İçeriğe atla

İzabella Başmakova

İzabella Başmakova
Изабелла Григорьевна Башмакова
Isabella Grigorievna Bashmakova (1921-2005) - Sovyet bilim tarihçisi, matematikçi, fizik ve matematik bilimleri doktoru, Moskova Devlet Üniversitesi'nde profesör, Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi'nin tam üyesi.
Doğum3 Ocak 1921(1921-01-03)
Rostov-na-Donu
Ölüm17 Temmuz 2005 (84 yaşında)
Zvenigorod
MilliyetRus
Diğer ad(lar)ıIsabella Bashmakova
VatandaşlıkSovyetler Birliği, Rusya
EğitimMSU Faculty of Mechanics and Mathematics, Moskova Devlet Üniversitesi
Mezun olduğu okul(lar)Lomonosov Moscow State University
EvlilikAndrey Ivanovich Lapin
Çocuk(lar)Tatiana (kızı)
Ödüller1971, 1976 ve 1980'de Onur Diploması
Kariyeri
DallarıMatematik, Matematik tarihi
Çalıştığı kurumlarMoskova Devlet Üniversitesi
TezOn the History of the Divisibility Theory (PhD)
On the History of Greek Mathematics (DSc)[1]
 (1948 (PhD), 1961 (Dsc))
Doktora
danışmanı
Sofya Yanovskaya (PhD)
Adolph Pavlovich Yushkevich, Aleksei Ivanovich Markushevich, Boris Abramovich Rozenfeld, Vasilij Pavlovich Zubov (DSc)
Doktora öğrencileriEvgeniy Slavutin (1970), Ioannis Vandoulakis (1991)

İzabella Grigoryevna Başmakova (RusçaИзабелла Григорьевна Башмакова, 1921-2005), Rus matematik tarihçisi.

Eğitim ve kariyer

Başmakova, 3 Ocak 1921'de Rostov-on-Don'da Ermeni asıllı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Grigori Georgiyeviç Başmakov avukattı. Ailesi 1932'de Moskova'ya taşındı. 1938'de Moskova Devlet Üniversitesi Mekanik ve Matematik Fakültesi'nde çalışmaya başladı. Ancak Semerkand'da hemşire olarak görev yaptığı II. Dünya Savaşı sırasında Moskova'dan ayrıldı.[2][3] 1948'de Sofya Yanovskaya gözetiminde doktorasını tamamladı.[1]

Moskova Devlet Üniversitesinde yardımcı doçent olarak çalıştı ve 1949'da doçentliğini aldı. 1950 yılında kocası, matematikçi Andrei I. Lapin, Lysenkoizm muhalifi olduğu için tutuklandı. 1952 yılında Başmakova'nın da çabalarıyla serbest bırakıldı.[4] Bashmakova 1961'de bilimsel doktoralarını tamamladı ve 1968'de profesör oldu.[2][3]

1999'da emekli oldu ve 17 Temmuz 2005'te Zvenigorod'da tatil yaparken öldü.[5]

Katkıları

Başmakova'nın tezi, Öklid ve Eudoxus'tan Zolotarev, Dedekind ve Kronecker çalışmaları temelinde tam sayıların ve rasyonel sayıların tanımlanmalarının tarihçesiyle ilgiliydi.[2][3]

Daha sonraki araştırma katkıları arasında Diophantus'ca tanımlanan Diophantine denklemini çözmek için kullanılan araçların daha modern yöntemlerle karşılaştırılması da vardır. Jacobi'nin önerdiği bir düşünce çizgisini izleyerek, Diophantus'un yöntemlerinin daha önce düşünüldüğünden daha karmaşık olduğunu ancak karmaşıklıklarının Diophantus'un yazılarındaki belirli vakalara vurgu yapılarak gizlendiğini öne sürdü. François Viète tarafından incelenen geometrik dönüşümleri yeniden yorumlamak için karmaşık sayılar kullandı.[2][3] Ayrıca cebirsel eğrilerin tarihini inceledi ve Fermat'nın eserlerini Rusçaya çevirdi.[6]

Kitapları

Başmakova'nın bazı kitapları şunlardır:

  • Диофант и диофантовы уравнения, Nauka, 1972; Diophant und diophantische Gleichungen, Birkhäuser, 1974; Diophantus and Diophantine Equations, Mathematical Association of America, 1997.[7]
  • Становление алгебры: Из истории математических идей [ Cebirin gelişimi: Matematiksel fikirlerin tarihinden ], Znanie, 1979.
  • История диофантова анализа: От Диофанта до Ферма [ Diophantine analizinin tarihi: Diophantus'tan Fermat'a, Nauka, 1984.[8]
  • Cebirin başlangıcı ve evrimi (Galina Smirnova ile, Amerika Matematik Derneği, 2000)[9]

