konsantre olmalıdır
  • Ozonloma teknolojisi ile üretilenler, genellikle gazlı içeceklerin üretiminde kullanılan bir yöntemdir.

Biyoreaktörler

Bira, şarap ve köpüklü şarap üretimi için hazırlanan altkatmanlar organizmaların istenen maddeleri ürettiği kesin koşulların hüküm sürdüğü fermantörlerde veya şişelerde doğal veya eklenmiş mikroorganizmalarla yetiştirilir. Ancak bunların organizmanın en iyi geliştiği koşullar olması gerekmez. Maddenin dönüşümü, sıcaklık veya karıştırıcı ayarları, şeker içeriği veya saf maya veya laktik asit bakterileri (malolaktik fermantasyon) gibi başlangıç kültürlerinin eklenmesi gibi çeşitli parametrelerle kontrol edilebilir.

Organizmalar

Modern içecek teknolojisinde hem bakteri hem de mantarlar kullanılır. Oenococcus oeni bakteri veya Saccharomyces cerevisiae gibi şeker mayaları gibi sık kullanılan organizmalar genellikle dikkatli bir şekilde araştırılmıştır. Genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımı hala araştırma alanıyla sınırlıdır.

Eğitim ve çalışma

Şarap değerlendirme seminerinde öğrenciler
Alkollü içki şişeleme tesisi
Domates suyu en popüler sebze suyudur
Elma suyu en popüler meyve suyudur[1]

1970'lerden beri içecek teknolojisi Federal Almanya Cumhuriyeti'nde bağımsız bir eğitim olarak verilir. 2005 yılına kadar üniversiteye bağlı, Dipl.-Ing. diploması verildi (Wiesbaden Uygulamalı Bilimler Üniversitesi - Geisenheim bölümü, 2013'ten beri bağımsız bir Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Geisenheim) o zamandan beri B.Sc. Lisans derecesi ve Master derecesi M.Sc. Master 'la elde edilir. Kurs Almanya'daki aşağıdaki üniversitelerde verilir:

İçecek teknolojisi çalışması disiplinler arası bir yapıya sahiptir ve bilimsel düşünme ve çalışma biçimlerine ve bilgi edinme yöntemlerine yol açan çeşitli klasik doğa bilimlerine, mühendisliğe ve ekonomi bilimlerine dayanır. Çeşitli özel konular uzmanlaşmaya ve konsolidasyona yol açar. Çeşitli disiplinlerin katılım derecesi üniversiteye bağlı olarak değişir.

Doğa Bilimleri:

Mühendislik:

Ekonomi:

Belirli konular:

  • Bira fabrikası teknolojisi : fermantasyon teknolojisi, maltlama teknolojisi, bira fabrikası teknolojisi
  • Damıtım teknolojisi
  • Sensör teknolojisi (gıda testi ) : organoleptikler
  • Beslenme fizyolojisi
  • Yemek ve Şarap Hukuku
  • Temizlik ve dezenfeksiyon
  • iş sağlığı ve güvenliği
  • Meyve ve sebze teknolojisi veya Bitki kökenli gıda teknolojisi
  • Şeker teknolojisi
  • İçecek kimyası / içecek analizi
  • Kalite Yönetimi

Literatür

Kitaplar

Ticaret dergileri

  • Bira dünyası . Fachverlag Hans Carl.
  • SIVI MEYVE. confructa medien GmbH.
  • İÇECEKLER! Teknoloji ve Pazarlama. Zırh.
  • İçecek endüstrisi ve bira endüstrisi. Sachon.
  • VDI haberleri. Alman Mühendisler Derneği .

