İçeriğe atla

İznik Su Altı Bazilikası

Koordinatlar: 40°25′45″K 29°42′08″D / 40.42917°K 29.70222°D / 40.42917; 29.70222
İznik Su Altı Bazilikası
Harita
Genel bilgiler
TürBazilika
Adresİznik Gölü, İznik
ŞehirBursa
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar40°25′45″K 29°42′08″D / 40.42917°K 29.70222°D / 40.42917; 29.70222
RakımSu yüzeyinin 1,5-2 metre altı
Yıkılma740
Tanınma nedeniI. İznik Konsili'nin gerçekleştiği mekan olduğu düşünülür.

İznik Su Altı Bazilikası, Bursa’nın İznik ilçesindeki İznik Gölü’nde 2014 yılından keşfedilmiş batık kalıntılardır.

Göl kıyısındaki günümüzde "Senato Sarayı" olarak adlandırılan bölgenin 500 metre kadar doğusunda; su yüzeyinin 1,5–2 m kadar altında bulunan anıtsal bir yapıdır. Hristiyanlık tarihinde çok önemli yeri olan 1. İznik Konsili’nin toplandığı yer olabileceği düşünülür.

600 m2 alana sahip yapı, doğu-batı yönünde uzanır ve 30x19 m boyutlarındadır. Erken Hristiyanlık döneminde yaygın olarak kullanılan bir plana sahip olup 3 nefli bir bazilikadır.[1] 740 yılındaki deprem sebebiyle yıkılan yapı, 1250'li yıllarda göl seviyesinin yükselmesi ile sular altında kalmıştır[2].

Keşfedilmesi

Bazilikadan bahseden ilk kaynaklar

İznik Su Altı Bazilikası'ndan bahseden ilk kaynaklar 16. yüzyılda İznik’e uğrayan seyyahlardır. Bazilika’dan bahseden eski yazılı kaynaklar sırasıyla şu eserlerdir:

  • 16. yüzyılda yaşamış Osmanlı tarihçileri İdris-i Bitlisi ve Hoca Sadettin'tir. Hoca Sadettin'in Tâcü’t-Tevârih isimli eserinde şu sözler yer alır:"Yılın kurak aylarında su çekilince ortasında bir takım büyük yapılar meydana çıkar.”[3]
  • 1568'de İznik'i ziyaret eden Alman seyyah Ludwig von Rauter, göl içindeki kalıntıları kendisi görememiş ancak duyduklarına dayanarak şöyle yazmıştır: "Söylentiye göre gölün içinde dipte yapı kalıntıları görülebilir.[4]
  • İznik'e 1705'te gelen Fransız seyyah Paul Lucas da göldeki kalıntılardan şöyle bahsetmiştir:

"Eğer bu yerin insanlarına inanılırsa, gölün suları alçaldığı zaman orada neredeyse hala tüm haliyle kuleler ve büyük binalar görülüyor. Bu nedenle eskiden bu gölün bulunduğu yerde, korkunç bir depremle mahvolmuş, büyük bir kentin yer aldığını söylüyorlar fakat ona ya yanlış olduğundan ya da onunla ilgili yalnızca karmaşık bir söylenceye sahip oldukları gerçeği nedeniyle, herhangi bir isim veremiyorlar.[4]

  • Gezgin James Dallaway 1794 yılında İznik'e uğramış ve gölün dibindeki kalıntıların görülebildiğini söylemiştir.[5]
  • Avusturya Elçiliği’nde görevli olan Osmanlı tarihi yazarı Joseph von Hammer-Purgstall, 1804 yılında orada yaşayan halkın söylediklerini şu şekilde aktarmıştır:[4]

"Balık bakımından zengin olan göl suyunun içme suyu olarak uygun olmayışının nedeni belki de çok eskiden yaşanmış bir toprak kayması olabilir. Eğer yerel halkın ve İdris ile Sadettin gibi tarihçilerin söylediği doğru ise, kurak zamanlarda su sığlaştığında gölün dibinde batık bir kentin kalıntıları görülebiliyor ve burada dalanlar bazen madeni ev mutfak gereçleri çıkarıyorlarmış.