Tanınma

1986'da Uluslararası Matematikçiler Kongresi ilk başta kadınları içermeyen bir konuşmacı listesi yayınladı. Protestoların ardından kongre yürütme kurulu altı kadını kongrede konuşma yapmaya davet etti. Başmakova bu altı kişiden biriydi; Kongreye gidemedi ancak bildirisi kongre kitabında yer aldı.[10]

Bilim Tarihi Uluslararası Akademisine 1966 yılında bağlantılı üye ve 1971'de tam üye olarak kabul edilmiştir.[2][3] 1971, 1976 ve 1980'de fahri doktora diplomaları almıştır.[4] 2001 yılında Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi'nin Alexander Koyré́ Madalyası ile ödüllendirilmiştir. 2011 yılında, Rusya Bilimler Akademisi'nin bir konferansı onuruna ithaf edildi.[11]

Kaynakça

  1. ^ a b Mathematics Genealogy Project'te İzabella Başmakova
  2. ^ a b c d e Matematika v Shkole (1): 73-74, "Izabella Grigor'evna Bashmakova (on the occasion of her sixtieth birthday)". 
  3. ^ a b c d e "Isabella Grigoryevna Bashmakova on the occasion of her 60th birthday". 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  4. ^ a b "Isabella Grigoryevna Bashmakova on the eightieth anniversary of her birth", Historia Mathematica, 29 (4), 2002, ss. 370-382, doi:10.1006/hmat.2002.2363 .
  5. ^ "Isabella Grigoryevna Bashmakova (1921-2005)". 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  6. ^ "Institute for History of Science and Technology, Staropansky 1/5, Moscow". 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Diophant and Diophantine equations". 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  8. ^ "History of Diophantine analysis from Diophantus to Fermat". 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  9. ^ "Reviewed Work: The Beginnings and Evolution of Algebra by Isabella Bashmakova,". 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  10. ^ "Complexities: Women in Mathematics". 10 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  11. ^ "Demidov, S. S. A meeting of the mathematics section of the Central House of Scientists". 21 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

Cebir sayılar teorisini, geometriyi ve analizi içine alan geniş bir matematik dalıdır. Temel matematik işlemlerinden, çember ve daire alanları bulmayı kapsayan geniş bir ilgi alanına sahiptir. Cebir, mühendislik ve eczacılık gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kuramsal cebir, ileri matematiğin bir dalı olmakla birlikte sadece uzmanlar tarafından çalışılan bir koldur.

<span class="mw-page-title-main">Pierre de Fermat</span> Fransız matematikçi ve avukat

Pierre de Fermat, neredeyse eşitlik (“adequality”) tekniği de dahil olmak üzere sonsuz küçük hesaplara yol açan erken gelişmeler için yaptığı katkılarla bilinen bir Fransız matematikçiydi. Özellikle, eğri çizgilerin en büyük ve en küçük koordinatlarını bulmanın özgün bir yöntemini keşfetmesiyle tanınır; bu, o zamanlar bilinmeyen diferansiyel kalkülüsünkine benzer ve sayı teorisi üzerine yaptığı araştırmadır. Analitik geometri, olasılık ve optiğe kayda değer katkılarda bulundu. En çok ışık yayılımı hakkındaki Fermat ilkesi ve Diophantus'un Aritmeticasının bir kopyasının kenarındaki bir notta açıkladığı sayı teorisindeki Fermat'nın Son Teoremi ile tanınır. Aynı zamanda Fransa'nın Toulouse Parlamentosu'nda avukattı.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Perelman</span> Rus matematikçi

Grigori Yakovleviç Perelman, Matematikte çözülemeyen en büyük problemlerden biri olan Poincaré hipotezini çözen Yahudi kökenli Rus matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Yunan matematiği</span> Eski Yunanların Matematiği

Yunan matematiği, Doğu Akdeniz kıyılarında MÖ 7. yüzyıldan MS 4. yüzyıla kadar uzanan Arkaik dönemden Helenistik ve Roma dönemlerine kadar yazılan matematik metinleri ile ortaya çıkan fikirleri ifade eder. Yunan matematikçiler, İtalya'dan Kuzey Afrika'ya tüm Doğu Akdeniz'e yayılmış şehirlerde yaşadılar, ancak kültür ve dil açısından birleştiler. "Matematik" kelimesinin kendisi Antik Yunancadan türemiştir: Grekçe: μάθημα: máthēma Yunanca telaffuz: [má.tʰɛː.ma] Yunanca telaffuz: [ˈma.θi.ma], "eğitim konusu" anlamına gelir. Kendi iyiliği için matematik çalışması ve genelleştirilmiş matematik teorilerinin ve kanıtlarının kullanılması, Yunan matematiği ile önceki uygarlıkların matematiği arasındaki önemli bir farktır.

Diofantos cebirin babası olarak tanımlanan, cebir denklemleri ve sayılar teorisi üzerine Arithmetika adlı eserin yazarı olan Yunan matematikçi. Değişkenleri sadece tam sayılar olan ve kendi adını taşıyan Diofantos denklemiyle de bilinir.