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Biyoteknoloji</span> Yararlı ürünler geliştirmek veya yapmak için canlı sistemlerin ve organizmaların kullanılması

Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi doğa bilimlerinin yanı sıra makine mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği gibi mühendislik dallarından yararlanarak, DNA teknolojisiyle bitki, hayvan ve mikroorganizmaları geliştirmek, özel bir kullanıma yönelik ürünleri oluşturmak ya da dönüştürmek için biyolojik sistemleri, canlı organizmaları ya da türevlerini kullanan uygulamaların tümüne verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Bira</span> arpanın mayalandırılmasıyla yapılan alkollü içki

Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek‘tir. Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Şıradaki(malt-su karışımı), nişasta şekerlerinin fermantasyonu birada etanol ve karbondioksiti açığa çıkarır ve köpüklü bira oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Fermantasyon</span> kimyasal çürüme

Fermantasyon, hücre içinde oksijen yokluğunda meydana gelen metabolik bir faaliyet olarak ‘NAD+'yi yeniden oluşturmak için glikozun glikoliz yoluyla kısmi oksidasyonunu takip eden metabolik adımlar’ şeklinde tanımlanmaktadır. Fermantasyon anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATP üretimini sağlayan önemli bir biyokimyasal süreçtir. Biyokimyanın fermantasyonla ilgilenen dalı zimolojidir.

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ'da Avrupa mutfağı</span> 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Avrupa kültürlerinin besinleri, yeme alışkanlıkları ve yemek pişirme yöntemleri

Orta Çağ Avrupa mutfağı, 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Avrupa kültürlerinin besinlerine, yeme alışkanlıklarına ve yemek pişirme yöntemlerine verilen genel addır. Bu dönem boyunca beslenme düzeni ve pişirme yöntemleri Avrupa genelinde değişimlere uğramış ve tüm bu değişiklikler Avrupa'nın modern mutfak kültürünün temelini oluşturmuştur.

Orman endüstrisi mühendisliği veya orman endüstrisi mühendisliği, 1971 yılında ilk olarak Karadeniz Teknik Üniversitesinde kurulan Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü eğitim-öğretim programı orman endüstrisinin beklentilerini karşılamakta ve orman endüstri sektörlerine ilişkin temel bilgi sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Elma şarabı</span> bir alkollü içecek

Elma şarabı, elma suyunun fermantasyonu ile elde edilen alkollü içecek. Pek çok dilde şarap olarak anılmasına rağmen rengi ve kıvamı biraya daha yakındır. Soğuk içilir ve içine buz atılabilir. Alkol oranı %2 ile %8,5 arasında değişir. Ek olarak alkole sahip olmayan alkolsüz elma şarabı da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Meşrubat</span> alkolsüz içecek türü

Meşrubat, genellikle soğuk tüketilen alkolsüz içecek. Soda, gazoz, maden suyu, enerji içeceği, meyve suyu ve meyve aromalı diğer içecekleri kapsar. Türkçeye Arapça maşrūbāt (مشروبات) (içecekler) sözcüğünden geçmiştir ve şurb (içme) kökünden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Darı birası</span>

Darı birası, darı maltıyla yapılan bir alkollü içecektir. Doğu, Orta ve Batı Afrika'da yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Düşük alkollü bira</span> standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biralar

Düşük alkollü bira, standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Light bira ya da alkolsüz bira olarak da bilinirler. Düşük alkollü biralar genelde lager tipi olarak üretilmesine karşın, ale tipi olarak üretilenleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Damacana</span>

Damacana, tipik olarak 20 ila 60 litre kapasiteli sert bir kaptır. Bunlar öncelikle sıvıları, çoğunlukla su veya kimyasalları taşımak için kullanılır. Aynı zamanda, genellikle bira veya şarabın içindeki içeceklerin fermantasyonu için de kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">İçecek kutusu</span>

İçecek kutusu, karbonatlı alkolsüz içecekler, alkollü içecekler, meyve suyu, çaylar, bitki çayı, enerji içeceği vb. gibi sıvıları saklamak için tasarlanmış metal bir kaptır. İçecek kutuları alüminyumdan veya kalay kaplamalı çelikten yapılmaktadır. Tüm içecek kutuları için dünya çapında üretim, dünya çapında yılda yaklaşık 370 milyar kutudur.