  • Comte de Laborde, 1826 yılındaki seyahatini ardından 1838 yılında yayınladığı kitabında şu şekilde yazmıştır:

"Şehrin girişinde güney-batı yönünde suya doğru inen güçlü bir duvarın olduğu yere yürüdük. Bu iskelenin diğer tarafında bataklık bir alan vardır ki, burası Alexius’un donanmasını Gemlik’ten Nicaea’ya taşıyarak Haçlılara zafer kazandırdığı limandır. Bu kapalı alanda sular surların dibine vurur. Başpiskopos bize alanda rehberlik etmesi için bir Yunanlı verdi. Bu antika satıcısı bize Konsül kilisesinin surların dışında iskelenin yakınlarında göl kıyısında yer aldığını söyledi. Bu eski bir ifade ve ben rehberim olan Joseph von Hammer’ın kitabında okudum ve Edris ile Seadeddin (İdris-i Bitlisî ile Hoca Sadettin) de bunu doğruluyor. Bu alanda kurak ve sıcak bir mevsimde deprem sonucu çökmüş geniş bir şehrin kalıntılarının göründüğünü belirtmişlerdir. Ayrıca dalgıçlar bu alandan mutfak malzemeleri ve metal mobilyalar çıkartmaktadırlar. Fakat hayal gücümüze kapılmadan bu kalıntılar uzun ir iskeleye ve dalgıçların çıkarttıkları objeler de liman yapılarına ait olabilir miydi? Konsül kilisenin yeri sorusu hala bilinmemektedir.[4]"

  • 1838 yılında Charles Fellow İznik’e uğradıktan sonra şu şekilde bahsetmektedir:

"Göl içinde bir limanın ya da iskelenin kalıntıları var. Tertemiz suyun derinliklerinde görülen temellerden anlaşıldığı üzere bu yapılar çok geniş olmalı.”[4]"

Arkeolojik araştırmalar

Gölün kıyısından 50 metre açıklarındaki kalıntılar, 2014 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesinin İznik’te başlattığı “Tarihi Kültürel Mirası Tespit ve Havadan Fotoğraflama Çalışmaları” esnasında gölün durgun olması sayesinde şans eseri fark edilmiştir. İlk arkeolojik araştırmalar böylece 2014 yılında başlatılmıştır.

İznik Bazilikası keşfi, sualtı arkeolojisi alanında son yıllardaki en önemli keşiflerden birisi olarak değerlendirilir. Bu keşif, Amerika Arkeoloji Enstitüsü 'nün (AIA) yayınladığı “Archaeology Magazine” dergisinde 2014 yılının en önemli 10 keşfinden biri olarak gösterilmiştir.[6][7]

Hipotezler

Apollon Tapınağı üstüne inşa edilmesi

Bazı yazılı kaynaklara göre Roma İmparatoru Commodus’un emriyle kent surlarının dışına mimar Baktyanus tarafından MS 183 yılında Apollon Tapınağı inşa edilmiştir. İznik Su Altı Bazilikasının, Apollon Tapınağı üzerine inşa edildiği düşünülmektedir. Yüzey araştırması ve kazılar esnasında bulunan mermer sütun tamburlarının bu hipotezi desteklediği düşünülür.[8]

Aziz Neophytos anısına yapılması

Bazilikanın Aziz Neophytos’un anısına yapıldığı düşünülmektedir. Aziz Neophytos, Roma imparatorları Decius ve Diokletianus dönemlerinde Hristiyanlar’a yapılan zülümler sırasında bugün İznik adıyla bildiğimiz Nicea'da şehit edilmiş bir kişidir. Şehit edilen bazı azizlerin kenti düşmanlara karşı koruduğu düşünüldüğünden 313 yılındaki Milano Fermanından sonra inşa edilen ilk bazilikalar çoğunlukla işkence zamanlarında şehit edildikleri yerlere yapılmıştır.

