İçeriğe atla

İzak Ben-Zvi

İzak Ben-Zvi
2. İsrail devlet başkanı
Görev süresi
16 Aralık 1952 - 23 Nisan 1963
Başbakan David Ben-Gurion
Moşe Şaret
Yerine geldiğiChaim Weizmann
Yerine gelenZalman Shazar
Kişisel bilgiler
Doğum 24 Kasım 1884(1884-11-24)
Poltava, Rus İmparatorluğu
Ölüm 23 Nisan 1963 (78 yaşında)
Kudüs, İsrail
Evlilik(ler) Rachel Yanait
Bitirdiği okul İstanbul Darülfünunu
Dini Yahudi
İmzası

İzak Ben-Zvi (İbranice: יצחק בן צבי; d. 24 Kasım 1884 - ö. 23 Nisan 1963), İsrail Devleti'nin 2. Başkanı.

1884 yılında Rusya'nın şimdi Ukrayna topraklarında kalan Poltava şehrinde doğdu. Babası Zvi Shimshi (Shimshelevich, ö. 1953),[1] 1897 yılındaki Siyonist kongresinin organizatörlerinden biriydi ve 1952 yılında Knesset tarafından İsrail Devleti'nin babası olarak taltif edildi. Ben-Zvi Siyonizm'in aktif bir savunucusuydu. 1907 yılındaki ikinci kongreye katılmıştı ve Ukrayna'daki Siyonist örgütü içinde bulunuyordu. 1907 yılında Yafa kentine göç etmişti. 1909 yılında Filistin'de bir lise kurmuştu. Ben-Zvi Osmanlı İmparatorluğu devrinde Galatasaray Lisesi'nde öğrenim gördü ve ardından 1912-1914 yılları arasında David Ben-Gurion ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okudu. 1914 yılında Filistin'e dönseler de Osmanlı yetkililerince 1915 yılında kovuldular. Bunun üzerine ikisi beraber ABD'ye göç ettiler ve orada Siyonizm ile ilgili yayınlar ve aktiviteler yaptılar. 1918 yılında Filistin'e dönen Ben-Zvi Rachel Yanait ile evlendi.

Filistin'de yer altı örgütü Haganah'ta görev alan Ben-Zvi Kudüs Kent Konseyi başkanlığına seçildi.

Devlet başkanlığı

14 Mayıs 1948 tarihinde ilan İsrail Devleti'nin bağımsızlık bildirgesine imza atanlardan biri oldu ve iki dönem Knesset'e seçildi. Kasım 1952'de Başkan Chaim Weizmann'ın ölümü üzerine 8 Aralık'ta Devlet Başkanı seçilerek bu görevi 3 dönem olarak ölümüne kadar sürdürdü. Bu devirde Cumhurbaşkanlığı Sarayı inşa edildi. Ben-Zvi, 23 Nisan 1963 tarihinde 79 yaşında öldü.

Siyasi görevi
Önce gelen:
Chaim Weizmann
İsrail devlet başkanı
1952 - 1963
Sonra gelen:
Zalman Shazar

Kaynakça

  1. ^ "Zvi Shimshi, Father of Israel’s President, Dies in Jerusalem", Jewish Telegraphic Agency, 5 Kasım 1953

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Siyonizm</span> Yahudilerin ana vatanına dönüş projesi

Siyonizm, tarihî İsrail Toprakları olarak tanımlanan topraklarda bir Yahudi devletinin asırlar sonra yeniden kurulmasını destekleyen, savunan ve Yahudi milliyetçiliğini temel alan ideolojik fikir hareketidir. Modern Siyonizm, 19. yüzyılın sonlarında Orta ve Doğu Avrupa'da ulusal bir canlanma hareketi olarak hem şiddetlenen antisemitizm dalgalarına tepki olarak hem de "Yahudi Aydınlanması" olarak da bilinen Haskala'ya bir cevap olarak ortaya çıktı. Kuruluşundan çok kısa bir süre sonra varlıklı Yahudi soyluların ilgisini çeken hareket, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrol ettiği Filistin'de sürdürülebilir bir Yahudi devletini, 1900 yıl sonra tekrar yaratmayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Arap-İsrail savaşları</span> Arap ülkeleri ve İsrail Devleti arasındaki savaşlar

