İçeriğe atla

İzzet Özgenç

İzzet Özgenç, (d. 1 Şubat 1960, Araklı, Trabzon) Türk ceza hukukçusu. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ceza hukuku dersi vermektedir.

Meslek hayatı

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra aynı fakültede Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer'in asistanlığını yaptı. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde doçent oldu. 2001 yılında göreve başladığı Gazi üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 2006 yılında profesör unvanını almıştır.

Özgenç, Adem Sözüer ve Ahmet Gökcen ile birlikte 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu'nun baş mimarlarındandır. TCK Gazi şerhi isimli kitabı ile yeni Türk Ceza Kanunu ile ilgili kavramları ayrıntılı bir biçimde ele almış, bu kitap ceza hukukçuları açısından bir başvuru kitabı hüviyetine bürünmüştür.

Türkan Saylan'ın görev süresinin dolmasından sonra boşalan YÖK üyeliğine bakanlar kurulu kontenjanından seçilmiş ve bu seçimi dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer onaylamıştır. Yusuf Ziya Özcan'ın YÖK başkanı olmasının ardından 2008 yılında genel kurulun seçimiyle YÖK başkanvekilliğine getirilmiştir. Ocak 2010'da YÖK başkanvekilliğinden istifa etmiş ve YÖK Yürütme Kurulu üyeliğine seçilmiştir. 2010 yılında Türk - Alman Üniversitesi'ne rektör adayı olduğu için YÖK Yürütme Kurulundan istifa etmiştir. Temmuz 2015 tarihinde YÖK üyeliğinden istifa etmiştir.

İzzet Özgenç, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.

İntihal iddiaları

2009 yılı sonlarında EĞİTİM SEN'in hazırladığı bir raporda Özgenç'in Suçun Yapısında Kusur başlıklı doçentlik tezinin intihal olduğu belirtilmiş ve bu rapor YÖK başkanına iletilmiştir.[1] Doçentlik tezinin, Alman ceza hukukçusu Hans Achenbach’ın 1974 yılında yayımlanan Historische und dogmatische Grundlagen der strafrechtssystematischen Schuldlehre başlıklı makalesinden çalıntı olduğu iddia edilmiştir.

Eleştiriler

İzzet Özgenç, sıklıkla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a aşırı yakın olmakla ve bu suretle bilimsel, hukuksal tarafsızlığı yitirmekle itham edildi.[2]

İzzet Özgenç'in rejime yönelik eleştirileri

15 Temmuz Darbe Girişimi'nden sonra başlayan darbecilerin cezalandırılması sürecinde gözaltı, tutuklama ve mahkûmiyet kararlarına gerekçe yapılan irtibat ve iltisak kavramları hakkında ise hükûmet ve devlet aleyhine görüş bildirdi:[3]

"Bu iki kavramın, belirlilik ilkesiyle bağdaşmadığını, bu iki kavrama izafeten kişilerin herhangi bir hak yoksunluğuna maruz bırakılamayacağını ve özellikle nevzuhur ‘iltisak’ diye hukuk literatürümüzde bir kavram bulunmadığını belirtmek isterim."[4]

2023 Cumhurbaşkanı Seçimleri'nden önce, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığı konusunda "Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi normal zamanında yapılacaksa, sayın cumhurbaşkanımız aday olamaz." dedi.[5][6] 12 Mart 2022 yılında, Özgenç'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık bir mektup yazdığı ve kendisine hukuka dönülmesi çağrısında bulundu. Erdoğan’a yazdığı mektubu Twitter hesabından paylaşan Özgenç, mektubunda şöyle yazdı:

"Sayın Cumhurbaşkanım; sizinle olan şahsi tanışıklığım 1994 yılına kadar gider. Bu süreçte sizinle olan ilişkilerimde hep hukuku önceleyen bir duruş sergiledim. Türkiye’de hukuk alanında ve özellikle yapılan belirli soruşturma ve kovuşturmalara ilişkin olarak görebildiğim yanlışları başta zatıaliniz olmak üzere ilgili kamu otoritelerine arz etmeme rağmen, bu girişimlerimden sonuç alınmamış ve belirli yanlışların yapılmasına ısrarla devam edilmiştir. Gelinen nokta itibarıyla bu yanlışlar sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Bu yanlışların yanlışla telafisi imkanı da bulunmamakta. Bu yanlışların sebebiyet verdiği mağduriyetlerin giderilebilmesi veya en azından azaltılabilmesi için hukuka geri dönülmesi kaçınılmazdır."[7]

Kitapları

  • Ekonomik Çıkar Amacıyla İşlenen Suçlar, Seçkin Yayıncılık, 2002
  • Gerekçeli Türk Ceza Kanunu, Seçkin Yayıncılık, 2004
  • Türk Ceza Kanunu GAZİ Şerhi, Seçkin Yayıncılık,2005
  • Uygulamalı Ceza Hukuku (Cumhur Şahin ile birlikte), 2001
  • Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, 2006
  • Türk Ceza Hukuku GAZİ Külliyatı (Cumhur Şahin İle birlikte), 2005
  • Terörle Mücadele Kanunu, 2006