Neophytos, Bitinya’da Hristiyan bir ailenin çocuğu olarak doğmuştu. Çocukluğundan itibaren gösterdiği mucizeler sebebiyle kutsal bir kişi olduğuna inanılıyordu. 9 yaşındayken, kendisine görünen güvercini Olympos Dağı’na (Uludağ) kadar takip etmiş ve mağarada yaşayan vahşi hayvanı kovarak bazı söylentilere göre 15 bazı söylentilere göre 16 yaşına kadar burada kalmıştır. Daha sonra rüyasında kendisine gözüken Tanrı’nın buyruğu ile büyük zulüm sırasında Nikaea’ya ve kimliği ifşa etmiştir ve bölgenin bilinen ilk azizi ilan edilmiştir. Bu sebepten ötürü defalarca farklı işkencelere maruz kalmıştır. İşkencelerden bazıları; bir ağaca asılıp kırbaçlanma, demir çengeller ile vücudunun kazınması, vahşi hayvanlar arasına bırakılma, ancak vahşi hayvanlar ona zarar vermemiştir, hatta kızgın fırına dahi atıldığı iddia edilmektedir. Ancak Neophytos, Tüm işkencelerden neredeyse zarar almadan kurtulmuş; yaraları ise çabucak iyileşmiştir. 304 veya 305'te kentin surlarının dışında gölün kenarında mızrak ve kılıç darbeleriyle parçalanarak şehit edildiğine ve gömüldüğüne inanılır.

Söylenceye göre 313 Milano Fermanından sonra Aziz Neophytos’un mezarının üzerine kilise inşa edildi. Zamanla Aziz Neophytos, şehri gölden kente gelecek tehlikelerden koruyan bir aziz (Promakhos) olarak görüldü. Naaşı, 8. yüzyılda İznik'teki Koimesis Kilisesine taşındı. Kilisede Aziz Neophytos’un işkence ve şehit edişini gösteren minyatür bulunması bu hipotezi destekler.[9][10]

I. İznik Konsilinin toplandığı yer olması

1. ve 7. Ekümenik Konsili'nin İznik’te toplanmıştır. 7. konsilin 787 tarihinde İznik Ayasofya Kilisesi’nde yapıldığı kesin olarak bilinmektedir ancak 325 yılındaki ilk konsilin İznik’te nerede toplandığı bilinmemektedir. 2048 piskoposun ve İmparator Büyük Konstantin’in katıldığı bu çok önemli toplantıda "İznik Yasaları" adıyla bilinen 20 maddelik kararlar alınmıştı. İznik Su Altı Bazilikası'nın keşfinden sonra 1. Konsil’in bu yapıda toplandığı hipotezi ortaya atılmıştır.

Arkeolojik kazılar

Bazilika kalıntıları 2014 yılında keşfedilmiş; ilk arkeolojik çalışmalar 2015 yılında başlamıştır. Bu çalışmalar esnasında yüzey araştırması, plan çizimi, belgeleme ve kazı çalışması yapılacak alanlar belirlenmiştir. Bazilikada ilk arkeolojik kazı 2016 yılının Nisan ayında Mustafa Şahin tarafından yapıldı. Kazılar, 2024 itibarıyla Mustafa Şahin başkanlığında devam etmektedir.[2]

Su altında yapılan kazıların çoğunluğunda airlift kullanılmaktadır. Airlift sistemi için en az 10 metre derinlik gerekmektedir. Kazıların başladığı 2014 yılında bazilika suyun yaklaşık 6 metre altındaydı. Suların çekilmesi nedeniyle günümüzde bazilikanın büyük bir kısmı su üstündedir. Bu sebeple İznik Bazilika Planlı Kilise kazısında waterlift sistemi kullanılmaktadır. Waterlift sisteminin ilk defa kullanıldığı arkeolojik kazıdır.[10]