Arap-İsrail savaşları, Arap Birliği ülkeleri ve İsrail arasındaki politik gerilim ve askeri savaşlar dizisidir. Modern Arap-İsrail savaşlarının kökenleri, 19. yüzyıl sonlarına doğru ortaya çıkan Siyonizm ve Arap milliyetçiliğine dayanır. Yahudiler tarafından tarihi anavatan olarak adlandırılan toprakları, Pan-Arap hareketi, Filistinli Araplara ait olarak görür ve Pan-İslamist bağlamda ise, bu toprakların, Müslümanlara ait olduğuna inanılır. Filistinli Yahudiler ve Araplar arasındaki savaş; 20. yüzyılın başlarındaki Nebi Musa ayaklanması (1920), Jaffa ayaklanması, 1929 yılında Filistin ayaklanması ve 1947 yılında büyük bir sivil savaşa dönüşen ve 1948 yılında İsrail Devleti'nin kurulmasıyla bütün Arap Ligi ülkelerine sıçrayan Arap başkaldırışıyla ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">I. Siyonist Kongre</span> Kongre

I. Siyonist Kongre (הקונגרס הציוני הראשון),
29 Ağustos 1897 yılında Basel'de Theodor Herzl liderliğinde toplanan kongre.

<span class="mw-page-title-main">Hatikvah</span> İsrail milli marşı

Hatikvah, İsrail Devleti'nin ulusal marşıdır. 19. yüzyıl Yahudi şiirinin bir parçası olan Romantik kompozisyonun teması, Yahudi halkının özgür ve egemen bir ulus devlet olarak İsrail Topraklarına geri dönme yönündeki 2.000 yıllık arzusunu yansıtıyor. Parçanın sözleri Avusturya Galiçya'nın Złoczów kentinde yaşayan Yahudi şair Naftali Herz Imber'in bir eserinden uyarlanmıştır. Imber, şiirin ilk versiyonunu 1877'de Romanya'nın Yaş kentinde bir Yahudi bilim adamının evinde ağırlandığında yazdı.

<span class="mw-page-title-main">David Ben-Gurion</span> İsrailin ilk başbakanı

David Ben-Gurion veya David Grün, İsrail'in ilk başbakanı ve İsrail Devleti'nin kurucusudur. 14 Mayıs 1948'de Tel Aviv'de İsrail Bağımsızlık Bildirgesi'ni okumuş ve 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda ülkenin liderliğini yapmıştır. 1942 yılında New York'ta düzenlenen Biltmore Konferansı'nın programını hazırlayan kişi oldu. Ayrıca Gurion, hükûmetteki görevinden ve daha sonra Knesset'ten ayrıldıktan sonra Ulusun Atası payesi ile onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Levi Eşkol</span> 3. İsrail başbakanı

Levi Eşkol asıl adı Levi Şkolnik. 1963'ten 1969'da ki ölümüne kadar İsrail başbakanıydı ve görevi başında ölen ilk İsrail başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Moşe Şaret</span> 2. İsrail başbakanı

Moşe Şaret, David Ben-Gurion'un başbakanlık yaptığı iki dönem arasında iki seneye yakın görev aldı. İsrail'in ikinci başbakanıdır (1954-1955).

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Efendi</span> Osmanlı eğitimci

Şemsi Efendi, Osmanlı eğitimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Haim Weizmann</span> İsrailin ilk devlet başkanı

Haim Azriel Weizmann , Rus İmparatorluğu doğumlu Yahudi siyonist lider, politikacı ve İsrail'in ilk Devlet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Haim Herzog</span> 6. İsrail devlet başkanı

Haim Herzog, İsrail Devleti'nin 6. Başkanı (1983-1993).