<span class="mw-page-title-main">Biyokimya mühendisliği</span>

Biyokimya mühendisliği, biyolojik ve biyokimyasal olaylara dayalı süreç ve ürünleri tasarlamak, geliştirmek veya kullanmak için mühendislik ilkelerinin benimsenerek uygulanmasıdır. Biyoproses mühendisliği olarak da bilinen ve biyolojik olayları kimyasal prensiplerle araştıran, analiz eden bir mühendislik dalıdır. Canlı bir organizmada meydana gelen kimyasal olayların incelenmesi ile başlayan biyokimya araştırmaları günümüzde başta tıp olmak üzere tarım, beslenme ve ilaç endüstrisinde de uygulama alanı bulan bir bilim dalı haline gelmiştir. Biyoloji ve kimya temel bilimlerinin bir çalışma alanı olan biyokimya, temel mühendislik prensipleriyle birçok çalışmanın gelişmesine öncülük etmiştir.

Şarap bilimi şarap üretiminin bir çalışma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gıda teknolojisi</span>

Gıda teknolojisi, gıda ürünlerinin üretimi, muhafazası, kalite kontrolü, araştırılması ve geliştirilmesi ile ilgilenen bir gıda bilimi dalıdır. Gıda teknolojisine yönelik erken bilimsel araştırmalar, gıdaların korunmasına yönelik olmuştur. Nicolas Appert'in 1810'da konserve sürecini geliştirmesi belirleyici bir olay olmuştur. Appert, bulduğu bu konserve sürecinin konserve olduğunu ve işleminin hangi prensipte çalıştığını bilmemektedir. Ancak bulunan bu konservenin gıda muhafaza teknikleri üzerinde büyük bir etkisi olmuştur. Louis Pasteur'ün şarabın bozulması üzerine araştırma yapmış ve 1864'te bozulmanın nasıl önleneceğine ilişkin açıklaması yapmıştır. Ancak bu bilimsel bilgiyi gıda işlemeye uygulamak için erken bir girişim olmuştur. Pasteur, şarap bozulmasına ilişkin araştırmaların yanı sıra alkol, sirke, şarap ve bira üretimi, sütün ekşimesi gibi konuları da araştırmıştır. Gıda bozulmalarını ve hastalık üreten organizmaları yok etmek için süt ve süt ürünlerini ısıtma işlemi olan pastörizasyonu geliştirmiştir. Pasteur, gıda teknolojisi konusundaki araştırmalarında bakteriyoloji ve modern koruyucu tıbbın öncüsü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alkolsüz elma şarabı</span>

Elma şarabı, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da elmalardan yapılan filtrelenmemiş, şekersiz, alkolsüz bir içecek için kullanılan isimdir. Amerika Birleşik Devletleri'nde tipik olarak "elma şarabı" olarak anılsa da, diğer yerlerde elma şarabı olarak bilinen ve ABD'de "sert elma şarabı" olarak adlandırılan alkollü içecekle karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gıda işlemede fermentasyon</span> Converting carbohydrates to alcohol or acids using anaerobic microorganisms

Gıda işlemede fermantasyon, anaerobik koşullar altında mikroorganizmalar kullanılarak karbonhidratların alkol veya organik asitlere dönüştürülmesi işlemidir. Fermantasyon genellikle mikroorganizmaların etkisinin gösterilmesi istendiği anlamına gelmektedir. Fermantasyon bilimi, zimoloji veya zimurji olarak bilinmektedir.

Reginald Oliver Herzog Selülözün Mikrokristal Yapısını tanımlayan Alman Organik Kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Mevuşal</span>

Mevuşal, İbranice'de "pişmiş" anlamına gelir ve kaynatılmış şarap anlamında kullanılır. Koşer şarap pişirildikten sonra, Yahudi olmayanlar tarafından elleçlenebilir ve yine de koşer statüsünü koruyabilir. Bu nedenle, koşer bir ortamda Yahudi olmayanlar tarafından veya onlara servis edilen tüm şarapların mevuşal olarak etiketlenmesi zorunludur.