Göl tabanındaki bazilikanın, su altı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi;[11] bazilikada elde edilen verilerin Metaverse ortamına yüklenmesi ve böylelikle İznik Gölü Bazilikası’nı VR gözlükleri takarak ziyaret etmenin mümkün kılınması[12] için planlar yapılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Mustafa Şahin - Emine Tok - Şahin Kılıç (Mart 2014). İznik - Göldeki Bazilika"Aylık Coğrafya ve Keşif Dergisi Atlas" (PDF), 252. Aylık Coğrafya ve Keşif Dergisi Atlas. Erişim tarihi: 7 Eylül 2024. 
  2. ^ a b "İznik Gölü'ndeki Tarihi Bazilika". Son Dakika. 11 Eylül 2024. 12 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2024. 
  3. ^ Mustafa Şahin (2020). İznik Gölü'ndeki Bazilika Kalıntısı"Bursa Günlüğü" (PDF), 9. s. 66-71. 20 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Eylül 2024. 
  4. ^ a b c d e M. Şahin, “İznik Gölü’ndeki Bazilika Kalıntısı ilk olarak ne zaman keşfedildi?”, Bursa Günlüğü 9, Mart-Nisan-Mayıs 2020, 66-71."
  5. ^ Yıldırım, F., 14. Yüzyıldan Cumhuriyet Dönemi’ne Kadar Yabancı Seyyahların Gözünden Bursa İlindeki Mimari Eserler (Bursa 2013)
  6. ^ "- Sunken Byzantine Basilica". Archaeology Magazine (İngilizce). Ocak-Şubat 2015. 11 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2024. 
  7. ^ Namık GÖZ (21 Aralık 2014). "İznik Gölü'ndeki bazilika 2014'ün en önemli 10 keşfi arasında". Hürriyet. 11 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2024. 
  8. ^ "İznik Gölü ve Sualtı Bazilikası". Bursa Turizm Portalı | GotoBursa. 9 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  9. ^ M. Şahin, “Deprem Kurbanı Aziz Neophytos: İznik Gölü’ndeki Batık Kilise”, Deniz Magazin 39, 2014, 42-45.
  10. ^ a b A. Ercengiz - A. S. Yumbul - Ş. Aktaş - M. Şahin, "2014 Yılının En Önemli 10 Keşfinden Biri: Aziz Neophytos Bazilikası", 10. Ulusal Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Toplantısı, İstanbul, 2017.
  11. ^ "İznik'teki bin 500 yıllık bazilika su altı müzesi olacak". trthaber.com. 5 Kasım 2019. 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  12. ^ "Bursa Uludağ Üniversitesi". www.uludag.edu.tr. 3 Ağustos 2023. 4 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amorium</span>

Amorium, Afyonkarahisar ilinin sınırları içinde, Emirdağ ilçe merkezine 13 km uzaklıkta bir antik kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Pınara</span> Seydikemer yakınlarındaki Likya antik kenti

Pınara. Seydikemer yakınlarındaki Likya antik kenti.

<span class="mw-page-title-main">İznik</span> Bursa ilçesi

İznik, Türkiye'nin Bursa ilinin bir ilçesi ve ilçenin merkezi olan şehir. Adını şehirden alan İznik Gölü'nün doğu kıyısında, Bursa'nın kuzeydoğusunda yer alır. 2020 yılı TÜİK verilerine göre nüfusu 44.102 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">İznik Gölü</span> Bursa, Türkiyede bir göl

İznik Gölü, Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci büyük doğal gölüdür. tektonik bir tatlı su gölüdür. En büyükleri kuzeydoğudaki Karasu ve güneybatıdaki Sölöz olmak üzere, derelerin göle girdiği noktalarda küçük deltalar ve geniş sazlıklar oluşmuştur. Gölü besleyen derelerin gölle buluştuğu noktalarda küçük sazlıklar ve deltalar var. Gölün çevresi piknik sahaları, turistik tesisler, gezi alanları ve florası çok zengin bitki örtüsüyle kaplıdır. Karsak Deresi gölün fazla sularını 15 km uzaklıktaki Marmara Denizi'nde Gemlik körfezine ulaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Gölyazı, Nilüfer</span> Nilüferde bir köy