<span class="mw-page-title-main">Zalman Şazar</span> 3. İsrail devlet başkanı

Zalman Shazar İbrani politikacı, şair ve yazar. İsrail Devleti'nin 3. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Efraim Katzir</span> 4. İsrail devlet başkanı

Ephraim Katzir, İsrail Devleti'nin 4. Başkanı ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">İzak Navon</span> 5. İsrail devlet başkanı

İzak Navon İsrail Devleti'nin 5. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Abba Eban</span>

Abba Eban İsrail eski dışişleri bakanı ve diplomat.

Filistin Yahudileri, tarihin herhangi bir anında Filistin'de yaşamış Yahudilere denir. İsrail devleti kurulmadan önce Filistin Yahudilerine "Yahudi cemaati" anlamına gelen Yişuv denmekteydi. 1881'de Yahudilerin Filistin'e olan göçleri başlamadan önce bölgede yaşayan Yahudilere "Eski Yişuv", 1881'den sonra göç edenlere "Yeni Yişuv" denmeye başlandı. Modern İsrail devleti 1948'de kurulduktan sonra, Filistinli Yahudiler İsrail vatandaşı olduğundan, "Filistinli Yahudi" terimi kullanılmamaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Israel Rokah</span> israilli politikacı

Israel Rokach, 1936–1952 yılları arasında Tel Aviv'in belediye başkanı olmuştur. Genel Siyonistler partisinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mordehay Namir</span>

Mordehay Namir, İsrailli politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Siyonist Teşkilâtı</span> Uluslararası bir oluşum

Dünya Siyonist Teşkilâtı, Ağustos 1897'de İsviçre'nin Basel kentinde gerçekleşen I. Siyonist Kongresi'nde Theodor Herzl'in girişimi ile Siyonist Kuruluş olarak kuruldu. Kurulduğunda, Siyonist hareketin hedefleri, bu Kongreden gelen ve "Basel Programı" olarak bilinen bir kararla belirtildi.

İşçi Siyonizmi ya da Sosyalist Siyonizm, Siyonist hareketin solcu kanadıdır. Yıllar boyunca, Siyonistler ve Siyonist kuruluşlar arasında en kayda değer eğilim olmuştur. Harekete mensup gruplar, kendilerini, Doğu ve Orta Avrupa’daki Yahudi işçi hareketlerinin Siyonist dilimi olarak gördüler ve birçok ülkede çok sayıda Yahudi üyeye sahip yerel birimler kurdular. Theodor Herzl tarafından kurulan ve Haim Wiezmann tarafından desteklenen Politik Siyonizm’in tersine, İşçi Siyonizmi, bir Yahudi devletinin, İngiltere, Almanya ve ya Osmanlı İmparatorluğu gibi büyük devletlere yanaşıp yardım isteyerek basit bir şekilde kurulamayacağına inanıyordu. Aksine, İşçi Siyonistler, bir Yahudi devletinin ancak Yahudi işçi sınıfının gayretleriyle, İsrail topraklarına yerleşerek ve çalışarak kurulacağına inandılar. Yahudiler, kibbutz ve moşavlar ile ilerici bir Yahudi toplumu ve şehirli Yahudi proletaryasını kurmalıydılar.

<span class="mw-page-title-main">Post-Siyonizm</span>

Post-Siyonizm, bazı İsrailliler, diaspora Yahudileri ve diğerlerinin, özellikle akademide, Siyonizm'in 1948'de modern İsrail Devleti'nin kurulmasıyla ideolojik misyonunu yerine getirdiği ve bu nedenle Siyonist ideolojinin sonuna gelindiği yönündeki görüşlerini ifade eder. Sağcı Yahudiler bu terimi aynı zamanda 1993 ve 1995 Oslo Anlaşmaları ışığında İsrail siyasetinin sol kanadına atıfta bulunmak için de kullanmaktadır.