
İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. 356.991 nüfus ve 103.000 km² yüzölçümüyle Avrupa'nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík'tir, nüfusun üçte ikisinden fazlası ülkenin güneybatısında yer alan bu şehir ve çevresinde yaşar. İzlanda volkanik ve jeolojik olarak aktif bir adadır. Adanın iç kısmında kumluklar, lav sahaları, dağlar ve buzullar içeren bir plato bulunur ve birçok buzul nehri kaynağını buradan alarak denize akar. İzlanda Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer almasına rağmen Körfez Akıntısı nedeniyle aynı enlemdeki diğer bölgelere göre daha ılık bir iklime sahiptir. Yüksek enlem ve denizellik yazların serin geçmesine yol açar. İzlanda'ya bağlı birçok ada kutup iklimine sahiptir.

UNESCO Dünya Mirası Listesi, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır.

Fiyort, denizin buzul vadilerini basması sonucunda oluşan ve çoğunlukla iç kesimlere kadar sokulan; ince, uzun, genellikle çok derin ve kenarları çok dik körfez. Fiyortlar; genellikle Norveç, Grönland, Alaska gibi kuzey ülkelerinde görülen ilginç bir kıyı tipidir. Norveç'teki Sognefjord' un derinliği 1.234m, Şili'deki Messier kanalının derinliği ise 1.270m'dir. Bu fiyortlardan özellikle Norveç'tekiler dünyanın en güzel görünümlerini oluştururlar. Suya gömülü bu vadiler bu kadar derin olması, buzul kökenli olmalarıyla açıklanır. Bu vadilerde oluşan çok iri, kalın ve ağır buzulların, okyanus sularına karışmadan önce vadi tabanını deniz düzeyinin altına inecek kadar aşındırdığı sanılmaktadır. Buzullar eridikten sonra bu vadileri deniz suyu kaplamıştır. Fiyortların orta ve üst kesimleri denize açılan kesimlerinden genellikle daha sarptır. Bu durum, buzulların kaynaklarına yakın bölgelerde daha hızlı hareket etmesinden ve bu nedenle aşındırma etkisinin daha fazla olmasından ileri gelir. Fiyortları eşik bölgeleri sığdır bu nedenle de çoğunun dibinde, durgun su ve hidrojen sülfür içeren siyah çamur bulunur.
Bu maddede İzlanda'daki adaların listesi bulunmaktadır.

Ísafjarðardjúp, İzlanda'nın Westfjords bölgesinde yer alan geniş bir fiyorttur.

Danimarka hükümdarları listesi Danimarka ülkesi üzerinde hüküm süren kral ve kraliçe unvanı taşımış kişilerin listesidir. Bu kral ve kraliçeler şöyle sıralanır:
- Danimarka Krallığı
- Danimarka ve Norveç ülkeleri arasında şahsi birlik (1380–1397)
- Kalmar Birliği (1397–1536)
- Danimarka, Norveç ve İsveç Birliği (1397–1523)
- Danimarka ve Norveç Birliği (1523–1536)
- Danimarka - Norvec Krallığı (1536–1814)
- Danimarka Krallığı
- İzlanda:
- Grönland:
- Faroe Adaları:
Aşağıdaki liste, 'Norveç'teki fiyortların öne çıkanlarını listelemektedir. Norveç'te ve Svalbard adalarında yaklaşık olarak 1,200 adet fiyort bulunmaktadır. Bu sıralanabilir liste, bu fiyortların uzunluklarını ve konumlarını içermektedir.

Geiranger Fiyordu, Norveç'in Møre og Romsdal eyaletinin Sunnmøre bölgesinde yer alan bir fiyorttur. Tamamı Stranda Belediyesinde bulunmaktadır. Storfjorden'in bir kolu olan Sunnylvsfjorden'in 15 kilometre uzunluğunda bir koludur. Geiranger köyü, Geirangelva nehrinin fiyorda aktığı noktada yer alan küçük bir köydür.

Nærøyfjord Norveç'teki Sogn og Fjordane eyaletindeki Aurland belediyesinde yer alan bir fiyorttur. Dar fiyort, büyük Sognefjord'un bir dalıdır ve turistler için gözde noktalardan birisidir. 18 kilometre uzunluğundaki fiyort, bazı bölümlerde sadece 500 metre genişliğindedir.

Batı Fiyortlar kuzeybatı İzlanda'da yer alan bir yarımada ve idari bölgedir. Danimarka Boğazı'na sınırı vardır ve Grönland'ın doğu sahil şeridinin karşısında yer alır.

İzlanda cumhurbaşkanı, Avrupa ülkesi İzlanda'da 1944 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.
İzlanda başbakanı, Avrupa ülkesi İzlanda'nın 1904 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Drangajökull İzlanda'nın en kuzeyde bulunan buzuludur. Batı Fiyortlar bölgesindeki Hornstrandir yarımadasının güneybatısında yer alan buzul 200 km2'lik bir alana yayılmaktadır. İzlanda'nın tepe noktası 1000 metreyi geçmeyen tek buzulu olma özelliğine sahiptir.
İzlanda (İzlandaca:Ísland) Grönland'ın doğusunda ve Kuzey Kutup Dairesi'nin hemen güneyinde, Kuzey Atlantik ve Kuzey Kutbu okyanuslarının birleştiği bir ada ülkesidir. Orta Atlantik Sırtı'nın kuzeyindeki yapıcı sınırın üstünde İskoçya'dan yaklaşık 860 km (530 mi) ve New York'tan 4,200 km (2,600 mi) uzaklıktadır. Dünyanın en seyrek nüfuslu ülkelerinden biri olan İzlanda'nın sınırları neredeyse ana ada ile aynıdır. Dünyanın 18'inci büyük alanı ve ülkenin neredeyse tüm bölge ve nüfusuna sahip ve aynı zamanda dünyanın 9'uncu büyük ada ülkesidir. En batı Avrupa ülkesidir ve buzullar tarafından tüm kıta Avrupa'sından daha fazla araziye sahiptir. Toplam büyüklük 103.125 km²'dir. 751.345 km² münhasır ekonomik bölgeye sahiptir.

İzlanda'da İslam bir azınlık dinidir. Pew Araştırma Merkezi, İzlanda'daki Müslümanların sayısının 10.000 asgari eşiğinin altında olduğunu tahmin etmiştir ve resmi istatistikler rakamı 1.300'ün altında veya toplam nüfusun yaklaşık %0.4'ü olarak göstermektedir.

Grímsvötn; İzlanda idari sınırları içerisinde yer alan bir göldür.

Hreðavatn; İzlanda idari sınırları içerisinde yer alan bir göldür.

Mývatn; İzlanda idari sınırları içerisinde yer alan bir göldür.

İzlanda ilk olarak 1908'de Olimpiyat Oyunlarına katıldı.

Ísafjörður, İzlanda'nın Batı Fiyortlar bölgesinde bulunan bir kasabadır. Kasabanın nüfusu 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla 2.736'dır.