Gölyazı,, Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kirazlıyayla, Yenişehir</span>

Kirazlıyayla, Bursa ilinin Yenişehir ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Derecik, Büyükorhan</span>

Derecik, Bursa ilinin Büyükorhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karataş Gölü</span>

Karataş Gölü Burdur, Tefenni ovasında yer alan küçük ve sığ bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Smirni</span> İzmirde bulunan antik şehir

Smirni, İzmir sınırları içinde iki farklı konumda yer alan tarihî kentler. Körfezin kuzeydoğusunda yer alan ve yüzölçümü yaklaşık yüz dönüm olan bir adacık üzerinde kurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (İznik)</span> Türkiyenin Bursa şehrinde yer alan bir cami

İznik Ayasofya Camii veya İznik Ayasofya Orhan Camii veya eskiden Azize Sofya Kilisesi, İznik'in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş olan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Denis Bazilikası</span>

Saint-Denis Bazilikası, Saint-Denis, Seine-Saint-Denis, Fransa 'da Orta Çağ'da Gotik mimari stilline göre yapılmış bir büyük manastır kilisesidir.

BUDO - Bursa Deniz Otobüsleri İşletmesi, Bursa ile İstanbul arasında deniz ulaşımını sağlamak amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuştur.Deniz Otobüsü Seferlerine 23 Ocak 2013 tarihinde başlamıştır. İstanbul-Bursa seferlerinde yolculara İDO dışında bir seçenek daha sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Peter ve Aziz Paul Bazilikası</span>

Aziz Peter ve Aziz Paul Bazilikası Çekya'nın başkenti Prag'daki Vyšehrad bölgesinde bulunan neo-gotik üsluptaki bazilika.

<span class="mw-page-title-main">San Martin de Mondonedo Bazilikası</span>

San Martin Mondonedo Bazilikası, İspanya'nın Galiçya bölgesinde, Foz şehrinin yakınında bulunan eski bazilika. Romanesk tarzında yapılmıştır. İspanya'nın en eski katedrali olarak kabul edilir. Galiçya Krallığı döneminde piskoposluk merkezi olarak kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Aya Dimitri Kilisesi</span> Yunanistanın Selanik şehrinde bir kilise

Aya (Aziz) Dimitri Kilisesi, Selanik’te şehrin koruyucusu Selanikli Aziz Dimitri’ye adanmış Bizans devrinden kalma kilise.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Yorgi Bazilikası, Prag</span>

Aziz Yorgi Bazilikası Çekya'nın başkenti Prag'da, Prag Kalesi içerisinde, günümüzde hâlen duran en eski kilise binasıdır. 920 yılında Bohemyalı Vratislaus I tarafından yaptırılan bazilika, Aziz Yorgi'ye adanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Soli, Kıbrıs</span>

Soli Antik Kenti, MÖ. 13.yy'da Truva savaşından dönen Atinalılar tarafından kurulduğuna inanılan antik bir şehir

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">I. Felix</span>

Papa I. Felix, 5 Ocak 269'dan 30 Aralık 274'teki ölümüne kadar Roma piskoposu ve papaydı.

<span class="mw-page-title-main">Santa Maria Maggiore Bazilikası</span> Romada bazilika

Santa Maria Maggiore Bazilikası, Roma'daki dört büyük papalık bazilikalarından biridir. Aziz Meryem'in doğumunu anmak için yapılmıştır. Bazilika, MS 14. yüzyılın başlarında Papa Liberius tarafından inşa edilmiştir ve zamanla çeşitli eklemelerle genişlemiştir. Roma'nın en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilir ve iç mimarisi, mozaikleri ve sanat eserleriyle ünlüdür. Meryem Ana'ya adanmış bu kilise, tarihi, mimarisi ve dini önemiyle turistlerin ve Hristiyan ziyaretçilerin ilgisini çeker.