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Prof. Dr. İzzet Özgenç'in Doçentlik Tezi'nin İNTİHAL Raporu". web.archive.org. 16 Şubat 2011. 16 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Erdoğan'ın yasa tasarılarını 'onaylattığı' Prof. Dr. İzzet Özgenç: Kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyle OHAL ilânına toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir". web.archive.org. 21 Ağustos 2023. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  3. ^ ""İLTİSAK" İBARESİ ÜZERİNE" (PDF). İzzet Özgenç. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Prof. Dr. İzzet Özgenç: Hukuk literatüründe 'irtibat ve iltisak' diye bir kavram yok - Tr724". web.archive.org. 21 Ağustos 2023. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  5. ^ "Erdoğan'ın eski hukuk danışmanı: AKP'den Erdoğan'ın adaylığı konusunda görüşüm soruldu | soL haber". web.archive.org. 21 Ağustos 2023. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  6. ^ "Prof. Dr. İzzet Özgenç: AK Parti'nin üst düzey yönetiminden kişiler, Erdoğan'ın adaylığı konusunda görüşümü sordu". web.archive.org. 21 Ağustos 2023. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  7. ^ "AKP'nin hukukçusunda Cumhurbaşkanı'na açık mektup. İzzet Özgenç hukuka dönüş vurgusu yaptı". web.archive.org. 21 Ağustos 2023. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

Fatih Üniversitesi, Büyükçekmece, İstanbul'da yerleşik vakıf üniversitesiydi. Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı tarafından 18 Ocak 1996'da kuruldu. Açılışını dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gerçekleştirdi. İngilizce ve Türkçe ile öğretim yapan üniversite, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca derslerini de seçmeli ders olarak vermekteydi. Dokuz üyesi bulunan Mütevelli Heyeti ile yönetilmekteydi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine; Büyükçekmece 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, Fatih Üniversitesi'nin kurucusu Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı'na kayyum atandı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatıldı. Öğrencileri çeşitli üniversitelere yerleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Erdoğan Teziç</span> Türk hukukçu ve akademisyen

Erdoğan Teziç, Türk hukukçu ve akademisyendi. Yükseköğretim Kurulu başkanlığı, Galatasaray Üniversitesi rektörlüğü ve Galatasaray Lisesi müdürlüğü görevlerinde bulundu.

İntihal, bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Aksoy</span> Türk hukukçu, siyasetçi, köşe yazarı ve entelektüel

Mustafa Muammer Aksoy, Türk hukukçu, siyaset adamı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Yalçıntaş</span>

Nevzat Yalçıntaş, Türk siyasetçidir.

Rıza Ayhan, Türk akademisyen ve eski Gazi Üniversitesi rektörü.

Prof. Dr. Kamil Mutluer, Türk akademisyen.

Ergin Nami Nomer, 2004-2008 yılları arasında YÖK üyeliği yapmış olan Türk akademisyen. İstanbul Üniversitesi Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Özel Hukuk Bülteni, 2002 yılında kendisi için özel sayı yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 3. olan hukuk fakültesi

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (MÜHF) Marmara Üniversitesine bağlı olarak İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Göztepe Yerleşkesinde eğitim veren hukuk fakültesidir.

Mustafa İlhan, Türk tıp profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi</span> Antalyada kurulu devlet üniversitesi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Alanya'da 23 Nisan 2015 tarih ve 29335 sayılı kanun ile kurulan devlet üniversitesi.

Dr. Erdoğan Okyay, Çağdaş Türk Müziği bestecisi. 1971 yılında yeni başlamış olan TRT Ankara Televizyonu'nda, süreli çocuk müziği programlarını eşiyle birlikte yaptı. 1961 yılında önceden asistan olarak görev yaptığı Gazi Eğitim Enstitüsü'ne piyano ve okul müziği öğretmeni olarak göreve başladı. Gazi Eğitim Enstitüsü'nde içinde Muammer Sun'un da bulunduğu bir grup müzik eğitimcisiyle Türk okul müziğine özgü bir müzik eğitimi ilkelerinin ortaya çıkmasına katkılarda bulundu. 1973'te Almanya'nın önemli bilim kuruluşlarından Alexandr von Humboldt Vakfının doçentlik bursunu kazanarak, bir araştırma yapmak üzere 2 yıllığına Almanya Berlin'e giderek, Prof. Kurt Reinhard'ın son doktora öğrencisi olarak Hür Berlin Üniversitesi'nde Müzik Etnolojisi dalında doktorasını yaptı. Türkiye'de en eski müzikoloji bölümü Ege Üniversitesi'nde Dr. Erdoğan Okyay'ın da aralarında bulunduğu müzikbilimcilerce kurulmuştu.

Mehmet Cahit Güran Türk akademisyen, Hacettepe Üniversitesi rektörü.

Osman Sulhi Dönmezer, Türk akademisyen, üniversite idarecisi, toplumbilimci ve hukukçu.

Kemal Şenocak, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü, akademisyen, YÖK üyesi.

Esra Yakut,(d. 1968, Eskişehir, Türkiye) Türk akademisyen, tarihçi, hukuk tarihçisi, yazar.

Özlem Yenerer Çakmut Türk ceza hukuku ve ceza muhakemesi hukuku profesörüdür. Hamide Zafer ve Nur Centel ile yazdığı Türk Ceza Hukukuna Giriş kitabı ders kitabı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.