Diofantos denklemi diğer bir adıyla Diophantine denklemleri adını M.S. 3. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen Antik Yunan matematikçilerden Diofantos'dan alan değişkenleri ve katsayıları tam sayılar olan denklemlerdir. Diofantos Arithmetika adlı sadece 6 cildi günümüze ulaşan çalışmasında 130 denkleme ve bunların çözümlerine yer vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bogolyubov</span> Sovyet matematikçi ve teorik fizikçi (1909-1992)

Nikolay Nikolayeviç Bogolyubov, kuantum alan teorisi, klasik ve kuantum istatistiksel mekanik ve dinamik sistemlerin teorisi alanlarında yaptığı önemli katkıları ile bilinen Sovyet matematikçi ve teorik fizikçi. 1992 Dirac Ödülü ve diğer birçok bilim ödülünün sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Julia Robinson</span> Amerikalı matematikçi (1919 – 1985)

Julia Hall Bowman Robinson, hesaplanabilirlik teorisi ve hesaplama karmaşıklığı teorisi alanlarına -özellikle karar problemlerine olan katkılarından ötürü tanınan Amerikalı bir matematikçiydi. Hilbert'in 10. problemi üzerine çalışması nihai çözümünde çok önemli bir rol oynadı. Robinson bir 1983 MacArthur Üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">János Aczél</span> Macar-Kanadalı matematikçi (1924-2020)

János Dezső Aczél, aynı zamanda John Aczel olarak bilinen fonksiyonel denklemler ve bilgi teorisi konusunda uzmanlaşmış Macar-Kanadalı matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Grigore Moisil</span>

Grigore Constantin Moisil Romen, matematikçisi, bilgisayar öncüsü ve Romen Akademi üyesiydi. Araştırması esasen matematiksel mantık, cebirsel mantık, MV-cebiri ve difransiyel denklemler alanlarındaydı.

Hypsicles, Gökcisimlerinin yükselişi Üzerine ve bir kürenin içerisine düzgün katıların çizilmesiyle ilgilenen bir çalışma olan Öklid'in XIV. Elemanlar Kitabı kitaplarını yazmasıyla tanınan eski bir Yunan matematikçi ve astronom.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ İslam matematiği</span> yaklaşık 622 ile 1600 yılları arasında İslam medeniyeti altında korunan ve geliştirilen matematiğin bütünü

İslam'ın Altın Çağı'nda matematik, özellikle 9. ve 10. yüzyıllarda, Yunan matematiği ve Hint matematiği üzerine inşa edilmiştir. Ondalık basamak-değer sisteminin ondalık kesirleri içerecek şekilde tam olarak geliştirilmesi, ilk sistematik cebir çalışması (Hârizmî tarafından yazılan Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap adlı eser ve geometri ve trigonometride önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

Bu, "Antik Yunan matematikçilerinin zaman çizelgesi"dir..

<span class="mw-page-title-main">Matematik tarihi</span> matematik biliminin tarihi

Matematik tarihi, öncelikle matematikteki keşiflerin kökenini araştıran ve daha az ölçüde ise matematiksel yöntemleri ve geçmişin notasyonunu araştıran bir bilimsel çalışma alanıdır. Modern çağdan ve dünya çapında bilginin yayılmasından önce, yeni matematiksel gelişmelerin yazılı örnekleri yalnızca birkaç yerde gün ışığına çıktı. MÖ 3000'den itibaren Mezopotamya eyaletleri Sümer, Akad, Asur, Eski Mısır ve Ebla ile birlikte vergilendirmede, ticarette, doğayı anlamada, astronomide ve zamanı kaydetmede/takvimleri formüle etmede aritmetik, cebir ve geometri kullanmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Bernstein</span> Sovyet matematikçi

Sergey Natanoviç Bernstein kısmi diferansiyel denklemlere, diferansiyel geometriye, olasılık teorisine ve yaklaşım teorisine katkılarıyla tanınan Yahudi kökenli bir Rus ve Sovyet matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Thomas L. Heath</span> İngiliz memur, matematikçi ve klasikçi (1861–1940)

Sör Thomas Little Heath bir İngiliz devlet memuru, matematikçi, klasikçi bilim insanı, eski Yunan matematik tarihçisi, çevirmen ve dağcıydı. Clifton Koleji'nde eğitim gördü. Heath İskenderiyeli Öklid'in, Pergalı Apollonius'un, Samoslu Aristarkos'un ve Syracuse'li Arşimet'in eserlerini İngilizceye çevirdi.

John Joseph O'Connor, 31 Temmuz 1945'te Luton, Birleşik Krallık'ta doğdu. İngiltere'de University of St Andrews'da profesör olarak görev yapmış olan bir İngiliz matematikçidir. St Andrews'de kırk yıl geçirdikten sonra 2010 yılında görevinden emekli olmuştur.

Elizabeth Adam McHarg, 1965 yılında Edinburgh Matematik Derneği'nin ilk kadın başkanı olan İskoç matematikçidir.

Bu bir sayılar teorisi zaman çizelgesidir.